Keresés

Részletes keresés

hbéci7 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1776

Szia!

 

Azért jelent meg a penész, mert lefedtem a dobozt, amiben melegítettem őket (műanyag láda, félig vízzel, beleállítva az üvegek+akváriumfűtő) és befülledt egy éjszaka alatt az egész, gondolm így ( a párával) jutott bele valami szennyeződés.

 

Így mit gondolsz?

Előzmény: Törölt nick (1775)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1775

Fordítva működik, vagyis az eltolódott pH-egyensúly miatt tudott megjelenni a penész.

Az első variáció, ha tényleg tisztán csak gomba + cukros tea, attól én sokat nem várnék. Legalább enyhén savas kémhatású táptalaj gyakorlatilag kötelező, egyébként a jótékony baktériumok elhalnak, a romlás útjára lép a cucc.

Ha az idő múlásával is csak édeskés, illetve furcsa ízű az ital, azt meginni semmiképp sem biztonságos. A gombatelep savas környezetben akár újraéleszthető, elég szívós tud lenni, de az, hogy ennek mennyire látják kárát a gyógyhatású (vagyis májfunkciót támogató) glükuronsavat előállító baktériumok, más kérdés. Mikrobiológiai ellenőrzés nem lehet tudni, ahhoz viszont labor kellene.

Amit az üzletekben forgalmaz a hazai hivatalos gyártó, annál állítólag garantálják, hogy bevizsgált a cucc, vagyis benne van minden. Persze, arról sem tudhatjuk biztosan, tehát részben hit kérdése is.

Egyébként glükuronsav nélkül is lehet nagyon jó a Kombucha, csak az már nem annyira gyógyhatású, inkább csak normál étkezési savakat tartalmazó üdítőital, kiegészítve a bélflórát támogató tejsavbaktériumokkal, mint például a joghurt esetében is. Csak persze itt is kérdéses, hogy azok valóban eljutnak-e a bélrendszerbe, még mielőtt a gyomorsav, epesav stb. végez velük. Nyomokban, illetve hosszabb távon, talán.

Előzmény: hbéci7 (1774)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1774

Szia Misland!

 

Mi a teendő a gombákkal, ha:

 

Pici penészfoltok jelentek meg a tetején kb 5 nap után, a penészt eltávolítottam a gombáról, de a tea nem savanyodott tovább, a 10 napon leszűrtem.

 

A bébi gombát, és az 3db  anyagombát a következő módon használtam fel:

 

1 adag gomba "sima" teába,

1 adag gomba ecetes teába,

1 adag gomba a saját -tovább nem savanyodó- indító teájába+tea.

 

Nem tudom mit fognak produkálni, de felhasználhatóak, vagy inkább dobjak ki mindent?

 

Ha bármelyik variáció tetjén megindul a bébigomba fejlődés az jó jel, vagy már mindegy, mert felborult a gombák egyensúlya ( a korábbi penész miatt )?

 

Köszi.

Előzmény: Törölt nick (1769)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.11 0 0 1773

Én is így csináltam régebben, amikor még 4,25 literes üvegeket használtam, nagy műanyagládába állítottam + víz + akváriumfűtő. A célnak simán megfelel. Természetes, hogy az üveg hidegebb felső részén pára csapódik le, de az a lényeg, hogy a folyadék meleg.

 

Ha a külföldi oldalakon forgalmazott melegítő alátétet használnád, a hőfokkülönbség miatt azzal is ugyanúgy párásodna az üveg belseje, vagyis nem ezen múlik.

 

Később több üveg helyett már csak 1 db 20 literes, leeresztővel is ellátott műanyag edényt használtam (káposztasavanyító), ami elvolt magának, még a fűtetlen konyhában is. Amikor a Kombucha már megerősödik, tömege is jelentősebb, nem olyan érzékeny a körülményekre. Hidegben lassulhat ugyan az aktivitása, de a savtermelés is folytatódik, működik tovább minden.

Előzmény: hbéci7 (1772)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 1772

Sziasztok!

 

Kinek milyen tapasztalata, és módszere van a téli ideális hőmérséklet biztosítására a kombuchának?

Én most vízben tartom az üvegeket, és akváriumfűtővel melegítem 24-25 fokra, de valahogy nem akar működni, lehet hogy a párás közeg hátráltatja a savanyodást.. :-(

Szóval??

 

Ja és mi a legalacsonyabb hőmérséklet, amin még működik a "folyamat"

 

Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1771

Szívat az Index, még mindig nem látom a hozzászólást.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1770

Megint szemétkedik az Index. Frissítés.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1769

Ha elveszti a savasságát, penészedik, megromlik, vagyis rossz, bomlasztó baktériumok kerülnek túlsúlyba, azt már legjobb kidobni.

 

Enyhébb esetben még lehet próbálkozni újratelepítéssel, ahol a táptalaj minél savanyúbb Kombucha-ital legyen, esetleg ételecettel, ecetsavval is megtámogatva.

 

A bolti ételecet hőkezelt, élő baktériumokat nem tartalmaz, így nem befolyásolja rossz irányba a Kombucha-kultúrát. A bolti ecetsav szintén halott anyag, csak azt nem gyümölcsökből, krumpliból erjesztik (mint a "rendes" ecetet), hanem vegyi termék, de attól még az is ecetsav + víz.

 

Egyéb bio-ecetek, almaecet stb. viszont nem alkalmas savanyításra, mert ecetsavtermelő baktériumokat és másfajta élőlényeket tartalmaz, amit a Kombuchában nem cél (jobban) elszaporítani. Ez látszik abból is, hogy a bio almaecetben idővel üledék keletkezik, élő anyag, míg az ételecet steril.

Előzmény: hbéci7 (1768)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1768

Kedves Misland!

 

Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos információt!! :-)

 

Már csak egy kérdésem lenne még, ha nem bánod.

Abban az esetben ha eltolódik a kémhatás, mi a teendő?

Előzmény: Törölt nick (1766)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1767

Frissítés.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1766

Emiatt felesleges, majd esetleg akkor lehet gond, amikor az ital nem akar rendesen savanyodni, íze is szokatlanná válik, az kerülendő.

 

Egyébként a hozzászólásaim egy része ugyan tapasztalat, de sok információ külföldi oldalakról származik, vagyis nem én találtam ki.

 

Például:

 

http://www.happyherbalist.com/index.aspx

 

Noha itt nem egyszerű eligazodni, mert linkek láncolatának mélyén vannak elrejtve az okosságok.

Előzmény: hbéci7 (1765)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1765

Akkor ha jól értem, az ital attól még iható, nem kell kiöntenem.

:-)

Előzmény: Törölt nick (1763)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1764

Majd én frissítem az Index adatbázisát, hátha megjelenik az előző hozzászólásom:

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1763

A penész csak a tetején van, főleg ilyen kis mennyiségben eltávolítható, a felület ecettel, ecetsavval, vagy minél savanyúbb Kombucha-itallal fertőtleníthető.

 

A sav a penész ellensége, valójában a penész épp azt jelzi, hogy a felületen eltolódott a kémhatás, lúgos irányba, ezért is tudott megtelepedni. Az alsó részbe, vagyis a savas italba került penész szintén elpusztul.

Előzmény: hbéci7 (1762)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1762

Sziasztok!

 

SOS kérdés!!

Ha egy picit megpenészedett a folyadék tetjén a gomba, attól még a "teája" iható?

A gombából eltávolítottam a kb 3db lencse méretű foltot, így használható még a továbbiakban, vagy kuka?

 

Köszi

FrankBr Creative Commons License 2013.10.04 0 0 1761

Rendeltem tőle én is egy pakkot, korrekt és gyors volt. :) Szóval bátran ajánlom mindenkinek.

 

https://www.facebook.com/pages/Kombucha-Tea/331146353672051

krysztasz Creative Commons License 2013.09.30 0 0 1760

Jaj, dehogy, egy nullával eltévedtem... 8 dkg cukrot teszek 1 liter teába. 

Előzmény: hbéci7 (1759)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 1759

Szia!

 

80dkg cukrot teszel 1 liter teába????????????????????????

Én úgy tudom 8-10dkg kell fél literbe.

 

Előzmény: krysztasz (1758)
krysztasz Creative Commons License 2013.09.21 0 0 1758

Én is neveltem újat kb. egy fél évig egy literes üvegben. Kb. 2 cm vastag, de ma nekem is lemerült. Múlt héten rendben volt, de ma merült. Én 1 litert szoktam készíteni, mert csak én iszom, 80 dkg cukor, 5 g zöldtea és kész. Így 3 napot szoktam érni hagyni. Az előző gombám, amit 1 hete dobtam ki, az már nagyon barna volt és savanyú is volt a kombucha. Gondoltam, kidobom. Nem tudtam róla semmiféle bébikultúrát lefejteni. 

Előzmény: hbéci7 (1753)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 1757

Akkor lehet hogy itt a hiba, mert én lemostam a barna szálakat az aljáról.. :-(

A következőnél már óvatosabb leszek :-)

 

Köszi a segítséget!!

Előzmény: Törölt nick (1756)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.20 0 0 1756

A vékony is felszínen van alapesetben, csak könnyebben elsüllyed, akár egy kis piszkálás hatására is (mintavételnél például). A vastag nem ennyire érzékeny, de teljes áttelepítésnél, amikor berakod alulra, már kevésbé szokott felúszni. Noha az sem kizárt. Ezt befolyásolhatja az is, hogy valaki mennyire mossa le róla a barna élesztőszálakat, ami a buborékokat termeli.

 

De ilyeneket nem nagyon lehet egyértelműen meghatározni, miután nem egyszerű, fizikai tárgyakról van szó, hanem változó aktivitású élőlényekről.

Előzmény: hbéci7 (1755)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 1755

Tehát nem a gomba vastagságától függ az hogy a felszínen lebeg-e vagy sem?

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1754)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 1754

Ativitástól függ, ezt így nem lehet megmondani, de egy hét elég kevés általában. Nyilván lehet egyszerre több üveget is működtetni, ha sokáig magára hagyod, egyre vastagabb lesz.

 

De ha jó vastag, akkor már nem kell tovább vastagítani, inkább betenni alulra, tehát ugyanott vagy.

Előzmény: hbéci7 (1753)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 1753

Ismételten köszönöm a válaszod!

 

Már csak az a kérdésem, hogy 1 hét alatt ki tud-e alakulni olyan új réteg ami kelleően vastag lesz és nem fog elmerülni?

Vagy neveljek külön egy új telept egy kisebb üvegben hoszabb ideig? És utána telepítsem át.

:-)

Előzmény: Törölt nick (1752)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 1752

Nem kell erőltetni, illetve nem is tudnád. Ami lesüllyed, az már lényegében nem fejlődik, mert a baktériumok felfelé vándorolnak, az oxigén irányába. Esetleg olyan is előfordul, hogy a fajsúlyváltozás miatt felfelé mozog az egész telep. Ha felkerül, még vastagodhat is.

De nem ezen van a hangsúly, ha lent marad, úgy is jó. A következő alkalommal be kell tenni az aljára a vékony réteget is, meg a régi telepet is. Jó eséllyel szintén lent marad az egész, de ez így jó. Mindkettőből elindulnak felfelé a baktériumok, közben bontják a cukrot. Lehet, a következő felszíni réteg majd erősebb lesz.

Előzmény: hbéci7 (1751)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 1751

Köszönöm a szekszerű választ :-) de.....

 

Az én esetemben mi a további teendő? A bébikultúra nem a felszínen van, mit kell tennem hogy feljöjjön a felszínre? Illetve az ital alján is tud fejlődni? Hetente kellene újratöltenem, mert az első körben két hét alatt gyakorlatilag ecetet kaptam, annyira savanyú lett az ital, szóval szerintem elég neki kb 1 hét. Így hetente fogom bolygatni... nem lesz így baja?

 

Válaszod előre ia köszönöm..

 

Előzmény: Törölt nick (1750)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.18 0 0 1750

A leszűrést igazság szerint nem a napok száma határozza meg, hanem az érés időpontja, ami leginkább a kémhatáson, vagyis lényegében a savanyúságon keresztül fogható meg.

Ezért jó egy leeresztővel ellátott edény, vagy más módon, például orvosi fecskendővel is lehet időnként mintát venni belőle. Egy módszer, amit Interneten is említenek, amikor szívószálat dugnak bele, felső végét kézzel befogja és kiemel egy kis folyadékot. (Szájjal beleszívni nem higiénikus, könnyen visszafolyhat.)

Viszont még ilyenkor is előfordulhat, hogy az ezzel járó bolygatás hatására a felszíni réteg elsüllyed, mert túl vékony még, éretlen. Teljes "újratelepítésnél" pláne elsüllyed. Minél vastagabb, érettebb, annál inkább hajlamos megmaradni a felszínen.

Elképzelhető, hogy az előzőt is túl hamar szűrted le. Az érési folyamat során a baktériumok a cukrot lebontják különböző étkezési savakra, vagy a barna színű élesztőszálak főleg széndioxidra és alkoholra. Tehát a cukornak nagyrészt el kell használódni, italnak kellően be kell savanyodni, amit pH-mérő hiányában legfeljebb érzésre lehet belőni, de valahogy oda kell figyelni rá. A kémhatástól függ a gyógyhatású glukoronsavat termelő baktériumok szaporodása is, "akik" sem a durván savas, sem a túl édes környezetet nem szeretik, így akár ki is pusztulhatnak teljesen. Van olyan is, hogy nem savanyodik be eléggé az ital, egy ponton megáll a folyamat, azután már hajlamos penészedni is. (Normális esetben a savak védik a penésztől a kultúrát.)

...ezért az új vékony réteggel nem tudok majd mit kezdeni.

Dehogynem, bele kell tenni azt is. Egyébként a flóra kímélése és megerősödése érdekében ilyenkor nem is nagyon ajánlott teljesen áttelepíteni, inkább csak leönteni róla egy részt, majd feltölteni a cukros teával.

Folyamatos tenyésztésnél én hónapokig nem bolygattam, csak naponta csapolgattam az alján, majd időnként felül pótoltam. De ahhoz nagyobb edény kell, 10-20 liter, mert akkor arányaiban eltörpül ehhez képest a napi fogyasztás / töltés. Meg is erősödött a felszín, jókora méretűre, az már nem tudott elsüllyedni.

Előzmény: hbéci7 (1749)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 1749

Köszi a választ.

De pont az a problémám, hogy nem az első körben újjonan kialakult gomba vastagszik a felszinen (mert lesűllyedt az üveg aljára), hanem új hártya keletkezik a felszínen.

Mivel 8 nap után le fogom szűrni, ezért az új vékony réteggel nem tudok majd mit kezdeni.

 

Szóval?

 

Előzmény: Törölt nick (1748)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.17 0 0 1748

Ez így szokott működni, majd keletkezik új réteg a felszínen, ahogy a baktériumok elkezdenek felfelé vándorolni, vagyis az oxigén irányába. Maga a lepény egyébként a baktériumok által létrehozott cellulóztartalmú váz, idővel nagyrészt el is halhat az alsó.

De előfordulhat az is, hogy változtatja a helyét, ahogy széndioxidot termel benne az élesztőgomba és emiatt változik a fajsúlya.

Előzmény: hbéci7 (1745)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.17 0 0 1747

Igen, természetesen. :-)

3,5l teát főztem, 30dkg cukor+fél liter a "régi" teából.

 

Ötlet?

 

Előzmény: TomWoplf (1746)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!