Mostanában szerintem valamit kiművelhettek a koncentrátummal, mert jó másfél hónap alatt sem nőtt ki rajta semmi. Mivel hőkezelni nem lehet, talán valami finom mechanikai szűrővel (mint pl. a túrázók által használt víztisztítók) kiszűrik belőle a lebegő bacikat, és úgy árusítják. Nem tudom, így milyen lehet a hatása? Habár a glükoronsavat nem szűri ki belőle a fent említett módszer...
Most a bolti tenyészet ott lubickol a vödörben kb. 10 liternyi tömény, és a telítettségig cukrozott fekete teában, és az általa az elmúlt két hét alatt erjesztett 2-2,5 liternyi lében.
Az is jó, amikor én a 20 literest vettem, volt mellett 10 literes vödör fedővel, szintén káposztasavanyításhoz, fehér színű, amúgy meg pont olyan, mint egy szemetesvödör.
Annak idején nekem a koncentrátumot is sikerült rendesen felszaporítani, 0,5 liter + 2 liter cukros tea. Először csak vékony réteget adott, ami később már csak jobb lett.
Ilyen szempontból igen életképes, mégis célszerűbb ragaszkodni az (állítólag) bevizsgált tenyészethez, mert a gyógyhatású glukoronsavat termelő baktériumok a legérzékenyebbek a kémhatás eltérésére, így előfordulhat olyan eset is, hogy az italban van mindenféle étkezési sav (ecetsav, tejsav, citromsav, vagy ami még létezik), csak épp a lényeg hiányzik belőle.
Anélkül sem rossz persze, de akkor már jobban közelítünk egy savanykás üdítőitalhoz, mint gyógyléhez.
Nyilván eszem ágában sincs reklámozni a bolti tenyészetet (nem fizetnek érte), de a józan ész azt mondatja, hogy az talán biztosabb, vagy még az sem biztos.
Megvettem a gombakultúrát. Amikor hazavittem és elhelyeztem egy nagy befőttesüvegben, végeztem egy kísérletet. Egy félliteres söröspohárba öntöttem kb. másfél decit abból a sűrű fekete teából, amit a gombának főztem. Majd ebbe a teába belenyomtam összesen 4 ml-t (két kis fecskendőnyit) abból a léből, amelyben a vásárolt gombakultúra úszkált. Legumiztam egy textildarabbal, majd úgy hagytam. Két hét alatt annak a tetején is kinőtt a kombucha.
Ezek szerint viszonylag elhanyagolható mennyiségű "fertőzött" lével is boldogulhatunk, simán kifejlődik, ha jó cukros teával tápláljuk. (Csak azt nem tudom, hogy a koncentrátumból miért nem nőtt ki?)
A befőttesüvegben tartott gombakultúra tetején is nőtt egy réteg. Most tettem át mindkét tenyészetet eggyel nagyobb helyre, ami a befőttesüvegben volt, azt a vödörbe, a pohárból pedig az üvegbe. Ott majd nőhetnek.
Ezek polipropilén edények, ami maximálisan élelmiszerbarát, oldhatatlan. Amit én vettem, eleve savanyúkáposzta-érlelés céljára gyártották, itt írtam róla például:
Sokáig kerestem érlelőedényt. Szerettem volna valami nagy, 10 literes befőttesüveget, amelynek az oldalát kifúratva csapot szerelhettem volna rá, de a legnagyobb amit találtam még öt literes sincs.
Itt vettem egy 20 literes műanyag vödröt, amely élelmiszeripari minősítésű, erre szereltem csapot. (Lehet vödröt venni csappal is, de annak a csapja a legalján van, így az üledéket is kifolyatja. Külön vettem vödröt és csapot, úgy szereltem rá, hogy az aljánál kb. 5 cm-rel feljebb legyen.)
Elvileg a kombucha nem tartható műanyag edényben, mert a sav kioldhat belőle káros anyagokat. Viszont - szerintem legalábbis - ha olyan műanyagban tartjuk, ami élelmiszeripari célra készült, abból talán nem lehet baj (Vélemények?).
Egyelőre még üvegben van, már kezd kinőni a tea felszínén.
Ha végképp nincs más, ételecettel lehet esetleg savanyítani rajta, ami kedvezőbb életteret biztosít a baktériumoknak.
Almaecetet nem szabad beletenni, mert az élő baktériumokat is tartalmaz, ezek azonban másfajták, Kombuchában nem jó azok szaporítása (főleg ecetsavtermelők).
Az ételecet viszont hőkezelt, halott anyag (minőségét korlátlan ideig megőrzi – nem véletlenül), nem zavarja meg a baktériumflórát, ugyanakkor a Kombuchánál is termelődik ecetsav, így rokon környezet.
Sziasztok! Valoszinuleg,h.muslica vagy vfele szunyog belepetezett az erlelo uvegbe(8 liter),apro pici 2-2,5 lenyek araszolgatnak a kepzodo gomban es az uveg belso falan!
Szerintetek van valami ""koztes"" ut vagy ez a tetel kidobando?!
Udv.WA
Ui.a lenyek szama nem szamos vagy 10 db.-biztosan nem ""Nessy""fajtak!
Édesanyámnak szeretnék szerezni kombucha gombát, Alsóörsön lakik. Esetleg valaki tudna küldeni neki, ha megbeszéljük a részleteket, vagy esetleg van valakinek aki a a közelben lakik? Nagyon köszi előre is a segítséget:-)
Használjátok külsőre is a Kombuchát, a lét, mint megivásra? Most olvasgatok a neten erről, javasolják sebekre, felégésekre, de akár a pattanásos, gyulladásra hajlamos bőrre is.
Engem az érdekelne de nagyon, hogyan csináltok meleget a kombuchának? Kertesházban most már 22-nél nincs melegebb. Próbáltam szekrényben, padláson, sehol sincs melegebb. Új gombát szeretnék venni, mert nem találtam senkit, akitől kaphatnék, postával nem akarok foglalkozni. Még az jutott az eszembe, hogy ha elkezd sütni a nap, akkor kiteszem napra, legfeljebb letakarom. Persze, nem 35 fokra.
Ha fel nem dolgozott cukor marad benne, attól lehet hízni, ez persze függ a testmozgással feldolgozott kalóriáktól is. Meg az sem mindegy, hogy mennyi Kombuchát iszik valaki, hogy érlelés után máris fogyasztjuk, vagy palackozva tároljuk még egy ideig (másodlagos érlelési szakasz). A cukrot lehet érezni az ízén is, a savak mellett.