Az is jó, amikor én a 20 literest vettem, volt mellett 10 literes vödör fedővel, szintén káposztasavanyításhoz, fehér színű, amúgy meg pont olyan, mint egy szemetesvödör.
Annak idején nekem a koncentrátumot is sikerült rendesen felszaporítani, 0,5 liter + 2 liter cukros tea. Először csak vékony réteget adott, ami később már csak jobb lett.
Ilyen szempontból igen életképes, mégis célszerűbb ragaszkodni az (állítólag) bevizsgált tenyészethez, mert a gyógyhatású glukoronsavat termelő baktériumok a legérzékenyebbek a kémhatás eltérésére, így előfordulhat olyan eset is, hogy az italban van mindenféle étkezési sav (ecetsav, tejsav, citromsav, vagy ami még létezik), csak épp a lényeg hiányzik belőle.
Anélkül sem rossz persze, de akkor már jobban közelítünk egy savanykás üdítőitalhoz, mint gyógyléhez.
Nyilván eszem ágában sincs reklámozni a bolti tenyészetet (nem fizetnek érte), de a józan ész azt mondatja, hogy az talán biztosabb, vagy még az sem biztos.
Megvettem a gombakultúrát. Amikor hazavittem és elhelyeztem egy nagy befőttesüvegben, végeztem egy kísérletet. Egy félliteres söröspohárba öntöttem kb. másfél decit abból a sűrű fekete teából, amit a gombának főztem. Majd ebbe a teába belenyomtam összesen 4 ml-t (két kis fecskendőnyit) abból a léből, amelyben a vásárolt gombakultúra úszkált. Legumiztam egy textildarabbal, majd úgy hagytam. Két hét alatt annak a tetején is kinőtt a kombucha.
Ezek szerint viszonylag elhanyagolható mennyiségű "fertőzött" lével is boldogulhatunk, simán kifejlődik, ha jó cukros teával tápláljuk. (Csak azt nem tudom, hogy a koncentrátumból miért nem nőtt ki?)
A befőttesüvegben tartott gombakultúra tetején is nőtt egy réteg. Most tettem át mindkét tenyészetet eggyel nagyobb helyre, ami a befőttesüvegben volt, azt a vödörbe, a pohárból pedig az üvegbe. Ott majd nőhetnek.
Ezek polipropilén edények, ami maximálisan élelmiszerbarát, oldhatatlan. Amit én vettem, eleve savanyúkáposzta-érlelés céljára gyártották, itt írtam róla például:
Sokáig kerestem érlelőedényt. Szerettem volna valami nagy, 10 literes befőttesüveget, amelynek az oldalát kifúratva csapot szerelhettem volna rá, de a legnagyobb amit találtam még öt literes sincs.
Itt vettem egy 20 literes műanyag vödröt, amely élelmiszeripari minősítésű, erre szereltem csapot. (Lehet vödröt venni csappal is, de annak a csapja a legalján van, így az üledéket is kifolyatja. Külön vettem vödröt és csapot, úgy szereltem rá, hogy az aljánál kb. 5 cm-rel feljebb legyen.)
Elvileg a kombucha nem tartható műanyag edényben, mert a sav kioldhat belőle káros anyagokat. Viszont - szerintem legalábbis - ha olyan műanyagban tartjuk, ami élelmiszeripari célra készült, abból talán nem lehet baj (Vélemények?).
Egyelőre még üvegben van, már kezd kinőni a tea felszínén.
Ha végképp nincs más, ételecettel lehet esetleg savanyítani rajta, ami kedvezőbb életteret biztosít a baktériumoknak.
Almaecetet nem szabad beletenni, mert az élő baktériumokat is tartalmaz, ezek azonban másfajták, Kombuchában nem jó azok szaporítása (főleg ecetsavtermelők).
Az ételecet viszont hőkezelt, halott anyag (minőségét korlátlan ideig megőrzi – nem véletlenül), nem zavarja meg a baktériumflórát, ugyanakkor a Kombuchánál is termelődik ecetsav, így rokon környezet.
Sziasztok! Valoszinuleg,h.muslica vagy vfele szunyog belepetezett az erlelo uvegbe(8 liter),apro pici 2-2,5 lenyek araszolgatnak a kepzodo gomban es az uveg belso falan!
Szerintetek van valami ""koztes"" ut vagy ez a tetel kidobando?!
Udv.WA
Ui.a lenyek szama nem szamos vagy 10 db.-biztosan nem ""Nessy""fajtak!
Édesanyámnak szeretnék szerezni kombucha gombát, Alsóörsön lakik. Esetleg valaki tudna küldeni neki, ha megbeszéljük a részleteket, vagy esetleg van valakinek aki a a közelben lakik? Nagyon köszi előre is a segítséget:-)
Használjátok külsőre is a Kombuchát, a lét, mint megivásra? Most olvasgatok a neten erről, javasolják sebekre, felégésekre, de akár a pattanásos, gyulladásra hajlamos bőrre is.
Engem az érdekelne de nagyon, hogyan csináltok meleget a kombuchának? Kertesházban most már 22-nél nincs melegebb. Próbáltam szekrényben, padláson, sehol sincs melegebb. Új gombát szeretnék venni, mert nem találtam senkit, akitől kaphatnék, postával nem akarok foglalkozni. Még az jutott az eszembe, hogy ha elkezd sütni a nap, akkor kiteszem napra, legfeljebb letakarom. Persze, nem 35 fokra.
Ha fel nem dolgozott cukor marad benne, attól lehet hízni, ez persze függ a testmozgással feldolgozott kalóriáktól is. Meg az sem mindegy, hogy mennyi Kombuchát iszik valaki, hogy érlelés után máris fogyasztjuk, vagy palackozva tároljuk még egy ideig (másodlagos érlelési szakasz). A cukrot lehet érezni az ízén is, a savak mellett.
Sziasztok! Én új felhasználó vagyok és segítségre lenne szükségem! Két hónapja használom a gombát és minden rendben,már van egy csomó,csak azt szeretném kérdezni,hogy lehet-e tőle hízni?Amúgy van felesleges gombám,ha valakit érdekel.Maklári vagyok, Eger mellett van.Nekem rendbetette az anyagcserémet és nem hullik a hajam mióta iszom.Olvastam itt a lesüllyedésről és ha már vastagabb a gomba nem süllyed le,hanem csak vastagszik.Nekem két hónap alatt vastagodott meg annyira,hogy már nem süllyed le.Melegben gyorsabb a folyamat. Ha tudtok segítsetek! Előre is köszönöm!Zsuzsa
Ez nem lehetett döglött, mert az indítófolyadékban szépen középen lebegett. Most lecseréltem feketére, öntöttem az előzőből hozzá, de megint lent maradt. Mindenhol azt olvastam, hogy fent lebeg és a tetején majd nő az új bébikultúra. Nekem is volt kombuchám tavaly év elején, de nyárra már kidobtam, mert nagyon sötétedett. Amikor kaptam, az se volt világos, hanem nagyon vékony volt, de azért csak hízott rendesen. Aztán kidobtam a régit, az új pedig a következő lénél már le is süllyedt. Még próbálkoztam vele egy kis ideig, de csak nem akart felemelkedni, hátha abba hagytam. Erre most veszek egy rendeset és nem tudom, hogy milyen. Hát nem tudom, várok vele, aztán lesz ami lesz.
Mindamellett kicsit félreértelmeztem a kérdést, nálad nem is a működéssel van a probléma, talán összemosódott nálam korábbi esettel, aki döglött tenyészetet vásárolt.
Itt egyszerűen csak arról van szó, hogy lesüllyed a tenyészet, ami természetes, egyébként is. Nem jelent problémát, sőt jó így. A baktériumok lassan elkezdenek felfelé vándorolni, az oxigén irányába, közben bontják a cukrot stb., majd a felszínen új réteget építenek. Annyi lehet, illetve tapasztalat, hogy zöldteával lassabban növekszik, vékonyabb maradhat, bolygatás hatására könnyebben el is süllyedhet az új réteg.
Ha csak simán a felszínen lebegne az indítótenyészet, az áramlási folyamat, a tápoldat egyenletes feldolgozása nem teljesülne ilyen jól. Noha nem kizáró körülmény, mert úgy is működhet éppen, de ahhoz jól megerősödött, aktívan működő tenyészet és baktériumokban már dús tápoldat is szükséges.