Keresés

Részletes keresés

Jani71 Creative Commons License 2016.03.03 0 0 11573

Nem, nem annak szántam!! Ezért kezdtem úgy, ahogy. A legkevésbé se annak szántam!

A kérdésben nincs több, mint ami benne van! Csak annyit jelentett!

Olvasd újra, szárazon, mint a Pitagorasz-tétel!

Semmi bajom nincs a melt & pour-ral.

Teljesen nyilvánvaló, hogy azért találták ki és azért terjed, mert megvan a létjogosultsága.

Csupán annyit szerettem volna jelezni, hogy (érzésem szerint!!!) a kérdező nem erre gondolt.

De majd ő megítéli és megírja. :-) Aztán jól megdiskuráljuk 'szakmailag'. ;-)

 

Előzmény: Szappanoslovag (11572)
Szappanoslovag Creative Commons License 2016.03.03 0 0 11572

Nekem egy kicsit lenéző megnyilvánulásnak tünik a kérdés. Pedig sokkal több van a melt and pourba mint gondolod. Mint mindent ez is az alapoktol kell kezdeni. Nezz vissza a bloghoz neha es meglatod. Es kezdoknek csak ajanlom, mert így meg lesz a tuti sikerélmény. Amikor belejött akkor jöhet a CP szappan.  

Előzmény: Jani71 (11567)
Jani71 Creative Commons License 2016.03.03 0 0 11571

Képzelheted, hogy én se úgy veszem... Adják. Osztom boldog-boldogtalannak.

(Na persze ezek nem a legdrágább prémium termékek. 'Céges' szappan, munkavédelmileg...)

Előzmény: selgir (11570)
selgir Creative Commons License 2016.03.03 0 0 11570

és nem viszket a bőr! nálunk már csak saját van, elég volt a gyári cuccokból :)

Előzmény: Jani71 (11569)
Jani71 Creative Commons License 2016.03.03 0 0 11569

Az biztos, hogy úgy nem tisztít egy szappan se, mint amit mi kotyvasztunk. :-)

Direkt bírom, amikor esetleg valami gyári izével kezet mosok, aztán a sajáttal

még egy csomó koszt leoldok. Na, ott látszik igazán, hogy mi az igazi szappan!

Ja, és akkor lesz valóban tiszta!

Mindenesetre öt éve csak nagyon elvétve használok gyári cuccot, ezen kívül csak a sajátot!

Előzmény: selgir (11568)
selgir Creative Commons License 2016.03.03 0 0 11568

hát piperébe nem teszünk pecsenyezsírt, ja :) de mondom, melóskézre jó lehet, a kormot is jól viszi...

 

ááá, semmi extrát nem csinálok én, csak főzök és főzök...:D

 

 

Előzmény: Jani71 (11566)
Jani71 Creative Commons License 2016.03.03 0 0 11567

A legnagyobb tisztelet hangján: úgy érzed, hogy a kérdezőnek melt & pour szappan kell?

Lehet, hogy rosszul értelmeztem az írását, de azt hiszem, itt nem erről van szó.

Ettől függetlenül hasznos ötletet adtál és a blogodhoz, szappanokhoz is sok sikert kívánok!

Előzmény: Szappanoslovag (11565)
Jani71 Creative Commons License 2016.03.03 0 1 11566

Részben épp miattad írtam utána, hogy 'természetesen hidegeljárás'. ;-)

Másrészt mivel van némi tapasztalatom az üstös történettel kapcsolatban is.

Ott egy kicsit másként van... :-) Most ne menjünk bele a részletekbe!

Mindenesetre én se dió, meg tökmagolajból, extra szűz olívából, kókuszból, shea vajból és

efféle nyalánkságokból főztem... :-) Jaaj, miket bele tudnak rakni a 'hideg' szappanokba. :-)

Egy biztos: az általad készített szappan minőségét max. csak közelíteni tudtam valamelyest...

Csak sejtem, hogy mi a titkod, de én úgy még nem próbáltam.

Aztán ha van még ezen felül más is, az már egyenesen műhelytitok... :-)

Előzmény: selgir (11564)
Szappanoslovag Creative Commons License 2016.03.03 0 0 11565

Kedves R.Daneel!

 

Nézd meg a nemrég indult blogom. Ott megtalalod a válasz es a megoldást. Szappanoslovag.blog.hu hangsúlyozom: most indult. Vagy: facebook.com/szappanvaros

Előzmény: R. Daneel (11562)
selgir Creative Commons License 2016.03.03 0 0 11564

akkor jani után én is: minden zsír jó :D  

 

én napraforgót és repcét nem használok..., de ez mint láthatod, megoszló!

 

tyúkzsírt és pecsenyezsírt ellenben szívesen rakok bele! bár én más műfajt gyártok, az is tény :D

Előzmény: R. Daneel (11562)
Jani71 Creative Commons License 2016.03.03 0 0 11563

Szia!

A szappan kémiája és fizikája miatt mindenképpen be kell tartani néhány fontos szabályt!

Lúgra pl. mindenképpen szükséged lesz, ha még nem szerezted be. Anélkül nincs szappan!

A kókuszolajat azért szeretjük beletenni, mert jó habzást biztosít, és jól tisztít, de nélküle is megy...

Szerencsés, ha a szappan keménysége és kopásállósága érdekében kb. 50-50 % arányban

tartalmaz kemény és lágy olajokat. Természetesen ettől is el lehet térni, de nagyjából ez a jó.

Nem baj, ha tudod, hogy az általános, 'tömeg' zsiradékok milyen utólagos tulajdonságot adnak.

Stb., stb. Hosszú, bő téma... :-)

De mivel úgy kérdezted, javaslatom az lenne, hogy ha tudsz, szerezz be pálmaolajat

('nagy bót', fritőzolaj), olíva olajat (a legolcsóbb a 'pogácsaolaj', szappanba jó, de a

használatáról megoszlanak a vélemények), napraforgó vagy repceolajat (előbbi nagyon

szeret utólag is avasodni, az nem olyan szerencsés...). És itt jönne még a kókuszolaj. :-)

De akkor hagyjuk! Ha a fent említett zsiradékokat megmelegíted, és összemixeled a lúggal,

akkor szappant kapsz. :-)

Az a baj, hogy nem tudom, mennyire bújjunk bele a technikai kérdésekbe, nem tudom,

miről, mennyit tudsz. Kicsit tájékoztass, légy szíves!

Ha nem akarsz extra anyagokat használni, akkor a napraforgó avasodásának elkerülésére

esetleg érdemes kipróbálni a joghurt (vagy akár sima tej) fagyasztását (előtte vízzel érdemes

keverni), és a lúgot ebben oldani.

Egyszer próbáltam (most a joghurtról beszélek), elvileg megakadályozza az oxidációt ,

és ha jól tudom, még a habzást is fokozza. Azért nem tudok érdemben nyilatkozni erről,

mert nálam repce volt.

Mindenesetre nulla avasodás van.

Az extrákról egy kicsit: ha nem akarod, akkor nem kell, esetleg érdemes lehet kipróbálni az

olajfelesleget! Ha másért nem, akkor azért, hogy még véletlenül se maradjon lúg...

Általánosságban: ha zsiradékot lúggal keversz (vízzel hígított minimum), akkor el fog

szappanosodni. Minden egyéb részlet ezután következik.

Kemény, lágy, hogy viselkedik a szappanban, arányok, stb., stb.

Vajat ne használj, tyúkzsírt, pecsenyezsírt, ilyesmit ne használj! A méhviaszt is tapasztalni kell!

Most természetesen a hideg eljárásról beszélek, mert gondolom, nagyjából ez a terved.

Javaslom, ezzel próbáld!

Receptről, arányokról később.

Esetleg mégis csak egy szóval: ha a marhafaggyút vagy pálmaolajat és a napraforgó olajat

együtt elszappanosítod, már jó lehet a melóskezekre. És jól is fog működni szerintem.

Esetemben talán egy ilyen volt a legegyszerűbb szappan és jó volt, amennyire emlékszem.

De az avasodás bejátszhat! Ahogy írtam: tej, joghurt, ha minden igaz... :-)

 

Előzmény: R. Daneel (11562)
R. Daneel Creative Commons License 2016.03.03 0 0 11562

Jó estét.

 

Szép topik, jó topik ez....

De nekem egy nagyon egyszerű szappanrecept kellene, maximum egyetlenegy extra hozzávalóval.

Mert hát biztosan jó dolog a kecsketej, a kókuszzsír, a sheavaj, a padlizsánhaj, meg a mittudoménmi egy szappanba, de én csak egy pár koszos melóskezet szeretnék mosni vele. Ráadásul ilyen extravagáns anyagokat még ha akarnék sem tudnék beszerezni.

Vagyis kábé a "hogyan csináljunk szappant idiótáknak kiskáté"-ra volna szükségem. 

 

Tudna-e valaki ilyet röviden írni?

csilla123 Creative Commons License 2016.02.13 0 0 11561

köszönöm, ricinust használok, ami még úgy tűnik nagyon jó, a joghurt.

Előzmény: 4Hópihe (11560)
4Hópihe Creative Commons License 2016.02.10 0 0 11560

én egy teáskanálnyit szoktam.és a

a képzésen a ricinust és a sört is ajánlották .

 

 

Előzmény: csilla123 (11558)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.04 0 0 11559

Igen nagyin megszerettem.

Előzmény: korona3 (11533)
csilla123 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 11558

Olvastam, hogy kevés cukrot adsz hozzá, megkérdezhetem ,hogy mikor és mennyit? kipróbálnám. :) van egy gyönyörű fekete szappan, amit úgy de úgy megcsinálnék, de hááát...kinézetre a közelébe sem jutok. A lelkesedés van csak meg, egyelőre, nem jövök rá, hogyan lesz olyan szép.

Előzmény: 4Hópihe (11556)
csilla123 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 11557

Igen, lehet majd kiderül, még nem használjuk. 

Előzmény: 4Hópihe (11556)
4Hópihe Creative Commons License 2016.01.31 0 0 11556

a kkusz miatt száritani fog szerintem!-viszont a habzást is garantálja a nagy mennyiség.

Előzmény: csilla123 (11555)
csilla123 Creative Commons License 2016.01.30 0 0 11555

ígértem, beszámolok az eredményekről, ami nekem úgy tűník bevált, nagyon lassan ,folyamatosan kevergetve öntöm a lúgot az olajokhoz, így az elkészített utolsó 6 szappan csodásan önthető volt, és mindezt 36-37 fokon. Persze a használhatóságuk, majd kb. 5 hét múlva derül ki, de jelenleg élvezem, hogy nem a mixeren köt. :):) Csináltam nagyon sheas kókusz szappant, ez első gyakorlatilag benne maradt az edényben :( a második szuper lett. Kíváncsi vagyok, hogy állsz a "habzással" már használunk pár szappant sajátból, és bizony kezd fontos lenni a jó kis habzás.Ha van kedved...mesélj:)

Előzmény: Jani71 (11544)
Kata Papp Creative Commons License 2016.01.29 0 0 11554

TID azaz Termék Információs Dossziék készítését vállalom, szappanokhoz. Nagy tapasztalalattal. 

Dr Papp Kata gyógyszerész

pappkata001@gmail.com

 

 

 

Giricica Creative Commons License 2016.01.25 0 1 11553

Tiszta szívből gratulálunk! :)
Ez egy szappankészítős fórum, de jó tudni kitől érdemes vásárolni kiváló minőségű termékeket, ha már eleget kutyultunk (cca. 10 éve alatt)... :)

Előzmény: zeneoktatasbudapest (11548)
csilla123 Creative Commons License 2016.01.23 0 0 11552

Szia! Szépen keményednek a szappanok:) lelkesen csináltam mégegyet, de ezt már 33% vízzel.Mióta írtad külön figyelek rá, köszönöm. Majd vágásnál kiderül, hogy sikerült.....azóta sikerült olyat is, hogy mint írtad már a mixerre rákötött, nem volt őszínte a mosolyom :( de hát ez van.  A sütőzést még nem próbáltam, valahogy tartok tőle.

Előzmény: Jani71 (11540)
csilla123 Creative Commons License 2016.01.16 0 0 11551

Igen én is így haallottam, de mégis létezik. Arra gondoltam, hátha valaki csinált itt ilyet.

Előzmény: 4Hópihe (11549)
4Hópihe Creative Commons License 2016.01.16 0 0 11550

én egy kis cukor hozzáadásával fokozom a habosodást.

Előzmény: Jani71 (11544)
4Hópihe Creative Commons License 2016.01.16 0 0 11549

én azt tanultam sheavajbl nem készitnk szappant, csak kis mennyiségben adagolható a szappan alap többi összetevöjéhez képest. a kókusz is csak 30%-ban max adható mert szárit az alapanyagokhoz.

Előzmény: csilla123 (11547)
zeneoktatasbudapest Creative Commons License 2016.01.16 0 0 11548

Én ezeket a természetes szappanokat használom és nagyon beváltak: www.nizitaszappan.hu

csilla123 Creative Commons License 2016.01.16 0 0 11547

Sziasztok! Érdeklődnék csinált e már valaki kókuszos shea vajas szappant, csak e két összetevővel. kókuszzsír és shea vaj?

csilla123 Creative Commons License 2016.01.14 0 0 11546

Igen ez a másik, mindent dokumentálni kéne, ebben nem vagyok erős...ami működik, a mellé teszek egy szivecskét a füzetben , és ennyi. Hétvégén kéne tejeset csinálni, és holnap szeretnék venni szantálfa kérget, hátha tudom macerálni és lesz finom szantál illatú szappanunk. ígérem beszámolok mi lesz, no meg majd az újakról is. A meglévőeket lassan lehet használni:)

Előzmény: Jani71 (11544)
csilla123 Creative Commons License 2016.01.14 0 0 11545

Köszönöm a segítséget, igen én is látom, hogy el lehet evvel szaladni, de hátha lankad a kedvem a 25 ik után:):):)

 

azt m ár megtanultam, hogy kecsketejes ,mézes szappant nem takarunk, igazi szétválásom még nem volt, viszont pillanatok alatt beton,,,,na az már többször. akkor gyakorlatilag minden nem tejes szappan mehet a sütőbe ...oszt jó napot? ezt még nem próbáltam csak olvastam róla, itt a fórumon. Köszönöm a segítséget mégegyszer, hétvégén biztos csinálok...majd sorsot húzok melyik kettő legyen:):) és igen " türelem" de az az első 24 h....Isteenem de hosszú..

Előzmény: Jani71 (11543)
Jani71 Creative Commons License 2016.01.14 0 0 11544

Az önthetőségről nem tudok nyilatkozni, nekem is volt már A-ól Z-ig minden, amit el tudsz képzelni.

Olyankor általában sejtem, hogy mi okozhatta az adott tulajdonságot, aztán ezt jól elfelejtem... :-)

Az a helyzet, hogy mindig, mindent írni kellene, akkor talán sokkal több megmaradna,

le lehetne vonni a tanulságot és fel lehetne állítani szabályszerűségeket.

Akárhogy lesz, kérlek, számolj be az eredményekről!

Ha lassú receptet akarsz alkalmazni, a méhviaszt messze kerüld el, piszok gyorsan pudingosodik!

Én mostanában a habzás terén kísérletezem, mert mint írtam, nem tudom 'korlátlan' mennyiségben

használni a kókuszt. Muszáj valamit kitalálni. Ja, és egy időben gondot okozott az avasodás,

azon a területen is informálódom és kísérletezem. Most lehet, hogy rátaláltam valamire (ezt most

ne úgy értsd, hogy NASA-titok, csak én még nem nagyon használtam, ill. más formában),

de még nem akarok messzemenő következtetést levonni. Ha bejön, akkor összehasonlító adagok

következnek és le lehet vonni (magamnak) a konzekvenciát.

Előzmény: csilla123 (11542)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!