Keresés

Részletes keresés

combucha Creative Commons License 2015.12.29 0 0 1899

Ezt a fajta gombát hol lehet beszerezni?

Előzmény: Törölt nick (1827)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2015.12.26 0 0 1898

Nekem nem sikerült. Több mint egy hónapig állt szövettel letakart befőttesüvegben, de nem nőtt ki rajta semmi. Lehet, hogy azért, mert felöntöttem teával.

Előzmény: combucha (1887)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.23 0 0 1897

Elvileg jobb többféle baktériumot szedni, de az is igaz, hogy túl vannak árazva rendesen. Ennek még elfogadható volt az ára is, illetve korábbi években már bevált, így maradtam ennél.

 

Próbálkoztam ugyan egyéb fajtákkal is, de nehéz így megmondani, hogy van-e különbség.

Előzmény: combucha (1896)
combucha Creative Commons License 2015.12.20 0 0 1896

Acidophilus mivel jobb, mint a többi? Vagy olcsóbb?

Előzmény: Törölt nick (1894)
combucha Creative Commons License 2015.12.20 0 0 1895

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (1894)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 1894

Sokáig csináltam, de valahogy lecsengett, ráuntam. Először csak melegebb hónapokra akartam halasztani, de akkor meg már nem volt kedvem ismét belekezdeni.

 

Bélflóra javítására Acidophilus kapszulát szedek néha.

 

A Kombucha maradék cukortartalma egyébként pocaknövelő lehet, vagy le kell dolgozni a bevitt kalóriát.

Előzmény: combucha (1893)
combucha Creative Commons License 2015.12.15 0 0 1893

Köszönöm. És mi volt az oka, hogy már nem foglalkozol vele, Nem használt? Vagy mit használsz hellyette?

Előzmény: Törölt nick (1892)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.11 0 0 1892

Hasonló 20 literes edényt használtam én is, amikor még foglalkoztam Kombuchával:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=92285515&t=9015553

 

A csapolási magasság problémás lehet, mert mindig alul van az éretlenebb, cukros folyadék, felfelé haladva savanyodik. A tenyészet alatt a legsavanyúbb, vagyis érett.

 

Továbbá lent vannak az üledékek, seprő (borász kifejezéssel).

 

Vagy lehet használni lopót is:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=133667398&t=9015553

 

Hőmérő matrica nekem is van, akvarisztikai, de lényegében ugyanaz. pH-méréssel nem foglalkoztam, a savanyúság ízleléssel is meghatározható. Mintavétel lehetséges orvosi fecskendővel, vagy egy szívószálat betéve a folyadékba, felső végét befogom, kiemelem.

Előzmény: combucha (1889)
judyle Creative Commons License 2015.12.10 0 0 1891

Sziasztok!

Jelenleg Budapesten dolgozom, és szeretnék venni valakitől Kombucha gomba kultúrát, hogy én magam is el tudjam készíteni otthon a teát.

Tudnátok nekem segíteni a beszerzésében?

e-mail: csonti23@citromail.hu

Köszönöm.

combucha Creative Commons License 2015.12.08 0 0 1890
Előzmény: combucha (1889)
combucha Creative Commons License 2015.12.08 0 0 1889

Ez az erjesztőtartály alkalmas lenne-e combucha ital előállítására? http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&products_id=174

 

Hőfok mérésére ez alkalmaz lesz-e? 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_27&products_id=847

 

Szükséges e PH mérő beszerzése , ez megfelelő-e? 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_27&products_id

 

Köszönöm a válaszodat.

Előzmény: Törölt nick (1872)
Treveri Gall Creative Commons License 2015.12.07 0 0 1888

Szia.

 

 

Egerben lakom és nekem is kellene kombucha gomba. Megköszönném.

 

                                                                                    előre is köszi

 

 

 

                                                                                  treverigall@freemail.hu

Előzmény: alené (1842)
combucha Creative Commons License 2015.12.06 0 0 1887

Gomba kitenyészthető koncentrátumból (fél literes boltban kapható), ekkor 30 napot kell várni rá. Ugyanúgy készíthető, csak a gomba helyett ez a koncentrátum csinálja meg a kombucha italt.

hurvinka Creative Commons License 2015.09.20 0 0 1886

Igyad bátran mind kettőt, én is egyben fogyasztom. Csinálj bátran nagyobb anyagot, és érleld 8-12 napig.

Előzmény: Yoshi Toranaga (1884)
krysztasz Creative Commons License 2015.07.18 0 0 1885

Én kb. fél éve abbahagytam, meg meguntam, hogy folyton ecetesre sikerült. :( A kombucha érlelődik az üvegben, a korábbi utolsó levében, vastagszik, de nem cserélem rajta a lét. Nem dobtam ki, pedig csak a helyet foglalja. 

Jelenleg elég világos színe van, nem fehér, de közelebb van a fehérhez és kb.  7 cm vastag. 

Talán ősszel, amikor hidegebbre fordul az idő, újrakezdem. Általában 1 hétig hagytam, 1,5 l-t készítettem belőle.

Előzmény: Dittuska (1871)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2015.02.25 0 0 1884

Először is egy kérdés a topik látogatóihoz: lehet-e a kombucha italt a japán kristálygombával párhuzamban fogyasztani? Nem rontják-e egymás hatását? Nekem most van mindkettő, a kristálygombát két hónapja kaptam, kombuchát január közepén, és - mivel az lassabban fejlődik - még csak kb. két hete kezdtem fogyasztani, de az idő hiánya miatt csak közepesen érlelve.

 

Viszont a hatása döbbenetesen jó volt (hogy erről is essen szó).  Voltak emésztési zavaraim, étkezés utáni rossz közérzet, puffadás, szóval gyakran rendetlenkedett, fortyogott a hasam. Mostanra ez megszűnt (utólag visszagondolva valamilyen diszbakteriózisra, esetleg candidára gyanakszom). Ezen kívül sokkal, de sokkal frissebbnek, energikusabbnak érzem magam. Mintha kicseréltek volna. Vannak bőrproblémáim is, amelyek - szerintem és egy japán csi-kung mester ismerősöm szerint is - valószínűleg a vastagbél zavaraival lehetnek összefüggésben (de okozhatják a máj funkciózavarai is). Ezek is mérséklődtek valamennyire, ahol eddig viszketett, már nem viszket annyira. Remélem, hamarosan megszűnnek, a fenének sem fognak hiányozni.

 

Jelenleg napi másfél litert iszom. A nagy vödörből lecsapoltam, légmentesen lepalackoztam, ez egy hete volt, ezt hoztam el magammal munkába. Így nem savanyodott tovább, kissé édeskés maradt, viszont jó szénsavas lett.  Tulajdonképpen - mivel kissé tartottam az esetleges hashajtó hatástól - úgy indítottam, hogy még otthon egy hétig először az enyhébben érlelt lét ittam. Így nem okozott gondot, hozzászoktam.  Viszont tolja ki belőlem az anyagot rendesen, sokkal több jön ki, mint azelőtt (akár két-háromszor is(!) annyi), de nem késztet rohangálásra (magyarul nem fosok).

 

A hét végén megyek haza, kíváncsi vagyok a vödör tartalmára. Egy hete felöntöttem, de a gomba még csak kb. palacsinta-vékonyságú volt a tetején, remélem, nem csinált nekem húsz liter ecetet!

Előzmény: gvgv (1880)
nanuk2002 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 1883

Kösz, tanulmányozni fogom az oldalt. Én pl. egyszer megsütöttem serpenyőben, de elviselhetetlenül savanyú volt. A turmixolást ki fogom próbálni valami ízesítéssel. Bár kérdéses van-e egyáltalán ilyen formában bármilyen pozitív élettani hatása, illetve tápértéke.

Előzmény: Törölt nick (1882)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 1882

Lehetne turmixolni is egyébként, de nem hinném, hogy érdemes erőltetni. Legalábbis, amiket én olvastam a témában, nem nagyon szoktak ezzel foglalkozni. Ez például az egyik forrás, ahol elég sok információ van róla:

http://www.happyherbalist.com/

Előzmény: nanuk2002 (1878)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 1881

Felesleges ezen lovagolni, a topikot a fórumozók alakítják, ha három év alatt erre volt igény, kérdések és válaszok formájában, akkor ez volt. Azt is láttam, hogy a 200-as lista alján milyen dátum szerepelt. Azért is írtam, hogy kevesek által látogatott téma, meg persze látom is a bekedvencelt listában, hogy elég ritkán jön fel a topik.

Ezután is szabad a pálya, mindenki azt ír, amit jónak lát, illetve nem esik a moderáció hatálya alá. De az "értelmes hozzászólás" említésével kicsit túllősz a célon, mert ez már egyenesen sértő, lenéző a fórumos közösségre, akik a 200, meg a többi hozzászólást összehozták. Ami téged nem érdekel, de másokat úgy tűnt, érdekelt.

Nekem például "Törölt nick" alatt is vannak itt régi hozzászólásaim, ami a Kombucha egyéb dolgairól szólt, és amiket nem akarnék már többször ismételgetni. (De nem mindegyik Törölt nick az én hozzászólásom, természetesen vannak mások is.)

Itt a Konyhaasztal szekcióban van sörfőző, pálinkafőző, kenyérsütő, disznóvágó topik, konyhatrükkök stb. A "konyhaasztal" fogalma, hasonlóan a TV-s gasztronómiai műsorokhoz valójában közelebb áll a sütés-főzés gyakorlati részéhez, amellett persze szokás említést tenni egy-egy étel, élelmiszer táplálkozási értékeiről is.

Ez a két vonal békésen megfér egymás mellett a többi topikban is, a TV-műsorokban is, sőt jellemzően épp a gyakorlati rész van túlsúlyban. Mindenki azt a részét olvassa el, ami őt érdekli.

Tehát nem jogos elvárás, hogy a topik szóljon másról. Esetleg szóljon másról is. De igazság szerint ezt sem lehet elvárni, mivel a fórumozás önkéntes műfaj.

Előzmény: gvgv (1880)
gvgv Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1880

Kedves Misland!A fórum meghatározása "életmód" konyhaasztal" Az utolsó 200 hozzászólás pedig 3(!) évet jelent...és még mehettem volna további éveket vissza.Szerinted nem nevetséges,hogy miről szól folyamatosan sok éve ez a fórum?"bébigomba,anyagomba,melegítő paplan"Szerintem nagyon nevetséges!:De mi köze ennek a konyhaasztal életmód fórumhoz.Hülye kérdéseim nekem is lehetnének.Tisztán technikai:)Jó ez a gomba verébfészek aljába?...meg hogy jó e karácsonyfa dísznek kiszárítva?Technikai kérdések mi?:De persze a gúnyolódásomon kívül nagyon szívesen olvasnék személyes tapasztalatokat arról hogy aki fogyassza,ő mit érez,mit gondol,használ,és mire..? stb.Erről kellene hogy szóljon ez a fórum.Most egy ideig nem kötözködök :),csak olvasgatok majd hogy technikai fórum továbbra is,vagy lesz értelmes hozzászólás a fórum nevéhez,ciméhez megfelelően.

Előzmény: Törölt nick (1876)
nanuk2002 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1879

Alapvetően az érdekel, "tea"készítésen kívül mire lehet még hasznosítani, mert nagyon szapora.

Előzmény: nanuk2002 (1878)
nanuk2002 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1878

Én megkóstoltam. és borzalmas. De ha van pozitív élettani hatása, akkor legyűrnék belőle néha néha egy két darabot. 

Előzmény: Törölt nick (1877)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1877

Nem zuzmó, hanem gombatelep, cellulóz alapú vázon megtelepedett élesztőgombák és baktériumok szimbiózisa, ennél fogva igen rágós, gumiszerű anyag és nagyon savanyú is (emiatt a fogaknak nem feltétlenül tesz jót), de el lehet rágcsálni, ha valaki nagyon akarja.

 

Valamelyik cikkben azt is említették, hogy kutyának adták, aki örült neki, sőt várta a napi adagját.

Előzmény: nanuk2002 (1874)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1876

Topik arról szól, amit kérdeznek és válaszolnak. Ha technikai kérdés merül fel, akkor arra szokás válaszolni. Főleg, ha az Index-fórumon egy topik van összesen, ami Kombuchával foglalkozik, és még az sem sokan látogatják.

 

A topik nem 200 hozzászólásból áll (ami fórumos viszonylatban egy nevetségesen kis szám), volt itt szó másról is, az utóbbi 15 évben, mióta a topik indult.

 

Meg nyilván nem csak ez a fórum létezik, van Google-kereső, vannak más fórumok, tapasztalatok is, magam is láttam, olvastam.

Előzmény: gvgv (1875)
gvgv Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1875

Elolvastam az utolsó 200(!) hozzászólást..Ez a fórum az életmód egészség-ről kellene hogy szóljon.E helyett "anyagomba" bébigomba"kisüveg"nagyüveg"melegítés"szaporítás" stb-ről szól.Most akkor mik vagytok ti?Gombászok?:)Az utolsó 200(!) hozzászólásból 1 (!) ember írt annyit hogy úgy érzi jót tett az anyagcseréjének.Magyarul,megfosatta.Ez minden!?Arról,esetleg,hogy ki mit tapasztal a fogyasztása során,amiről is szólnia kellene ennek a fórumnak..Semmi !!Csak úgy,kérdem én tisztelettel,nem szólhatna a készítés,tárolás,szaporítás,és egyék "műszaki" információ helyett arról,hogy mindenki folyamatosan megosztaná a tapasztalatait hogy neki mire volt jó,mire érezte hogy esetleg hatott..Nekem is van ilyen gombám,de már kétségeim vannak,hogy jó e egyáltalán valamire?Lehet hogy azért nincsenek tapasztalati irományok,mert nem jó senkinek semmire,csak mindenki melegíti,nevelgeti,lesegeti..Szeretném látni a "kontrát",na nem a beírásomra,ha nem hogy szóljon ez a fórum végre arról amiről kellene hogy szóljon.

nanuk2002 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 1874

Mire lehet még használni a kombuchát azon kívül, hogy az "italt" megisszuk? Pl. a folyamatosan termelődő és fölöslegessé váló zuzmót meg lehet enni?? Illetve a kteát külsőleg is lehet alkalmazni??

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1873

Valahol a kettő között jó szerintem is, ne legyen erősen savas, de cukros sem.

Előzmény: Dittuska (1871)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1872

Borászatban is használnak fémcsapokat, de célszerűbb műanyagcsapot keríteni a Kombuchához. A régebben Herbáriában is kapható kerámiaedény például ilyen rendszerű csappal volt ellátva, ami a vízadagolókhoz használatos:

 

http://www.ebay.com/itm/271514025871

 

Egyszer az üzlet polcán vettem a bátorságot, lecsavartam a tetejét, kíváncsi voltam, milyen konstrukció. Nem rossz lényegében, könnyen szétszedhető, tisztítható. Egy lágy, műanyag, membránszerű szelep van benne, amit a kis kar emelget.

 

Ilyeneket is lehet kapni, ez sem rossz:

 

http://www.bi-bor.hu/termekek/tartalyoktartozekok/kis-csap-34-24mm-d-175

 

Rátöltéskor nem kell külön kavarni a folyadékot. Mivel simán ráöntve a gombatelep tetejére erősen fröcskölt, én azt a módszert alkalmaztam, hogy a 20 literes edényt kicsit megdöntve alátámasztottam, majd a cukros teát a piros nyíllal jelzett irányból öntöttem be, ami így szépen befolyt a gombatelep alá, egyúttal átkeveredett az egész folyadék:

A megvastagodott, megerősödött gombatelep már nem tud elsüllyedni, marad a felszínen, de nem árt a tetejét is meglocsolni, hogy egészségesebb kinézete legyen.

 

Leeresztésnél is néha segít az edény megdöntése, mert én elég magasra tettem a kifolyást, mint a képen is látható, de nem bántam meg, nekem egyébként bevált ez a magasság:

 

 

Van még lehetőség a folyadék leeresztésére leszívócső segítségével, vagy borászati lopóval is:

 

 

Drágább üveg, vagy olcsóbb műanyag egyaránt megfelel.

 

 

 

 

Előzmény: Dittuska (1870)
Dittuska Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1871

Az a helyzet, hogy én pár éve már foglalkoztam a kombucha tea készítésével. Amit először kaptam kombucha gombát kidobtam, mert borzalmasan savanyú volt az elkészült ital. A második kombucha gombából viszont nagyon finom italt készítettem. Nem volt kegyetlenül savanyú a teám, inkább olyan pezsgő szerű. Szerintetek milyen ízű az egészséges kombucha ital? Egy biztos a második gombából készült teám nagyon finom volt, nem ecetesedett, de cukros sem volt. Pont mint egy enyhén savanykás pezsgő!

Dittuska Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1870

Megnéztem egy boltban, és tudnak nekem rendelni egy 20 literes műanyag erjesztővödröt.  Mint amilyet Misland is tanácsolt. Mutattak egy csapot is hozzá, de nem műanyag. Most jöttem rá, hogy csak a műanyagból készült csap lehet a jó. Jól gondolom ugye? Tilos fémből készült csapott rászereltetni az edényre? Most már csak egy jó kombucha tenyészetet kell találnom. Elhatároztam, hogy boltban fogom beszerezni az induló tenyészetemet. Már csak egy nagy gondom van még mindig.  A csapot hová szereltessem fel az edényre. Ha jól látom, akkor Misland inkább a magasabbra helyezést javasolja. Yoshi Toranaga viszont a csapot majdnem az edény aljára helyezte fel. Úgy, hogy azért az üledék ne okozzon gondot. Szóval az írásokból én a fentieket állapítottam meg.  Elgondolkoztam azon, hogy a kombucha ital leeresztése után, ha rátöltöm majd a friss teát mi lenne ha az egész erjesztőedény tartalmát összekeverném? Akkor a friss cukros tea az egész mennyiséggel keveredne. Azért tényleg jó lenne a legjobb helyről leereszteni majd a kombucha italt. De már az is az eszembe jutott, hogy több helyre is szereltetek csapot az edényre, és majd kiderül  az edény melyik részéből kapom az egészségesebb italt.

Előzmény: Yoshi Toranaga (1868)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!