Kedves Misland!A fórum meghatározása "életmód" konyhaasztal" Az utolsó 200 hozzászólás pedig 3(!) évet jelent...és még mehettem volna további éveket vissza.Szerinted nem nevetséges,hogy miről szól folyamatosan sok éve ez a fórum?"bébigomba,anyagomba,melegítő paplan"Szerintem nagyon nevetséges!:De mi köze ennek a konyhaasztal életmód fórumhoz.Hülye kérdéseim nekem is lehetnének.Tisztán technikai:)Jó ez a gomba verébfészek aljába?...meg hogy jó e karácsonyfa dísznek kiszárítva?Technikai kérdések mi?:De persze a gúnyolódásomon kívül nagyon szívesen olvasnék személyes tapasztalatokat arról hogy aki fogyassza,ő mit érez,mit gondol,használ,és mire..? stb.Erről kellene hogy szóljon ez a fórum.Most egy ideig nem kötözködök :),csak olvasgatok majd hogy technikai fórum továbbra is,vagy lesz értelmes hozzászólás a fórum nevéhez,ciméhez megfelelően.
Nem zuzmó, hanem gombatelep, cellulóz alapú vázon megtelepedett élesztőgombák és baktériumok szimbiózisa, ennél fogva igen rágós, gumiszerű anyag és nagyon savanyú is (emiatt a fogaknak nem feltétlenül tesz jót), de el lehet rágcsálni, ha valaki nagyon akarja.
Valamelyik cikkben azt is említették, hogy kutyának adták, aki örült neki, sőt várta a napi adagját.
Topik arról szól, amit kérdeznek és válaszolnak. Ha technikai kérdés merül fel, akkor arra szokás válaszolni. Főleg, ha az Index-fórumon egy topik van összesen, ami Kombuchával foglalkozik, és még az sem sokan látogatják.
A topik nem 200 hozzászólásból áll (ami fórumos viszonylatban egy nevetségesen kis szám), volt itt szó másról is, az utóbbi 15 évben, mióta a topik indult.
Meg nyilván nem csak ez a fórum létezik, van Google-kereső, vannak más fórumok, tapasztalatok is, magam is láttam, olvastam.
Elolvastam az utolsó 200(!) hozzászólást..Ez a fórum az életmód egészség-ről kellene hogy szóljon.E helyett "anyagomba" bébigomba"kisüveg"nagyüveg"melegítés"szaporítás" stb-ről szól.Most akkor mik vagytok ti?Gombászok?:)Az utolsó 200(!) hozzászólásból 1 (!) ember írt annyit hogy úgy érzi jót tett az anyagcseréjének.Magyarul,megfosatta.Ez minden!?Arról,esetleg,hogy ki mit tapasztal a fogyasztása során,amiről is szólnia kellene ennek a fórumnak..Semmi !!Csak úgy,kérdem én tisztelettel,nem szólhatna a készítés,tárolás,szaporítás,és egyék "műszaki" információ helyett arról,hogy mindenki folyamatosan megosztaná a tapasztalatait hogy neki mire volt jó,mire érezte hogy esetleg hatott..Nekem is van ilyen gombám,de már kétségeim vannak,hogy jó e egyáltalán valamire?Lehet hogy azért nincsenek tapasztalati irományok,mert nem jó senkinek semmire,csak mindenki melegíti,nevelgeti,lesegeti..Szeretném látni a "kontrát",na nem a beírásomra,ha nem hogy szóljon ez a fórum végre arról amiről kellene hogy szóljon.
Mire lehet még használni a kombuchát azon kívül, hogy az "italt" megisszuk? Pl. a folyamatosan termelődő és fölöslegessé váló zuzmót meg lehet enni?? Illetve a kteát külsőleg is lehet alkalmazni??
Borászatban is használnak fémcsapokat, de célszerűbb műanyagcsapot keríteni a Kombuchához. A régebben Herbáriában is kapható kerámiaedény például ilyen rendszerű csappal volt ellátva, ami a vízadagolókhoz használatos:
Egyszer az üzlet polcán vettem a bátorságot, lecsavartam a tetejét, kíváncsi voltam, milyen konstrukció. Nem rossz lényegében, könnyen szétszedhető, tisztítható. Egy lágy, műanyag, membránszerű szelep van benne, amit a kis kar emelget.
Rátöltéskor nem kell külön kavarni a folyadékot. Mivel simán ráöntve a gombatelep tetejére erősen fröcskölt, én azt a módszert alkalmaztam, hogy a 20 literes edényt kicsit megdöntve alátámasztottam, majd a cukros teát a piros nyíllal jelzett irányból öntöttem be, ami így szépen befolyt a gombatelep alá, egyúttal átkeveredett az egész folyadék:
A megvastagodott, megerősödött gombatelep már nem tud elsüllyedni, marad a felszínen, de nem árt a tetejét is meglocsolni, hogy egészségesebb kinézete legyen.
Leeresztésnél is néha segít az edény megdöntése, mert én elég magasra tettem a kifolyást, mint a képen is látható, de nem bántam meg, nekem egyébként bevált ez a magasság:
Van még lehetőség a folyadék leeresztésére leszívócső segítségével, vagy borászati lopóval is:
Drágább üveg, vagy olcsóbb műanyag egyaránt megfelel.
Az a helyzet, hogy én pár éve már foglalkoztam a kombucha tea készítésével. Amit először kaptam kombucha gombát kidobtam, mert borzalmasan savanyú volt az elkészült ital. A második kombucha gombából viszont nagyon finom italt készítettem. Nem volt kegyetlenül savanyú a teám, inkább olyan pezsgő szerű. Szerintetek milyen ízű az egészséges kombucha ital? Egy biztos a második gombából készült teám nagyon finom volt, nem ecetesedett, de cukros sem volt. Pont mint egy enyhén savanykás pezsgő!
Megnéztem egy boltban, és tudnak nekem rendelni egy 20 literes műanyag erjesztővödröt. Mint amilyet Misland is tanácsolt. Mutattak egy csapot is hozzá, de nem műanyag. Most jöttem rá, hogy csak a műanyagból készült csap lehet a jó. Jól gondolom ugye? Tilos fémből készült csapott rászereltetni az edényre? Most már csak egy jó kombucha tenyészetet kell találnom. Elhatároztam, hogy boltban fogom beszerezni az induló tenyészetemet. Már csak egy nagy gondom van még mindig. A csapot hová szereltessem fel az edényre. Ha jól látom, akkor Misland inkább a magasabbra helyezést javasolja. Yoshi Toranaga viszont a csapot majdnem az edény aljára helyezte fel. Úgy, hogy azért az üledék ne okozzon gondot. Szóval az írásokból én a fentieket állapítottam meg. Elgondolkoztam azon, hogy a kombucha ital leeresztése után, ha rátöltöm majd a friss teát mi lenne ha az egész erjesztőedény tartalmát összekeverném? Akkor a friss cukros tea az egész mennyiséggel keveredne. Azért tényleg jó lenne a legjobb helyről leereszteni majd a kombucha italt. De már az is az eszembe jutott, hogy több helyre is szereltetek csapot az edényre, és majd kiderül az edény melyik részéből kapom az egészségesebb italt.
Régi időkben faedényt is használtak, önmagában nem lenne probléma, ha nincs más. Csak manapság már praktikusabb lehetőségek is vannak. Fából is olyan kell, aminek nyitott a teteje, azt lezárni vászonnal, ott is lehet gond, ha egy kis résen be tud mászni a muslica.
Befőttes üveget én falfúróval fúrtam, annak ugyanis vídiabetét van a végében, ami az üvegnél keményebb. Élesre kell köszörülni és természetesen nem ütvefúrni. Így is elrepedt egy üveg, ha jól emlékszem. Lassan, óvatosan kell fúrni, még folyóvizes hűtéssel is próbálkoztam, hogy ne forrósodjon át nagyon, ami a hőtágulás miatt repedést okozhat.
De itt csak egy kis lyukról beszélek, 3,5 mm-es lyukba belehúztam egy infúziós csövet, aminek van egy görgős elzárója is (infúziós szerelék vásárolható). Végül így nézett ki. De most már én sem szórakoznék ilyennel, jobban bevált a 20 literes műanyagedény.
A kifolyás magassága kompromisszumos kérdés. Lefelé haladva egyre több a feldolgozatlan cukor, míg felfelé az ital egyre savanyúbb, érettebb. Így elvileg legjobb lenne a felső réteg alól csapolni, de a későbbi szintesés miatt ez sem megoldás.
Úgyhogy be kell lőni egy magasságot "érzésre", ami nem is túl alacsony, nem is túl magas. Amennyiben nem készen szerezzük be az edényt, mert akkor nyilván nincs mit tenni.
Érlelőedénynek szerintem a legjobb az üveg. Nem oldódik ki belőle semmi, könnyen tisztítható, és látni is lehet, hogy mi úszkál benne. Csapot lehet rá fúratni, csak nekem az üveges azt mondta, hogy elpattanhat fúrás közben. Nem tudja garantálni, hogy biztosan sikerül. Műanyag is jó, de csak ami saválló. hogy abból se oldódjon ki semmi (Misland topiktársunk közölt róla képet néhány napja). Porcelán is jó lehet, viszont a mázas cserépedényekről a múltkor olvastam egy észrevételt, miszerint, ha ólomtartalmú a máza, akkor - főleg, ha mikrorepedések keletkeztek rajta - ólom is oldódhat ki belőle a kombucha savas kémhatása következtében. Az pedig némileg ronthatja az egészségjavító hatást.
Ár-érték arányban a legjobb a műanyag erjesztővödör, csappal együtt kijött háromezer forint alatt (Pesten a Vezér úton egy sörfőző szaküzletben). A csapot - mint már írtam - azért nem a legaljára szereltem, hogy ne az üledéket csapoljam. A csap alatt célszerű kb. három centit hagyni, így a lesüllyedt trutyi alatta marad.
Mostanában szerintem valamit kiművelhettek a koncentrátummal, mert jó másfél hónap alatt sem nőtt ki rajta semmi. Mivel hőkezelni nem lehet, talán valami finom mechanikai szűrővel (mint pl. a túrázók által használt víztisztítók) kiszűrik belőle a lebegő bacikat, és úgy árusítják. Nem tudom, így milyen lehet a hatása? Habár a glükoronsavat nem szűri ki belőle a fent említett módszer...
Most a bolti tenyészet ott lubickol a vödörben kb. 10 liternyi tömény, és a telítettségig cukrozott fekete teában, és az általa az elmúlt két hét alatt erjesztett 2-2,5 liternyi lében.
Az is jó, amikor én a 20 literest vettem, volt mellett 10 literes vödör fedővel, szintén káposztasavanyításhoz, fehér színű, amúgy meg pont olyan, mint egy szemetesvödör.
Annak idején nekem a koncentrátumot is sikerült rendesen felszaporítani, 0,5 liter + 2 liter cukros tea. Először csak vékony réteget adott, ami később már csak jobb lett.
Ilyen szempontból igen életképes, mégis célszerűbb ragaszkodni az (állítólag) bevizsgált tenyészethez, mert a gyógyhatású glukoronsavat termelő baktériumok a legérzékenyebbek a kémhatás eltérésére, így előfordulhat olyan eset is, hogy az italban van mindenféle étkezési sav (ecetsav, tejsav, citromsav, vagy ami még létezik), csak épp a lényeg hiányzik belőle.
Anélkül sem rossz persze, de akkor már jobban közelítünk egy savanykás üdítőitalhoz, mint gyógyléhez.
Nyilván eszem ágában sincs reklámozni a bolti tenyészetet (nem fizetnek érte), de a józan ész azt mondatja, hogy az talán biztosabb, vagy még az sem biztos.
Megvettem a gombakultúrát. Amikor hazavittem és elhelyeztem egy nagy befőttesüvegben, végeztem egy kísérletet. Egy félliteres söröspohárba öntöttem kb. másfél decit abból a sűrű fekete teából, amit a gombának főztem. Majd ebbe a teába belenyomtam összesen 4 ml-t (két kis fecskendőnyit) abból a léből, amelyben a vásárolt gombakultúra úszkált. Legumiztam egy textildarabbal, majd úgy hagytam. Két hét alatt annak a tetején is kinőtt a kombucha.
Ezek szerint viszonylag elhanyagolható mennyiségű "fertőzött" lével is boldogulhatunk, simán kifejlődik, ha jó cukros teával tápláljuk. (Csak azt nem tudom, hogy a koncentrátumból miért nem nőtt ki?)
A befőttesüvegben tartott gombakultúra tetején is nőtt egy réteg. Most tettem át mindkét tenyészetet eggyel nagyobb helyre, ami a befőttesüvegben volt, azt a vödörbe, a pohárból pedig az üvegbe. Ott majd nőhetnek.
Ezek polipropilén edények, ami maximálisan élelmiszerbarát, oldhatatlan. Amit én vettem, eleve savanyúkáposzta-érlelés céljára gyártották, itt írtam róla például:
Sokáig kerestem érlelőedényt. Szerettem volna valami nagy, 10 literes befőttesüveget, amelynek az oldalát kifúratva csapot szerelhettem volna rá, de a legnagyobb amit találtam még öt literes sincs.
Itt vettem egy 20 literes műanyag vödröt, amely élelmiszeripari minősítésű, erre szereltem csapot. (Lehet vödröt venni csappal is, de annak a csapja a legalján van, így az üledéket is kifolyatja. Külön vettem vödröt és csapot, úgy szereltem rá, hogy az aljánál kb. 5 cm-rel feljebb legyen.)
Elvileg a kombucha nem tartható műanyag edényben, mert a sav kioldhat belőle káros anyagokat. Viszont - szerintem legalábbis - ha olyan műanyagban tartjuk, ami élelmiszeripari célra készült, abból talán nem lehet baj (Vélemények?).
Egyelőre még üvegben van, már kezd kinőni a tea felszínén.
Ha végképp nincs más, ételecettel lehet esetleg savanyítani rajta, ami kedvezőbb életteret biztosít a baktériumoknak.
Almaecetet nem szabad beletenni, mert az élő baktériumokat is tartalmaz, ezek azonban másfajták, Kombuchában nem jó azok szaporítása (főleg ecetsavtermelők).
Az ételecet viszont hőkezelt, halott anyag (minőségét korlátlan ideig megőrzi – nem véletlenül), nem zavarja meg a baktériumflórát, ugyanakkor a Kombuchánál is termelődik ecetsav, így rokon környezet.