Keresés

Részletes keresés

Netti 915 Creative Commons License 2019.02.10 0 0 19055

Sziasztok!

 

Segítségre lenne szükségem. Érlelt sajtokat készítek, raclette és trappista a Pannitól rendelt kultúrákkal. A novemberben készült sajtjaim jók lettek semmi probléma nem volt velük. Januárban ismét elkezdtem érlelt sajtokat készíteni, azonban azzal kell szembesülnöm hogy a sajtjaim 2 héttel az elkészítés után elkezdenek puffadni és repedni. Eleinte azt hittem a lizozim nem hat mert elvileg 2019.01. volt a szavatossága, ezért rendeltem újat igaz ennek is rövid a szav. ideje 2019. 03. de ennek még jónak kell lennie, mégis újra reped a sajt. A mi teheneink nem kapnak erjesztett takarmányt azonban októbertől egy ismerőstől hozunk még plusz tejet kiegészítésnek mivel legalább 70-80 literből szoktam csinálni érlelt sajtokat, de ők sem etetnek erjesztett takarmányt. A segítségeteket kérném mert már nem tudom mi lehet a baj mindent ugyan úgy csinálok mint 2 hónapja mégis valami hibádzik.

Aradi75 Creative Commons License 2019.01.29 0 0 19054

 Nagyon szépen köszönöm !

Előzmény: elefada (19052)
mgy Creative Commons License 2019.01.28 0 0 19053

Hölgyek, Urak,

Az ukrán tejszeparátorból melyiket érdemes megvenni?
Valahogy nekem a műanyag nem túl szimpi, viszont (aki árulja) azt mondja a fémről, hogy a gumibakok leszakadhatnak. Kérdeztem már máshol is, ott a műanyagra nem volt panasz, cserébe van egy felhasználó, akinél a fém már ment tönkre.

Mik a tapasztalataitok? Köszi!

elefada Creative Commons License 2019.01.21 0 0 19052

Ha tortadobozba teszem a pára miatt, müanyag mosogatórácsot szabok bele, ha szabadon van a hütőbe, inox rácsra kerül

 

Előzmény: Aradi75 (19049)
elefada Creative Commons License 2019.01.21 0 0 19051

Rossz választás az ementálihoz a probat. Ez egy gyursan savanyító mezofil kultüra. Ementáli, lassan savanyító mezofil+termo+propioni.

Ebböl valami más lesz, mivel a technologiát sem követted, nem volt magas höfokon utómelegítés. 

Ez abbol derül ki, hogy dolgozott a probat, gázt termelt, ezért gömbölyödött. Ha utómelegítés lett volna magas hőn, az elpusztul.

 

Előzmény: goped.hu (19045)
portos150 Creative Commons License 2019.01.21 0 0 19050

Bármilyen fém, vagy műanyag rácsra ráteheted, ami legalább olyan sűrű, mint a hűtő rácsa.... akár azt is használhatod, ha kellően fertőtlenítetted.

 

Előzmény: Aradi75 (19049)
Aradi75 Creative Commons License 2019.01.19 0 0 19049

 Kedves sajtósok !

 Ki milyen rácsot használni a Camambert éréséhez és hol szerzitek be válaszotokat előre is köszönöm üdvözlettel Aradi László 

portos150 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 19048

Hm.... lehet, hogy hibát követtél el!!

 

Kétféle puffadással találkozhatsz.....

Az egyik, amit a kóli okoz. Könnyen felismerheted, mert szivacsosan puffad, szörcsög, és savót ereszt a sajt.

 

A másik, amit egy jól sikerült trappista, vagy ementáli csinál, amikor szintén gömbölyödik (sózás után is) , amikor helyes kis lyukak képződnek bennük.

 

Az a gyanum, hogy Te épp egy jóféle puffadást akasztottál meg....

Előzmény: goped.hu (19047)
goped.hu Creative Commons License 2018.11.26 0 0 19047

Köszi, megpróbálom, mosom.

 

Úgy látom az volt az ehxéb baj hogy melege volt. Ki lett nyitva az ablak, igy csak 17 fok van. Megszünt a felpuffadás.

Üdv .l

Előzmény: portos150 (19046)
portos150 Creative Commons License 2018.11.26 0 0 19046

Langyos sós vízzel, vagy édes savó-sós víz keverékével minden nap lemosni

 

Előzmény: goped.hu (19045)
goped.hu Creative Commons License 2018.11.21 0 0 19045

Sziasztok!

 Elkészült ma 1 hete az első sajtom. 2.22 kg, ementálit szerettem volna. Probat 222 anyaggal kultúrázam. 

Préseltem 24 órát, és sósvizes fürdőben volt forgatva újabb 24 órát.

Jelenleg 18-20 fokos helyiségben rácson, forgatva szárad.

 

Próbálnám:

Megjelentek a penész foltok. Mit tegyek?

Köszi

perika53 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 19044

Na most megtaláltam a videót, de ennél több amit a múltkor itt leírtál. Ha van időd, időnként tájékoztass bennünket, hogy merre haladtok. Sok sikert!

Előzmény: elefada (19041)
Redlidike Creative Commons License 2018.10.29 0 0 19043

Szia! Úgy tudom, hogy amivel a Cheddar sajtot színezik az az annatto. A neten különféle webáruházakban árulnak annatto port.

Előzmény: papadzso (19042)
papadzso Creative Commons License 2018.10.26 0 0 19042

Sziasztok. Megtudnátok mondani hol lehet venni vagy kapni a sajthoz színezéket azt a sárgát. Bizonyos sajtokhoz is ilyet adnak hogy szép sárgás narancssárgás színe legyen a sajt tésztának.

elefada Creative Commons License 2018.10.21 0 0 19041

Még gyerekcipöben járunk, a tavalyi mustrán jött össze a csoport, idein bemutatkoztunk, hivatalossá az e havi talin alakulunk.

Ird be a googleba TV2 Sajtmustra.

Előzmény: perika53 (19040)
perika53 Creative Commons License 2018.10.21 0 0 19040

Kerestem a neten a csoportotokat, de nem találtam semmit. Hol lehet többet megtudni rólatok? Örülök, és gratulálok, hogy eddig jutottál de ez már meghaladja a mi tudásunkat, ez már profi sajtkészítés. 

 

Előzmény: elefada (19029)
portos150 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 19039

Nem akármilyen kenyér..... és nem akármilyen penész..... szóval jobb nem kísérletezni.

Előzmény: gombászok (19037)
gombászok Creative Commons License 2018.10.09 0 0 19038

Nagyon tetszik, feltétlen kipróbálom!

Előzmény: elefada (19034)
gombászok Creative Commons License 2018.10.09 0 0 19037

A friss sajttésztába keverik a penészkultúrát(olvastam, hogy penészes kenyér megszárítva porrá törve is jó???), és formázás, préselés után hosszú tűvel nyitnak utat a penészek fejlődéséhez szükséges levegőnek.

Előzmény: papadzso (19035)
elefada Creative Commons License 2018.10.07 0 0 19036

Morbierre gondolsz? Az faszenes, nincs szüksége oxigénre.

Előzmény: papadzso (19035)
papadzso Creative Commons License 2018.10.06 0 0 19035

Sziasztok. Valaki meg tudná mondani, hogy azokba a sajtokba amiknek csak a közepén van egy vékony csíkban kék penész azt hogy készítik. Valahogy levegőt is kell kapnia ott belül. 

elefada Creative Commons License 2018.10.03 0 0 19034

Persze! 

SÖT!!! Ekkor kostolhatsz egyedi ízviágot. Kritérium a nyers tej!

A tejben ott vannak alaobol a tejsavbaktériumok.Ha félkemény visszamelegítettet készítesz, 1% általam leírt joghurtot is tehetsz bele, ez termofil. 

Gyurt sajthoz, ha gyorsan akarod savanyítani adj aludtejet és ezt a joghurtot, oltsd40-42 fokon, s felejtsd el az STI, VAGY STAR 26 kultúrát.

Előzmény: DaveQ (19033)
DaveQ Creative Commons License 2018.10.03 0 0 19033

Sziasztok!

Mi történik ,ha hőkezelés,pasztőrözés nélkül beoltom a friss tejet(természetesen oltási hőmérsékleten)?....utómelegitést is használok ,mert félszáraz sajt a cél. Valamint kihagyom a kulturázást is.Saját pincében érlelném. Tudom ,hogy az a cél minél több kulturát,kalcium-kloridot stb.-t használjunk fel és vásároljunk a sajtkészitéshez....de lehet félszáraz,száraz érlelt sajtot késziteni ugy is ,hogy a folyamatban csak egyszerű oltót használunk?

elefada Creative Commons License 2018.10.02 0 0 19032

Nem szabad kikeverni, nagy kanállal tömbökben szedd a ruhára.

 

Előzmény: Törölt nick (19031)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.02 0 0 19031

Köszönöm a segítséget. Akkor nem hibáztam el. Mikor kikevertem, akkor gondoltam át, hogy kimaradt az ülepítés. Nagyon krémes lett és ízre is finom. 

Előzmény: elefada (19030)
elefada Creative Commons License 2018.09.30 0 0 19030

A krémsajtot nem is ülepítjük, mert nem is törjük fel. A  cél az, hogy minél nagyobb darabokba szedjük ki, akkor egynemü, sima krémes lesz,

Én úgy oldom meg, hogy egy pelenkát terítek a rácsra, s nagy lukas kanállal minél nagyobb darabokban szedem ki, egy rétegben elterítve, Így csepeg egy fél napot, s utánna lesülyozom. Így formázható masszát kapok. Ha rongyba szeded, felakasztod mint a túrót, vizesebb, inkább kenhetöbb masszát kapsz.

Előzmény: Törölt nick (19028)
elefada Creative Commons License 2018.09.30 0 2 19029

Rég jártam már itt, de most aktuálisan kapcsolodok a posztodhoz.

Tegnapi nap a sajtmustrán bemutatkozott a csoportunk, nevünk nyerstejes sajtkészítök. Bemutattuk a joghurtomat is, ami ipari kultúra nélküli. Csak a tej, hozzáadott adalékanyag nélkül. Elöször itt kerül leírásra, hiszen innét indultam. a technologiát még senki nem alkalmazta rajtam kívül. Beneveztem a versenyre is, de nem lett értékelve. Számítottam rá, hisz ellenérdekelt vagyok.

Tehát a technologia: készitünk egy alap gomolyát, TÖGYMELEG NYERStejböl. A savójára lesz szükségünk, de AZONNAL.

(fontosak a nagybetük)Felmelegítjük a savót 50-55 fokra, ezáltal a mezó és a rosz bacik egy részét semlegesítjük.

Lehütjük a savót 45-46 fokra, inkubáljuk (száraz dunsztba tesszük) 6 ó. Ha letelt a 6 ó a termofilok elszaporodtak. Hideg érlelésre hütőbe tesszük. Másnap már használható kultúraként. Akár így is fagyasztható kiadagova, de én az ebböl készített első joghurtot használom anyakultúrának. Ezt 6 óráig altatom, utánna felkeverem, adagolom, fagyasztom. Gyogyszertárba veszem a kb 1dl-es tégelyeket.  720ml beföttes üvegekbe altatom. 1 üvegbe 10ml anyagot teszek, a tej 45-46 fokos,és 6 órát alszik. A krémességen nagyon sokat segít, ha a tejet a  hökezeléskor 90 fokon tartod 20-30 percig, majd leveszed a tüzröl, s spontán hagyod lehülni  1-2 órát, majd hütöd 46 fokra, s így teszed bele a 10ml anyagot.

A sajtmustráról : google TV2 online sajtmustra 

Remélem, segítettem, hogy adalékanyag nélkül készítsünk tejterméket! Egészségetekre!

Előzmény: Aradi75 (19026)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.23 0 0 19028

Sziasztok.

Szeretném megkérdezni, hogy mi van olyankor, ha nem ülepítem a krémsajt alvadékot, hanem a beoltás és 12 óra pihentetes után felvágom az alvadékot és kendőbe teszem?

perika53 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 19027

http://xn--mtkiwebruhz-q7ad.hu/hu/productdisplay/fd-dvs-yf-l812-1

én ezt használom, de mindegyiknek van leírása, válogathatsz közülük. 

Itt találsz sajtformákat is. Mindenütt drágák, de ritkán kell venni :)

Előzmény: Aradi75 (19026)
Aradi75 Creative Commons License 2018.08.30 0 0 19026

Sziasztok!

 Abban szeretnék segítséget kérni .

 Milyen kulturált vegyek joghurthoz !

 Ami selymes és nem savanyú .

 Sajt forma sajt gyűrű.

 Sajnos amit találtam az nagyon drága !

 10 és 15 kg  És 3 kg-osat szeretnék

 Rozsdamentes érdekelne .

 Valaki tud ebben esetleg segíteni .

Válaszotokat előre is köszönöm üdvözlettel Aradi László

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!