Erre gondoltál? Én megnézegettem, de mivel sem ár, sem rendelési lehetőség nem volt feltüntetve, csak elmentettem jobb időkre. Tudom, hogy Te nagyon meg vagy elégedve velük, de konkrétan mennyivel tudnak többet, mint a Hansenes kultúrák?
Ma reggel olvastam a Feritől egy elmélkedést a facebookon,gondolom te is ott ültél annál az asztalnál,meg még pár embert sejtek,aki jelen volt.Kíváncsi leszek a fejleményekre!
Sziasztok! Szeretnék érlelni trappista jellegű sajtot, ami teljes elkészülés után sós lében lett áztatva. Sajnos csak meleg (20-25 fokos), de jól szellőző helyen tudnám érlelni. Lehet/szabad ilyen melegben, vagy felejtsem el, megromlana a sajt? Köszönöm!
Harmadszorra csak sikerül a válaszom! Ha nem éri közvetlenül hő, az Ikeás is pontos. Egy tál vízben 60 foktól 30-ig teszteltem, ahányszor ránéztem, mindig egyezett a másik hőmérőmmel. Amikor a gázon melegítem a tejet, és a vezetékét is éri a hő, akkor csal. (az enyém)
Na én is rámértem az én hőmérőmre, 3 fokkal többet mér :( Sírok.... úgy imádtam ,hogy nem kell őrizni. Most azt sem tudom, hogy hol és mit keressek ami jó lenne :(
Megrendeltem az oltót is meg az ikeás hőmérőt is. Szívesen elmegyek hozzád, de erre sajnos a sok munka miatt nem tudom mikor lesz időm. Általában csak este végzek. Addig esetleg majd privátban egyeztetünk és ha lehet telefonos segítséget kérek majd.
Mikor itt ajánlották az Ikeás hőmérőt,mi is hozattunk egy rokonnal,aki épp jött hozzánk,kb.egy hónap után elromlott.Mivel visszavinni nem érte volna meg a távolság miatt,hagytuk.Találtam a Lidlben egy húsokhoz grillezéshez használhatót,ami hasonló,igaz 4500-ért,de az még mindig jó,nekünk bevált.
Van még valaki, aki STI-t használ? Kb 1 hónapja bontottam meg az új kultúrát, és azóta nem tudom kinyújtani a parenyicát. Én vagyok a béna, vagy lehet hiba a kultúrában? Eddig gyönyörűen ment az idén. (Én nem tértem át az új kultúrákra, így csak olvasgatlak benneteket...)
Az Ikeás hőmérőhöz: másodszor is vettem, ez meg nem pontos, 2-3 fokot is csal már 40 körül. Amíg el nem törik, marad a régi ezeréves üveg.
Én is azt tervezem, hogy majd egy kiszuperált hűtőt Zolival átalakíttatok, keresek majd bele termosztátot addig. Csak nagyon sokan borhűtőt vásárolnak és ezért kérdeztem, hogy mit tud többet. Azt már látom, hogy van olyan amiben a páratartalmat is lehet állítani de azok jóval drágábbak. Na de ez nálam majd csak jövőre lesz érdekes amikor újra lesz tej, idén már egyre kevesebb így nem akarok már beleinvesztálni.
Addig veszek egy cserepet és azt próbálom ki :) A cserép alatt érlelt sajtot forgatáson kívül kell pl. sólével kenegetni?
Azért vágom meg egy hónaposan mert nem akarom, hogy nagyon vastag kérge legyen, majd jövőre ha már tudok neki párásabb érlelést biztosítani akkor majd csinálok hosszabb érlelésűeket. Most kipróbálok pár kultúrát és kóstolgatjuk, hogy milyenek lettek :)
Az a frissen vákuumozottat azt úgy kell érteni, hogy amikor sajtbevonóznám, akkor ahelyett vákuumozom és berakom a hűtőbe pár hétre? Na erre is kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz ízre, ki is próbálom.
Elefada, amikor a cserép alatt érlelted a sajtot a forgatáson kívül kellett valami mást is csinálni vele? Értem azt, hogy sós vízzel áttörölgetni pl. Én is veszek egy ilyen cserepet és kipróbálom :)
Amit a sajtbevonóban érleltem tegnap este megvágtam az elsőt, pár nappal múlt 1 hónapos. A kérge nem nevezhető vékonynak szerintem (gondolom a nem megfelelő páratartalom miatt jobban száradt), de a belseje jó puhaságú és lettek benne nagyon apró, pici lyukak is. Finom lett, este be is nyomtunk belőle egy nagy darabot vacsihoz :)
Majd képeket este tudok otthonról feltölteni. Mivel este fotóztam így nem nagyon sikerültek a képek mert a vaku nagyon bevilágította de hátha látsz majd belőle valamit.
Illetve ha valaki tudja akkor mesélje már el nekem, hogy miért jó egy borhűtőben érlelni a sajtokat ha nincs megfelelő érlelő helységem. Köszönöm!
Így van, csak élelmiszeripari műanyagot használj. Gomolyához jó a pelenka is, (csak akkor azt lógatni kell, ) vagy egy gyümölcsmosó szűrő, annak csak az oldalát kell még kifúrkálni. Ráteszed egy olyan edényre, aminek fent akad a peremén és akkor csöpöghet a savó az edénybe.
Sajtosferi 3 részes videojánál jobban senki nem tudja neked elmondani amit a gomolyáról tudni kell, a gyakorlati kivitelezésben meg segítek, ha eljösz hozzám.
Elsőre azt hiszem ilyen lesz, később majd jöhetnek a komolyabb dolgok. Ezeknek a dolgoknak ugye az a rákfenéje hogy ha nem mér pontosan, van benne pár fok ide-oda akkor az nem biztos, hogy jó. Ilyesmit még nem használtam, csak sima szobahőmérővel van némi tapasztalat. Ott találkoztam már olyannal hogy ugyanabban a helyiségben 3 mérő 1más mellett 3 különböző értéket mutatott. :)
Köszi, ilyesmikre gondoltam. :)
Lestrapáltabb ételesdobozok és nagyobbacska tejfölös dobozok akadnak itthon. Aljára, oldalára mindenhova érdemes lukakat furkálni? Mondjuk 3-4mm-es fúró gondolom elég......
Találtam a neten olyat is, hogy 100-200 pvc csőből (csatorna cső) csinált valaki formát. Azt azért kicsit merésznek tartom mert ugyan műanyag, de kérdés nem-e oldódik belőle valami?! A műanyagok azért nagyon különbözőek. (Ezért kérdeztem a receptet is. Abból is van annyi féle és messze nem biztos, hogy mindegyik jó.)