Ha végképp nincs más, ételecettel lehet esetleg savanyítani rajta, ami kedvezőbb életteret biztosít a baktériumoknak.
Almaecetet nem szabad beletenni, mert az élő baktériumokat is tartalmaz, ezek azonban másfajták, Kombuchában nem jó azok szaporítása (főleg ecetsavtermelők).
Az ételecet viszont hőkezelt, halott anyag (minőségét korlátlan ideig megőrzi nem véletlenül), nem zavarja meg a baktériumflórát, ugyanakkor a Kombuchánál is termelődik ecetsav, így rokon környezet.
Sziasztok! Valoszinuleg,h.muslica vagy vfele szunyog belepetezett az erlelo uvegbe(8 liter),apro pici 2-2,5 lenyek araszolgatnak a kepzodo gomban es az uveg belso falan!
Szerintetek van valami ""koztes"" ut vagy ez a tetel kidobando?!
Udv.WA
Ui.a lenyek szama nem szamos vagy 10 db.-biztosan nem ""Nessy""fajtak!
Édesanyámnak szeretnék szerezni kombucha gombát, Alsóörsön lakik. Esetleg valaki tudna küldeni neki, ha megbeszéljük a részleteket, vagy esetleg van valakinek aki a a közelben lakik? Nagyon köszi előre is a segítséget:-)
Használjátok külsőre is a Kombuchát, a lét, mint megivásra? Most olvasgatok a neten erről, javasolják sebekre, felégésekre, de akár a pattanásos, gyulladásra hajlamos bőrre is.
Engem az érdekelne de nagyon, hogyan csináltok meleget a kombuchának? Kertesházban most már 22-nél nincs melegebb. Próbáltam szekrényben, padláson, sehol sincs melegebb. Új gombát szeretnék venni, mert nem találtam senkit, akitől kaphatnék, postával nem akarok foglalkozni. Még az jutott az eszembe, hogy ha elkezd sütni a nap, akkor kiteszem napra, legfeljebb letakarom. Persze, nem 35 fokra.
Ha fel nem dolgozott cukor marad benne, attól lehet hízni, ez persze függ a testmozgással feldolgozott kalóriáktól is. Meg az sem mindegy, hogy mennyi Kombuchát iszik valaki, hogy érlelés után máris fogyasztjuk, vagy palackozva tároljuk még egy ideig (másodlagos érlelési szakasz). A cukrot lehet érezni az ízén is, a savak mellett.
Sziasztok! Én új felhasználó vagyok és segítségre lenne szükségem! Két hónapja használom a gombát és minden rendben,már van egy csomó,csak azt szeretném kérdezni,hogy lehet-e tőle hízni?Amúgy van felesleges gombám,ha valakit érdekel.Maklári vagyok, Eger mellett van.Nekem rendbetette az anyagcserémet és nem hullik a hajam mióta iszom.Olvastam itt a lesüllyedésről és ha már vastagabb a gomba nem süllyed le,hanem csak vastagszik.Nekem két hónap alatt vastagodott meg annyira,hogy már nem süllyed le.Melegben gyorsabb a folyamat. Ha tudtok segítsetek! Előre is köszönöm!Zsuzsa
Ez nem lehetett döglött, mert az indítófolyadékban szépen középen lebegett. Most lecseréltem feketére, öntöttem az előzőből hozzá, de megint lent maradt. Mindenhol azt olvastam, hogy fent lebeg és a tetején majd nő az új bébikultúra. Nekem is volt kombuchám tavaly év elején, de nyárra már kidobtam, mert nagyon sötétedett. Amikor kaptam, az se volt világos, hanem nagyon vékony volt, de azért csak hízott rendesen. Aztán kidobtam a régit, az új pedig a következő lénél már le is süllyedt. Még próbálkoztam vele egy kis ideig, de csak nem akart felemelkedni, hátha abba hagytam. Erre most veszek egy rendeset és nem tudom, hogy milyen. Hát nem tudom, várok vele, aztán lesz ami lesz.
Mindamellett kicsit félreértelmeztem a kérdést, nálad nem is a működéssel van a probléma, talán összemosódott nálam korábbi esettel, aki döglött tenyészetet vásárolt.
Itt egyszerűen csak arról van szó, hogy lesüllyed a tenyészet, ami természetes, egyébként is. Nem jelent problémát, sőt jó így. A baktériumok lassan elkezdenek felfelé vándorolni, az oxigén irányába, közben bontják a cukrot stb., majd a felszínen új réteget építenek. Annyi lehet, illetve tapasztalat, hogy zöldteával lassabban növekszik, vékonyabb maradhat, bolygatás hatására könnyebben el is süllyedhet az új réteg.
Ha csak simán a felszínen lebegne az indítótenyészet, az áramlási folyamat, a tápoldat egyenletes feldolgozása nem teljesülne ilyen jól. Noha nem kizáró körülmény, mert úgy is működhet éppen, de ahhoz jól megerősödött, aktívan működő tenyészet és baktériumokban már dús tápoldat is szükséges.
Az igaz, hogy működik zöldteával is, de kevésbé aktívan, annak alacsonyabb nitrogéntartama miatt, ezért az első indításnál megfontolandó lehet a zöldtea elkerülése, vagy vegyes alkalmazása, mondjuk 50-50 %-ban.
Ez nem ugyanaz, mint amikor valaki ismerőstől kap egy friss, aktív tenyészetet, ami a zöldteára is jól reagál. A bolti a hosszabb tárolás miatt már eleve kevésbé aktív. De nem zárható ki, hogy valaki hoz egy példát, aki zöldteával is el tudta indítani a boltit, ilyen is lehetséges.
Én is vettem Kombucha kultúra boltból. Sajnos, nekem is lesüllyedt pillanatok alatt. Az indítóban szépen középen volt, de nekem lesüllyedt. Zöld teát raktam bele, gondolom ez nem lehet gond, a doboz címkéjén fekete szerepelt, de könyvben zöldről is olvastam. Neked azóta hogy van a kultúrád?
Most hallottam erről a "csodaszerről" és mindenképpen ki szeretném próbálni. Lenne olyan kedves valaki, hogy küld nekem ebből a gombából? A részleteket megbeszélhetnénk e-mailben. (totokcsilla@freemail.hu)
Savanyú káposzta érleléséhez árusítanak 10 és 20 literes, vödörszerű, tetővel is ellátott saválló edényt. Anyaga polipropilén, ami teljesen oldhatatlan, élelmiszerbarát. Nekem egy 20 literes van, tetejébe vászonszerű filtert építettem, oldalába leeresztőcsövet. Itt írtam róla:
Nem kell ekkora hűhót csapni.A gomba normál lakáshőmérsékleten is szépen dolgozik egy 5 literes üveg dunsztosüvegben.A műanyag nem tudom milyen hatással van rá.Egy kiter teába 8dkg cukrot kell adagolni.Tehát nem 10-et.És minimum 10 napig hagyni állni.Akkorra fejti ki a savasságát,és azt sem szabad kihagyni hogy mindig maradjon a savas teából egy pár deci az üveg alján amire az új teát öntjük.
Amikor én csináltam, bolti tenyészet dobozán lévő felirat szerint adagoltam:
De ha túl édes, elvileg csak idő kérdése, folytatódik a cukor bontása, lesz az még savanyúbb is. Más kérdés, hogy gyógyhatás szempontjából ez így mit befolyásol, nehéz megmondani.
Kombucha teát próbálok készíteni, több kevesebb sikerrel. Jelenleg egy 5 literes 25 cm átmérőjű műanyag erjesztőkannában 3 liter 100g/l cukor tartalmú fekete teán úszkál a tenyészet. A kanna sűrű szövésű könyharuhával van lefedve Ez a kanna egy nagyobb, 10 literes szigetelt kannában van, amiben állandó, 30°C-os hőmérsékletű víz gondoskodik a tenyészet 26-28°C-on (a lakás hőmérsékletének függvényében változik) tartásáról. Ez a vizes kannába szerelt 50W teljesítményű akvárium fűtővel érhető el. Én úgy vélem, hogy elméletben minden ideális lenne 8-12 napos teljes fermentációhoz. A hőmérséklet, a levegő, a tápoldat és a higiénia. Azonban a dolgok kicsit másképp mennek. Ugyanis;
A 3 literes "főzetet" megelőző 2 literes erjesztést ki kellett öntenem, ugyanis miután illatra tökéletesnek véltem (már korábban is készítettem kombucha teát) palackoztam és elkezdem inni. Azonban pár korty után túl cukrosnak éreztem, megvizsgáltam egy cukor fokolóval és elképedve láttam, hogy az oldat sűrűsége 1040 ami 10 Brix foknak felel meg és ez nagyjából a kiindulási töménységgel egyenlő. Kérdésem, ideális körülmények megléte mellett mi történt, vagyis mi nem történt ami ezt hozta eredményül? A gomba vastagodott, nőtt, beborította az egész felszínt és alig használt fel pár gramm cukrot mindehhez? Még barna élesztő szálak is megjelentek szép számmal, szóval abszolút tanácstalanul állok a dolgok előtt.
A mostani 3 literes erjesztésem épp most vizsgáltam be, 7 nap elteltével, a fenti feltételek változatlansága mellett, a cukortartalom a fokoló szerint ismételten alig észrevehetően csökkent. Ugyanakkor a gomba szépen nő, illata kellemes, néha ecetes, néha édeskés, barna élesztőszálak is jelen vannak, moderált gázképződés is megfigyelhető, és mégis, hét nap után 28°C-on a cukor mérési hibahatáron belül mozgó hányada tűnt el.... Fura, minden esetre adok még egy hetet a dolognak, és beszerzek egy pH mérőt is!