Egy régi, törölt nick-es hozzászólást idéztem ugyanebből a topikból. ez, amit kérdeztél, abban szerepelt.
Személyes tapasztalatom nincs a kevésbé vagy hosszasabban érlelt kombucha hatásával kapcsolatban. Igazság szerint én az oroszos folyamatos érlelést használom. Amit leittam belőle, azt pótolom. Így nem olyan savanyú, egész kellemes íze szokott lenni. Ha túlzottan savanyú, akkor egy kicsit több cukros teával "be lehet állítani" az ízét. Szerintem ez a hatását nem befolyásolja különösebben, csak így a cukortartalma magasabb, hiszen a néhány órája vagy max. egy-két napja hozzáöntött teát még nem érlelte át kellőképpen.
Köszönöm. Valóban manipulálhatják a koncentrátumot, mert már nem lehet belőle kitenyészteni a gombát. (van ilyen a joghurtokban is, a francia licencel gyártott joghurtból nem lehet házit készíteni, míg a többiből igen). " a kevésbé érett Kombucha sokkal inkább gyógyhatású, mint amikor túlzottan elszaporodik benne az élesztő, és egyúttal erősen szénsavas is lesz. " Ezt nagyon soknak ajánlom a figyelmében, ezt én sem tudtam. Saját tapasztalat ez, vagy valamely fórumozó írta, esetleg valahol máshol olvastad?
A múlt télen, 2014 decemberében próbáltam a fél literes koncentrátummal, mert rendes tenyészetet nem tudtam beszerezni. Kiöntöttem egy nagy befőttesüvegbe, hozzáöntöttem kb. egy liter jó cukros fekete teát. Legalább egy hónapig állt egy elég meleg helyen, de nem indult be rajta semmi. Ebből gondolom, hogy a koncentrátummal valamit elkövethetnek gyárilag, hogy ne induljon be, mert akkor elég lenne egyszer megvenni mindenkinek.
Végül Pesten tudtam venni a Viva Natura-féle tenyészetet. Annak a leszármazottai vannak most is. Abból elég, ha egy söröspoharat félig öntök csak lével és textillel legumizva kiteszem állni. Egy hét alatt (sőt, olykor 4-5 nap alatt) már kezd gombásodni. Sőt, egyszer egy fél pohár sűrű fekete teát "fertőztem meg" mindösszesen 4 ml (fecskendővel mértem) azzal a lével, amiben a boltban vásárolt tenyészet úszott, és azon is kinőtt. Nem tudom, mennyi idő alatt, talán ennek kellett két hét is, de ez a jelentéktelen mennyiség is elég volt, hogy beinduljon és egy szép kombucha-telep fejlődjön ki rajta. Pontosan ugyanott tartottam, mint a befuccsolt koncentrátumot, és szintén télen. Tehát, a koncentrátummal művelhetnek valamit. Nem tudom mit, mert hőkezelni (pasztörizálni) elvileg nem szabad, hiszen akkor pont a lényegét, az élő anyagot ölnék ki belőle.
Most visszaolvastam: sokkal-sokkal lejjebb írta valaki, hogy talán átszűrhetik valami mikroszűrőn. De a hozzászóló utólagos engedelmével idemásolom:
"Azt hiszem, a http://www.happyherbalist.com segítségével rájöttem, a bolti Kombucha-koncentrátum miért nem szaporítható, miért olyan feltűnően tiszta. Épp most néztem az egyik üzletben, egyszerűen nincs üledék a palackok alján. Gondolom, valami jófajta mikroszűrővel kiszűrik belőle az élesztőt (vagyis a barna lebegőanyagot), ettől annyira leáll, hogy többé be sem indul. Hiába adunk hozzá cukros teát (valamikor próbáltam, semmi nem történt).
Régebben írta valaki a fórumon, hogy pasztőrözve van, ez eléggé irreálisnak tűnik, hiszen a pasztőrözés lényegileg hőkezelés, ami ennél nem megengedhető. Noha a borászatban is előfordul a pasztőrözés, az élesztők pusztításával (is) kapcsolatban, de azért a Kombuchánál más a helyzet, egyéb élő részei is pusztulnának, elvészne a gyógyhatás.
Feltételezésem szerint, szükséghelyzetben indítófolyadék céljára használható ez a koncentrátum (ami persze nem koncentrált, legfeljebb erősen savas), talán fel is javíthatja egy meglévő gomba minőségét, csak a hozzáadott gombán legyenek élesztőmaradványok is.
Jó ez a weboldal, kiderül még az is, hogy a túlszaporodott élesztő -- az egyre fokozódó széndioxidtermelés mellett -- gátolja a glukoronsav képződését, ami viszont a Kombucha legfőbb gyógyító, méregtelenítő anyaga, közrejátszik a szervezet lúgosításában is. Nem közvetlenül lúgosít, hiszen sav, hanem a szervezet méregtelenítő, illetve ezen keresztül a sav-lúg szabályzórendszerét pozitívan befolyásolva.
Így állhat elő az a helyzet, hogy a kevésbé érett Kombucha sokkal inkább gyógyhatású, mint amikor túlzottan elszaporodik benne az élesztő, és egyúttal erősen szénsavas is lesz. Ekkor az ital savasító hatású lesz az emberre is. Aki buborékos Kombuchát szeretne, annak inkább a palackozás, tárolás útján történő másodlagos érlelést ajánlják, nem pedig a Kombucha-tenyészet túlérlelését.
Az egészben a legjobb, hogy az olvasottak teljesen egybevágnak a tapasztalatokkal, vagyis mindenre van korrekt magyarázat, ezért díjazom ezt a webhelyet."
Én a hőmérsékletre gyanakszom, mert sohasem télen indítottam. Háromszor sikerült, most nem értem miért nem indul be. Általában ezeknél a fermentált anyagoknál a hőmérséklet nagyon fontos. Most 22 , vagy 23 fok van a lakásban, nyáron 25-26 volt. Akkor gyorsabban ecetesedik, most nem valami ecetszagú, csak csodálkozom rajta, hogy akkor miért nem penészedik be. Talán sokkal később, talán 2 hét múlva beindul, legalábbis reménykedem bebbe.. Hacsak meg nem manipulálták ( mert joghurtot is egyfajta joghurtból nem lehet előállítnai, a többiből szupert lehet: pedig a legjobb fajtából nem lehet: szerintem nem véletlenül).
Gomba volt, vagy koncentrátum? Én mindig koncentrátumból neveltem ki a gombát, de most 1 hónap után sem indult be, igaz meg sem romlott a teával felhígított lé... Várom türelemmel, de lehet, hogy rendelek gombát.
Nekem nem sikerült. Több mint egy hónapig állt szövettel letakart befőttesüvegben, de nem nőtt ki rajta semmi. Lehet, hogy azért, mert felöntöttem teával.
Elvileg jobb többféle baktériumot szedni, de az is igaz, hogy túl vannak árazva rendesen. Ennek még elfogadható volt az ára is, illetve korábbi években már bevált, így maradtam ennél.
Próbálkoztam ugyan egyéb fajtákkal is, de nehéz így megmondani, hogy van-e különbség.
Sokáig csináltam, de valahogy lecsengett, ráuntam. Először csak melegebb hónapokra akartam halasztani, de akkor meg már nem volt kedvem ismét belekezdeni.
A csapolási magasság problémás lehet, mert mindig alul van az éretlenebb, cukros folyadék, felfelé haladva savanyodik. A tenyészet alatt a legsavanyúbb, vagyis érett.
Továbbá lent vannak az üledékek, seprő (borász kifejezéssel).
Hőmérő matrica nekem is van, akvarisztikai, de lényegében ugyanaz. pH-méréssel nem foglalkoztam, a savanyúság ízleléssel is meghatározható. Mintavétel lehetséges orvosi fecskendővel, vagy egy szívószálat betéve a folyadékba, felső végét befogom, kiemelem.
Gomba kitenyészthető koncentrátumból (fél literes boltban kapható), ekkor 30 napot kell várni rá. Ugyanúgy készíthető, csak a gomba helyett ez a koncentrátum csinálja meg a kombucha italt.
Én kb. fél éve abbahagytam, meg meguntam, hogy folyton ecetesre sikerült. :( A kombucha érlelődik az üvegben, a korábbi utolsó levében, vastagszik, de nem cserélem rajta a lét. Nem dobtam ki, pedig csak a helyet foglalja.
Jelenleg elég világos színe van, nem fehér, de közelebb van a fehérhez és kb. 7 cm vastag.
Talán ősszel, amikor hidegebbre fordul az idő, újrakezdem. Általában 1 hétig hagytam, 1,5 l-t készítettem belőle.
Először is egy kérdés a topik látogatóihoz: lehet-e a kombucha italt a japán kristálygombával párhuzamban fogyasztani? Nem rontják-e egymás hatását? Nekem most van mindkettő, a kristálygombát két hónapja kaptam, kombuchát január közepén, és - mivel az lassabban fejlődik - még csak kb. két hete kezdtem fogyasztani, de az idő hiánya miatt csak közepesen érlelve.
Viszont a hatása döbbenetesen jó volt (hogy erről is essen szó). Voltak emésztési zavaraim, étkezés utáni rossz közérzet, puffadás, szóval gyakran rendetlenkedett, fortyogott a hasam. Mostanra ez megszűnt (utólag visszagondolva valamilyen diszbakteriózisra, esetleg candidára gyanakszom). Ezen kívül sokkal, de sokkal frissebbnek, energikusabbnak érzem magam. Mintha kicseréltek volna. Vannak bőrproblémáim is, amelyek - szerintem és egy japán csi-kung mester ismerősöm szerint is - valószínűleg a vastagbél zavaraival lehetnek összefüggésben (de okozhatják a máj funkciózavarai is). Ezek is mérséklődtek valamennyire, ahol eddig viszketett, már nem viszket annyira. Remélem, hamarosan megszűnnek, a fenének sem fognak hiányozni.
Jelenleg napi másfél litert iszom. A nagy vödörből lecsapoltam, légmentesen lepalackoztam, ez egy hete volt, ezt hoztam el magammal munkába. Így nem savanyodott tovább, kissé édeskés maradt, viszont jó szénsavas lett. Tulajdonképpen - mivel kissé tartottam az esetleges hashajtó hatástól - úgy indítottam, hogy még otthon egy hétig először az enyhébben érlelt lét ittam. Így nem okozott gondot, hozzászoktam. Viszont tolja ki belőlem az anyagot rendesen, sokkal több jön ki, mint azelőtt (akár két-háromszor is(!) annyi), de nem késztet rohangálásra (magyarul nem fosok).
A hét végén megyek haza, kíváncsi vagyok a vödör tartalmára. Egy hete felöntöttem, de a gomba még csak kb. palacsinta-vékonyságú volt a tetején, remélem, nem csinált nekem húsz liter ecetet!
Kösz, tanulmányozni fogom az oldalt. Én pl. egyszer megsütöttem serpenyőben, de elviselhetetlenül savanyú volt. A turmixolást ki fogom próbálni valami ízesítéssel. Bár kérdéses van-e egyáltalán ilyen formában bármilyen pozitív élettani hatása, illetve tápértéke.
Lehetne turmixolni is egyébként, de nem hinném, hogy érdemes erőltetni. Legalábbis, amiket én olvastam a témában, nem nagyon szoktak ezzel foglalkozni. Ez például az egyik forrás, ahol elég sok információ van róla:
Felesleges ezen lovagolni, a topikot a fórumozók alakítják, ha három év alatt erre volt igény, kérdések és válaszok formájában, akkor ez volt. Azt is láttam, hogy a 200-as lista alján milyen dátum szerepelt. Azért is írtam, hogy kevesek által látogatott téma, meg persze látom is a bekedvencelt listában, hogy elég ritkán jön fel a topik.
Ezután is szabad a pálya, mindenki azt ír, amit jónak lát, illetve nem esik a moderáció hatálya alá. De az "értelmes hozzászólás" említésével kicsit túllősz a célon, mert ez már egyenesen sértő, lenéző a fórumos közösségre, akik a 200, meg a többi hozzászólást összehozták. Ami téged nem érdekel, de másokat úgy tűnt, érdekelt.
Nekem például "Törölt nick" alatt is vannak itt régi hozzászólásaim, ami a Kombucha egyéb dolgairól szólt, és amiket nem akarnék már többször ismételgetni. (De nem mindegyik Törölt nick az én hozzászólásom, természetesen vannak mások is.)
Itt a Konyhaasztal szekcióban van sörfőző, pálinkafőző, kenyérsütő, disznóvágó topik, konyhatrükkök stb. A "konyhaasztal" fogalma, hasonlóan a TV-s gasztronómiai műsorokhoz valójában közelebb áll a sütés-főzés gyakorlati részéhez, amellett persze szokás említést tenni egy-egy étel, élelmiszer táplálkozási értékeiről is.
Ez a két vonal békésen megfér egymás mellett a többi topikban is, a TV-műsorokban is, sőt jellemzően épp a gyakorlati rész van túlsúlyban. Mindenki azt a részét olvassa el, ami őt érdekli.
Tehát nem jogos elvárás, hogy a topik szóljon másról. Esetleg szóljon másról is. De igazság szerint ezt sem lehet elvárni, mivel a fórumozás önkéntes műfaj.