Kedves sajtkészítők! Ha esetleg sajtkád vásárláson gondolkodtok nézzétek meg ezt. Kb. anyagárban eladnánk a kihasználatlanság miatt itt szomorkodó duplafalú sajtkádunkat.
Úgy volt, hogy megyünk, de muszáj 2 orvoshoz is mennem aznap, sehogy sem tudtuk más napra szervezni. :-( Pedig nagyon készültem, és borzasztóan sajnálom, hogy így alakult! Holnap hívlak! Pussz
Ez nekem is eltört a közepe tájékán még forgatás közben, a szívószál tartotta egybe. Bepakoltam egy dobozba az egészet a kajás hűtőbe, Zolika onnan csemegézi, nagyon rá van kattanva :)
2-3 hét érés a hűtőben nyitott dobozban akkor elég neki? Utána ha fóliába csomagolom az jó vagy ezt is inkább vákuumozzam le?
Nagyon szuperül néz ki ez a süti, biztos ki fogom próbálni :)
Szuper, igen ilyennek kell lenni Pl a szénporos1 hónap után csak törik, mint a keménysajt, isteni. Vannak vásárlóim, akik rákattantak, meg én is . Rendszeresen készítem már a párod által beállított hűtőben. Megérdemli, csinálj neki helyettem is :-)
4.,a krém felét rátesszük a keksz alapra, a krém másik felébe bekeverjük a karamelles krémet, csak lazán keverve, hogy márványos legyen,majd ezt is belapátoljuk a tortaformába.
130-140 fokon40 percig süssük. Ha megsült elzárjuk a sütőt, de nem vesszük ki,hagyjuk hűlni ott, mert másképp összeesik. Hűtőbe rakjuk, másnap vágjuk
Ez a bagett sütőforma tiszta lyuk, így a savó távozásával nem is volt gondom.
Hanem, egy nap szikkasztás után beraktam a hűtőbe (kb. 8-10 fokra), a dobozra nem tettem tetőt és naponta forgattam. Már meg nem mondom mennyi ideig volt bent de legalább két hetet, jól meg is száradt, eléggé kemény lett de ahogy ettük úgy olvadt el a szánkban, az ember teljesen oda van érte. Én most nem tudom, hogy ennek elvileg ilyennek kell lennie??? Vagy én rontottam el és nem szabadott volna ennyire kikeményednie. Nem szénporoztam (olyanom még nincs) csak simán a sajt volt berakva.
Köszi, de feltölteni nem tudom, mert az új gépemen nem találom a programot, a régin meg nincs internet, mert valamit cseréltek, digitalizáltak vagy mi a franc, és azt nem állították át, én meg nem tudom, hogy kell.Dühít, hogy kijön a szerelő, s félmunkát végez!
Most már szinte biztos vagyok benne, hogy az STI ment tönkre. Ma sem sikerült termizált tejjel. :-( Mondjuk már ideje volt, mert vakamikor tavaly őszig szólt a szavatossága... De hogy egyik napról a másikra romoljon meg, az azért furcsa. Na mindegy, megpróbálok beszerezni Star 26-ot.
Igen, az. 1 órán belül kulturáztam. Gyanakszom, hogy STI helyett véletlenül Flora Danica ment bele 41 fokon... Most reggel sem jó még. Várok vele 1 órát, aztán ha akkor sem jó, megy a "szegény" kiskutyáknak... :-)
Ma kecskenyicát készítettem volna 11 l tejből. A bevált technológiám szerint, egyetlen tényezőt változtattam friss, nyers tejből készült, termizálás nélkül. Kulturátás, oltás, idők ua., mint mindig. F9 van és még mindig nem áll össze és nem nyúlik a 70 fokos vízben, pedig ilyenkorra már másfél órája a sólében szokott ázni. A guta üt meg!!! Több ideje volt savanyodni, hiszen korábban került formába mint termizálással és visszahűtéssel, mégsem teszi a dolgát! Ennyit számítana a termizálás?! Mondjatok valami okosat légyszi!
Döntsd meg a formát, hogy a lé távozhasson. jobb lenne valami rácsszerűség, hogy alulról is szikkadhasson.
Sózás után én még egy napot szikkasztottam, no nem 30 fokon!, majd meghintettem szénporral, és be a 12 fokra.
Az első csapatot egyszerre porsóztam, és szénporoztam, és betettem a hűtőbe, hát igen csak dobta a lét a só miatt, ventizni kellett, hogy száradjon. A második már szárazabban került a hütőbe.
Jól el van a camival, most épp juhtejböl készült camembert, igéretes,
A kecskéböl is szuper lett az elöző.
Érlelödik ugyanott egy juh cambozola is,majd holnap dobok képet.
St. Maure próbálkozás :) Most vettem ki a formából, szalmaszál híján szívószálat dugtam bele, meghempergettem sóban. Előkaptam a bagett formámat, abba raktam bele, pont bele illik :)
Elefada, hány napig tartsam szobahőn? És ez alatt az idő alatt forgassam meg?
Ma túlestem az első sajtom elkészítésén. A jutyúbos tutoriálok alapján szerintem elég könnyen ment a dolog. 8 liter tejből készültek a kis sajtjaim, már préselődnek is.
A megmaradt savóból szerettem volna zsendicét-ordát csinálni, de hiába melengettem 90 fokra, hiába tettem bele a végén már egy zacsi (50 g) citromsavat, bizony itt nem csapódott ki semmi! :-(
A tejet a Csomádtejnél vettem (Pestiek és környékbeliek ismerhetik őket), lehet, hogy ők kiszedtek valami alkatrészt a tejből ami miatt nem sikerült a dolog?