majd 25 eve elek Austriaban es tegnap kostoltam elöször eletemben - muszajbol - Mirabell Mozarttaler-t. egeszen egyszerüen gusztustalan. egyetlen falatot sikerült legyürnöm belöle.
Úgy két hete láttam a Lidlben J. D. Gross-félét, ami a csokijaikból kiindulva annyira nem lehet szörnyű, de én alapbó nem vagyok érte oda, úgyhogy nem tettem vele próbát.
Rausch csokit hol lehet mostanában kapni Budapesten?
Mirabell semmivel nem jobb, mint egy tucatcsoki. edes massza.
a kamu mozartkugelektöl mentsen meg az isten! szörnyüek!
annyi finom, olcso csoki van mar, ezeket tenyleg csak turpistak vasaroljak suvenirnek es osztrakok viszik ajandekba. en is ezt szoktam, mert mindenki ezt keri, hiaba mondom, h pl a hofer / aldi csokija 100X jobb.
Közben voltam a piacon, van már még gagyibb is... Lehet, hogy kínai :))), fogalmam sincs, csak a dobozt láttam, hogy "MOZART AUSTRIA" márkanév alatt ott sorakoztak a celofánzacskós "mozartkugelek". Erősen idézőjelben.
Elszomorító, hogy ezek nagy multicégek hogyan tapossák a sárba régi jó termékek minőségét. :-(
Lehet, hogy a nosztalgia, meg az akkori összehasonlítási alap hiánya is közrejátszik, de a régi csokik, balatonszeletek, stb. stb. is sokkal jobbak voltak, mielőtt jött a "krémesebb-lágyabb-jobb" c. multiborzalom. :-(
Mi Bécsből hordtuk haza a Suchard Express nevű cukrozott kakaót az átkos rendszerben. Ezt még a honi rendszerváltás előtt tönkretették, gyaníthatóan az Interfood (Suchard-Tobler) és a Jacobs egyesülése (1982) után.
A Mirabell mozartgolyóját emlékeim szerint később gagyizták ki, amikor a Jacobs-Suchardot felvásárolta a Kraft (1990).
Itt lehet olvasgatni, ha valakit érdekelnek az ilyen cégtörténetek:
Milyen találó jelző! :-) Sajnos. :-( Ez lett belőle.
És megmagyarázza, miért is utálom a Mozartkugelt, holott régen egyik kedvencem volt.
Amikor még (20-30 évvel ezelőtt) osztrák v. német ügyfelektől karácsonyi ajándékba kaptam, és minden egyes szemet teljes rákészüléssel :) fogyasztottam el.
Rákerestem a honlapjukra. Megrendelhető tőlük, de csak korlátozottan! Azaz nyáridőben nem szállítanak, mert a melegben megolvad, és csak az EU-ba és Svájcba szállítanak, mert messzebbi úticélokra nem tudják garantálni a hosszú szállítási idő és a szélsőséges klíma (pl. meleg mediterrán raktár vagy hideg repülőgépi raktér) miatt a minőséget.
Érdekes kérdések, ne haragudj, természetesen nem tudok válaszolni, illetve viszonylag egyszerűen le lehet írni a lényeget: egy multi számára adekvátabb ténykedés szart gyártani, arccal a hipermarketeknek, mint megtartani a beolvasztott márkák minőségét.
A Fürsttel kapcsolatos infó saját, pár éve felhívtam őket és érdeklődtem.
A Kraft konzorcium európai ágának történetét egyszer összeszedtem, itt olvasható:
Jó tudni, hogy van egy cukrászda, ahol ilyent árulnak, ha tudtam volna, akkor oda mentem volna, és nem a Sparban vettem volna Mirabelles Mozartot pár évvel ezelőtt. :(
Na és miért nem tartották meg prémiumterméknek? Miért kellett középszerűvé lezülleszteni??? :(
Na és a város miért nem lép közbe? Ha egy cukrászdáé a helyben eladás joga, akkor legyen egy gyáré az értékesítés!
Na meg nem értem, miért nem tudott a cég megélni, miért kellett eladni magukat? Hiszen ott futja az embereknek valódi édességre, és nemcsak a kakaómasszás gagyi cuccokra!
Az eredeti (és a szabadalom) a salzburgi Fürst cukrászaté ("original").
Ők nem exportálnak (az üzletpolitikájuk szerint az ártana a minőségnek) és kézzel gyártanak.
A Mirabell lett a legnagyobb osztrák gyártó, a receptet nem védte szabadalom, csak a nevet, ezen huzakodik egy csomó cég.
A Mirabellé ("echte") elég jó is volt sokáig, aztán bekebelezte őket a Kraft és kigagyizták a minőséget, szinte homogén édes pálmazsírtrutymóvá alakult a cucc (viszont azóta a korábbi töredékébe kerül).
Vannak németek, pl. a Reber, az szerintem jobb, mint a jelenlegi Mirabell, de mostanában nem kóstoltam.