Keresés

Részletes keresés

Redlidike Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18876

Elefada, ezt a Bel Pasa leírást még tavaly osztottad meg velünk, ezzel kapcsolatban kérdeznék.

- a leülepedett töretet előmelegített formába tesszük. Ezt az előmelegítést hogy kell érteni? Elég ha berakom a mikróba és megmelegítem, hogy kb. gondolom annyi fokos legyen mint a töret (45 fok), vagy tegyem bele 45 fokosra melegített vízbe?

- így tél derekán ha nincs meg a 28-32 fok forgatáskor az mennyire gáz? Per pillanat a lakásban kb. 22 fok van.

- ha hűtőben érlelem elég deszkára rakni vagy inkább zárjam dobozba?

Köszönöm a segítséget!

 

Bel pasa

63 fok 30 perc

Kultúrázás 45 fokon Danisco KAZU, majd rögtön oltás, hogy 10-15 perc alatt májas alvadás legyen.

3 cm oszlopokra vágás, megvárni, míg ujjnyi savó jön fel.

Aprítunk, ülepítünk,1/3 savó le.

2-3 perc keverés, ülepítés, és további 1/3 savó le.

Diónyi nagyságig kell vágni.

Felvágás formázás 30-40 perc óssz.

A leülepedett töretet sajtkanállal az előmelegített formába tesszük, azonnal forgatunk.

28-32 fokon tartva a 2. forgatás 15 perc mulva.

3-4 forgatás fél óránként, majd óránként 6 óráig. 

Puha, rugalmas, bársonyos lesz az alapsajt.

65 fokos vízbe 1-2 percig belemeríteni.

Sózás:18-19% sótartalmú,5,8-6 pH 12-14 fokos víz.

3-4 ó szikkasztás

Érlelés:2-5, de max6 fokon, 

Naponta forgatjuk és a sólébe áztatott ruhával áttöröljük

10-14 nap múlva nagyon enyhe ruzs, de sem nyálka, sem penész nem lehet rajta.

3 hét érlelés.

Alufoliába csomagolják érés után.

Redlidike Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18875

Szia!

Ha még most készülsz az első sajtodat elkészíteni akkor gomolyasajttal kellene kezdeni.

Mindenképp nézd meg Kiss Ferenc videóját (3 részes) a sajtkészítésről, ebből nagyon sok mindent lehet tanulni.

https://www.youtube.com/watch?v=MeGJ5KcRMws

https://www.youtube.com/watch?v=ukXu3hHSE-k

https://www.youtube.com/watch?v=K1AMVK_Rkas

A gomolya sajthoz nem kell kultúra csak oltóanyag. Kis kiszerelésben a hazisajtkeszites.hu vagy a beerodalom.hu oldalról tudod beszerezni, literes kiszerelésben pedig az MTKI webáruházából. Ugyanezen helyeken kaphatók formák, kultúrák stb.

 

Mindenki elkezdte valahogy :)

Előzmény: traktoros82 (18874)
traktoros82 Creative Commons License 2017.09.26 0 0 18874

Üdv. mindenkinek!

 

Találtam egy egészen jó kis tehéntej forrást. Megpróbálkoznék sajtkészítéssel. Melyik a leg1xűbb? Trappista? Vagy így teljesen laikusként neki se álljak? Oltóanyagban, formában, receptben tudnátok segíteni?

Előre is köszönöm!

Redlidike Creative Commons License 2017.09.23 0 0 18873

Elefada!

Kecsketejhez neked van bevált gouda leírásod? Illetve van még Choozit Alp-D kultúrám, ehhez is tudnál valamiféle sajtleírást adni? Most próbálkozom érlelt sajtokkal és  ilyet is szeretnék készíteni. Kettő már érlelődik, az első RM32-vel, a második Choozit MA4001-el kultúráztam. Mindegyikről írok egy kártyát magamnak, hogy hogyan készítettem és majd ha megkóstoltuk kiderül, hogy melyik ízlik nekünk jobban.

Hát kíváncsi vagyok, hogy az én kis itthoni lehetőségeimből mit tudok kihozni :)

Köszönöm a segítséget!

Raidx Creative Commons License 2017.09.21 0 0 18872

Nyilván kereshetek másik tehénkét. Kipróbáltam 1 literrel a spontán alvadást és erőssen koligyanús az alvadék. Úgy látszik, nem erősségük a higénia. Még langyos volt a tej mikor érte mentem. Erőssen kiforrázot üvegeket vittem. A mintát szintén kiforrázott üvegbe altattam. Hőmérséklet 22-23 fok. Még a kutyus sem fogadta el pedig pár falatot mindég kunyerál..

Előzmény: elefada (18871)
elefada Creative Commons License 2017.09.19 0 0 18871

Elképzelhető!

Ellenörizd spontán altatással.

Előzmény: Raidx (18869)
elefada Creative Commons License 2017.09.19 0 0 18870

Nyers tejes? Vágási felület nem mutat gázképzést?

Szobahömérsékletű sóoldat pl kánikulában akár lehet közel 30 fok is. Én még most is jégakuzom 14-16-ra.

Előzmény: Pap Pali (18868)
Raidx Creative Commons License 2017.09.19 0 0 18869

Elapadt a tejforrásom. az új helyről beszerzett 10 literből pizzamozarellát szerettem volna csinálni de nem volt hajlandó kisavanyodni egyálltalán. Mindent úgy csináltam mint a korábbiakba, amik mind jók voltak. A tejjel lehet valami?

Pap Pali Creative Commons License 2017.09.18 0 0 18868

Sziasztok!

A hosszú csendet megtörve, èrdeklődnèk, hogy mièrt repedt meg a 3.5-kg-os trappista a sóban?

Ez màr a màsodik ilyen alkalom. A nyàr folyamàn màr volt ilyen, akkor keresztben szinte majdnem kettè nyiltt, most csak egy pàr centis vizszintes repedès lett mind a kèt sajton. Szobahömèrsèkleten van a só.

 

becőke73 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 18867

Sziasztok!

Eladom a conrad-os pH mérőmet, alig használtuk, gyakorlatilag újonnan vettem itt a fórumon, és hogy csábítóbb legyen, hozzá adok egy külön flaska tároló oldatot (alig hiányzik belőle, egyszer kiborult és azt kellett pótolni) mindezt 30eFt + postaköltségért.

Ha valakit érdekel, írjon itt és megbeszéljük a részleteket!

Üdv,

becőke

Fülöpke/cske Creative Commons License 2017.08.24 0 0 18866

Kedves sajtkészítők! Ha esetleg sajtkád vásárláson gondolkodtok nézzétek meg ezt. Kb. anyagárban eladnánk a kihasználatlanság miatt itt szomorkodó duplafalú sajtkádunkat.

 

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/elelmiszeripari-gepek/130-literes-duplafalu-rozsdamentes-acel-sajtkad-elado/h_6781920

elefada Creative Commons License 2017.08.22 0 0 18865

Majd referálok, lényeg a csipet, vigyázz rá!

Előzmény: becőke73 (18864)
becőke73 Creative Commons License 2017.08.21 0 0 18864

Úgy volt, hogy megyünk, de muszáj 2 orvoshoz is mennem aznap, sehogy sem tudtuk más napra szervezni. :-( Pedig nagyon készültem, és borzasztóan sajnálom, hogy így alakult! Holnap hívlak! Pussz

Előzmény: elefada (18861)
elefada Creative Commons License 2017.08.19 0 0 18863

Szuper! Akkor talizunk! :-)

Előzmény: Pap Pali (18862)
Pap Pali Creative Commons License 2017.08.19 0 0 18862

Megyünk.

Előzmény: elefada (18861)
elefada Creative Commons License 2017.08.16 0 0 18861

https://sajtakademia.hu/

Jön valaki a fórumról?

elefada Creative Commons License 2017.08.16 0 0 18860

Akkor csomagold csak fóliába, ha teljesen száraz. Onnéttöl a szav idő szerintem korlátlan :-)

Én nem vákuumoztam, nem volt gond.

Hétvégére már rendelésem is lett a sajttortára.

Előzmény: Redlidike (18859)
Redlidike Creative Commons License 2017.08.16 0 0 18859

Ez nekem is eltört a közepe tájékán még forgatás közben, a szívószál tartotta egybe. Bepakoltam egy dobozba az egészet a kajás hűtőbe, Zolika onnan csemegézi, nagyon rá van kattanva :)

2-3 hét érés a hűtőben nyitott dobozban akkor elég neki? Utána ha fóliába csomagolom az jó vagy ezt is inkább vákuumozzam le?

Nagyon szuperül néz ki ez a süti, biztos ki fogom próbálni :)

Előzmény: elefada (18856)
elefada Creative Commons License 2017.08.15 0 0 18858

Nagyon csöndbe vagytok, itt a bünti: csorogjon a nyálatok. :-)

elefada Creative Commons License 2017.08.14 0 0 18857

Közérdekű:szénport és CaCl-t árulnak a mezögazdasági vagy gazda boltokban is. 

Előzmény: elefada (18856)
elefada Creative Commons License 2017.08.14 0 0 18856

Szuper, igen ilyennek kell lenni Pl a szénporos1 hónap után csak törik, mint a keménysajt, isteni. Vannak vásárlóim, akik rákattantak, meg én is . Rendszeresen készítem már a párod által beállított hűtőben. Megérdemli, csinálj neki helyettem is :-)

Más: de tuti ezt is preferálja:

KB 8 l kecsketejből jó száraz krémsajt (préselt

2-2,5 tejszín

10+dkg vaj

20 dkg zabkeksz, vagy bármilyen vajas keksz

25+15 dkg cuko3

3-4 dl tejföl

5 tojás

Elkészítés:

1., 25 cukrot karamellizálni (legközelebb savókaramellel készítem)

belekeverni a tejszínt ,egy csipet sót. Jut eszembe a krémsajt natúr! nincs átgyúrva sóval-

Még melegen bekeverni botmixerrel a 15 dkg vajat,kihűteni-

2.,a kekszet összetörni, vajjal, ha szükséges egy csipet tejjel összedolgozni, beledöngölni pohárral a kivajazott tortaformába.

3.,a krémsajtot tejfölt, 15dkg cukrot összekeverni, a tojásokat egyenként kikeverve belekeverni.

4.,a krém felét rátesszük a keksz alapra, a krém másik felébe bekeverjük a karamelles krémet, csak lazán keverve, hogy márványos legyen,majd ezt is belapátoljuk a tortaformába.

130-140 fokon40 percig süssük. Ha megsült elzárjuk a sütőt, de nem vesszük ki,hagyjuk hűlni ott, mert másképp összeesik. Hűtőbe rakjuk, másnap vágjuk

ÍZRE, LÁTVÁNYRA FENOMENÁLIS!

 

 

Előzmény: Redlidike (18855)
Redlidike Creative Commons License 2017.08.14 0 0 18855

Ez a bagett sütőforma tiszta lyuk, így a savó távozásával nem is volt gondom.

Hanem, egy nap szikkasztás után beraktam a hűtőbe (kb. 8-10 fokra), a dobozra nem tettem tetőt és naponta forgattam. Már meg nem mondom mennyi ideig volt bent de legalább két hetet, jól meg is száradt, eléggé kemény lett de ahogy ettük úgy olvadt el a szánkban, az ember teljesen oda van érte. Én most nem tudom, hogy ennek elvileg ilyennek kell lennie??? Vagy én rontottam el és nem szabadott volna ennyire kikeményednie. Nem szénporoztam (olyanom még nincs) csak simán a sajt volt berakva.

Előzmény: elefada (18846)
elefada Creative Commons License 2017.08.05 0 0 18854

Az igért képek:

elefada Creative Commons License 2017.08.02 0 0 18853

Köszi, de feltölteni nem tudom, mert az új gépemen nem találom a programot, a régin meg nincs internet, mert valamit cseréltek, digitalizáltak vagy mi a franc, és azt nem állították át, én meg nem tudom, hogy kell.Dühít, hogy kijön a szerelő, s félmunkát végez!

Előzmény: Raidx (18851)
Raidx Creative Commons License 2017.08.01 0 0 18852

raidxaverkukacgmail.com hogy biztos legyen.

Előzmény: Raidx (18851)
Raidx Creative Commons License 2017.08.01 0 0 18851

Küld el a címemre (publikus) és felrekom.

Előzmény: elefada (18848)
becőke73 Creative Commons License 2017.07.31 0 0 18850

Most már szinte biztos vagyok benne, hogy az STI ment tönkre. Ma sem sikerült termizált tejjel. :-( Mondjuk már ideje volt, mert vakamikor tavaly őszig szólt a szavatossága... De hogy egyik napról a másikra romoljon meg, az azért furcsa. Na mindegy, megpróbálok beszerezni Star 26-ot.

Előzmény: becőke73 (18849)
becőke73 Creative Commons License 2017.07.31 0 0 18849

Igen, az. 1 órán belül kulturáztam. Gyanakszom, hogy STI helyett véletlenül Flora Danica ment bele 41 fokon... Most reggel sem jó még. Várok vele 1 órát, aztán ha akkor sem jó, megy a "szegény" kiskutyáknak... :-)

Előzmény: elefada (18848)
elefada Creative Commons License 2017.07.30 0 0 18848

Reggeli fejés? 

Lehet, kicsit kevesebb kultúrát tettél bele.

Az ígért képekkel adós maradok egy ideig , nem tudok feltölteni.

Előzmény: becőke73 (18847)
becőke73 Creative Commons License 2017.07.30 0 0 18847

Sziasztok!

Ma kecskenyicát készítettem volna 11 l tejből. A bevált technológiám szerint, egyetlen tényezőt változtattam friss, nyers tejből készült, termizálás nélkül. Kulturátás, oltás, idők ua., mint mindig. F9 van és még mindig nem áll össze és nem nyúlik a 70 fokos vízben, pedig ilyenkorra már másfél órája a sólében szokott ázni. A guta üt meg!!! Több ideje volt savanyodni, hiszen korábban került formába mint termizálással és visszahűtéssel, mégsem teszi a dolgát! Ennyit számítana a termizálás?! Mondjatok valami okosat légyszi! 

Köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!