Keresés

Részletes keresés

traktoros82 Creative Commons License 2017.10.01 0 0 18885

Ezeknek a sajtformáknak a használata mennyire etalon? Mindenki ilyet használ?

 

https://hazisajtkeszites.hu/sajtbolt/eszkozok/meroeszkozok/digitalis-beszuro-homero

Ez ugyan maghőmérő, de gondolom a tej melegítésénél is használható. Ilyet használ esetleg valaki?

Előzmény: traktoros82 (18884)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.01 0 0 18884

Szia,

 

Köszönöm, a videokat megnéztem, tényleg érdekes, fontos és rengeteg anyagot elmond benne. Biztosan megnézem még 1x és kijegyzetelek pár dolgot. :)

Így elsőre nem tűnik bonyolultnak úgyhogy akkor a gomolyával fogom kezdeni.....

Előzmény: Redlidike (18875)
elefada Creative Commons License 2017.09.30 0 0 18883

A formát melegvízbe állítod, átveszi a hót, s mehet az alvadék bele.

A 28-32 fokot a vízmelegítös dobozodban könnyen be tudod állítani és ott tartani a sajtot, nem a konyhapulton.

Deszkán tartottam a hütőben, a naponkénti átkenés miatt nem száradt ki 3 hétig.

Előzmény: Redlidike (18876)
elefada Creative Commons License 2017.09.30 0 0 18882

Bocs, kicsit elhavaztam.

Rm32 vel és alp Dvel is készítettem mosottat, gauda szerüt idén.

Lassan, bontogatom, jónak tünik.

Egy tanulság, az idei érlelésböl: nagyon jó, kéreg nélküli sajtok lettek 3 hónap után azokból a sajtokból, amelyeket pár nappal gyártás után vákumoztam, és hütőben voltak egész nyáron. Igaz, vakok, de a tésztájuk, ízük szuper.

32 fokon oltottam, mosás, a kb 30% savó leszedése után, 60 fokos vízzel addig, míg 36 fok nem lesz, majd fojtatva az utómelegítést 39 fokig. Itt tartva 15-20 percig, majd savó alatt tettem formába.

Előzmény: Redlidike (18873)
perika53 Creative Commons License 2017.09.29 0 0 18881

:)

 

Előzmény: Regiee90 (18880)
Regiee90 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18880

Valóban megvolt a tanulópénz. Ráadásul ma derült ki, hogy tőlünk kb 3 utcára friss házi tejet lehet venni. Már préselem is a trapistát belőle. :)

Előzmény: perika53 (18879)
perika53 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18879

Szerintem bolti tejjel még nem nagyon próbálkozott senki, keress inkább termelői friss tejet. Ezt az első próbálkozást meg vedd tanulópénznek! :(

Előzmény: Regiee90 (18877)
perika53 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18878

Ha még nem találtál új "tejforrást", nálunk Ménteleken is próbálkozhatsz! 2-3 termelő is van, ha gondolod szívesen segítek tel.számmal!

 

Előzmény: Raidx (18869)
Regiee90 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18877

Sziasztok!

sos segítségre lenne szükségem. hazisajtkeszites.hu-n található trapista sajt recept alapján készíteném a sajtot 10liter bolti 3,5 tejből. Kevertem hozzá kalcium kloridot mindent a recept alapján pontosan mértem és csináltam. Most itt vagyok egy óra pihentetés után és jelét sem mutatja az alvadásnak. Mi lehet a hiba és hogyan tudom javítani?

Redlidike Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18876

Elefada, ezt a Bel Pasa leírást még tavaly osztottad meg velünk, ezzel kapcsolatban kérdeznék.

- a leülepedett töretet előmelegített formába tesszük. Ezt az előmelegítést hogy kell érteni? Elég ha berakom a mikróba és megmelegítem, hogy kb. gondolom annyi fokos legyen mint a töret (45 fok), vagy tegyem bele 45 fokosra melegített vízbe?

- így tél derekán ha nincs meg a 28-32 fok forgatáskor az mennyire gáz? Per pillanat a lakásban kb. 22 fok van.

- ha hűtőben érlelem elég deszkára rakni vagy inkább zárjam dobozba?

Köszönöm a segítséget!

 

Bel pasa

63 fok 30 perc

Kultúrázás 45 fokon Danisco KAZU, majd rögtön oltás, hogy 10-15 perc alatt májas alvadás legyen.

3 cm oszlopokra vágás, megvárni, míg ujjnyi savó jön fel.

Aprítunk, ülepítünk,1/3 savó le.

2-3 perc keverés, ülepítés, és további 1/3 savó le.

Diónyi nagyságig kell vágni.

Felvágás formázás 30-40 perc óssz.

A leülepedett töretet sajtkanállal az előmelegített formába tesszük, azonnal forgatunk.

28-32 fokon tartva a 2. forgatás 15 perc mulva.

3-4 forgatás fél óránként, majd óránként 6 óráig. 

Puha, rugalmas, bársonyos lesz az alapsajt.

65 fokos vízbe 1-2 percig belemeríteni.

Sózás:18-19% sótartalmú,5,8-6 pH 12-14 fokos víz.

3-4 ó szikkasztás

Érlelés:2-5, de max6 fokon, 

Naponta forgatjuk és a sólébe áztatott ruhával áttöröljük

10-14 nap múlva nagyon enyhe ruzs, de sem nyálka, sem penész nem lehet rajta.

3 hét érlelés.

Alufoliába csomagolják érés után.

Redlidike Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18875

Szia!

Ha még most készülsz az első sajtodat elkészíteni akkor gomolyasajttal kellene kezdeni.

Mindenképp nézd meg Kiss Ferenc videóját (3 részes) a sajtkészítésről, ebből nagyon sok mindent lehet tanulni.

https://www.youtube.com/watch?v=MeGJ5KcRMws

https://www.youtube.com/watch?v=ukXu3hHSE-k

https://www.youtube.com/watch?v=K1AMVK_Rkas

A gomolya sajthoz nem kell kultúra csak oltóanyag. Kis kiszerelésben a hazisajtkeszites.hu vagy a beerodalom.hu oldalról tudod beszerezni, literes kiszerelésben pedig az MTKI webáruházából. Ugyanezen helyeken kaphatók formák, kultúrák stb.

 

Mindenki elkezdte valahogy :)

Előzmény: traktoros82 (18874)
traktoros82 Creative Commons License 2017.09.26 0 0 18874

Üdv. mindenkinek!

 

Találtam egy egészen jó kis tehéntej forrást. Megpróbálkoznék sajtkészítéssel. Melyik a leg1xűbb? Trappista? Vagy így teljesen laikusként neki se álljak? Oltóanyagban, formában, receptben tudnátok segíteni?

Előre is köszönöm!

Redlidike Creative Commons License 2017.09.23 0 0 18873

Elefada!

Kecsketejhez neked van bevált gouda leírásod? Illetve van még Choozit Alp-D kultúrám, ehhez is tudnál valamiféle sajtleírást adni? Most próbálkozom érlelt sajtokkal és  ilyet is szeretnék készíteni. Kettő már érlelődik, az első RM32-vel, a második Choozit MA4001-el kultúráztam. Mindegyikről írok egy kártyát magamnak, hogy hogyan készítettem és majd ha megkóstoltuk kiderül, hogy melyik ízlik nekünk jobban.

Hát kíváncsi vagyok, hogy az én kis itthoni lehetőségeimből mit tudok kihozni :)

Köszönöm a segítséget!

Raidx Creative Commons License 2017.09.21 0 0 18872

Nyilván kereshetek másik tehénkét. Kipróbáltam 1 literrel a spontán alvadást és erőssen koligyanús az alvadék. Úgy látszik, nem erősségük a higénia. Még langyos volt a tej mikor érte mentem. Erőssen kiforrázot üvegeket vittem. A mintát szintén kiforrázott üvegbe altattam. Hőmérséklet 22-23 fok. Még a kutyus sem fogadta el pedig pár falatot mindég kunyerál..

Előzmény: elefada (18871)
elefada Creative Commons License 2017.09.19 0 0 18871

Elképzelhető!

Ellenörizd spontán altatással.

Előzmény: Raidx (18869)
elefada Creative Commons License 2017.09.19 0 0 18870

Nyers tejes? Vágási felület nem mutat gázképzést?

Szobahömérsékletű sóoldat pl kánikulában akár lehet közel 30 fok is. Én még most is jégakuzom 14-16-ra.

Előzmény: Pap Pali (18868)
Raidx Creative Commons License 2017.09.19 0 0 18869

Elapadt a tejforrásom. az új helyről beszerzett 10 literből pizzamozarellát szerettem volna csinálni de nem volt hajlandó kisavanyodni egyálltalán. Mindent úgy csináltam mint a korábbiakba, amik mind jók voltak. A tejjel lehet valami?

Pap Pali Creative Commons License 2017.09.18 0 0 18868

Sziasztok!

A hosszú csendet megtörve, èrdeklődnèk, hogy mièrt repedt meg a 3.5-kg-os trappista a sóban?

Ez màr a màsodik ilyen alkalom. A nyàr folyamàn màr volt ilyen, akkor keresztben szinte majdnem kettè nyiltt, most csak egy pàr centis vizszintes repedès lett mind a kèt sajton. Szobahömèrsèkleten van a só.

 

becőke73 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 18867

Sziasztok!

Eladom a conrad-os pH mérőmet, alig használtuk, gyakorlatilag újonnan vettem itt a fórumon, és hogy csábítóbb legyen, hozzá adok egy külön flaska tároló oldatot (alig hiányzik belőle, egyszer kiborult és azt kellett pótolni) mindezt 30eFt + postaköltségért.

Ha valakit érdekel, írjon itt és megbeszéljük a részleteket!

Üdv,

becőke

Fülöpke/cske Creative Commons License 2017.08.24 0 0 18866

Kedves sajtkészítők! Ha esetleg sajtkád vásárláson gondolkodtok nézzétek meg ezt. Kb. anyagárban eladnánk a kihasználatlanság miatt itt szomorkodó duplafalú sajtkádunkat.

 

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/elelmiszeripari-gepek/130-literes-duplafalu-rozsdamentes-acel-sajtkad-elado/h_6781920

elefada Creative Commons License 2017.08.22 0 0 18865

Majd referálok, lényeg a csipet, vigyázz rá!

Előzmény: becőke73 (18864)
becőke73 Creative Commons License 2017.08.21 0 0 18864

Úgy volt, hogy megyünk, de muszáj 2 orvoshoz is mennem aznap, sehogy sem tudtuk más napra szervezni. :-( Pedig nagyon készültem, és borzasztóan sajnálom, hogy így alakult! Holnap hívlak! Pussz

Előzmény: elefada (18861)
elefada Creative Commons License 2017.08.19 0 0 18863

Szuper! Akkor talizunk! :-)

Előzmény: Pap Pali (18862)
Pap Pali Creative Commons License 2017.08.19 0 0 18862

Megyünk.

Előzmény: elefada (18861)
elefada Creative Commons License 2017.08.16 0 0 18861

https://sajtakademia.hu/

Jön valaki a fórumról?

elefada Creative Commons License 2017.08.16 0 0 18860

Akkor csomagold csak fóliába, ha teljesen száraz. Onnéttöl a szav idő szerintem korlátlan :-)

Én nem vákuumoztam, nem volt gond.

Hétvégére már rendelésem is lett a sajttortára.

Előzmény: Redlidike (18859)
Redlidike Creative Commons License 2017.08.16 0 0 18859

Ez nekem is eltört a közepe tájékán még forgatás közben, a szívószál tartotta egybe. Bepakoltam egy dobozba az egészet a kajás hűtőbe, Zolika onnan csemegézi, nagyon rá van kattanva :)

2-3 hét érés a hűtőben nyitott dobozban akkor elég neki? Utána ha fóliába csomagolom az jó vagy ezt is inkább vákuumozzam le?

Nagyon szuperül néz ki ez a süti, biztos ki fogom próbálni :)

Előzmény: elefada (18856)
elefada Creative Commons License 2017.08.15 0 0 18858

Nagyon csöndbe vagytok, itt a bünti: csorogjon a nyálatok. :-)

elefada Creative Commons License 2017.08.14 0 0 18857

Közérdekű:szénport és CaCl-t árulnak a mezögazdasági vagy gazda boltokban is. 

Előzmény: elefada (18856)
elefada Creative Commons License 2017.08.14 0 0 18856

Szuper, igen ilyennek kell lenni Pl a szénporos1 hónap után csak törik, mint a keménysajt, isteni. Vannak vásárlóim, akik rákattantak, meg én is . Rendszeresen készítem már a párod által beállított hűtőben. Megérdemli, csinálj neki helyettem is :-)

Más: de tuti ezt is preferálja:

KB 8 l kecsketejből jó száraz krémsajt (préselt

2-2,5 tejszín

10+dkg vaj

20 dkg zabkeksz, vagy bármilyen vajas keksz

25+15 dkg cuko3

3-4 dl tejföl

5 tojás

Elkészítés:

1., 25 cukrot karamellizálni (legközelebb savókaramellel készítem)

belekeverni a tejszínt ,egy csipet sót. Jut eszembe a krémsajt natúr! nincs átgyúrva sóval-

Még melegen bekeverni botmixerrel a 15 dkg vajat,kihűteni-

2.,a kekszet összetörni, vajjal, ha szükséges egy csipet tejjel összedolgozni, beledöngölni pohárral a kivajazott tortaformába.

3.,a krémsajtot tejfölt, 15dkg cukrot összekeverni, a tojásokat egyenként kikeverve belekeverni.

4.,a krém felét rátesszük a keksz alapra, a krém másik felébe bekeverjük a karamelles krémet, csak lazán keverve, hogy márványos legyen,majd ezt is belapátoljuk a tortaformába.

130-140 fokon40 percig süssük. Ha megsült elzárjuk a sütőt, de nem vesszük ki,hagyjuk hűlni ott, mert másképp összeesik. Hűtőbe rakjuk, másnap vágjuk

ÍZRE, LÁTVÁNYRA FENOMENÁLIS!

 

 

Előzmény: Redlidike (18855)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!