Keresés

Részletes keresés

hbéci7 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 1755

Tehát nem a gomba vastagságától függ az hogy a felszínen lebeg-e vagy sem?

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1754)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 1754

Ativitástól függ, ezt így nem lehet megmondani, de egy hét elég kevés általában. Nyilván lehet egyszerre több üveget is működtetni, ha sokáig magára hagyod, egyre vastagabb lesz.

 

De ha jó vastag, akkor már nem kell tovább vastagítani, inkább betenni alulra, tehát ugyanott vagy.

Előzmény: hbéci7 (1753)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 1753

Ismételten köszönöm a válaszod!

 

Már csak az a kérdésem, hogy 1 hét alatt ki tud-e alakulni olyan új réteg ami kelleően vastag lesz és nem fog elmerülni?

Vagy neveljek külön egy új telept egy kisebb üvegben hoszabb ideig? És utána telepítsem át.

:-)

Előzmény: Törölt nick (1752)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 1752

Nem kell erőltetni, illetve nem is tudnád. Ami lesüllyed, az már lényegében nem fejlődik, mert a baktériumok felfelé vándorolnak, az oxigén irányába. Esetleg olyan is előfordul, hogy a fajsúlyváltozás miatt felfelé mozog az egész telep. Ha felkerül, még vastagodhat is.

De nem ezen van a hangsúly, ha lent marad, úgy is jó. A következő alkalommal be kell tenni az aljára a vékony réteget is, meg a régi telepet is. Jó eséllyel szintén lent marad az egész, de ez így jó. Mindkettőből elindulnak felfelé a baktériumok, közben bontják a cukrot. Lehet, a következő felszíni réteg majd erősebb lesz.

Előzmény: hbéci7 (1751)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 1751

Köszönöm a szekszerű választ :-) de.....

 

Az én esetemben mi a további teendő? A bébikultúra nem a felszínen van, mit kell tennem hogy feljöjjön a felszínre? Illetve az ital alján is tud fejlődni? Hetente kellene újratöltenem, mert az első körben két hét alatt gyakorlatilag ecetet kaptam, annyira savanyú lett az ital, szóval szerintem elég neki kb 1 hét. Így hetente fogom bolygatni... nem lesz így baja?

 

Válaszod előre ia köszönöm..

 

Előzmény: Törölt nick (1750)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.18 0 0 1750

A leszűrést igazság szerint nem a napok száma határozza meg, hanem az érés időpontja, ami leginkább a kémhatáson, vagyis lényegében a savanyúságon keresztül fogható meg.

Ezért jó egy leeresztővel ellátott edény, vagy más módon, például orvosi fecskendővel is lehet időnként mintát venni belőle. Egy módszer, amit Interneten is említenek, amikor szívószálat dugnak bele, felső végét kézzel befogja és kiemel egy kis folyadékot. (Szájjal beleszívni nem higiénikus, könnyen visszafolyhat.)

Viszont még ilyenkor is előfordulhat, hogy az ezzel járó bolygatás hatására a felszíni réteg elsüllyed, mert túl vékony még, éretlen. Teljes "újratelepítésnél" pláne elsüllyed. Minél vastagabb, érettebb, annál inkább hajlamos megmaradni a felszínen.

Elképzelhető, hogy az előzőt is túl hamar szűrted le. Az érési folyamat során a baktériumok a cukrot lebontják különböző étkezési savakra, vagy a barna színű élesztőszálak főleg széndioxidra és alkoholra. Tehát a cukornak nagyrészt el kell használódni, italnak kellően be kell savanyodni, amit pH-mérő hiányában legfeljebb érzésre lehet belőni, de valahogy oda kell figyelni rá. A kémhatástól függ a gyógyhatású glukoronsavat termelő baktériumok szaporodása is, "akik" sem a durván savas, sem a túl édes környezetet nem szeretik, így akár ki is pusztulhatnak teljesen. Van olyan is, hogy nem savanyodik be eléggé az ital, egy ponton megáll a folyamat, azután már hajlamos penészedni is. (Normális esetben a savak védik a penésztől a kultúrát.)

...ezért az új vékony réteggel nem tudok majd mit kezdeni.

Dehogynem, bele kell tenni azt is. Egyébként a flóra kímélése és megerősödése érdekében ilyenkor nem is nagyon ajánlott teljesen áttelepíteni, inkább csak leönteni róla egy részt, majd feltölteni a cukros teával.

Folyamatos tenyésztésnél én hónapokig nem bolygattam, csak naponta csapolgattam az alján, majd időnként felül pótoltam. De ahhoz nagyobb edény kell, 10-20 liter, mert akkor arányaiban eltörpül ehhez képest a napi fogyasztás / töltés. Meg is erősödött a felszín, jókora méretűre, az már nem tudott elsüllyedni.

Előzmény: hbéci7 (1749)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 1749

Köszi a választ.

De pont az a problémám, hogy nem az első körben újjonan kialakult gomba vastagszik a felszinen (mert lesűllyedt az üveg aljára), hanem új hártya keletkezik a felszínen.

Mivel 8 nap után le fogom szűrni, ezért az új vékony réteggel nem tudok majd mit kezdeni.

 

Szóval?

 

Előzmény: Törölt nick (1748)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.17 0 0 1748

Ez így szokott működni, majd keletkezik új réteg a felszínen, ahogy a baktériumok elkezdenek felfelé vándorolni, vagyis az oxigén irányába. Maga a lepény egyébként a baktériumok által létrehozott cellulóztartalmú váz, idővel nagyrészt el is halhat az alsó.

De előfordulhat az is, hogy változtatja a helyét, ahogy széndioxidot termel benne az élesztőgomba és emiatt változik a fajsúlya.

Előzmény: hbéci7 (1745)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.17 0 0 1747

Igen, természetesen. :-)

3,5l teát főztem, 30dkg cukor+fél liter a "régi" teából.

 

Ötlet?

 

Előzmény: TomWoplf (1746)
TomWoplf Creative Commons License 2013.09.16 0 0 1746

Az új teát beoltottad a régiből? Volt benne elég cukor?

hbéci7 Creative Commons License 2013.09.16 0 0 1745

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem.

Vásároltam egy kombucha tenyészetet, ami miután belettem a teába lesüllyedt az aljára.

2 hét alatt kifejlődött a felszínen a bébigomba, de miután áthelyeztem sz új teába ez is lesűllyedt az üveg aljára.

A bébikombuchának nem kellene a felszínen lebegnie? Hogyan fog így megvastagodni? Illeteve akkor most lesz új bébikultúrám?

 

Segítségeteket előre is köszönöm!!

:-)

 

TomWoplf Creative Commons License 2013.09.03 0 0 1744

Ácson kombucha ingyen elvihető.

simonkaeva Creative Commons License 2013.08.26 0 0 1743

Szeretnék ebből a gombából én is teát készíteni Debreceni vagyok. Tud valaki segíteni?

 

krysztasz Creative Commons License 2013.08.25 0 0 1742

Sokkal egyszerűbb lenne, ha emailt írnátok neki, mert nem biztos, hogy ő vagy más visszajön nézegetni a leveleket. Kattints a nevére, ott a "küld", onnan tudsz üzenetet küldeni. Írhatnám én is az üzenetet mailre, de nem írom, mert akkor legközelebb is itt fognak neki vagy másnak üzenni. 

ileng Creative Commons License 2013.08.21 0 0 1741

Szia! Szeretném megkérdezni hogy van-e még  kombucha gombád? Mi elmennénk érte. Válaszodat előre is köszönöm Lengyelné Julika!

Előzmény: cs.aba (1734)
edit8887 Creative Commons License 2013.07.08 0 0 1740

Kedves Csaba! Van még gombád?

Előzmény: cs.aba (1734)
johi2001 Creative Commons License 2013.07.03 -1 0 1739

Itt lehet rendelni.... (én 800ft-ért kaptam postával együtt a gombát+indítót, leírást...)

 

https://www.facebook.com/pages/Kombucha-Tea/331146353672051

M. Adri Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1738

Kedves Csaba!

 

Engem érdekelne, ha megvan még a gomba. Mi is használtuk 15 évig, de sajna tönkrement. Tehát szívesen venném és természetesen érte tudnánk menni. Válaszodat előre is köszönöm. M. Adrienn

Előzmény: cs.aba (1734)
Nikka3232 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 1737

Szia!

Engem érdekelne ha még meg van.

Köszönöm

 

Előzmény: cs.aba (1734)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.24 0 0 1736

Nézőpont kérdése, bioboltokban 2500-2700 körül forgalmazzák az ellenőrzött tenyészetet.

 

Kéz alól esetleg kaphatsz olyat is, aminek már felborult a flórája, vagyis nagyon jó étkezési savakat termel (ecetsav, tejsav, citromsav), csak épp azok a baktériumok hiányoznak belőle, amik a gyógyhatású glukoronsavat termelik, ugyanakkor a legérzékenyebbek a környezeti feltételek változására. Nem tudhatjuk, de ezt sajnos senki nem tudja garantálni, mikrobiológiai vizsgálat nélkül.

Előzmény: Agreta (1735)
Agreta Creative Commons License 2013.06.24 0 0 1735

Sziasztok!

Van valakinek ingysen kombucha gombája? Nagy szükségem lenne rá, és úgy tudom, hogy pénzt nem szabad adni érte! ( már csak babonából sem, mert akkor nem használ! )

Vállalna valaki postázást?

Bízom a hatásában, hátha tud nekem segíteni!

Nagyon köszi mindenkinek!!!

 

cs.aba Creative Commons License 2013.06.01 0 0 1734

Üdv. Mindenkinek!

Van két adag kezdő komucha gomba szettem. Szívesen rendelkezésére bocsátom bárkinek, aki eljön a 11. kerületbe, természetesen ingyen. (Postázást és egyéb küldözgetést nem vállalok).

Üdv.
Csaba



johi2001 Creative Commons License 2013.05.08 0 0 1733

Sziasztok!

Látogassatok el erre a fb. oldalra is. Itt lehet gombát rendelni, megbeszélni a dolgokat....

 

https://www.facebook.com/pages/Kombucha-Tea/331146353672051

 

 

 

 

Xenil Creative Commons License 2013.04.19 0 0 1732

Sziasztok

Kombucha gombát keresek. Most olvastam róla, és nekem nagyon tetszik illetve számos gyógyhatása van, sajnos nem tudom hol tudnám beszerezni, remélem ti itt tudtok küldeni sajnos nem tudok érte menni, de postázást állom szóval ha van gombátok ami felesleg írjatok ide, vagy emailre.

TomWoplf Creative Commons License 2013.04.18 0 0 1731

Szia Ihagee, az első adag tényleg elég savanyú volt, de azért iható. Érdekes hogy valóban csak ez egyik gomba szaporodik, ezt nem gondoltam volna. Mostanra 7 napig erjesztem, utána porciózás. Tegnap már 3,5 l teát főztem, ebbe ment 6 dl oltófolyadék és kombucha. Hogy mikor jó, én így ellenőrzöm: Az üveget körkörösen forgatom, így örvény keletkezik benne, összekeveredik. Bedugok egy tiszta szívószálat és megkóstolom. Bármilyem fázisban van is, nagyon finom!

Üdv

Tom

Előzmény: ihagee (1730)
ihagee Creative Commons License 2013.04.13 0 0 1730

Szia Tom!

Jó a gyomrod, ha a tíz naposat meg tudtad inni:-)) Az már iszonyúan ecetes lehet! Én soha nem mosogattam a gombákat. Próbáld ki, hogy egy pohárba kiöntesz egy kis itókát, és hagyod egy-két napig. Én többször jártam így, másnapra már a tetején úszott a kis vékony átlátszó és összefüggő réteg. Olyan, mint egy vékony zselatin bevonat a lé tetején.

Üdv, Ihagee

Előzmény: TomWoplf (1727)
Csaba110 Creative Commons License 2013.04.12 0 0 1729

Sziasztok !

 

Szeretném megkérdezni nem tudnátok valakinek eladó vagy elajándékozandó Kombucha gombát pesten vagy érden.

 

Köszönettel:csaba

Dittuska Creative Commons License 2013.04.11 0 0 1728

Szia!

 

Amit kaptál nem lehetett olyan öreg, bizonyíték rá, hogy új gombát

tudott neked képezni. Ezért van immáron két kombucha gombát.

Tehát a kapott gomba még jól működik. Nem kell a gombákat mosogatni,

csak akkor  esetleg ha az ital szálasodik idővel!

 

Írtad a múltkor több teát szeretnél. Ha a két gombát egy üvegben tartod

ha szétválasztva is, nos ilyenkor csak egy új kombucha gomba fog

fejlődni, többre ne is számíts.

 

A két kombucha gombát rakhattad volna kettő üvegbe, és akkor két

új gombád lehetne. És akkor tudtál volna több gombát elajándékozni.

 

Üvegenként mint már korábban írtam lehet 1 vagy több /összenőtt/ gombából

is teát készíteni. 

 

Én az elején minden új bébi gombát külön űvegben kezeltem, /5 L-esben/.

Amikor aztán már jutott mind a 4 üvegbe gombám, utánna hagytam őket

összenőve és nem bántottam őket. Ha kért valaki belőlük leválasztottam

egyet.

 

Egyébként az én kombucha italom nem olyan szőrnyűen savanyú, inkább

a pezsgőre hasonlit, még 15 napi állás után is.

 

Nem raktál bele véletlenül ecetet?

 

HA NINCS INDÍTÓ FOLYADÉK NEM SZABAD ECETTEL PÓTOLNI.

A KAPOTT GOMBÁT FÉL LITER TEÁBA KELL TENNI, /FÉL LITERES ÜVEGBE/,

15 NAP MÚLVA ELKÉSZŰL ÍGY AZ INDÍTÓ FOLYADÉK. EZEK UTÁN MÁR

JÖHET AZ 5 LITERES ÜVEG, ÉS ELLEHET KÉSZÍTENI AZ ELSŐ IHATÓ TEÁT.

TERMÉSZETESEN A FÉL LITERES ÜVEGBEN IS KÉPZŐDNI FOG MÁR EGY

ÚJ GOMBA, AZ INDÍTÓ FOLYADÉK KÉSZÍTÉSÉNEK FOLYAMATA ALATT.

 

Előzmény: TomWoplf (1727)
TomWoplf Creative Commons License 2013.04.09 0 0 1727

Sziasztok,

köszönöm hogy ketten is válaszoltatok.

A kérdést azért tettem fel, mert a gomba erősen sötét színű volt. Ebből gondoltam hogy talán öreg. Időközben leszűrtem a levet , 10 nap után, és rendkívül savanyú lett, de azért fogyaszthetó. A következőt 7 nap múlva szűröm le. Az új gombát leválasztottam a régiről, a régit pedig alaposan megtisztítottam folyó víz alatt. Ettől ismét világos lett, betettem azu új mellé. Azt vártam, hogy mindkettő szaporodni fog és adhatok másnak, de egyszerűen összenőttek. Persze így sem rossz.

Üdv

Tom

 

 

Dittuska Creative Commons License 2013.04.03 0 0 1726

A kérdésedből arra lehet következtetni, hogy úgy hiszed  csak

az új kombucha gombák megfelelőek.

 

Az anya gomba hónapokon át megfelelően dolgozik, akár

egyedül is az üvegben. Ha a szine megváltozik, azt úgy is észre

fogod venni.

 

Én az elején nem adtam senkinek kombucha gombát, hagytam

az üvegeimbe több össze nött gombát is a biztonság kedvéért.

 

Egyébként az interneten több olyan képet is látni, hogy az üvegben

több össze nött gomba is van, nincs előírva, hogy csak egy gombát

kell használni.

Előzmény: TomWoplf (1724)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!