Azért jelent meg a penész, mert lefedtem a dobozt, amiben melegítettem őket (műanyag láda, félig vízzel, beleállítva az üvegek+akváriumfűtő) és befülledt egy éjszaka alatt az egész, gondolm így ( a párával) jutott bele valami szennyeződés.
Fordítva működik, vagyis az eltolódott pH-egyensúly miatt tudott megjelenni a penész.
Az első variáció, ha tényleg tisztán csak gomba + cukros tea, attól én sokat nem várnék. Legalább enyhén savas kémhatású táptalaj gyakorlatilag kötelező, egyébként a jótékony baktériumok elhalnak, a romlás útjára lép a cucc.
Ha az idő múlásával is csak édeskés, illetve furcsa ízű az ital, azt meginni semmiképp sem biztonságos. A gombatelep savas környezetben akár újraéleszthető, elég szívós tud lenni, de az, hogy ennek mennyire látják kárát a gyógyhatású (vagyis májfunkciót támogató) glükuronsavat előállító baktériumok, más kérdés. Mikrobiológiai ellenőrzés nem lehet tudni, ahhoz viszont labor kellene.
Amit az üzletekben forgalmaz a hazai hivatalos gyártó, annál állítólag garantálják, hogy bevizsgált a cucc, vagyis benne van minden. Persze, arról sem tudhatjuk biztosan, tehát részben hit kérdése is.
Egyébként glükuronsav nélkül is lehet nagyon jó a Kombucha, csak az már nem annyira gyógyhatású, inkább csak normál étkezési savakat tartalmazó üdítőital, kiegészítve a bélflórát támogató tejsavbaktériumokkal, mint például a joghurt esetében is. Csak persze itt is kérdéses, hogy azok valóban eljutnak-e a bélrendszerbe, még mielőtt a gyomorsav, epesav stb. végez velük. Nyomokban, illetve hosszabb távon, talán.
Én is így csináltam régebben, amikor még 4,25 literes üvegeket használtam, nagy műanyagládába állítottam + víz + akváriumfűtő. A célnak simán megfelel. Természetes, hogy az üveg hidegebb felső részén pára csapódik le, de az a lényeg, hogy a folyadék meleg.
Ha a külföldi oldalakon forgalmazott melegítő alátétet használnád, a hőfokkülönbség miatt azzal is ugyanúgy párásodna az üveg belseje, vagyis nem ezen múlik.
Később több üveg helyett már csak 1 db 20 literes, leeresztővel is ellátott műanyag edényt használtam (káposztasavanyító), ami elvolt magának, még a fűtetlen konyhában is. Amikor a Kombucha már megerősödik, tömege is jelentősebb, nem olyan érzékeny a körülményekre. Hidegben lassulhat ugyan az aktivitása, de a savtermelés is folytatódik, működik tovább minden.
Kinek milyen tapasztalata, és módszere van a téli ideális hőmérséklet biztosítására a kombuchának?
Én most vízben tartom az üvegeket, és akváriumfűtővel melegítem 24-25 fokra, de valahogy nem akar működni, lehet hogy a párás közeg hátráltatja a savanyodást.. :-(
Szóval??
Ja és mi a legalacsonyabb hőmérséklet, amin még működik a "folyamat"
Ha elveszti a savasságát, penészedik, megromlik, vagyis rossz, bomlasztó baktériumok kerülnek túlsúlyba, azt már legjobb kidobni.
Enyhébb esetben még lehet próbálkozni újratelepítéssel, ahol a táptalaj minél savanyúbb Kombucha-ital legyen, esetleg ételecettel, ecetsavval is megtámogatva.
A bolti ételecet hőkezelt, élő baktériumokat nem tartalmaz, így nem befolyásolja rossz irányba a Kombucha-kultúrát. A bolti ecetsav szintén halott anyag, csak azt nem gyümölcsökből, krumpliból erjesztik (mint a "rendes" ecetet), hanem vegyi termék, de attól még az is ecetsav + víz.
Egyéb bio-ecetek, almaecet stb. viszont nem alkalmas savanyításra, mert ecetsavtermelő baktériumokat és másfajta élőlényeket tartalmaz, amit a Kombuchában nem cél (jobban) elszaporítani. Ez látszik abból is, hogy a bio almaecetben idővel üledék keletkezik, élő anyag, míg az ételecet steril.
A penész csak a tetején van, főleg ilyen kis mennyiségben eltávolítható, a felület ecettel, ecetsavval, vagy minél savanyúbb Kombucha-itallal fertőtleníthető.
A sav a penész ellensége, valójában a penész épp azt jelzi, hogy a felületen eltolódott a kémhatás, lúgos irányba, ezért is tudott megtelepedni. Az alsó részbe, vagyis a savas italba került penész szintén elpusztul.
Én is neveltem újat kb. egy fél évig egy literes üvegben. Kb. 2 cm vastag, de ma nekem is lemerült. Múlt héten rendben volt, de ma merült. Én 1 litert szoktam készíteni, mert csak én iszom, 80 dkg cukor, 5 g zöldtea és kész. Így 3 napot szoktam érni hagyni. Az előző gombám, amit 1 hete dobtam ki, az már nagyon barna volt és savanyú is volt a kombucha. Gondoltam, kidobom. Nem tudtam róla semmiféle bébikultúrát lefejteni.
A vékony is felszínen van alapesetben, csak könnyebben elsüllyed, akár egy kis piszkálás hatására is (mintavételnél például). A vastag nem ennyire érzékeny, de teljes áttelepítésnél, amikor berakod alulra, már kevésbé szokott felúszni. Noha az sem kizárt. Ezt befolyásolhatja az is, hogy valaki mennyire mossa le róla a barna élesztőszálakat, ami a buborékokat termeli.
De ilyeneket nem nagyon lehet egyértelműen meghatározni, miután nem egyszerű, fizikai tárgyakról van szó, hanem változó aktivitású élőlényekről.
Ativitástól függ, ezt így nem lehet megmondani, de egy hét elég kevés általában. Nyilván lehet egyszerre több üveget is működtetni, ha sokáig magára hagyod, egyre vastagabb lesz.
De ha jó vastag, akkor már nem kell tovább vastagítani, inkább betenni alulra, tehát ugyanott vagy.
Nem kell erőltetni, illetve nem is tudnád. Ami lesüllyed, az már lényegében nem fejlődik, mert a baktériumok felfelé vándorolnak, az oxigén irányába. Esetleg olyan is előfordul, hogy a fajsúlyváltozás miatt felfelé mozog az egész telep. Ha felkerül, még vastagodhat is.
De nem ezen van a hangsúly, ha lent marad, úgy is jó. A következő alkalommal be kell tenni az aljára a vékony réteget is, meg a régi telepet is. Jó eséllyel szintén lent marad az egész, de ez így jó. Mindkettőből elindulnak felfelé a baktériumok, közben bontják a cukrot. Lehet, a következő felszíni réteg majd erősebb lesz.
Az én esetemben mi a további teendő? A bébikultúra nem a felszínen van, mit kell tennem hogy feljöjjön a felszínre? Illetve az ital alján is tud fejlődni? Hetente kellene újratöltenem, mert az első körben két hét alatt gyakorlatilag ecetet kaptam, annyira savanyú lett az ital, szóval szerintem elég neki kb 1 hét. Így hetente fogom bolygatni... nem lesz így baja?
A leszűrést igazság szerint nem a napok száma határozza meg, hanem az érés időpontja, ami leginkább a kémhatáson, vagyis lényegében a savanyúságon keresztül fogható meg.
Ezért jó egy leeresztővel ellátott edény, vagy más módon, például orvosi fecskendővel is lehet időnként mintát venni belőle. Egy módszer, amit Interneten is említenek, amikor szívószálat dugnak bele, felső végét kézzel befogja és kiemel egy kis folyadékot. (Szájjal beleszívni nem higiénikus, könnyen visszafolyhat.)
Viszont még ilyenkor is előfordulhat, hogy az ezzel járó bolygatás hatására a felszíni réteg elsüllyed, mert túl vékony még, éretlen. Teljes "újratelepítésnél" pláne elsüllyed. Minél vastagabb, érettebb, annál inkább hajlamos megmaradni a felszínen.
Elképzelhető, hogy az előzőt is túl hamar szűrted le. Az érési folyamat során a baktériumok a cukrot lebontják különböző étkezési savakra, vagy a barna színű élesztőszálak főleg széndioxidra és alkoholra. Tehát a cukornak nagyrészt el kell használódni, italnak kellően be kell savanyodni, amit pH-mérő hiányában legfeljebb érzésre lehet belőni, de valahogy oda kell figyelni rá. A kémhatástól függ a gyógyhatású glukoronsavat termelő baktériumok szaporodása is, "akik" sem a durván savas, sem a túl édes környezetet nem szeretik, így akár ki is pusztulhatnak teljesen. Van olyan is, hogy nem savanyodik be eléggé az ital, egy ponton megáll a folyamat, azután már hajlamos penészedni is. (Normális esetben a savak védik a penésztől a kultúrát.)
...ezért az új vékony réteggel nem tudok majd mit kezdeni.
Dehogynem, bele kell tenni azt is. Egyébként a flóra kímélése és megerősödése érdekében ilyenkor nem is nagyon ajánlott teljesen áttelepíteni, inkább csak leönteni róla egy részt, majd feltölteni a cukros teával.
Folyamatos tenyésztésnél én hónapokig nem bolygattam, csak naponta csapolgattam az alján, majd időnként felül pótoltam. De ahhoz nagyobb edény kell, 10-20 liter, mert akkor arányaiban eltörpül ehhez képest a napi fogyasztás / töltés. Meg is erősödött a felszín, jókora méretűre, az már nem tudott elsüllyedni.
De pont az a problémám, hogy nem az első körben újjonan kialakult gomba vastagszik a felszinen (mert lesűllyedt az üveg aljára), hanem új hártya keletkezik a felszínen.
Mivel 8 nap után le fogom szűrni, ezért az új vékony réteggel nem tudok majd mit kezdeni.
Ez így szokott működni, majd keletkezik új réteg a felszínen, ahogy a baktériumok elkezdenek felfelé vándorolni, vagyis az oxigén irányába. Maga a lepény egyébként a baktériumok által létrehozott cellulóztartalmú váz, idővel nagyrészt el is halhat az alsó.
De előfordulhat az is, hogy változtatja a helyét, ahogy széndioxidot termel benne az élesztőgomba és emiatt változik a fajsúlya.