Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.02.02 0 0 1910

Csináltam én is valamikor, gyengébben fejlődött, de működött. Keverten szokták ajánlani inkább, fele-fele arányban.

Előzmény: combucha (1909)
combucha Creative Commons License 2016.02.01 0 0 1909

Zöld teával el lehet-e készíteni a Kombucha italt?

Szuszy13 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 1908

Sziasztok! 

Nagyon szeretném kipróbálni a kombucha tea készítését!

Van valaki, aki tudna a kezdéshez kombucha gombát adni? Szívesen ki is fizetem.

 

Köszönöm! 

Yoshi Toranaga Creative Commons License 2016.01.16 0 0 1907

Egy régi, törölt nick-es hozzászólást idéztem ugyanebből a topikból. ez, amit kérdeztél, abban szerepelt.

 

Személyes tapasztalatom nincs a kevésbé vagy hosszasabban érlelt kombucha hatásával kapcsolatban. Igazság szerint én az oroszos folyamatos érlelést használom. Amit leittam belőle, azt pótolom. Így nem olyan savanyú, egész kellemes íze szokott lenni. Ha túlzottan savanyú, akkor egy kicsit több cukros teával "be lehet állítani" az ízét. Szerintem ez a hatását nem befolyásolja különösebben, csak így a cukortartalma magasabb, hiszen a néhány órája vagy max. egy-két napja hozzáöntött teát még nem érlelte át kellőképpen.

Előzmény: combucha (1905)
Babiska Creative Commons License 2016.01.13 0 0 1906

Kombucha gomba kultúra eladó 1000ft.Várszegi Rozália Pécs 06205688171

combucha Creative Commons License 2016.01.11 0 0 1905

Köszönöm. Valóban manipulálhatják a koncentrátumot, mert  már nem lehet belőle kitenyészteni a gombát. (van ilyen a joghurtokban is, a francia licencel gyártott joghurtból nem lehet házit készíteni, míg a többiből igen). " a kevésbé érett Kombucha sokkal inkább gyógyhatású, mint amikor túlzottan elszaporodik benne az élesztő, és egyúttal erősen szénsavas is lesz. " Ezt nagyon soknak ajánlom a figyelmében, ezt én sem tudtam. Saját tapasztalat ez, vagy valamely fórumozó írta, esetleg valahol máshol olvastad?

Előzmény: Yoshi Toranaga (1904)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2016.01.09 0 0 1904

A múlt télen, 2014 decemberében próbáltam a fél literes koncentrátummal, mert rendes tenyészetet nem tudtam beszerezni. Kiöntöttem egy nagy befőttesüvegbe, hozzáöntöttem kb. egy liter jó cukros fekete teát. Legalább egy hónapig állt egy elég meleg helyen, de nem indult be rajta semmi. Ebből gondolom, hogy a koncentrátummal valamit elkövethetnek gyárilag, hogy ne induljon be, mert akkor elég lenne egyszer megvenni mindenkinek.

 

Végül Pesten tudtam venni a Viva Natura-féle tenyészetet. Annak a leszármazottai vannak most is. Abból elég, ha egy söröspoharat félig öntök csak lével és textillel legumizva kiteszem állni. Egy hét alatt (sőt, olykor 4-5 nap alatt) már kezd gombásodni. Sőt, egyszer egy fél pohár sűrű fekete teát "fertőztem meg" mindösszesen 4 ml (fecskendővel mértem) azzal a lével, amiben a boltban vásárolt tenyészet úszott, és azon is kinőtt. Nem tudom, mennyi idő alatt, talán ennek kellett két hét is, de ez a jelentéktelen mennyiség is elég volt, hogy beinduljon és egy szép kombucha-telep fejlődjön ki rajta. Pontosan ugyanott tartottam, mint a befuccsolt koncentrátumot, és szintén télen. Tehát, a koncentrátummal művelhetnek valamit. Nem tudom mit, mert hőkezelni (pasztörizálni) elvileg nem szabad, hiszen akkor pont a lényegét, az élő anyagot ölnék ki belőle.

 

Most visszaolvastam: sokkal-sokkal lejjebb írta valaki, hogy talán átszűrhetik valami mikroszűrőn. De a hozzászóló  utólagos engedelmével idemásolom:

 

"Azt hiszem, a http://www.happyherbalist.com segítségével rájöttem, a bolti Kombucha-koncentrátum miért nem szaporítható, miért olyan feltűnően tiszta. Épp most néztem az egyik üzletben, egyszerűen nincs üledék a palackok alján. Gondolom, valami jófajta mikroszűrővel kiszűrik belőle az élesztőt (vagyis a barna lebegőanyagot), ettől annyira leáll, hogy többé be sem indul. Hiába adunk hozzá cukros teát (valamikor próbáltam, semmi nem történt).


Régebben írta valaki a fórumon, hogy pasztőrözve van, ez eléggé irreálisnak tűnik, hiszen a pasztőrözés lényegileg hőkezelés, ami ennél nem megengedhető. Noha a borászatban is előfordul a pasztőrözés, az élesztők pusztításával (is) kapcsolatban, de azért a Kombuchánál más a helyzet, egyéb élő részei is pusztulnának, elvészne a gyógyhatás.


Feltételezésem szerint, szükséghelyzetben indítófolyadék céljára használható ez a koncentrátum (ami persze nem koncentrált, legfeljebb erősen savas), talán fel is javíthatja egy meglévő gomba minőségét, csak a hozzáadott gombán legyenek élesztőmaradványok is.


Jó ez a weboldal, kiderül még az is, hogy a túlszaporodott élesztő -- az egyre fokozódó széndioxidtermelés mellett -- gátolja a glukoronsav képződését, ami viszont a Kombucha legfőbb gyógyító, méregtelenítő anyaga, közrejátszik a szervezet lúgosításában is. Nem közvetlenül lúgosít, hiszen sav, hanem a szervezet méregtelenítő, illetve ezen keresztül a sav-lúg szabályzórendszerét pozitívan befolyásolva.


Így állhat elő az a helyzet, hogy a kevésbé érett Kombucha sokkal inkább gyógyhatású, mint amikor túlzottan elszaporodik benne az élesztő, és egyúttal erősen szénsavas is lesz. Ekkor az ital savasító hatású lesz az emberre is. Aki buborékos Kombuchát szeretne, annak inkább a palackozás, tárolás útján történő másodlagos érlelést ajánlják, nem pedig a Kombucha-tenyészet túlérlelését.

 

Az egészben a legjobb, hogy az olvasottak teljesen egybevágnak a tapasztalatokkal, vagyis mindenre van korrekt magyarázat, ezért díjazom ezt a webhelyet."

Előzmény: combucha (1901)
combucha Creative Commons License 2016.01.06 0 0 1903
Előzmény: mondj igazat (1902)
mondj igazat Creative Commons License 2016.01.03 0 0 1902

Sziasztok! 

 

Van valakinek felesleges kombucha gombája? 

 

Köszönöm!

combucha Creative Commons License 2015.12.30 0 0 1901

Én a hőmérsékletre gyanakszom, mert sohasem télen indítottam. Háromszor sikerült, most nem értem miért nem indul be. Általában ezeknél a fermentált anyagoknál a hőmérséklet nagyon fontos. Most 22 , vagy 23 fok van a lakásban, nyáron 25-26 volt. Akkor gyorsabban ecetesedik, most nem valami ecetszagú, csak csodálkozom rajta, hogy akkor miért nem penészedik be. Talán sokkal később, talán 2 hét múlva beindul, legalábbis reménykedem bebbe.. Hacsak meg nem manipulálták ( mert joghurtot is egyfajta joghurtból nem lehet előállítnai, a többiből szupert lehet: pedig a legjobb fajtából nem lehet: szerintem nem véletlenül).

 

Előzmény: Yoshi Toranaga (1898)
combucha Creative Commons License 2015.12.29 0 0 1900

Gomba volt, vagy koncentrátum? Én mindig koncentrátumból neveltem ki a gombát, de most 1 hónap után sem indult be, igaz meg sem romlott a teával felhígított lé... Várom türelemmel, de lehet, hogy rendelek gombát.

Előzmény: Yoshi Toranaga (1898)
combucha Creative Commons License 2015.12.29 0 0 1899

Ezt a fajta gombát hol lehet beszerezni?

Előzmény: Törölt nick (1827)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2015.12.26 0 0 1898

Nekem nem sikerült. Több mint egy hónapig állt szövettel letakart befőttesüvegben, de nem nőtt ki rajta semmi. Lehet, hogy azért, mert felöntöttem teával.

Előzmény: combucha (1887)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.23 0 0 1897

Elvileg jobb többféle baktériumot szedni, de az is igaz, hogy túl vannak árazva rendesen. Ennek még elfogadható volt az ára is, illetve korábbi években már bevált, így maradtam ennél.

 

Próbálkoztam ugyan egyéb fajtákkal is, de nehéz így megmondani, hogy van-e különbség.

Előzmény: combucha (1896)
combucha Creative Commons License 2015.12.20 0 0 1896

Acidophilus mivel jobb, mint a többi? Vagy olcsóbb?

Előzmény: Törölt nick (1894)
combucha Creative Commons License 2015.12.20 0 0 1895

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (1894)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 1894

Sokáig csináltam, de valahogy lecsengett, ráuntam. Először csak melegebb hónapokra akartam halasztani, de akkor meg már nem volt kedvem ismét belekezdeni.

 

Bélflóra javítására Acidophilus kapszulát szedek néha.

 

A Kombucha maradék cukortartalma egyébként pocaknövelő lehet, vagy le kell dolgozni a bevitt kalóriát.

Előzmény: combucha (1893)
combucha Creative Commons License 2015.12.15 0 0 1893

Köszönöm. És mi volt az oka, hogy már nem foglalkozol vele, Nem használt? Vagy mit használsz hellyette?

Előzmény: Törölt nick (1892)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.11 0 0 1892

Hasonló 20 literes edényt használtam én is, amikor még foglalkoztam Kombuchával:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=92285515&t=9015553

 

A csapolási magasság problémás lehet, mert mindig alul van az éretlenebb, cukros folyadék, felfelé haladva savanyodik. A tenyészet alatt a legsavanyúbb, vagyis érett.

 

Továbbá lent vannak az üledékek, seprő (borász kifejezéssel).

 

Vagy lehet használni lopót is:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=133667398&t=9015553

 

Hőmérő matrica nekem is van, akvarisztikai, de lényegében ugyanaz. pH-méréssel nem foglalkoztam, a savanyúság ízleléssel is meghatározható. Mintavétel lehetséges orvosi fecskendővel, vagy egy szívószálat betéve a folyadékba, felső végét befogom, kiemelem.

Előzmény: combucha (1889)
judyle Creative Commons License 2015.12.10 0 0 1891

Sziasztok!

Jelenleg Budapesten dolgozom, és szeretnék venni valakitől Kombucha gomba kultúrát, hogy én magam is el tudjam készíteni otthon a teát.

Tudnátok nekem segíteni a beszerzésében?

e-mail: csonti23@citromail.hu

Köszönöm.

combucha Creative Commons License 2015.12.08 0 0 1890
Előzmény: combucha (1889)
combucha Creative Commons License 2015.12.08 0 0 1889

Ez az erjesztőtartály alkalmas lenne-e combucha ital előállítására? http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&products_id=174

 

Hőfok mérésére ez alkalmaz lesz-e? 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_27&products_id=847

 

Szükséges e PH mérő beszerzése , ez megfelelő-e? 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_27&products_id

 

Köszönöm a válaszodat.

Előzmény: Törölt nick (1872)
Treveri Gall Creative Commons License 2015.12.07 0 0 1888

Szia.

 

 

Egerben lakom és nekem is kellene kombucha gomba. Megköszönném.

 

                                                                                    előre is köszi

 

 

 

                                                                                  treverigall@freemail.hu

Előzmény: alené (1842)
combucha Creative Commons License 2015.12.06 0 0 1887

Gomba kitenyészthető koncentrátumból (fél literes boltban kapható), ekkor 30 napot kell várni rá. Ugyanúgy készíthető, csak a gomba helyett ez a koncentrátum csinálja meg a kombucha italt.

hurvinka Creative Commons License 2015.09.20 0 0 1886

Igyad bátran mind kettőt, én is egyben fogyasztom. Csinálj bátran nagyobb anyagot, és érleld 8-12 napig.

Előzmény: Yoshi Toranaga (1884)
krysztasz Creative Commons License 2015.07.18 0 0 1885

Én kb. fél éve abbahagytam, meg meguntam, hogy folyton ecetesre sikerült. :( A kombucha érlelődik az üvegben, a korábbi utolsó levében, vastagszik, de nem cserélem rajta a lét. Nem dobtam ki, pedig csak a helyet foglalja. 

Jelenleg elég világos színe van, nem fehér, de közelebb van a fehérhez és kb.  7 cm vastag. 

Talán ősszel, amikor hidegebbre fordul az idő, újrakezdem. Általában 1 hétig hagytam, 1,5 l-t készítettem belőle.

Előzmény: Dittuska (1871)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2015.02.25 0 0 1884

Először is egy kérdés a topik látogatóihoz: lehet-e a kombucha italt a japán kristálygombával párhuzamban fogyasztani? Nem rontják-e egymás hatását? Nekem most van mindkettő, a kristálygombát két hónapja kaptam, kombuchát január közepén, és - mivel az lassabban fejlődik - még csak kb. két hete kezdtem fogyasztani, de az idő hiánya miatt csak közepesen érlelve.

 

Viszont a hatása döbbenetesen jó volt (hogy erről is essen szó).  Voltak emésztési zavaraim, étkezés utáni rossz közérzet, puffadás, szóval gyakran rendetlenkedett, fortyogott a hasam. Mostanra ez megszűnt (utólag visszagondolva valamilyen diszbakteriózisra, esetleg candidára gyanakszom). Ezen kívül sokkal, de sokkal frissebbnek, energikusabbnak érzem magam. Mintha kicseréltek volna. Vannak bőrproblémáim is, amelyek - szerintem és egy japán csi-kung mester ismerősöm szerint is - valószínűleg a vastagbél zavaraival lehetnek összefüggésben (de okozhatják a máj funkciózavarai is). Ezek is mérséklődtek valamennyire, ahol eddig viszketett, már nem viszket annyira. Remélem, hamarosan megszűnnek, a fenének sem fognak hiányozni.

 

Jelenleg napi másfél litert iszom. A nagy vödörből lecsapoltam, légmentesen lepalackoztam, ez egy hete volt, ezt hoztam el magammal munkába. Így nem savanyodott tovább, kissé édeskés maradt, viszont jó szénsavas lett.  Tulajdonképpen - mivel kissé tartottam az esetleges hashajtó hatástól - úgy indítottam, hogy még otthon egy hétig először az enyhébben érlelt lét ittam. Így nem okozott gondot, hozzászoktam.  Viszont tolja ki belőlem az anyagot rendesen, sokkal több jön ki, mint azelőtt (akár két-háromszor is(!) annyi), de nem késztet rohangálásra (magyarul nem fosok).

 

A hét végén megyek haza, kíváncsi vagyok a vödör tartalmára. Egy hete felöntöttem, de a gomba még csak kb. palacsinta-vékonyságú volt a tetején, remélem, nem csinált nekem húsz liter ecetet!

Előzmény: gvgv (1880)
nanuk2002 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 1883

Kösz, tanulmányozni fogom az oldalt. Én pl. egyszer megsütöttem serpenyőben, de elviselhetetlenül savanyú volt. A turmixolást ki fogom próbálni valami ízesítéssel. Bár kérdéses van-e egyáltalán ilyen formában bármilyen pozitív élettani hatása, illetve tápértéke.

Előzmény: Törölt nick (1882)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 1882

Lehetne turmixolni is egyébként, de nem hinném, hogy érdemes erőltetni. Legalábbis, amiket én olvastam a témában, nem nagyon szoktak ezzel foglalkozni. Ez például az egyik forrás, ahol elég sok információ van róla:

http://www.happyherbalist.com/

Előzmény: nanuk2002 (1878)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 1881

Felesleges ezen lovagolni, a topikot a fórumozók alakítják, ha három év alatt erre volt igény, kérdések és válaszok formájában, akkor ez volt. Azt is láttam, hogy a 200-as lista alján milyen dátum szerepelt. Azért is írtam, hogy kevesek által látogatott téma, meg persze látom is a bekedvencelt listában, hogy elég ritkán jön fel a topik.

Ezután is szabad a pálya, mindenki azt ír, amit jónak lát, illetve nem esik a moderáció hatálya alá. De az "értelmes hozzászólás" említésével kicsit túllősz a célon, mert ez már egyenesen sértő, lenéző a fórumos közösségre, akik a 200, meg a többi hozzászólást összehozták. Ami téged nem érdekel, de másokat úgy tűnt, érdekelt.

Nekem például "Törölt nick" alatt is vannak itt régi hozzászólásaim, ami a Kombucha egyéb dolgairól szólt, és amiket nem akarnék már többször ismételgetni. (De nem mindegyik Törölt nick az én hozzászólásom, természetesen vannak mások is.)

Itt a Konyhaasztal szekcióban van sörfőző, pálinkafőző, kenyérsütő, disznóvágó topik, konyhatrükkök stb. A "konyhaasztal" fogalma, hasonlóan a TV-s gasztronómiai műsorokhoz valójában közelebb áll a sütés-főzés gyakorlati részéhez, amellett persze szokás említést tenni egy-egy étel, élelmiszer táplálkozási értékeiről is.

Ez a két vonal békésen megfér egymás mellett a többi topikban is, a TV-műsorokban is, sőt jellemzően épp a gyakorlati rész van túlsúlyban. Mindenki azt a részét olvassa el, ami őt érdekli.

Tehát nem jogos elvárás, hogy a topik szóljon másról. Esetleg szóljon másról is. De igazság szerint ezt sem lehet elvárni, mivel a fórumozás önkéntes műfaj.

Előzmény: gvgv (1880)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!