Keresés

Részletes keresés

sópipa Creative Commons License 2010.08.25 0 0 343
Nem csak kisegítésről beszélek, hanem arról hogy a sok devizahiteles nemzetgazdasági kockázati tényező. Miattuk -mivel érzékenyek az árfolyamingadozásra - nagyon szűk mozgásterünk az IMF-el egyéb pénzügyi szervezetekkel való tárgyalásra. Ez persze kihat,azokra is, akik nem vettek fel hitelt.

2. pontodra reagálva, akkor tudod mit? felveszek 15 milla lakáshitelt kirúgatom magam a melóhelyemről, a bank meg nem veheti el tőlem a lakást, ugye mennyivel egyszerűbb ez, mint évekig spórolni rá...

"3. Továbbra sem látom azt (illetve sejtem, de a te szádból jobb lenne hallani), hogy pl. nálad mi az "így jártál, megérdemelted" típusú hozzászólás lelki motivációja."

Talán, az hogy amíg nem kerültek szarba a devizahitelesek, nem egy hitelfelvevőtől megkaptam, hogy mekkora barom vagyok, amikor nem veszek hitelre új Volkswagent, miért járok 20 éves autóval, miért nem veszek plazmatévét, miért nézem az 55cm -es katódsugárcsöves szart, én már akkor mondtam nem egy ismerősömnek, hogy figyelj, szerintem nem fogod tudni fizetni a hitelt, mert a fizetésed fele elmegy rá. Á dehogy hiszen anyósom is ad havonta 10 ezret, nagyanyám, havonta 5 ezret. A fizetést is csak megemelik jövőre... Szóval ,akkor, amikor talicskával hordták a bankból a hiteleket, mindenki baromira okos, pénzügyi zseni volt, jó volt villognia szomszéd előtt a lapos tv-vel, a 120 hóra vett Suzukival, most meg még mindig nem bírják felfogni, hogy ők voltak a hülyék, hanem hülye a gyurcsány, orbán, a bank, a zsidók, a pirézek, magdi anyus...

Előzmény: Apellator (323)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 341

"Járai magasan tartotta éveken át az alapkamatot. "

Nem mondom, hogy Járai kritizálhatatlan, de én úgy emlékszem, hogy Járaiék a körülményekhez képest legalacsonyabb szinten tartották az alapkamatot, miközben kormányzati nyomás volt rajtuk, hogy növeljék, tartsák magasan (valószínűleg a hiánynövelés is szándékos volt kamatszint-növelési célzattal). Az MSZP-SZDSZ politikáját meghatározó lobbiérdekek közül az egyik a kamatszint magasan tartása. Ez a rendszerváltás óta látszik (gyakorlatilag már az Antall-kormány is SZDSZ-gazdaságpolitikát volt kénytelen megvalósítani). Magyarország régóta pénzparkoltató kamatparadicsom. Most is az, a "rekordlacsonynak" nevezett 5,25 %mellett meg lehet nézni a térség kamatszintjeit. Ez pedig a reálgazdasági fejlődés gátja.

 

Emlékszem 2003-2004. körüli időkből, amikor akkori kormánypártiak azon háborogtak, hogy nem elég magas a jegybanki alapkamat! Furcsa, hogy most ugyanez a kör háborog, hogy Járai az egyszemélyes felelőse a több évtizedes banánköztársasági monetáris politikának.

Előzmény: Törölt nick (331)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 336

A forint ilyen szintű bedöntésére valószínűleg nem sokan számítottak, amikor kitűzött céldátumok voltak az eurozónához csatlakozásra. Hogy ebben mennyi volt a szándékosság és mennyi a szakszerűtlenség, azt már valószínűleg nem tudjuk meg.

 

Én mondogattam olyanokat évekkel ezelőtt, hogy a Megyó-Gyurcsány-kormányok nem biztos, hogy csatlakozni akarnak az eurozónához, hiszen a forint egy jó spekulációs paraméter, az MSZP-SZDSZ pedig előszeretettel szolgált ki többször spekulációs érdekeket. De még én sem vettem ezt annyira komolyan, én sem hittem volna, hogy ennyire eltávolodunk a konvergenciakritériumok teljesítésétől. Amik közül egyik konkrétan a belföldi valuta stabilitásáról szól (ezt kevesen tudják, illetve kevesen beszélnek róla).

 

Amikor kitűzött céldátum volt, szerintem a kritikusabbak sem mentek messzebbre annál, hogy a céldátum fog kicsit tolódni. Arra szerintem senki nem számított, hogy a forint olyan mértékben gyengülni fog, ami nemhogy a céldátumot, de az ERM-hez csatlakozásról való beszélgetés puszta létjogosultságát is évekre ignorálja.

Előzmény: Törölt nick (328)
sópipa Creative Commons License 2010.08.25 0 0 333
"a plebej bement a bankba, mondták neki van deviza hitel x-ért meg van forint hitel x+sokért. naná, hogy a devizát választotta. "

Elég 1 bites gondolkodásra vall, ha csak ez alapján döntött. Tényleg sajnálni kell az ilyet?
Előzmény: Törölt nick (322)
sópipa Creative Commons License 2010.08.25 0 0 332
""Azért mert ezek a szakemberek nem a máltai szeretetszolgálatnak dolgoznak. "

Ez mi?!"

Az, hogy dolgoztam bankban, tudom, hogy a kicsit bedőlt hitel a banknak a legjobb befektetés. De elvárható lenne felnőtt, 18. életévét betöltött emberektől, hogy ne higgyenek el mindent, amit öltönyös, jólfésült urak mondanak, próbáljanak már kicsit a dolgok mögé látni.

Hitelfelvétellel kapcsolatban én meg pont az ellenkezőjét tapasztaltam, kollégáim egymást szinte túllicitálva vették fel a hitelt, de soha egy telefon nem jött a bankból a munkahelyre, hogy x.y valóban ott dolgozik-e stb... Elterjedt volt, amikor a hitelbírálati lapra ráírtak még olyat hasraütésszerűen hogy havi 50 ezer ft bevétel alkalmi munkából, mezőgazdasági munkából stb...


"hiszen nyilván lenyomozták, hogy jómódú szülők vannak a háttérben, és feketepénzt is kap a kislány a melóhelyén"

Ugye csak viccelsz? feketepénzt lenyomozni, mégis hogyan??


"A körülmények olyan súlyos és előre nem látható, elháríthatatlan megváltozása esetén, mint amilyen 2008. őszén és utána történt, a hitelbírálatkori túlzott szigor és bürokratizmus sem ér semmit, ha egy akkor stabilnak látszó, majd egy csapásra összeomló cég (számos ilyen volt, multi is!!!) munkavállalójának adtak hitelt."

kapitalizmus van tudomásul kell venni, hogy a munkahely nem alanyi jogon jár, mint a Kádár rendszerben, bárkit bármelyik pillanatban kirúghatnak. Mi ebben a meglepő?
Előzmény: Apellator (317)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.25 0 0 331
Járai magasan tartotta éveken át az alapkamatot. Így aztán a forintkamatok jóval magasabban voltak, mint az euró és frankkamatok. Így aztán mindenki devizakölcsönt vett fel, aztán keményen ráfaragtak. Ha csak forinthitelre lett volna lehetőségük, akkor fel se vették volna a hitelt.
Előzmény: Törölt nick (312)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 329

"És próbáltad a TS Blue Royal sajtot, a TS Camembert lágy sajtot, a TS Edami sajtot, a TS Feta jellegű lágy sajtot, a TS French Brie sajtot, a TS French camembert-t, a TS Füstölt trappista sajtot, a TS natúr és füstölt gomolyát?"

 

Nem vagyok rájuk kíváncsi (utazások során talán befigyelt ezekből is egyik-másik), mert elsősorban az ementáli típusokat szeretem, és pl. a G Robyban olcsóbban jobbat kapok ilyenekből, mint a Tescóban. :-)

 

 

Előzmény: Törölt nick (327)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 325

Nemcsak a "plebej" választotta a devizahitelt, hanem komoly pénzügyi szakemberekkel körülvett, dörzsölt közép- és nagyvállalkozók is, sőt, nyilvánvalóan multicégek is.

 

Ez nem is volt irracionális döntés abban az időszakban, amikor még konvergenciavárakozások voltak a piacon.

Előzmény: Törölt nick (322)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 324

Egyszer (évekkel ezelőtt) kipróbáltam a Tesco ementálit. Paródiának is rossz volt.


Nem tudom, van-e még ilyen egyáltalán.

Előzmény: Törölt nick (321)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 323

1. Nem segíti ki őket az állam. Az előző kormányok kifejezetten nem akartak segíteni, az Orbán-kormánynak pedig de facto megtiltotta az IMF (forint elleni spekuláció zsarolt helyzetének kíséretében), hogy ilyen területen érdemi kiadásokat betervezzen a költségvetésbe. A mentőcsomag maradványaként meghagyott eszközkezelő társaság nyilván nem érdemi megoldás.

 

2. Fel sem kellene merülnie állami mentőcsomagnak, ha a bankok a Ptk. általános szabályaiban és a kötelmi jogi fejezet általános részében megfogalmazott magánjogi alapelveket betartva járnának el a problémás hitelekkel kapcsolatban. Mint tegnap is írtam: adott egy tartós jogviszony, egy szerződéskötéskor előre nem látható, elháríthatatlan körülményhalmaz, valamint az utóbbi által okozott átmeneti válsághelyzet (ami adott esetben munkanélküliséget, vagy más okból fizetésképtelenséget eredményezhet). Egy átmeneti helyzet miatt rendes jogállamban nem lehetne felrúgni egy tartós jogviszonyt, főleg abban az esetben nem, ha azt az átmeneti helyzetet előre nem látható és elháríthatatlan körülmények okozták.

 

Itt bűnözők kezére játszottak át töredékáron vagyonokat, majd további súlyos hátralékot követelnek az adósokon (a hátralék az ésszerűtlen és méltánytalan eladási ár, a behajtási költségek és devizahitelek esetén az árfolyamveszteség eredménye). Rendes jogállam legalább a válságidőszakra megtiltotta volna a zálogtárgy eladási árán felüli összeg követelését az adóstól, de én ezt megtiltanám válságmentes helyzetben is.

 

3. Továbbra sem látom azt (illetve sejtem, de a te szádból jobb lenne hallani), hogy pl. nálad mi az "így jártál, megérdemelted" típusú hozzászólás lelki motivációja.

 

Előzmény: sópipa (316)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 317

"Azért mert ezek a szakemberek nem a máltai szeretetszolgálatnak dolgoznak. "

Ez mi?!

 

"Nem egy ismerősöm hamis munkáltatóival, hamis papírokkal vett fel hitelt, most meg ők sírnak a legjobban, hogy nem tudnak fizetni."

Én is vettem fel hitelt, egy 50 % önerős, viszonylag kis összegű, azóta előtörlesztett autóhitelnél is gyakorlatilag nemzetbiztonsági átvilágítás-jellegű hitelképesség-vizsgálaton estem át (ahogy anno a 70 % önerős, forintalapú lakáshitelemnél is), pedig többszörösen túlteljesítettem minden feltételt. Még többletdokumentumokat is bekértek utólag azon felül, amit a kérelemhez csatolni kellett (a már benyújtott - határidőben kifizetett - közüzemi számlák mellé további közüzemi számlát stb.). Adókártya, TB-kártya elkérésével indul a műsor - és bár jogellenes, nyilvánvaló, hogy informális csatornákon utánanéznek a TB-nyilvántartáson keresztül a tényleges bejelentett bérednek és annak, hogy ki jelentett be, meg hogy van-e bejelentett munkaviszonyod. Nyilvánvaló, hogy a be nem jelentett jövedelmeket is lenyomozzák. Így kaphatott pl. az előző kéglim minimálbérre bejelentett vevője 10 % önerővel hitelt - hiszen nyilván lenyomozták, hogy jómódú szülők vannak a háttérben, és feketepénzt is kap a kislány a melóhelyén. Nekem a nettó fizum kis töredékét kitevő törlesztőjű hitelt olyan nyögvenyelősen adtak ugyanakkor, hogy nem igaz - persze nekem tényleg annyi volt a jövedelmem, mint ami papíron látszott, nyilván tudták, hogy nincs feketepénz.

 

Olyan esetekben, amikor hamis dokumentumok alapján ment a hitelezés, teljesen nyilvánvaló, hogy a banki ügyintéző is felelős. Sőt, valószínűleg ő ajánlott fel ilyen lehetőséget. De ismétlem: saját és a környezetemben több hitelkérelmi ügyet ismerve nem tudok mást mondani, minthogy inkább a túlzott szigort és bürokratizmust láttam, mint a lazaságot.

 

A körülmények olyan súlyos és előre nem látható, elháríthatatlan megváltozása esetén, mint amilyen 2008. őszén és utána történt, a hitelbírálatkori túlzott szigor és bürokratizmus sem ér semmit, ha egy akkor stabilnak látszó, majd egy csapásra összeomló cég (számos ilyen volt, multi is!!!) munkavállalójának adtak hitelt.

 

Ne feledd, hogy még a Lehman Brothers is pozitív minősítést kapott az összeomlását megelőzően.

 

 

Előzmény: sópipa (309)
sópipa Creative Commons License 2010.08.25 0 0 316
"Kíváncsi lennék az ilyen hozzászólások konkrét motivációira."

Talán az, hogy sajnos legvégül az ilyen balekokat valamilyen módon kisegíti az állam, általában a takarékoskodók, mértéktartók kárára....

Előzmény: Apellator (313)
sópipa Creative Commons License 2010.08.25 0 0 315
"semmi gond nem lenne ha forintban adósodott volna el. "

Én még egy olyan embert sem ismerek, akinek pisztolyt nyomtak volna a fejéhez, hogy vegyen fel devizahitelt. Az emberek a DEVIZA hitelt önszántukból, dalolva vették fel.
és tegyük hozzá gyorsan még most is kevesebb törlesztőt fizetnek, mintha a forintban vették volna fel. Mi itt a probléma? ja, hogy túlvállalták magukat? Erről csak és kizárólag a hitelfelvevők tehetnek.
Előzmény: Törölt nick (312)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 313

Az "így jártál", "megérdemelted" típusú hozzászólások egy segítséget kérő és ráadásul hibáit nagyrészt elismerő embernek címezve nagyon súlyos erkölcsi hiányosságokról és kisstílűségről tanúskodnak. Kíváncsi lennék az ilyen hozzászólások konkrét motivációira.


Ti azt hiszitek, hogy ha pl. valaki felelőtlenség miatt szenvedett balesetet és megsérült, akkor nem kell rajta segíteni, hanem le kell köpni, és mondani, hogy "így jártál, megérdemelted"? Figyelmeztetlek, hogy ez az erkölcstelenség mellett bűncselekmény is, mert az élet és a testi épség közvetlen veszélyben van: a segítségnyújtás elmulasztása (Btk. 172. §).

Előzmény: sópipa (306)
sópipa Creative Commons License 2010.08.25 0 0 309
"Ezt miért nem tudták előrejelezni a hitelképességét elbíráló banki szakemberek?"

1; Azért mert ezek a szakemberek nem a máltai szeretetszolgálatnak dolgoznak.
2; Nem egy ismerősöm hamis munkáltatóival, hamis papírokkal vett fel hitelt, most meg ők sírnak a legjobban, hogy nem tudnak fizetni.
3; Alapszabály, számtalanszor leírtam, egy kis pénzügyi alapismerettel biztonsággal kiszámítható, a biztonságos hitelfelvétel azt jelenti, hogy úgy veszek fel hitelt, hogy a havi törlesztés nem lehet nagyobb a jelenlegi havi megtakarításaim 30%-nál, illetve rendelkezem 4-6 hónapnyi törlesztésnek megfelelő tartalékkal. Aki így vett fel hitelt és bebukott azt tényleg sajnálom, aki meg úgy hogy keresek 120 ezer forintot, havonta félreteszek 40 ezret lízingelek egy autót havi 38 -ért, azt viszont a legkisebb mértékben sem tudom sajnálni.
Előzmény: Apellator (307)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 308
A sajátmárkás sajtok felejtősek, az ezeknél egy fokkal jobb kategória pedig drágább, mint pl. a G Robyban.
Előzmény: 1000wattos kampánycsend (300)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 307

"Az én kollégámat nem kellett tolni sehová, hanem ő futott a bankba, amikor megtudta, hogy 0 ft befizetéssel 120 hóra kihozhat egy autót, most mersze nem tudja fizetni."

Ezt miért nem tudták előrejelezni a hitelképességét elbíráló banki szakemberek?

 

Miért kellett volna egyszerű embereknek előrejelezni a válságot, amikor főmunkaidőben makroelemzéssel foglalkozók semmiféle modellel nem tudták azt előrejelezni?

 

"Az előző kormány baromira nem volt a szívem csücske, de azért az emberek hülyeségét, felelőtlenségét, ne kenjük már mindig másra."

És miért kell előre nem látható, technikai elemzéssel nem előrejelezhető, ám pénzintézetek, illetve a lokális magyar válság tekintetében kormányzati vezetők által előmozdított válság felelősségét egyszerű emberekre kenni?

Előzmény: sópipa (304)
sópipa Creative Commons License 2010.08.25 0 0 306
Pont ez előbb olvastam egy postot a hitelkárosultak blogból:

http://hitelkarosultak.blog.hu/2010/08/25/a_bankok_nem_varnak

Csak egy kiragadott mondat:

"Számításaink szerint 2,5 millió forint húzhatna ki bennünket a bajból. Megannyi áruhitel tűnne el. Hogy miért e sok hitel? Mert kellett a mosógép, tv, hűtőszekrény és egyéb fontos dolgok."

Ugye ennek a korlátoltnak is Gyurcsány, meg a bankok szorítottak pisztolyt a fejéhez, hogy vegyen hitelre lapostévét?
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 305

Nem a földszintesség miatt csúnya egy ilyen doboz.

 

"Ettől még rá lehetne húzni négy-öt szintet valóban, és akkor ott lenne egy ilyen fúj-fúj-fúj pláza :D"

 

No, az lenne csak igazán vizuális környezetszennyezés, ha még rádobnál a Tescóra emeleteket. :-DDDDD A plázáknak pedig nem kötelező csúnyának lenni, bár pl. a Duna Plaza, az Europark, a Mammut és az Aréna valóban csúnyák.

Előzmény: Törölt nick (301)
sópipa Creative Commons License 2010.08.25 0 0 304
"az ő felelőségük a magas forintkamat, ami a deviza hitel felé tolta a lakosságot."

Az én kollégámat nem kellett tolni sehová, hanem ő futott a bankba, amikor megtudta, hogy 0 ft befizetéssel 120 hóra kihozhat egy autót, most mersze nem tudja fizetni.

Az előző kormány baromira nem volt a szívem csücske, de azért az emberek hülyeségét, felelőtlenségét, ne kenjük már mindig másra.

Előzmény: Törölt nick (303)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 302

Nézd, egy fémdoboznak eleve megvannak a korlátai. Nyilvánvaló, hogy legfeljebb tisztasági jellegű felületi felújítás (esetleg némi gépészeti felújítás) és átrendezés az, amit ekkora eredményként előadsz.

Előzmény: Törölt nick (297)
1000wattos kampánycsend Creative Commons License 2010.08.25 0 0 300
Én itt a szegedi tescoban nagyon ritkán láttam 1100 alatti sajtot, főleg nem magyart. Amúgy a tesco márkájú trappista szerintem gyakran változik, gondolom attól függően ki állítja elő. Ha kemény, akkor jó, ha puha akkor szar úgy általában.
Előzmény: Artemis Entreri (295)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 298

Azért itt keverednek a dolgok. Bp-belváros mai képét a XIX. század második felében kapta alapvetően, persze az eklektikus házak mellé a XIX-XX. század fordulóján rengeteg szecesziós épület épült (a szecesszióra kellene Mo-nak nagyon büszkének lenni, és nemcsak az ímmel-ámmal elismert lechneri vonalra, hanem a későbbiekre is - sőt, inkább azokra). Az első világháború után ennél valamivel kevesebb, de nem elhanyagolható, szecesszió és Bauhaus közötti átmenetet jelentő art deco-jellegű épület épült (ld. Postapalota, Corvin köz, számos bérház és villa), aztán a '30-as évek elejétől gyakorlatilag Mo-n folytatódott a Németországban betiltott Bauhaus tevékenységének elég jelentős része, rengeteg épülettel, teljes utcák, városnegyedek kiépülésével. Mindez nemcsak Budapesten zajlott, sőt, városok mellett főleg iparvidékeken lévő falvakban (de itt-ott pl. az Alföldön is) polgári típusú családi házak, villák szintjén is lezajlott ez a folyamat, lépést tartva a városi divattal. De még hosszúkás parasztházakon is láthatók olyan tendenciák, hogy eklektikus, szecessziós, majd modernebb ablakformákat, ablakosztásokat alkalmaztak, mint amilyenek az egyidőben épült városi bérházakon láthatók.

 

Számokat sajnos nem tudok, de a művészettörténeti könyvekben lesajnálják a szecessziót és jelentéktelennek minősítik a két háború közötti építészetet. Ehhez képest tudtommal a Szent István Park és környékének '30-as évekbeli beépítése a mai Corvin-Szigonynál is nagyobb léptékű városfejlesztési projekt volt.

 

Azt nem gondolom, hogy akkor a pénz "nem jó helyre került". Ebben az időszakban jelentős polgárosodás zajlott, amihez elég sokan csatlakozhattak (számos faluról indult ember lett értelmiségi, vállalkozó), viszont elég sokan kifejezetten nem akartak polgárosodni. Éhező, szenvedő ember valószínűleg nem volt a mainál nagyobb arányban, legfeljebb az első világháború utáni válságos időszakban.

 

 

Előzmény: attilabacsi (244)
Artemis Entreri Creative Commons License 2010.08.25 0 0 296
Nyilvánvalóan úgy lehet qrva olcsó, hogy nem Argentínából hozzák be, hanem valahol a környéken gányolják össze :)
Előzmény: Artemis Entreri (295)
Artemis Entreri Creative Commons License 2010.08.25 0 0 295
A Tesco Value trappista sajt, ami kb. 900 Ft./kg teljesen magyar termék. Tiszafüreden készítik, egy csomó más tejtermékkel együtt.
Előzmény: 1000wattos kampánycsend (294)
1000wattos kampánycsend Creative Commons License 2010.08.25 0 0 294
Jaja, a 900-1000 forintos lengyel trappisták nagyrésze nem kicsit, hanem nagyságrendekkel finomabb, mint az 1200-1800as magyar élelmiszeripari hulladék.
Előzmény: hu manus2.0 (279)
1000wattos kampánycsend Creative Commons License 2010.08.25 0 0 293
Pedig ő is tudja hogy az a pénz amit ott hagy rosszabb helyre nehezen kerülhetne...

Őőő én azért el tudnék képzelni rosszabb helyeket simán.
Ráadásul a Tescoban szép számmal van magyar termék és magyar munkaerő, azoknak már csak adhat egy kis lét a magyar ember, nem?
Szerintem ha utálod a Tescot, nyiss olyan topicot hogy "Fúj fúj Tesco", az egyszerűbb lesz és őszintébb.
Előzmény: attilabacsi (-)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 292

Érdemi változást csak úgy tudnának egy ilyen fémdobozzal tenni, ha lebontják és felépítenek helyette egy rendes épületet.

 

Elfogultnak tűnsz. :-D

Előzmény: Törölt nick (290)
DIDORO Creative Commons License 2010.08.25 0 0 291

"De ekkor kapta a belváros is a mai képét... Úgy tűnik, pénz vót dögivel, csak oda nem jutott ahova kellett volna."

 

Az akkori építkezéseknek gazdaságélénkítő szerepe volt, éppen úgy ahogyan az elmúlt évtizedekben is az építőiparral próbálták pörgetni a gazdaságot (pl az usa-ban is)

Sok sok embernek adott munkát akkoriban... még Karcagról is jöttek kubikusok (gyalog, talicskával, ásóval)

Előzmény: attilabacsi (244)
Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 289

A non-stop posta miatt keveredek néha arra (ami korábban egy Hungária körúti MOL-kúton volt). Szerintem 1-1,5 hónapja voltam ott utoljára. Különösebb beájulásra okot adó körülményt nem láttam. Kb. ugyanaz volt, mint előtte (az, hogy esetleg lekenték a fémlemezt belül, meg kicsit kitakarítottak, még nem tesz csodát egy eleve ócska, ronda fémdobozzal). Az is telitalálat, amit a Tesco-titok című könyvben írt a szerző, hogy a parkoló tele van este harmadosztályú akciófilmbe illő alakokkal. :-D

 

Egyébként a multi-üzletláncok között egyértelmű, hogy az egyik leggatyább minőség a Tesco (egy-két észak-magyarországi kivétel van pl. helyben sütött pékáruban, pl. Eger, Ózd, de összességében gatya az egész).

Előzmény: Törölt nick (284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!