Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2017.08.05 0 0 18854

Az igért képek:

elefada Creative Commons License 2017.08.02 0 0 18853

Köszi, de feltölteni nem tudom, mert az új gépemen nem találom a programot, a régin meg nincs internet, mert valamit cseréltek, digitalizáltak vagy mi a franc, és azt nem állították át, én meg nem tudom, hogy kell.Dühít, hogy kijön a szerelő, s félmunkát végez!

Előzmény: Raidx (18851)
Raidx Creative Commons License 2017.08.01 0 0 18852

raidxaverkukacgmail.com hogy biztos legyen.

Előzmény: Raidx (18851)
Raidx Creative Commons License 2017.08.01 0 0 18851

Küld el a címemre (publikus) és felrekom.

Előzmény: elefada (18848)
becőke73 Creative Commons License 2017.07.31 0 0 18850

Most már szinte biztos vagyok benne, hogy az STI ment tönkre. Ma sem sikerült termizált tejjel. :-( Mondjuk már ideje volt, mert vakamikor tavaly őszig szólt a szavatossága... De hogy egyik napról a másikra romoljon meg, az azért furcsa. Na mindegy, megpróbálok beszerezni Star 26-ot.

Előzmény: becőke73 (18849)
becőke73 Creative Commons License 2017.07.31 0 0 18849

Igen, az. 1 órán belül kulturáztam. Gyanakszom, hogy STI helyett véletlenül Flora Danica ment bele 41 fokon... Most reggel sem jó még. Várok vele 1 órát, aztán ha akkor sem jó, megy a "szegény" kiskutyáknak... :-)

Előzmény: elefada (18848)
elefada Creative Commons License 2017.07.30 0 0 18848

Reggeli fejés? 

Lehet, kicsit kevesebb kultúrát tettél bele.

Az ígért képekkel adós maradok egy ideig , nem tudok feltölteni.

Előzmény: becőke73 (18847)
becőke73 Creative Commons License 2017.07.30 0 0 18847

Sziasztok!

Ma kecskenyicát készítettem volna 11 l tejből. A bevált technológiám szerint, egyetlen tényezőt változtattam friss, nyers tejből készült, termizálás nélkül. Kulturátás, oltás, idők ua., mint mindig. F9 van és még mindig nem áll össze és nem nyúlik a 70 fokos vízben, pedig ilyenkorra már másfél órája a sólében szokott ázni. A guta üt meg!!! Több ideje volt savanyodni, hiszen korábban került formába mint termizálással és visszahűtéssel, mégsem teszi a dolgát! Ennyit számítana a termizálás?! Mondjatok valami okosat légyszi! 

Köszi!

elefada Creative Commons License 2017.07.24 0 0 18846

Döntsd meg a formát, hogy a lé távozhasson. jobb lenne valami rácsszerűség, hogy alulról is szikkadhasson.

Sózás után én még egy napot szikkasztottam, no nem 30 fokon!, majd meghintettem szénporral, és be a 12 fokra.

Az első csapatot egyszerre porsóztam, és szénporoztam, és betettem a hűtőbe, hát igen csak dobta a lét a só miatt, ventizni kellett, hogy száradjon. A második már szárazabban került a hütőbe.

Jól el van a camival, most épp juhtejböl készült camembert, igéretes,

A kecskéböl is szuper lett az elöző.

Érlelödik ugyanott egy juh cambozola is,majd holnap dobok képet.

 

Előzmény: Redlidike (18845)
Redlidike Creative Commons License 2017.07.24 0 0 18845

St. Maure próbálkozás :) Most vettem ki a formából, szalmaszál híján szívószálat dugtam bele, meghempergettem sóban. Előkaptam a bagett formámat, abba raktam bele, pont bele illik :)

Elefada, hány napig tartsam szobahőn? És ez alatt az idő alatt forgassam meg?

 

Előzmény: elefada (18834)
elefada Creative Commons License 2017.07.21 0 0 18844

Köszi! Írtam!

Előzmény: portos150 (18843)
portos150 Creative Commons License 2017.07.19 0 0 18843

Persze.

 

Előzmény: elefada (18842)
elefada Creative Commons License 2017.07.16 0 0 18842

Nem müködik az email, dobnál egy képet,?

Előzmény: portos150 (18841)
portos150 Creative Commons License 2017.07.16 0 0 18841

Sziasztok!

 

Sajtprés féláron (+postaköltség ) eladó. Emil publikus, részletek ott.

Üdv

Katyvasztó Creative Commons License 2017.07.15 0 0 18840

Köszönöm, lehet, hogy tényleg korai volt a savazás. Legközelebb megvárom míg 90 fölé megy.

 

Előzmény: elefada (18838)
elefada Creative Commons License 2017.07.14 0 0 18839

Nem, ha formázhatót akarok! Ha kenhető, 1 csepp!

Előzmény: Raidx (18836)
elefada Creative Commons License 2017.07.14 0 0 18838

Savanyú volt a savó, vagy korán tetted bele a citromsavat.

Akkor kell kicsit belekeverni, mikor a hab megtörik.

Csak édes alvasztásu sajt készítésénél csapható ki az orda.

Előzmény: Katyvasztó (18837)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.07.14 0 0 18837

Sziasztok!

Ma túlestem az első sajtom elkészítésén. A jutyúbos tutoriálok alapján szerintem elég könnyen ment a dolog. 8 liter tejből készültek a kis sajtjaim, már préselődnek is.

A megmaradt savóból szerettem volna zsendicét-ordát csinálni, de hiába melengettem 90 fokra, hiába tettem bele a végén már egy zacsi (50 g) citromsavat, bizony itt nem csapódott ki semmi! :-(

A tejet a Csomádtejnél vettem (Pestiek és környékbeliek ismerhetik őket), lehet, hogy ők kiszedtek valami alkatrészt a tejből ami miatt nem sikerült a dolog?

Vagy esetleg én bénáztam el valamit?

Raidx Creative Commons License 2017.07.13 0 0 18836

"1liter, 2 csepp" Nem lessz az sok?

Előzmény: elefada (18835)
elefada Creative Commons License 2017.07.12 0 0 18835

1liter, 2 csepp

Előzmény: elefada (18834)
elefada Creative Commons License 2017.07.12 0 0 18834

Simán a krémsajt legyen az irányadó, hisz az!

Szívószállal csináltam.

Előzmény: Redlidike (18833)
Redlidike Creative Commons License 2017.07.11 0 0 18833

Kedves Elefada!

Kérdésem a St. Maure lágy sajttal kapcsolatban, hogy 10 liter tejhez chy-max plus oltóból mennyit kell belerakni? A teljes alvadási időre 24 órát ír (aminél 5-8 óra múlva mutatkoznak az első jelei), de a mennyiségnél pedig csak annyit, hogy gyártói utasítás szerint ami 1,7 ml/10 liter. Köszönöm!

elefada Creative Commons License 2017.07.04 0 0 18832

Én is támogatom az őtletet!

 

Előzmény: becőke73 (18830)
elefada Creative Commons License 2017.07.04 0 0 18831

Nem hiányzik valakinek a telójábol a kártya? Kapu elött találtam!

 

Előzmény: becőke73 (18830)
becőke73 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 18830

Drága Elefada,

Igazán jól éreztük magunkat, köszönet a szíves- és vendéglátásért! Örülünk, hogy személyesen is megismerhettük néhány fórumtársunkat, és egy kis rögtönzött "sajtmustra" keretében kóstolhattuk egymás sajtjait, és meghallgathattuk a Mester építő kritikáit, amiből mind csak tanulhattunk!

meg kellene fontolnunk Hege Fecó felvetését, és "vándor találkozókat" szervezni, más-más sajtosoknál, évente többször is, már ha van erre nyitottság! Részünkről benne lennénk!

Találkozunk Gyöngyösön!

Előzmény: elefada (18825)
Kriszta721 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 18829

Drága Rózsa, köszönöm Neked és Pistának a tegnapi napot! Hívlak!

Előzmény: elefada (18825)
kljr Creative Commons License 2017.07.03 0 0 18828

Köszönjük a szervezést, nagyon hasznos nap volt. :)

 

Előzmény: elefada (18825)
zotyapeti74 Creative Commons License 2017.07.02 0 0 18827

Hát sajnálom is.Nálunk itt Váralján tegnap volt a Kuglóf fesztivál későn kerültünk ágyba.Ezért nem is kerestelek, majd talán jövőre.Üdv.

Előzmény: elefada (18825)
Pap Pali Creative Commons License 2017.07.02 0 0 18826

Köszönet a szervezèsèrt!

Ez egy nagyszerű sajtos/kecskès nap volt!

 

Engedelmeddel megosztom a meghívó szövegèt, hátha van aki nem találkozott mèg vele.

 

A KKASE Sajtkészítők Egyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa sok szeretettel meghívja Önt az
I. SAJTAKADÉMIA
„Kézműves sajt – Tudomány – Turizmus”
konferenciára, amely 2017. augusztus 23.-án, szerdán kerül megrendezésre Gyöngyösön.
A borforradalom és a pálinkaforradalom után elérte hazánkat is a sajtforradalom. Gombamód szaporodnak a Kárpát-medencében a kézműves sajtkészítők és a hobbisajtosok; divat lett a jó borok (és sörök!) mellé finom, különleges vagy tradicionális, régiós sajtokat falatozni! Mára nincsen fesztivál sajtsátor nélkül, nincsen gasztronómiai rendezvény hagyományos tejtermékek nélkül, sőt, nincsen fesztiválnaptár sajtfesztivál, sajtverseny vagy sajtmustra nélkül!!!
A kézműves sajtkészítők azonban nem csak finom termékeket készítenek, hanem megjelentek a hazai turisztikai kínálati elemek sorában is. A fesztiválokon, boros eseményeken jelenlétük nélkülözhetetlen, de egyre nagyobb az érdeklődés a műhelytitkok iránt is. A sajtkészítők mind nagyobb számban nyitják meg kapuikat a látogatók, érdeklődők, ínyencek és gasztroturisták előtt, hogy vendégeik végigkövethessék a sajtkészítés lépéseit, apró titkait és átélhessék a sajtok megszületésének perceit.
A konferencia célkitűzése: fórumot teremteni a Kárpát-medence sajtkészítőinek, a tejtermékekkel, kereskedelemmel és turizmussal foglalkozó kutatóinak és a sajtkészítéshez vagy sajtturizmushoz kapcsolódó szolgáltatóknak a találkozásra, az eszmecserére és eredményeik, tapasztalataik megosztására.
A konferencia résztvevői: a rendezvényre szeretettel várjuk a kézműves sajtkészítőket, a sajttal- és tejtermékekkel foglalkozó kutatókat, oktatókat, szakmai szervezeteket és kereskedőket. Várjuk továbbá azokat a turisztikai szolgáltatókat, akik nyitottak a magyar sajtok integrálására a turizmus területén, azokat a turizmuskutatókat, akik a sajtokkal kapcsolatos kutatásokat végeznek vagy fantáziát látnak benne.
A rendezvény programja: 9:00-től 10:00-ig a regisztráción kívül lehetőség nyílik egy kávé elfogyasztása mellett a résztvevők bemutatkozására, a kiállítók és a tudományos poszterek megtekintésére. 10:00-től 12:00-ig, valamint 13:00 és 15:00 között az előadásokra kerül sor. A konferencia előadásai 20 percesek, amiből 5 percben lehetőség nyílik kérdezni, reflektálni az elhangzottakra. 15:00 és 16:00 között az e-poszterek előadásaira, kerekasztal-jellegű kötetlen kommunikációra van lehetőség. 12:00 és 13:00 között szeretettel várjuk kedves vendégeinket egy sajtos mátrai ebédre.
Publikációs lehetőség: jelentkezni lehet előadás megtartására, hagyományos poszterrel vagy e-poszterrel (melynek a power pointos bemutatására 5 perc áll rendelkezésre) egyaránt. Az előadásokból és poszterekből elkészült tanulmányokat lektorálás után ISSN-számmal ellátott tudományos kötet formájában jelentetjük meg.
Tervezett témakörök:
• Tejelő állatok tartása
• Kistermelői és kisüzemi sajt és tejtermék készítése
• Nyerstejes sajt és tejtermék készítése
• Sajtok és tejtermékek táplálkozástani megítélése
• Sajtok és tejtermékek érzékszervi bírálata
• Sajtok és tejtermékek helye a gasztronómiában
• Bor és sajt párosítás, sör és sajt párosítás
• Sajtok és tejtermékek szerepe a turizmusban
• Eredetvédelem a tejtermékek körében
Határidők:
• Előadás és poszter absztrakt beküldési határidő: 2017. július 30.
• Visszaigazolás az elfogadott absztraktról: 2017. augusztus 6.
• A tanulmánykötetbe szánt kézirat leadása: 2017. október 1.
A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött!!! Akár előadóként, akár résztvevőként regisztrálna, érdemes azt minél hamarabb megtenni, hiszen az első 60 regisztráló ajándékcsomagban részesül! Regisztrálni a kerekesne.mayer.agnes@uni-eszterhazy.hu e-mail címen tud. Kérjük, hogy csatolt címként a kovacs.gyongyi@uni-eszterhazy.hu e-mail címet is illessze a jelentkezéshez. A konferencia honlapja, ahol részletes információkkal is hamarosan jelentkezik a szervezőbizottság: http://www.sajtakademia.hu/
Helyszín: Károly Róbert Diákhotel Konferenciaterme; 3200 Gyöngyös, Bene út 69.

Előzmény: elefada (18825)
elefada Creative Commons License 2017.07.02 0 0 18825

Sajnálhatja, aki kimaradt!

Köszönet a MESTERNEK,ma is gazdagabbak lettünk sok sok szakmai információval.

Találkozunk Gyöngyösön aug. 23.:-) 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!