Az infoworld.hu csak egy általános gyűjtőoldal, ahol cégeket reklámoznak, továbbá elavult. Ez persze látszik az ócska webdizájnon is. Én már sok évvel ezelőtt is láttam ugyanazt az oldalt, amikor Kombucha ügyben nézelődtem.
Az ott látható 5-10 éves információk sajnos mára nem aktuálisak.
De én legutóbb 2 hónapja betettem már a fórumba a szóban forgó fóti cég webáruházának linkjét is:
Nagyon ismételgetni nem is akarnám, nyilván nem fizetnek nekem a reklámért, de fórumozótársak hátha hasznát veszik.
Az érlelőeedényben nincs belső perem, csak a képen is látható kúpos, lefelé szűkülő formáról van szó a szövegben is. Ez azonban a gyakorlatban legfeljebb csak annyit jelent, hogy csapoláskor egy szinten megszorulhat a tenyészet (még a levegőt is elzárhatja, amikor már kellően vastagra hízott), így még a csapolást is akadályozhatja, mert emiatt nem tud lent kifolyni az ital. Vagy a leeresztőn visszaáramló levegő miatt buborékolva csaphat ki lent. Ilyenkor esetleg kicsit piszkálni kell fent, a tenyészeten, hogy levegő juthasson alá.
Feltöltésnél sincs különösebb értelme a dolognak, mert egyszerűen az történik, hogy a tenyészet úgyis felemelkedik a felszínre. Hosszabb érés után ugyanis a tenyészet megerősödik, vastagodik, azok már nem szoktak elsüllyedni, mert a kisebb lesz a fajsúlya, a magába zárt széndioxid miatt. Ahogy öntöm bele 2 literes fazékból a cukros teát, óhatatlanul felkeveredik az egész, sőt én direkt úgy szoktam önteni, hogy az érlelőedényt kissé megdöntve, a tenyészet alá is menjen a friss tea. Már csak azért is, hogy ne fröcsögjön szerte. Ehhez gyakorolni kell a megfelelő mozdulatokat is, nyilván elsőre nem minden sikerül. Egy nap alatt úgyis leülepszik, de a tápoldat keveredésre szerintem szükség is van, hogy frissüljön.
Úgyhogy, hiába írnak ott akármilyen reklámszövegeket, a gyakorlat valahogy mást mutat.
Régen falun sem sem tököltek ezzel különösebben. Lent csapolgatták, fent időnként löttyintettek rá a friss teát és működik, 6-12 hónapig hozzá sem kellett nyúlni.
Ez csupán egy gondolat volt a részemről. Még nincs tapasztalatom a téli Kombucha gomba erjesztéssel kapcsolatosan. Tény a nyári erjesztésem eddigi eredményével nagyon meg vagyok elégedve. De most majd tapasztalni fogom, hogy milyen lesz a télen.
Tény, hogy nálunk 22 C foknál nincs nappal sem melegebb, decemberben ha kint nagyon de nagyon hideg van.
Amit javasoltál ahhoz nem értek, lehet jó ötlet.
Viszont a napokban az egyik weboldalon olvastam, hogy lehet rendelni Kombucha gomba erjesztéshez tálca melegítőt, csak az a baj, hogy nem találom azóta sem azt az oldalt. Végül is egy
A Kombucha gomba erjesztő edény csapja tényleg eléggé lent van. Rakhatnák a csapot kicsit magasabban is. Én egy 9 literes erjesztő edényre gondoltam, hogy azt megveszem, mert így tényleg
nagyon könnyű lenne a Kombucha gomba ital készítése.
Viszont az üvegen át én szeretem nézni a gombáim fejlődését. Csak nekem 15 liter elkészítése nem
könnyű, egyszerre ennyi teát készíteni, aztán lehűteni, stb. A végére a konyha egy kész csatatér.
Én 5 literes edényben szoktam a vízet forralni, összesen háromszor.
Szóval a folyamatos erjesztés azért sokkal könnyebb eljárás, legalább is nekem.
9 literes edényből nekem elég egyszerre 2 litert leengedni, nekem így pontosan meg is felelne.
Végül is eldöntöttem, hogy a most három 5 literes üvegben erjedő italomat már így fogom kezelni.
Leöntök belőle valamennyit mindegyikből és pótlom cukros teával.
De gondoltam azt is, hogy az üvegeket oldalt bebagyúlálom meleg ruhákkal.
Az legfeljebb csak a hőmérséklet csökkenését lassítja, de meg nem állítja. A "nagymama-féle" dunsztolás (csírátlanítás) arra volt jó, hogy a felhevített befőtt jó sokáig forró maradjon, ezáltal elpusztuljon benne minden élet (különösen a celofán alatt rekedt levegős rész volt kritikus ilyen szempontból), amitől megromolhatna a befőtt.
Plusz hőt a Kombuchának valamilyen melegítővel lehet bevinni. Akvárium-fűtő is használható, annak hőfokszabályzója is van. Csak ahhoz kell egy nagyobb műanyagláda, vagy egy használaton kívüli akvárium. 10-15 cm víz elég az aljába, abba lehet beállítani a Kombucha-üvegeket. A fűtőbetét csak a vizet melegíti, a víz pedig átadja a hőt az edénynek.
Ez nem egészen így működik, én csináltam folyamatos erjesztést is. Érlelés közben figyelni kell az ital savanyúságát, a leeresztő segítségével. Amíg cukros, addig hagyni kell érni. Amikor lebomlik a cukor (de ezt házilag csak ízlelés alapján tudjuk megsaccolni), vagyis eléri a kellő savasságot, lehet csapolni.
Ha valakinek problémát jelent a cukor, tanácsos még palackban tovább érlelni, egyébként nem garantálható a cukormentesség. Igazság szerint, a cukormentes Kombucha elvileg kegyetlen savanyú, maró sav, az már tényleg csak hígítva fogyasztható. Ha viszont iható, akkor meg valószínűleg nem cukormentes, tehát mindenkinek egyénileg kell megtalálni a kívánatos egyensúlyt.
Mivel mindig a gombaréteg alatt a legsavanyúbb, lefelé haladva egyre cukrosabb, ezért az ideális az lenne, ha mindig a gombatelep alól lehetne csapolni. De a csap nyilván az edény alsó részén van, ha nem is a legalján. Nem véletlenül teszik kicsit feljebb. Másik oka ennek, hogy így az üledék meg tud állni az edény aljában, nem tömíti el a kifolyót.
Lényeg, hogy ha már a leeresztőnél elég savanyú, akkor feljebb annál már csak savanyúbb, érettebb lesz az ital.
Nem kell 2 naponta rátölteni (vagy függ a fogyasztástól is), mert ha például egy 10 literes edényből leeresztünk 2-3, vagy akár 4 litert (akár apránként elfogyasztva, akár egyszerre), utána ezt a mennyiséget lehet egyszerre pótolni. Előfordulhat, hogy ezután pár napig nem csapolható, mert túl cukros lesz az ital. Ez függ az arányoktól is (feltöltés mennyisége), a tenyészet aktivitásától is (élesztőtartalom).
8 literes edénynél, ha például 2 litert leengedünk, az még arányaiban nem olyan sok az egészhez képest. Utána főzünk 2 liter teát, rátöltjük, akár 24 óra múlva már lehet is belőle csapolgatni. De ez se mindegy, hány ember "csapolgatja", vagyis meddig tart ki 2 liter. Ha elég aktív az ital, jó gyorsan érik, 3 litert is lehet engedni, majd egy főzéssel pótolni. Ezt már mindig az egyéni tapasztalatok és igények határozzák meg.
Furcsának tűnhet, hogy akár 6-12 hónapig sem kell "újratelepíteni" egy 10-20 literes edényt, pedig minél nagyobb, annál ritkábban kell bolygatni. Valójában a Kombucha jobban szereti, ha nem bolygatják, ugyanis kialakul nála egy mikroflóra, életközösség (szimbiózis), amit nem jó megzavarni. Mint ahogy az ember belét sem jó gyógyszerrel kifertőtleníteni, ugyanaz van itt is.
Kialakul egy egyensúly, az elhalt élesztők és egyéb üledék (seprő) megáll az edény alján, ahol 6-12 hónapig is eláll magának, gond nélkül.
Nem okoz problémát a nem átlátszó edény sem, mert a Kombucha-telep gyakorlatilag egyetlen ellensége, a penészedés csak a felszínen jelentkezik, az is inkább csak új tenyészet indításakor, amikor még nem elég stabil, savas a tenyészet. Időnként az edény tetején lámpával bevilágítva a tenyészet felszíne könnyen ellenőrizhető . Az eleinte apró, bolyhos pontok formájában jelentkező fehér vagy zöld penész könnyen felfedezhető, ecettel elpusztítható.
Nincs más indoka az ecetes fertőtlenítésnek egyébként, mint az esetleges (látható) penész elhárítása. Egyéb esetben a gombatelep lemosása, pláne klóros vízzel, de bármivel is, a kialakult mikroflóra megzavarását, eltávolítását jelenti, ami a gombatelepnek ugyanolyan sokk, mint amikor az embernek kifertőtlenítik a bélrendszerét. A mikroflórához természetesen a barna élesztőszálak is hozzá tartoznak, ezek mennyisége összefüggésben van a tenyészet aktivitásával. Ugyanakkor a túlzottan elszaporodott élesztő sem előnyös, fokozza a széndioxid-képződést, elnyomhatja a gyógyhatású baktériumokat.
Nekem kettő különböző tenyészetből származó gombáim voltak. De az egyik tenyészetből származót
kidobtam, mert az íze nagyon pocsék volt. De amit meghagytam az nagyon jó.
Különben erre tényleg én is gondoltam, hogy a mostani 5 literes üvegekben erjedt gombákat nagyon
szépen tudom látni, a fejlődésüket is. Nagyon szépek, egészségesek. Egy kerámia edényben már
nem lehet akár naponta figyelni a Kombucha gombákat.
Viszont én a gombákat nem mertem eddig tisztítani. Főleg ecettel nem. Az eredeti kombucha elektronikus könyv azt állítja, hogy felesleges a Kombucha gombákat mosni, hagyni kell az
eredeti állapotában.
Azt szeretném még tőled kérdezni, hogy akkor most bátran merjem 10 %-os ecettel átfertőtleníteni
a gombáimat?
És felmerült bennem egy gondolat, hogy mivel írtad, hogy télen nem számíthatok gyors érlelődésre,
hogy akkor nem-e lenne számomra jobb télen az általad írt megoldás? 45 napon keresztül kettő naponként levennék a gombateából, és felönteném cukrozott teával? Talán télen ez megoldást
adhatna a számomra? Köszi előre is a választ. Persze beállíthatók több üveget is, és akkor tovább
A gombák és a tea állapotát csak tiszta, fehér, átlátszó üvegben lehet folyamatosan figyelemmel kísérni. Ez olyan mint a félnótás tájfutók ( bárhová belépnek: gödör, gaz, szántás) és csodálkoznak, hogy eltörik a bokájuk. Egy hosszútávfutó ilyet nem csinál. 45 nap után már a gombákat tisztítani kell, bárki bármit állít. Nekem a gombáim mindig szép tiszta fehérek.
Ha éjjel lehül a levegő nagyon akkor ne nagyon számíts gyors érlelődésre, tekintettel arra, hogy legalább 23 C fok az ideális hőmérséklet.
10-40%-ot lehet levenni belőle, minden másnap, de természetesen teával fel kell tölteni. Amikor így szüreteltem, akkor kettő 5 literes üveget állítottam be, ez kettőnknek is elég volt. Folyamatosan ment a termelés, de 45 nap után már le kell szűrni és tisztítani a gombát (igaz én majdnem mindig szoktam, sohasem volt evvel semmi problémám).
Általános szabályt nagyon nehér mondani. Nagy melegben és sok gombával elegendő akár 8 nap is, de általában 10 nap elegendő. Aki cukros, annak viszont kell a 15 nap. de lehet úgy is előállítani, hogy leveszel belőle 10-30%-ot és 2 naponra szüretelheted, úgy 40-45 napig. Aztuán mindenképpen le kell szűrni és tisztítani. Én ecettel szoktam (rendszeresen).
Ti hány napig szoktátok erjeszteni a Kombucha gombát? Hány napos erjesztés biztosítja a legminőségibb Kombucha italt? Hallottam, hogy van ki csak 8-10 napig erjeszti a Kombucha gombáját. Én 15 napig erjesztem a Kombucha gombámat, vagy talán sok a 15 nap?
Külön én sem láttam még, meg persze az is lehet, hogy az adott kombinációban érvényesül a hatása:
Kombucha
Csipkebogyó-kivonat
Cserke Kincse ásványvíz
Őszibarack vagy feketeribizli aroma, vagy natúr
Nagyon megjegyeztem az összetételét, mert ez akkoriban teljesen rendbehozta a belem. Míg előtte jó ideig csak senyvedtem. Egyébként alacsony Ca/Mg tartalmú víz volt, relatív magas Na tartalommal, vagyis elvileg nem tűnne ideálisnak, nekem mégis jó volt.
Az okos ember a másnak a kárán tanul, a hülye s sajátján sem.
Amikor elkezdtem szedni az antibiotikumot, emlékeztem rá, hogy valaki készített kb. 4 éve egy hosszú listát, mikor lehet és mikor nem inni a Kombuchát. Piossal volt kiemelve , hogy tilos a kúra alatt az antibiotikum szedése (én sem hittem el).
Azért nem szabad összeveszni! Ne bántsátok egymást, Misland és Kenyérsütés. Hát én is elolvastam
a Candida topikot és Kenyérsütés írásait. Szerintem Kenyérsütés nem téved, tapasztalatait is átadta
mások számára. Az orvosok sokszor tévednek. Számít nagyon a saját tapasztalás. A Candida betegség esetében, tényleg nagyon jó diagnosztizálási módszert írt le Kenyérsütés.
Hidd el, kiterjedt a figyelmem arra is, hogy két történet volt.
De mivel én is átestem legalább két antibiotikumos történeten (a durvábbak közül), második után már rájöttem, hogy elég megfogni a hasmenést gyógyszerrel, és minden helyreáll, szinte automatikusan. Értem ezalatt, hogy később már a gyógyszert sem kell szedni.
Nem véletlenül reklámozzák még a tévében is, hogy "már egy kúra is elég lehet a természetes ritmus visszaállításához". Én mondjuk nem a tévéből tudom, de ezt kivételesen jól mondják.
A Candida fórumon két, eltérő időpontban történt gombás mebetegedésről van szó. Az elsőt az immunrendszer hibája okozta több mint 8 évvel ezelőtt (akkor még nem ittam Kombuchát). Elég volt egy szem cukorkát elszopogatni és a köpetemben láttam a gombát (nemcsak a természetgyógyászok állapították meg), holott bármely hagyományos vizsgálat nem tudta kimutatni (széklet-, vér-, köpetvizsgálat), ugyanis csak legfeljebb az antigént tudnák, így bárkire rámondható lenne, hogy gombás. Azóta megtanultam, hogy sokkal tökéletesebb teszt egy tömény szénhidrát bevitele (sok esetben egy minimális mennyiség is elég, ha tombol a Candida, vagy más élesztőgomba).Különben is elfogult vagyok a hagyományos orvoslással, mert alternativ módszerekkel többre mentem (pedig jobb lett volna a másik út). Ezek voltak: izületi gyullasások és "kopások" (25 éve abba kellett volna hagynom a hosszávfutást, pedig azóta még "el sem feküdtem" magam), gomba, prosztatagyulladás, reflux. Sajnos a hagyományos út egy igazi tévút volt. A hagyományos orvoslás most sem mutatott ki semmit a székletvizsgálatnál, nemcsak borzalmasan fostam, hanem semmi erőm nem volt 3 hónapig, lefogytam 10 kg-ot, úgy éreztem semmi sem szívódik fel. Mára minden tökéletessé vált. Igaz szörnyű, szinte szénhidrátmentes diéta és teljes éhezés mellett.
Ha egyszer leírtad a fórumon, lehet is tudni. Gyerekes kérdésekkel pedig nem kellene fárasztani a másikat, ezt döntse el kívülálló. Én sajnos elfogult vagyok magammal.
Annyi eszem azért van, hogy ha már nekem nem akartál válaszolni, utánanézzek a Candidás topikban, mitől lettél annyira ideges, hogy rögtön piros betűkkel kezdtél kiabálni. Egy látszólag ártatlannak tűnő kérdés hatására.
(Ezt a részét sem kellene megmagyarázni, mert talán most újat mondok, de a nagybetűs írás kiabálást jelent az Interneten. A Netikett értelmében nem is illendő. Színes betűkkel pedig komoly ember nem ír komolyan vehető hozzászólást, mert ez főleg hülyegyerekek szórakozása. Vagy infantilis felnőtté. Továbbá vizuális beállítottságú ember számára zavaró is. A nagybetűs kiabálás szintén.)
Tehát nézzük, mit írtál a másik topikban:
A hagyományos orvoslási müdszerrel egyetlenegy esetben sem mutattak ki (pedig volt vér,-szélet- és köpetvzsgálat).
Szóval semmit nem mutattak ki nálad, de azért bebeszéled magadnak is, másoknak is ezt a gombás dolgot, erről ennyit... afelett már lazán átsiklasz, hogy a hasmenést csökkentő Immodiumtól, amit tavasszal beszedtél, már önmagában is javulás állt volna be. Ha kórokozók lennének a beledben, azt ugyanis nem lenne szabad megfogni, mert súlyosbodhatna a helyzet.
Egyéb esetben viszont a krónikus hasmenés megállítása elősegíti a belek kellő feltöltődését, normál tónusát, perisztaltikáját, ezáltal javul a felszívódás, tápanyagellátás, amitől eleve jobban lesz az ember. Helyreáll a szervezet normál működése, rejtélyes bajok váratlanul elmúlhatnak.
Természetgyógyász persze bemagyarázza, hogy Candidás voltál, még el is hiszed. De itt én vagyok a fanatikus, aki nem is foglalkozom már Kombuchával, részben lustasági alapon. Továbbá én magam is írtam korábban:
A tejsavas erjesztésű élelmiszerek, mint a joghurt, kefír, savanyú káposzta, kovászos uborka, kenyérital, kumisz, Kombucha stb. alapvetően ártalmatlan, sőt egészséges élelmiszerek. Legfeljebb a túlzott savterhelés okozhat problémát. A szervezet elsavasodása közismerten nem előnyös, mértékkel fogyaszthatók.
Mert annyira fanatikus vagyok, hogy csak mértékkel ajánlom? Gondolkozz már ember, mielőtt csak úgy benézel magadnak dolgokat, gombákat stb...
Másik dolog, én egyáltalán nem azért írtam, mintha bárkire rá akarnám erőltetni az igazam. Nem is arról volt szó, egyszerűen csak tapasztalatokat írtam le, amiből mindenki azt von le, amit akar. A többi része engem szinte már nem is érdekel, csak hobbiból írtam. Ezért is tűnt furcsának, amikor váratlanul azzal jöttél, hogy "legyen nekem igazam". Kit érdekel ez?
Meg az tűnt még furcsának, hogy határozott kijelentéseket teszel, kész diagnózisokat állítasz fel, hogy milyen alapon, az már rejtély (hasraütés?). Ezért gondoltam, hogy esetleg megkérdezem. Meg is lett a válasz, ahogy sejtettem.
Soha nem voltam ideges, hosszútávfutó vagyok (kb. 30 km/nap), 1,5 erőnléti edzés és ugyanennyi jóga. Egyébként meg 60. éves vagyok.
Csak a fanatikusokat nem szeretem. Jó sokmindenre a Kombucha. de nem mindenre és fontos a nagy óvatosság a használatában (3,5 évig ittam, van benne tapasztalatom).