elméletileg: 300 gr olíva, 300 gr kókusz, 300 gr pálma, 100 gr napraforgó, 143 gr lúg, 320 gr víz. 40 fokosak voltak mikor összeöntöttem őket. lehet az volt túl kevés?
első szappanos próbálkozásom eredménye egy zselés kence lett, nem akar megszilárdulni. a hibák lehetősége határtalan (elmérhettem, hidegen öntöttem stb.). fázisszétválásra gyanakszom, nem igazán pudingosodott, öntés után kicsit rámelegítettem, újra mixeltem, akkor úgy látszott ez megoldotta a problémát, de eltelt két nap és még mindig ugyanabban az állapotában van a masszám :) lenne ötletetek lenne hogyan lehetne rajta szilárdítani? illata, habzás, tisztítása teljesen jó, csak nem szilárd. köszönöm előre is!!
Főzöd, és ott a lúgfelesleggel minden zsír-olaj elszappanosodik. Igaz nem trendi, nem menő, és kit érdekel menyi a ph-ja, de ha jól főzöd évekig eláll és bizonyítottan jó is.
Sziasztok! Én is kísérletezek szappan készítéssel de ha a szappanrecept kalkulátor szerint készítem a szappanom egy néhány hónap múlva megavasodik a nemelszappanosított zsírfelesleg. Leggyorsabban a napraforgó olajat tartalmazóval jártam meg .Azt olvastam hogy nem lehet a Ph-ja 9.5-né több. De akkor hogy lehet hosszútávon eltartani mint ahogy nagyanyáink szappanait?
Mi az illatosítást próbáltuk, de kb 1 hónap után majdnem teljesen eltűnt a kubeba illó illata(10kg fagyú alap+2kicsi kubeba illó a kész szappanba). Valószínűleg a főzés során a szappanba maradó lúg elbontotta az illatanyagot. Színezni a kolbászzsírba lévő házi-paprika az biztos hogy színez tartósan. Kb ennyi a tapasztalat mert Én szeretem a nyers illatosítás mentes szappan szagát, és azóta nem kisérleteztem, ráadásul nem is olcsó móka az illó olaj.
Anno féltem milyen lesz ez a szappan, azt kell mondanom, hogy az eddigiek közül a legeslegjobb volt, úgy elfogyott mint a pinty, nagyon jól habzott, nagyon finom illata volt (nadin illat) szóval alaprecept, mert nagyon jó.
Sziasztok! Az egyik ismerősöm marhafaggyúból fog főzni szappant. Az eljárást ismeri, de az illatosítással és színezéssel nincs tisztában. Akik már készítettek ilyen szappant, azoktól kérdezném mennyi illóolajat vagy illatolajat tettetek a szappanhoz? Van valami amire a színezésnél, illatosításnál különösképp figyelni kell vagy ugyanaz a leosztás mint más szappanoknál?
Ezért jó a hideg eljárás:) Ott nincs parázs, de azért figyelni kell. Szerintem keress a neten egy egyszerű alap szappan receptet amihez (Zsír, olaj és lúg kell, főzz egy jó (pl) csalánteát és abból készíts először) De olvasd el részletesen a leírást, hogy hogyan kell készíteni, mit, mivel, mikor kell összekeverni, mert nem mindegy, és ha elkészül 6 hét türelem mire használható. JAvaslom pl antalvali oladát. http://antalvali.com/szappan-keszitese-hazilag.html
Szappant főzünk. 20+2 liter víz 2kg NaOH és 10 kiló fagyú+konyhai maradék zsír. Recept: 9-10 kg zsiradék + 2 kg NaHO- lúg + 20+2 liter víz + kis marék só Ehhez javaslom a 90 literes zománcozott üstöt, kavargatni kell, mert nagyon habzik és könnyen kifut! Nagyon kicsi lángon, kétujjnyi méretűre vágott fával, azt is darabonként pakolva tüzelni alá. Készítsünk mellé hideg vizet a kifutás ellen. Először a vizet teszem az üstbe és abba öntöm a nátronlúgot, majd bele a langyos zsír. A sorrend fontos mert csak így nem okoz balesetet, mindig a vízbe rakjuk a lúgot . Ha mégis ki akar futni, akkor vizet bele a+2liter vagy alá... nagyon kicsi lángon is nagyon habzik! A +2 liter vizet ahogy gőzölög öntsük apránként hozzá. Az üstben lévő alap anyagot rotyogtatod forrásban tartod. Ha nagyon habzik, akkor éktelen káromkodás mellett széttúrod a parazsat (merthogy azonnal kifut)... ehhez kell egy kis rutin. Ha már olyan, mint az összement tej, és szépen ragad a keverőlapátra és az üst szélén is kirakódik, akkor kész a szappan.Amikor a fenéklúg felbugyog a massza között, habzás nélkül, és besűrűsödik akkor az igazi!!! Én a végén sózom, ehhez jó nagy kétmarék só, és még 15 percig főzöm. Ha késznek ítéljük kioltjuk a tüzet teljesen és várunk egy kicsit míg a szappanunk kicsit hűl. Ez alatt az idő alatt egy lepedőt hideg vízbe mártunk, nem nagyon csavarjuk ki és a már elkészített formába helyezzük vagy kukás zsákot, és a szappant beleszedjük az üstből. A fennmaradó fenéklúg mosogatáshoz takarításhoz elhasználható HÍGÍTÁS UTÁN.
Bocs a feltételezésért! Abban teljesen egyetértek veled, hogy minen szappankészítési módnak megvan a szépsége és előnye. De a kőzős bennük, hogy jó és hasznos hobbi és időtöltés.
Nekem egy kicsit lenéző megnyilvánulásnak tünik a kérdés. Pedig sokkal több van a melt and pourba mint gondolod. Mint mindent ez is az alapoktol kell kezdeni. Nezz vissza a bloghoz neha es meglatod. Es kezdoknek csak ajanlom, mert így meg lesz a tuti sikerélmény. Amikor belejött akkor jöhet a CP szappan.