Ha egyszer leírtad a fórumon, lehet is tudni. Gyerekes kérdésekkel pedig nem kellene fárasztani a másikat, ezt döntse el kívülálló. Én sajnos elfogult vagyok magammal.
Annyi eszem azért van, hogy ha már nekem nem akartál válaszolni, utánanézzek a Candidás topikban, mitől lettél annyira ideges, hogy rögtön piros betűkkel kezdtél kiabálni. Egy látszólag ártatlannak tűnő kérdés hatására.
(Ezt a részét sem kellene megmagyarázni, mert talán most újat mondok, de a nagybetűs írás kiabálást jelent az Interneten. A Netikett értelmében nem is illendő. Színes betűkkel pedig komoly ember nem ír komolyan vehető hozzászólást, mert ez főleg hülyegyerekek szórakozása. Vagy infantilis felnőtté. Továbbá vizuális beállítottságú ember számára zavaró is. A nagybetűs kiabálás szintén.)
Tehát nézzük, mit írtál a másik topikban:
A hagyományos orvoslási müdszerrel egyetlenegy esetben sem mutattak ki (pedig volt vér,-szélet- és köpetvzsgálat).
Szóval semmit nem mutattak ki nálad, de azért bebeszéled magadnak is, másoknak is ezt a gombás dolgot, erről ennyit... afelett már lazán átsiklasz, hogy a hasmenést csökkentő Immodiumtól, amit tavasszal beszedtél, már önmagában is javulás állt volna be. Ha kórokozók lennének a beledben, azt ugyanis nem lenne szabad megfogni, mert súlyosbodhatna a helyzet.
Egyéb esetben viszont a krónikus hasmenés megállítása elősegíti a belek kellő feltöltődését, normál tónusát, perisztaltikáját, ezáltal javul a felszívódás, tápanyagellátás, amitől eleve jobban lesz az ember. Helyreáll a szervezet normál működése, rejtélyes bajok váratlanul elmúlhatnak.
Természetgyógyász persze bemagyarázza, hogy Candidás voltál, még el is hiszed. De itt én vagyok a fanatikus, aki nem is foglalkozom már Kombuchával, részben lustasági alapon. Továbbá én magam is írtam korábban:
A tejsavas erjesztésű élelmiszerek, mint a joghurt, kefír, savanyú káposzta, kovászos uborka, kenyérital, kumisz, Kombucha stb. alapvetően ártalmatlan, sőt egészséges élelmiszerek. Legfeljebb a túlzott savterhelés okozhat problémát. A szervezet elsavasodása közismerten nem előnyös, mértékkel fogyaszthatók.
Mert annyira fanatikus vagyok, hogy csak mértékkel ajánlom? Gondolkozz már ember, mielőtt csak úgy benézel magadnak dolgokat, gombákat stb...
Másik dolog, én egyáltalán nem azért írtam, mintha bárkire rá akarnám erőltetni az igazam. Nem is arról volt szó, egyszerűen csak tapasztalatokat írtam le, amiből mindenki azt von le, amit akar. A többi része engem szinte már nem is érdekel, csak hobbiból írtam. Ezért is tűnt furcsának, amikor váratlanul azzal jöttél, hogy "legyen nekem igazam". Kit érdekel ez?
Meg az tűnt még furcsának, hogy határozott kijelentéseket teszel, kész diagnózisokat állítasz fel, hogy milyen alapon, az már rejtély (hasraütés?). Ezért gondoltam, hogy esetleg megkérdezem. Meg is lett a válasz, ahogy sejtettem.
Soha nem voltam ideges, hosszútávfutó vagyok (kb. 30 km/nap), 1,5 erőnléti edzés és ugyanennyi jóga. Egyébként meg 60. éves vagyok.
Csak a fanatikusokat nem szeretem. Jó sokmindenre a Kombucha. de nem mindenre és fontos a nagy óvatosság a használatában (3,5 évig ittam, van benne tapasztalatom).
Most ilyenkor mi a gond, ideges vagy, hogy piros betűkkel kiabálsz? Én csak kérdeztem valamit. Azt hittem, esetleg normálisan válaszolsz is. De mindegy, az is egy válasz, hogy nincs válasz.
Nem tehetek róla, tőlem távol áll az ilyen gondolkodás, amikor csak úgy kijelentenek dolgokat, minden bizonyíték nélkül. Van erre egy jó mondás is.
De mi alapján állítasz kész tényeket? Valaki megállapította ezt vizsgálattal? Honnan lehet tudni, hogy mi lett volna Kombucha nélkül? Másnál épp a Kombucha segít jobban átvészelni egy-egy nyavalyát.
Sok évvel ezelőtt nekem is írtak fel erős antibiotikumot, Dalacint, kaptam tőle erős hasmenést is, de gombásodást nem. A hasmenés pedig idővel elmúlt. Akkoriban én is rendszeres Kombucha-fogyasztó voltam, előtte is, utána is. Nem házilag készült, akkor még boltokban lehetett kapni 2 literes palackban, ásványvízzel hígított szénsavas italként. Volt belőle natúr, őszibarack és feketeribizli ízesítésű, tartalmazott még csipkebogyó-kivonatot is.
Ez egy nagyon jó kombináció volt, amiben szerintem szerepet játszott még a hozzáadott ásványvíz (Cserke Kincse), ami egy nátrium-hidrogénkarbonátos, vagyis lúgos víz volt, mely a Kombucha savaival nagyon jól tudott együtt működni. Hiába volt aránylag magas nátriumtartalma (320 mg/l), nem okozott gondot. Volt viszont egy olyan kellemes tulajdonsága is, hogy a tejtermék hatására jelentkező krákogást (nyákképződést), kompenzálta, oldotta, megszüntette.
Későbbi években, amikor már nem lehetett kapni, ezért próbáltam szódabikarbónával helyettesíteni az ásványvíz tartalmát, nagyjából sikerült is. De elképzelhető, hogy abban a vízben voltak még más hasznos összetevők is.
A Dalacint egyébként feleslegesen szedtem, mert csak vaktában lövöldözött vele egy fogorvos. Volt ugyanis egy rejtélyes, időszakos, fogfájás-szerű kisugárzás, az is két fog között, ahol elvileg nem is fájhatott volna semmi. Amúgy kimutatható bajom nem volt, röntgen stb. Úgyhogy a sikertelen kezelés után fel is adtam, majd egy idő után elmúlt ez az érzés.
Tehát arra próbálok kilyukadni, hogy a fent említett összetételű Kombucha-ital egyébként jó egészséget biztosított, nem kaptam el akkoriban fertőző betegségeket sem.
Én nem közvetlenül gombásodtam a Kombuchától, hanem ammiatt, hogy folyamatos alkalmazása során antibiotikumot szedtem (arcüreg gyulladás miatt), ennek következtében a normális baktériumokat kiirtotttam, a kombuchával pedig bevittem mind a gombákat, mind a baktériumokat. Ha nem ittam volna a Kombuchát, nem gombásodtam volna el (persze ha nem szedtem volna antibiotikumot se).
De érdekes, hogy 3,5 év Kombucha fogyasztása mellett is arcüreggyulladást kaptam.
A Kombucha sem jó mindenre (de a vietnami balzsam se). Decemberben már én is inni akarom. Bár normalizálódott a bélflórám, folytatom a lugosítást addig).
Sok laikus hajlamos képzelődni, összekeverni okot és okozatot. Miről is van itt szó? Kezdjük talán időrendben.
Bekövetkezik az ember életében egy akármilyen gyógyszeres kezelés, ami kiöli a természetes baktériumflórát a bélrendszerből. Ezután az ember fosni fog. Később ez ugyan csökkenhet, de a bélmozgás még mindig gyorsabb lehet a kelleténél, ami esetleg fel sem tűnik, hogy kicsit gyorsabban halad át rajta a táplálék, mint korábban, és széklet is valamivel lágyabb a szokottnál.
Ennek következtében azonban tápanyaghiányok alakulhatnak ki. Itt most külön kiemelnék egy fontos elemet, a magnéziumot, amiből krónikus hasmenésnél sok vész, és hiánya közvetve más anyagok hiányát is okozhatja, plusz egyéb bajokat. Például a kalcium hasznosulásához is szükséges a magnézium. Vérnyomás emelkedését is okozhatja a magnéziumhiány, szívpanaszokat, sőt édességkívánást (energiaszomj?) válthat ki. Az immunrendszer gyengülése pedig szinte automatikusan együtt jár a gombásodás térnyerésével.
Ha az okot szeretnénk megszüntetni, nyilván az immunrendszert kell erősíteni, amitől a gombásodás önmagában is meghátrálhat.
Lehet olvasni olyan állításokat is, miszerint: a Candida-gombásodás magnéziumhiányt okoz, mert a gomba "felfalja" a magnéziumot. Baromság. Szerintem inkább az immungyengülés okozhat gombásodást. A hasmenés pedig magnéziumhiányt. A hasmenést pedig a bélflóra sérülése okozza.
Tehát itt eljutottunk egy lényeges ponthoz, amikor valaki összekeverte az okot és okozatot. Terjeszti az Interneten a hülyeséget, és már nem is lehet tudni, hogy ezt ki és hol találta ki, mert a természetgyógyászok is egymástól lopnak, másolnak szövegeket.
Nem kell felülni a baromságnak. Bélmozgást le kell lassítani (akár hasfogó gyógyszerekkel is, mint lentebb írták), hogy javuljon a felszívódás, megálljanak a baktériumok, nekik is legyen idejük szaporodni, megtelepedni a bélfalon. Ezután automatikusan javulhat az ember közérzete, lúgosító csodák nélkül.
Magnéziumot pedig pótolni kell, bár az ember nem is hinné, hogy ez nem mindig olyan egyszerű. Akinek például már érzékeny a bele, magnéziumkiegészítőktől hasmenést kaphat, ami magnéziumhiányt okoz, vagyis nem mentünk semmire. Ami nem tud beépülni, attól a szervezet vizelet útján is gyorsan megszabadul, a hiány fokozódik. Aki hasmenést kap a magnéziumtól, csokoládétól, utána kerülni fogja, ez sem vezet jóra.
Magnézium természetes forrása például a zöld növények, brokkoli, káposztafélék (főleg a kelkáposzta, melynek színe is zöldebb), zöldbab stb. Nyári időszakban a tehenek is sok zöldet legelnek, ezért ilyenkor a tej egészségesebb, több magnéziumot tartalmaz, mint télen. A fő probléma azonban, hogy manapság már a talaj is lehet magnéziumhiányos, ami tovább gyűrűzik mindenbe.
Nehogy azt higgyük, hogy aki nem görcsöl annak nincs Mg-hiánya, ugyanis a Mg-hiány nem mindig és nem mindenkinél jár görcsökkel.
Legkevésbé sem reklámoznék multicégeket, de ami jó, arról talán érdemes külön megemlékezni: Activia Natúr joghurt. Nem krémes, nem édes, hanem a natúr, savanyú változatról van szó. De azért nem olyan savanyú, mint más joghurtok, így nem is savasít annyira.
Bélmozgást lassítja, emésztést javítja, fontos tápanyagokat tartalmaz, élni kell vele. Magnéziumkiegészítővel is jól kombinálható. Az enyhén savas hatás növeli a Mg felszívódását is, így kevésbé alakul ki hasmenés.
A Kombucha egyébként nem lehet ártalmasabb, mint a sör, amit tömegek fogyasztanak, az is egy erjesztett ital. Persze más a bakteriális spektrum, mert sörnél az élesztő dominál, emiatt alkoholból is több termelődik benne, de alapvetően egyiktől sem betegedik egy ember, akinek jó az immunrendszere és mértékkel fogyasztja. Szerintem itt is keveredik valamilyen ok-okozat.
Vagyis történt, ami történt, csak épp a háttérben teljesen más a magyarázat, és nem a Kombucha okozhatta a bajt.
Akkor valamit elbaltáztál. Én ujrakezdéskor mindig boltiból indultam el, ez annyira tökéletes, hogy igaz most 7 hónapja álla pincémben 7 db 1 cm-es vastagságú van mindegyikben.
Próbálkoztam így, de semmi nem képződött a tetején vagy alján, még 30 nap után sem :(. Állítólag annyira meg van szűrve a bolti ital, hogy nem indul el a szálasodás. De a tea valóban megérett.
Egy nagy üveg (4-literes tea elkészítéséhez elég egy fél literes Kombuchát beszerezned), azzal már el tudsz indulni, célszerűbb kettővel kezdeni (kettő üveggel és 2 db 0,5 litereset beszerezned)
Szóval egy a lényeg, a gomba elleni küzdelemben leginkább a savas környezetet kell megszüntetni (és a legminimálisabb szénhidrátot bevinni és mást is alig, ami gyakorlatilag éhezést jelent).
Bárhogy is van, egy a lényeg, hogy ezzel a lugosítással a szokásos 1-2 év helyett még félévig sem tartott a gombát leküzdeni. (irtózatosan kemény diéta, mert ugye mindenben van szénhidrát , de a mási is csak abszolut minimálisat lehet enni, gyakorlatilag teljes éhezést jelent), aki volt már benn tudja mit beszélek).6-8 évvel ezelőtt is voltam gombás (akkor még nem ittam Kombuchát), több mint egy év alatt szabadultam meg tőle (ami egyértelműen bizonyító erejű). Februárban hagytam abba a gombásodás miatt (3,5 évig ittam). Terveim szerint decemberben én inni fogom. Sok hasznos solog is van benne, csak nagyon körültekintően kell használni (az én példám is bizonyítja).
Úgy tudom, savasítás akkor állhat fenn, ha a gomba nem élte fel teljesen a cukrot, és maga a cukor savasít. Különben lúgosít a tea. Én két évig ittam a , és sok pozitív tapasztalatom volt. Az emésztésre nagyon jó hatással van, 3 hónap után úgy éreztem, a vasat is megemészteném, és olyan erőnlétem volt tőle, egy hegyet elhordtam volna. A hajra, körömre is rendkívül jó hatással van. Vízhajtó, pontosabban a szervezetben ha savasodás van, akkor visszatartódik a víz, hogy a sejtek védve legyenek a savas közegtől. Ahogy ez a savasodás szűnik, úgy távozik a feleslegesen felgyűlt víz, ez fogyással jár. A bőrre is jó hatással van, rendkívül jó májtisztító. Másnaposságot nagyon gyorsan megszűnteti.
Úgyhogy újra szeretném én is készíteni, csak még nem sikerült gombát szereznem.
Nem volt szándékomban bárkit is lebeszélni a Kombuchával (olyan mint az atomenergia), lehet jól és jóra is használni, de KÉTÉLÚ FEGYVER (vigyázat vele). Elgombásodott embernek inni pedig életveszély.
5 hónap kőkemény diétával meggyógyultam a Kombucha által okozott erős elgombásodásból. A gyomor erős elgombásodását úgy sikerült elérni, hogy nem hagytam abba a Kombucha ivását, amikor arcüregggyulladás ellen antibiotikumot szedtem. Három hónapig egyirányban fostam, mint a Murányi kutyája. A sovány testalkatombó (68 kg) még 10 kilótól sikerült megszabadulni, hiába ettem semmi sem szívódott fel a gyomromból. szinte semi szénhidrátot nem lehetett enni (ami nagyon nehéz) és élesztőmentes kenyeret. Hónapokig zsirtalan fehér hús, zöldséggel (még krumpli sem és gyümölcs sem), se tészta, se rizs, no alkohol, no cukor.
De legfontosabb 9-9,5 Ph-s lugos vizet kell még azóta is innom(5x felhigítva), ezzel ellensúlyozva a Kombucha által okozott elsavasodást (tekintettel arra, hogy a gomba a savas közegben szaporodik).Lugosítás nélkül minimálisan egy évig kellett volna szenvedni
Mégegyszer:NAGYON KÖRÜLTEKITŐEN, ÓVATOSAN A KOMBUCHÁVAL.
Én is csak most kezdtem pár hete a kombucha gombával foglalkozni. Az a helyzet, hogy én a vivanaturától vettem a kombucha gombát, gomdolván, hogy az jobb mint a másik. Az a gond,
hogy számtalan ismerősöm és rokonom várja azt, hogy tudjak nekik gombát adni. Én előre
láthatólag nem tudom, hogy mikor tudhatok már ismeretlen embereknek is gombát adni.
Én elhatároztam, hogy ha már nem kell rokonoknak gomba adok majd ismeretlenek is. Sajnos most
ez a jelenlegi aktuális helyzet nálam. Mire mindenkinek adok az fél év is lesz. Ha sürgös akkor