Keresés

Részletes keresés

traktoros82 Creative Commons License 2017.10.18 0 0 18906

Igen, elkezdtem kijegyzetelni.....

Megrendeltem az oltót is meg az ikeás hőmérőt is. Szívesen elmegyek hozzád, de erre sajnos a sok munka miatt nem tudom mikor lesz időm. Általában csak este végzek. Addig esetleg majd privátban egyeztetünk és ha lehet telefonos segítséget kérek majd.

Előzmény: elefada (18893)
booerang Creative Commons License 2017.10.18 0 0 18905

Mikor itt ajánlották az Ikeás hőmérőt,mi is hozattunk egy rokonnal,aki épp jött hozzánk,kb.egy hónap után elromlott.Mivel visszavinni nem érte volna meg a távolság miatt,hagytuk.Találtam a Lidlben egy húsokhoz grillezéshez használhatót,ami hasonló,igaz 4500-ért,de az még mindig jó,nekünk bevált.

Előzmény: perika53 (18900)
elefada Creative Commons License 2017.10.17 0 0 18904

Igen, mosni ha penészes, kenni ,ha száraz a cserép alatt is. A páratartalmat a cserép napi bevizezésével tudod biztosítani.

Nagy szarvashibát vétettem a félkemény sajt érlelésénél, megosztom, nehogy kövessetek.

2-3 hétig érleltem a sajtot, majd vakszoltam, vagy vákuumoztam  hogy megvédjem a kánikulában a kiszáradástól. Hát ezek a sajtok nem 100-asak.:-(

Amelyik sajtot pár nap után,még a kéregképződés előtt vákuumoztam, vagy vakszoltam, tökéletesek lettek.

Barbi, a hűtőbe csak a kánikula miatt tettem, most simán kint hagyhatod a vákuumosat a polcon.

Előzmény: Redlidike (18899)
elefada Creative Commons License 2017.10.17 0 0 18903

Hőméröt kicserélik, ha rossz, STI-nél kalkuláld be a hömérséklet csökkenést, most lassabban dolgozik.

Kultúrázz 40 fokon.

Előzmény: perika53 (18900)
elefada Creative Commons License 2017.10.17 0 0 18902

Heuréka! :-))

  http://sajtkeszitoknek.hu

 Boldogan ajánlom, már nagyon vártuk!

Pap Pali Creative Commons License 2017.10.17 0 0 18901

Honnan van?

Előzmény: perika53 (18900)
perika53 Creative Commons License 2017.10.16 0 0 18900

Van még valaki, aki STI-t használ? Kb 1 hónapja bontottam meg az új kultúrát, és azóta nem tudom kinyújtani a parenyicát. Én vagyok a béna, vagy lehet hiba a kultúrában? Eddig gyönyörűen ment az idén. (Én nem tértem át az új kultúrákra, így csak olvasgatlak benneteket...)

Az Ikeás hőmérőhöz: másodszor is vettem, ez meg nem pontos, 2-3 fokot is csal már 40 körül. Amíg el nem törik, marad a régi ezeréves üveg.

Redlidike Creative Commons License 2017.10.13 0 0 18899

Én is azt tervezem, hogy majd egy kiszuperált hűtőt Zolival átalakíttatok, keresek majd bele termosztátot addig. Csak nagyon sokan borhűtőt vásárolnak és ezért kérdeztem, hogy mit tud többet. Azt már látom, hogy van olyan amiben a páratartalmat is lehet állítani de azok jóval drágábbak. Na de ez nálam majd csak jövőre lesz érdekes amikor újra lesz tej, idén már egyre kevesebb így nem akarok már beleinvesztálni.

 

Addig veszek egy cserepet és azt próbálom ki :) A cserép alatt érlelt sajtot forgatáson kívül kell pl. sólével kenegetni?

 

Azért vágom meg egy hónaposan mert nem akarom, hogy nagyon vastag kérge legyen, majd jövőre ha már tudok neki párásabb érlelést biztosítani akkor majd csinálok hosszabb érlelésűeket. Most kipróbálok pár kultúrát és kóstolgatjuk, hogy milyenek lettek :)

 

Az a frissen vákuumozottat azt úgy kell érteni, hogy amikor sajtbevonóznám, akkor ahelyett vákuumozom és berakom a hűtőbe pár hétre? Na erre is kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz ízre, ki is próbálom.

 

 

Előzmény: elefada (18898)
elefada Creative Commons License 2017.10.13 0 0 18898

Egyszerű, magasabban tudod tartani a párát.

Neked a legegyszerűbb, csak Zolinak kell egy kicsit udvarolni, tuti megcsinálja a hűtőt, nem kell ahhoz borhűtőt venni, jó egy kimustrált hűtő is :-)

A kutingolt nálam is egy kicsit vízhiányosak.

Legjobban tetszik a frissen vákumozott. Nincs kérge, és nagyon fincsi, puha.

Az egy hónap, még korai, várd meg a 3-at

 

Előzmény: Redlidike (18896)
Redlidike Creative Commons License 2017.10.12 0 0 18897

Itt vannak a képek, nem olyan jók de hátha látszódik valami :)

 

Előzmény: Redlidike (18896)
Redlidike Creative Commons License 2017.10.12 0 0 18896

Elefada, amikor a cserép alatt érlelted a sajtot a forgatáson kívül kellett valami mást is csinálni vele? Értem azt, hogy sós vízzel áttörölgetni pl. Én is veszek egy ilyen cserepet és kipróbálom :)

Amit a sajtbevonóban érleltem tegnap este megvágtam az elsőt, pár nappal múlt 1 hónapos. A kérge nem nevezhető vékonynak szerintem (gondolom a nem megfelelő páratartalom miatt jobban száradt), de a belseje jó puhaságú és lettek benne nagyon apró, pici lyukak is. Finom lett, este be is nyomtunk belőle egy nagy darabot vacsihoz :)

Majd képeket este tudok otthonról feltölteni. Mivel este fotóztam így nem nagyon sikerültek a képek mert a vaku nagyon bevilágította de hátha látsz majd belőle valamit.

 

Illetve ha valaki tudja akkor mesélje már el nekem, hogy miért jó egy borhűtőben érlelni a sajtokat ha nincs megfelelő érlelő helységem. Köszönöm!

Előzmény: elefada (18715)
portos150 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 18895

Így van, csak élelmiszeripari műanyagot használj. Gomolyához jó a pelenka is, (csak akkor azt lógatni kell, ) vagy egy gyümölcsmosó szűrő, annak csak az oldalát kell még kifúrkálni. Ráteszed egy olyan edényre, aminek fent akad a peremén és akkor csöpöghet a savó az edénybe.

Előzmény: traktoros82 (18891)
elefada Creative Commons License 2017.10.05 0 0 18894

Ha jó az oltó, akkor bármilyen sajthoz jó!

Csak látod, decemberben lejár!

Előzmény: traktoros82 (18892)
elefada Creative Commons License 2017.10.05 0 0 18893

Sajtosferi 3 részes videojánál jobban senki nem tudja neked elmondani amit a gomolyáról tudni kell, a gyakorlati kivitelezésben meg segítek, ha eljösz hozzám. 

Előzmény: traktoros82 (18889)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.04 0 0 18892

Akkor nekem gomolyához ez az oltó jó?

https://hazisajtkeszites.hu/sajtbolt/oktoberi-akcio-termeszetes-tejolto-koncentratum-erossege-225-imcu

 

Nagy kiszerelést nem érdemes venni mert decemberi lejáratos. Talán még az 50ml is elég mert 1,5-2 ml-t ír 10liter tejhez. 

Ha azt nézem hogy 10literből van kb. 1kg sajt akkor ez jó pár kg-hoz elég. :)

traktoros82 Creative Commons License 2017.10.04 0 0 18891

Elsőre azt hiszem ilyen lesz, később majd jöhetnek a komolyabb dolgok. Ezeknek a dolgoknak ugye az a rákfenéje hogy ha nem mér pontosan, van benne pár fok ide-oda akkor az nem biztos, hogy jó. Ilyesmit még nem használtam, csak sima szobahőmérővel van némi tapasztalat. Ott találkoztam már olyannal hogy ugyanabban a helyiségben 3 mérő 1más mellett 3 különböző értéket mutatott. :)

 

Köszi, ilyesmikre gondoltam. :)

Lestrapáltabb ételesdobozok és nagyobbacska tejfölös dobozok akadnak itthon. Aljára, oldalára mindenhova érdemes lukakat furkálni? Mondjuk 3-4mm-es fúró gondolom elég......

Találtam a neten olyat is, hogy 100-200 pvc csőből (csatorna cső) csinált valaki formát. Azt azért kicsit merésznek tartom mert ugyan műanyag, de kérdés nem-e oldódik belőle valami?! A műanyagok azért nagyon különbözőek. (Ezért kérdeztem a receptet is. Abból is van annyi féle és messze nem biztos, hogy mindegyik jó.)

Előzmény: Redlidike (18888)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.04 0 0 18890

Köszönöm, akkor tehát pontosan működik.......

Előzmény: portos150 (18887)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.04 0 0 18889

Hát az nincs. A pelenkás korból régen kinőttem. :DDDD

Gyerek nincs a közelben így azt is venni kéne akár a formát. 

 

Gomolyához van bevált recepted esetleg? Vagy bármelyik megfelel a netről? Ami lehetőleg a legalaposabb írja le mit mikor és hogyan........ Kijegyzetelem majd a videoból is csak nehogy valami lényeges kimaradjon (ami most még apróságnak tűnhet) és oda az egész próbálkozás.

Előzmény: elefada (18886)
Redlidike Creative Commons License 2017.10.02 0 0 18888

Ez az Ikeás hőmérő, én is ezt használom, imádom :)

Be tudod állítani rajta, hogy hány foknál jelezzen és visít mint a vesztés. Illetve időzítő is van rajta.

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/20103016/

Nekem az első sajtformáim műanyag ételes dobozokból, tejfölös vödrökből készültek amiknek az oldalait és alját kilyukaszgattam.Rengeteg ilyen formám van és évekig használtam. Ez az első év amikor a már belinkelt helyekről formákat kezdtem el venni de folyamatosan használom az általam készítetteket is.

 

Előzmény: traktoros82 (18885)
portos150 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 18887

Én ezt is nagyon szeretem.... évek óta használom....csak elemet cseréltem benne.

Előzmény: traktoros82 (18885)
elefada Creative Commons License 2017.10.01 0 0 18886

Van ennél olcsóbb és jobb az Ikeában! 1400 Ft és jelez, ha elérted a beállított hőt. Blokkot tedd el, ha elromlik, kicserélik! :-)))

Gomolyához esküszöm, legjobb a pelenka. Ez komoly, én a fetát is abban csepegtetem .

Előzmény: traktoros82 (18885)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.01 0 0 18885

Ezeknek a sajtformáknak a használata mennyire etalon? Mindenki ilyet használ?

 

https://hazisajtkeszites.hu/sajtbolt/eszkozok/meroeszkozok/digitalis-beszuro-homero

Ez ugyan maghőmérő, de gondolom a tej melegítésénél is használható. Ilyet használ esetleg valaki?

Előzmény: traktoros82 (18884)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.01 0 0 18884

Szia,

 

Köszönöm, a videokat megnéztem, tényleg érdekes, fontos és rengeteg anyagot elmond benne. Biztosan megnézem még 1x és kijegyzetelek pár dolgot. :)

Így elsőre nem tűnik bonyolultnak úgyhogy akkor a gomolyával fogom kezdeni.....

Előzmény: Redlidike (18875)
elefada Creative Commons License 2017.09.30 0 0 18883

A formát melegvízbe állítod, átveszi a hót, s mehet az alvadék bele.

A 28-32 fokot a vízmelegítös dobozodban könnyen be tudod állítani és ott tartani a sajtot, nem a konyhapulton.

Deszkán tartottam a hütőben, a naponkénti átkenés miatt nem száradt ki 3 hétig.

Előzmény: Redlidike (18876)
elefada Creative Commons License 2017.09.30 0 0 18882

Bocs, kicsit elhavaztam.

Rm32 vel és alp Dvel is készítettem mosottat, gauda szerüt idén.

Lassan, bontogatom, jónak tünik.

Egy tanulság, az idei érlelésböl: nagyon jó, kéreg nélküli sajtok lettek 3 hónap után azokból a sajtokból, amelyeket pár nappal gyártás után vákumoztam, és hütőben voltak egész nyáron. Igaz, vakok, de a tésztájuk, ízük szuper.

32 fokon oltottam, mosás, a kb 30% savó leszedése után, 60 fokos vízzel addig, míg 36 fok nem lesz, majd fojtatva az utómelegítést 39 fokig. Itt tartva 15-20 percig, majd savó alatt tettem formába.

Előzmény: Redlidike (18873)
perika53 Creative Commons License 2017.09.29 0 0 18881

:)

 

Előzmény: Regiee90 (18880)
Regiee90 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18880

Valóban megvolt a tanulópénz. Ráadásul ma derült ki, hogy tőlünk kb 3 utcára friss házi tejet lehet venni. Már préselem is a trapistát belőle. :)

Előzmény: perika53 (18879)
perika53 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18879

Szerintem bolti tejjel még nem nagyon próbálkozott senki, keress inkább termelői friss tejet. Ezt az első próbálkozást meg vedd tanulópénznek! :(

Előzmény: Regiee90 (18877)
perika53 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18878

Ha még nem találtál új "tejforrást", nálunk Ménteleken is próbálkozhatsz! 2-3 termelő is van, ha gondolod szívesen segítek tel.számmal!

 

Előzmény: Raidx (18869)
Regiee90 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 18877

Sziasztok!

sos segítségre lenne szükségem. hazisajtkeszites.hu-n található trapista sajt recept alapján készíteném a sajtot 10liter bolti 3,5 tejből. Kevertem hozzá kalcium kloridot mindent a recept alapján pontosan mértem és csináltam. Most itt vagyok egy óra pihentetés után és jelét sem mutatja az alvadásnak. Mi lehet a hiba és hogyan tudom javítani?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!