Keresés

Részletes keresés

szkinga28 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 18989

Köszönöm a segítséget!!

Máris megoldódott:-) A kedves párom a hűtő termosztátját lecserélte egy sima digitális szobai termosztátra. A részletekbe sajnos nem tudok belemenni mert nem értek hozzá de szuperül működik. Ellenőrizni tudom a hőfokot .Nagyon köszönöm a segítséget!!!!!

Előzmény: portos150 (18986)
perika53 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 18988

És ez hogy működik a gyakorlatban? Teljesen analfabéta vagyok az ilyenekhez, ha elmondanád egy dedós szintjén! Megnéztem a képeket, de nem áll össze! Köszi X előre is!

Előzmény: Raidx (18987)
Raidx Creative Commons License 2018.02.08 0 0 18987

A Vaterán párezer forintért lehet kapni +- tartományos hőfokszabályzót átla 1 tzed pontosságúak és 2A-es relé kimenettel rendelkeznek. Gondolom a 2A elég a kompresszornak.És könnyedén tartható a kívánt hőfok.

 

http://www.vatera.hu/digitalis-hofokszabalyzo-termosztat-50-110-c-rele-kimenettel-2585650088.html?bk_medium=selfpromo&bk_source=gravity_vatera&bk_campaign=gravity&bk_content=listings_big3_bottom&bk_referral=https%3A%2F%2Fwww.google.hu%2F&bk_term=digitalis%20hofokszabalyzo%20termosztat%20-50...+110%20c%20rele%20kimenettel

 

Ettől van olcsóbb ár is csak ez akadt először.

 

ebayről olcsóbban is van csak soká ér ide.

Előzmény: portos150 (18986)
portos150 Creative Commons License 2018.02.08 0 0 18986

Az enyém elég primitív megoldás. Nálam maga a hűtő működik, csak a hőérzékelője ment tönkre, szóval egyszerűen egy időkapcsolót dugtam a konnektorba és be van állítva. Nyáron sűrűbben kapcsol, télen ritkábban ahogy épp beállítom.

Előzmény: szkinga28 (18985)
szkinga28 Creative Commons License 2018.02.05 0 0 18985

portos150: az lenne a kérdésem hogy a kiszuperált hűtőben hogyan tudsz 12 fokot csinálni? Előre is köszi.

Előzmény: portos150 (18932)
Raidx Creative Commons License 2018.01.31 0 0 18984

Az álltalad használt kulturára lassú utósavanyodás a jellemző. Ezért 18 nap körüli az eltarthatósága. Magas hőfokon oltás svanyúbb terméket eredményez. A kultúrába található bacik egy része melegebb tejben szaporodik jobban. Másik része alacsonyabb hőmérsékleten. A kívánt ízhatást a hőfok beállításával tudod testreszabni. Temperálás utánn, fogyasztás előtt kell pár óra a hűtőbe, hogy az aromák stabilizálódjanak.

 

A kultura adatlapja: https://hazisajtkeszites.hu/webgalamb/files/download/5/danisco_YO_MIX_883_termeklap.pdf

Előzmény: BarnaM7 (18983)
BarnaM7 Creative Commons License 2018.01.29 0 0 18983

túl tud savanyodni ?

Előzmény: elefada (18981)
szederinda.. Creative Commons License 2018.01.29 0 0 18982

köszönöm!:)

 

Előzmény: elefada (18975)
elefada Creative Commons License 2018.01.28 0 0 18981

A joghurt savasságát megpróbálhatod tompítani, ha alacsonyabb, 38-40 fokon kultúrázod. Az alacsonyabb hő szilárdítja az állományt, kevésbé savanyú lesz, a magasabb hő intenzívebb joghurtos ízt eredményez. Ha így sem sikerül a kívánt íz, váltani kell.

Ja, nagyon fontos, friss tejből készítsd.

Sófürdőbe csak akkor tedd a sajtot, ha kisavanyodott. Szagold meg. Nem az idő számít, hanem a kisavanyodás. Ha melegen van, előbb, ha hidegebben, később fog kisavanyodni. Ezt időre nem lehet megmondani, csak kitapasztalni.

Előzmény: BarnaM7 (18980)
BarnaM7 Creative Commons License 2018.01.28 0 0 18980

nem volt késő, péntek este csináltam, Danisco - Yo-Mix 883-t használtam elsőre (görög joghurt)

háát nem tudom, szerintem túl savanyú lett, bár a feleségem azt mondta, hogy ilyen a sima joghurt.

állaga joghurtos volt, de szerintem túl savanyú, Milyennek kell lennie ?

Egyszer kóstoltam a Rózsa joghurtját, az egy álom volt, krémes, csak kicsit savanyú ... ég és föld az enyémhez képest

Mit csináljak másképpen ?

 

Más: többek között a félkeménynek is nekivágok megint, számít-e az össz időtartam amíg préselem a sófürdő előtt savanyodás tekintetében ?

köszönöm

Előzmény: perika53 (18978)
elefada Creative Commons License 2018.01.27 0 0 18979

 http://sajtkeszitoknek.hu   nyitva egy oldal a résztvevőknek, amin egyeztethetünk.

Szállást Klári rendezi, a spéci szakmai fordítást is ő adja.

Előzmény: perika53 (18976)
perika53 Creative Commons License 2018.01.25 0 0 18978

Ha még nem késő: joghurthoz a tejet 85 fokra kell legalább melegíteni és ott tartani 30 percet. Aztán hűtés 43 fok körülire és kultúrától függően 8-12 óra ezen a hőn tartás. Nyers tejből nem lesz joghurt, a természetes tejsavakat meg kel ölni, hogy a másikak szaporodni tudjanak. 

Előzmény: BarnaM7 (18977)
BarnaM7 Creative Commons License 2018.01.24 0 0 18977

Sziasztok,

Most csinálok először joghurtot, merhetem-e csinálni nyers tejből ?

Vagy melegítsem fel 65-re, de kell-e joghurthoz egy kis kalcium, ha jól gondolom az csak a sajt alvadásához kell, vagy nem ?

Barna

perika53 Creative Commons License 2018.01.24 0 0 18976

Egyik helyi kollégám volt a mostanin, igaz csak pár mondatot tudtunk váltani, de kb az volt a véleménye, hogy egymástól tanultak nagyon sokat. Mindenképpen pozitív tapasztalatokkal jött haza.

Pár mondatban majd ti is beszámolhatnátok nem csak a tanultakról, de az egész logisztikájáról, mert engem ez tartott vissza. (Hogy jutok el egyedül, hol alszom nyelvtudás nélkül, stb... -megöregedtem- :( )

jó utat nektek!!

Előzmény: elefada (18975)
elefada Creative Commons License 2018.01.22 0 0 18975

Akkor találkozunk!:-)

Nem fogod megbánni, komoly oktatás, fantasztikus szakmai fordítás, á-tól cettig írásos anyag, kérdés nem marad válasz nélkül....stb :-):-):-)

Előzmény: szederinda.. (18972)
portos150 Creative Commons License 2018.01.22 0 0 18974

Az általános idő inkább 8 óra /kg.... vagyis kb. kevesebb, vagy max 1 óra .

Ekkora sajtokat szárazon is sózhatsz.

Előzmény: Zanbato (18973)
Zanbato Creative Commons License 2018.01.21 0 0 18973

Sziasztok!

Életemben először készítek sajtot, és felmerült pár kérdés.

Első körben például a sófürdő. Friss fűszeres sajtot készítenék, és a recept szerint 1 kg sajtnak kb 10-12 órán át kell áznia.

Én 100-200 g-os darabokat csináltam. Ezek meddig ázzanak? 1-2 órát, vagy sokkal többet?

Előre is köszi a válaszokat!

szederinda.. Creative Commons License 2018.01.21 0 0 18972

Sziasztok!

Boldog Új Esztendőt Minden Fórumtársnak ,Erőt ,Egészséget jó sajtkészítést kívánok az idénre is!:)

Érdeklődnék,hogy akik voltak a kemény sajt készítő kurzuson ausztriában mit tapasztaltatok?Lehet valami információt kiadni,én lemaradtam róla ,de ha minden jól megy a félkeményen résztvevő leszek.

portos150 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 18971

Nem olyan bonyolult a dolog.

Ma már a különböző egészségügyi előírások miatt "megölik" a tejet. Pasztőrözés után újra fel kell építeni, kalcium klorid por, fagyasztva szárított tejsavbaktérium, és a végén kálium nitrát a különböző bacik kiölésére.

Ezek mellett ( a megfelelő nyereség elérése érdekében) a mai technológia képes magas savó (víz)-tartalmú sajt előállítására. Nézd meg, ha megolvasztasz egy darab sajtot egy kis tányéron a mikróban, semmi nem marad belőle.

Aztán még jönnek a különböző növényi zsírok amikkel pótolják a leszedett tejszínt, tejfölt.... és ki tudja még....?????

Előzmény: atp (18970)
atp Creative Commons License 2018.01.20 0 0 18970

Itt biztos sokan jól értetek a sajtkészítéshez. Sok-sok éve szeretném megkérdezni egy hozzáértőtől:

 

Mi az oka annak, hogy 20-30 évvel ezelőtt a rántott sajt csodálatos, krémes állagú volt, bármilyen árkategóriájú sajtból is csináltam. Nagyjából a rendszerváltás óta még a dupla panírból is szétfolyik, vagy gumiszerű ehetetlenséggé válik. 

Mit csinálhatnak másképpen, mi kerülhetett vagy nem kerül bele régen és most ?

 

csupimami Creative Commons License 2018.01.16 0 0 18969

Kedves Sajtkészítők! Egy hónapja vásároltam 1liter Chy Max Plus oltót, ami nekem nagyon sok. Legalább a felét átadnám, ha érdekel valakit. Siófok közelében élek.

elefada Creative Commons License 2018.01.07 0 0 18968

Sehogy :-) Pihi van, most zárult az első hullám, 15 gödölye 10bak,:-))))

 

Előzmény: Pap Pali (18966)
Áncsi ,igen én vagyok!!!! Creative Commons License 2018.01.07 0 0 18967

Kedves Barna M7!

 

Olvastam, hogy  joghurt készítésével barátkozol. Én a hőmérséklet tartásához befőzőautomatát használok. A keresőbe csak beírod és már elő is jön a WENINGER bef.automata. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Olyan hőfokra állítod amilyenre csak akarod. Valamikor német termékeket árultam, ma már itt lehet venni magyarok a tulajdonosok és nagyon szolgálatkészek. Az árak fent vannak szintén az interneten az oldalukon. Tavaly pl télre kovászos uborkát ebben az automatában dunsztoltam, egész télen tudtunk enni.15-16 befőttes üveget lehet egyszerre beletenni. Én eredetileg a befőzésekhez vettem amihez szintén szuper.  Én probiotikus joghurtot készítek ABY-1 a kultúra és az MTKI-nél veszem. Ennél a lényeg, hogy 40 fokon és 8 órát kell így tartani (ezt az MTKI-s fiúk mondták). Nagyon finom szerintem hónapokig is eláll, persze ezt még nem próbáltam ki. 

Előzmény: BarnaM7 (18953)
Pap Pali Creative Commons License 2018.01.07 0 0 18966

Kedves Elefada! Ha emlèkeim nem csalnak, gàzègővel melegited a tejet. Ilyen időben a pàra ellen, hogy vèdekezel a kontènerben, mennyire problèmàs most a pàra jelenlète?

Előzmény: elefada (18951)
kerecsen35 Creative Commons License 2018.01.01 0 0 18965

Nagyon szépek a kis kecsók! :)

Előzmény: elefada (18964)
elefada Creative Commons License 2017.12.31 0 0 18964

Nekem ilyen van, bevált, gond nélkül mükszik 2.éve.

28cm a legszélesebb, amit hegeszteni lehet.

 

A Chn-t én is nagyon jónak tartom, kiváló aromatermelő, sokoldalúan használható.

Én idén inkább arra gyúrok, hogy saját tejből készítek savanyítót, bár ez nem lesz egyszerű kecskéböl.

 Sinen vagyunk már, beindultunk vele:

majd a folytatás de még a java hátra van. Korán kezdődik nálunk a szezon :-))

 

Előzmény: BarnaM7 (18961)
elefada Creative Commons License 2017.12.31 0 0 18963

Boldog új évet, és sok sok finom sajtot kívánok!

kerecsen35 Creative Commons License 2017.12.31 0 0 18962

Boldog Új Évet mindenkinek! Egészséget, és sok szép sajtot! :)

BarnaM7 Creative Commons License 2017.12.26 0 0 18961

Mindenkinek Boldog Ünnepeket Kívánok!

 

Rózsa, nézegettem a vákuumozó gépeket 20+ tól nagyon sokféle van, van-e valami gyakorlati tapasztalatod, hogy mire vigyázzak a kiválasztásnál ?

Korábban már vettem egy régi hűtőt és raktam bele egy másik termosztátot amivel tudok nagyobb hőmérsékletet is állítani, csak a szellőztetés és penész gátolt meg, most ez remélem megoldás lehet, mert pince hiányában nehéz az érlelés.

Néztem a Beerodalom-t, túl nagy a választék, régebben STI12-t használtam a parenyicához, tudom hogy a CHN lágyabb ízt eredményezett, de én jobban tudtam időben ütemezni. CHN-22-t tervezek venni trappista jellegű sajtokhoz, túróhoz is jó stb..

Vélemény, javaslat ?

köszönöm

Barna

Előzmény: elefada (18957)
kerecsen35 Creative Commons License 2017.12.25 0 0 18960

Jó nektek! :) Irigykedem. Azt már elhatároztam, hogy amint lesz lehetőségem, akkor Alpesi kecskéim lesznek, és fajta tiszták. Azoknak a tenyésztéséből, és a sajtozásból szerintem meg lehet élni. Viszont, hogy több lábon álljak, mert kell e mellé még valami, ezért most januárban indul egy méhész suli, amire jelentkeztem. A méhészetből hamarabb el tudok indulni, de utána ha majd lesz saját tanyám, akkor jön mellé majd a sajtozás is.

 

Előzmény: elefada (18959)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!