Keresés

Részletes keresés

Pap Pali Creative Commons License 2020.01.04 0 0 19078

Szia!

 

Ne! Szószerint megölöd a tejet. Pasta filata-nal (is) a hőkezelès árt,  minthogy segitene a kàlcium kicsapódás miatt. Olvass vissza Elefada "alap sajtját" keressd meg, mozarella kiindulàsnak tökèletes ès működik! 

Jó sajtozàst!

Előzmény: Xdr (19077)
Xdr Creative Commons License 2020.01.04 0 0 19077

Sziasztok! 

Egy elég kezdő buta kérdésem lenne; mert ahány oldalt olvasok annyi félét írnak.

Sima házi nyers tehén tejből szeretnék mozarellat készíteni. Forraljam előtte a tejet vagy ne? :D

 

eeddie Creative Commons License 2019.11.20 0 0 19076

Rájöttem. Amikor szóltam a gazdának akkor ő fertőtlenített, de persze nekem nem szólt. Az aludttej onnantól jó lett. A kefír azért nem lett jó, mert én a kefirgombával továbbvittem a bacit. Most újra lecseréltem, a korábbit kidobtam. A joghurtom meg azért nem volt nyúlós, mert ezt a spéci bacit a joghurtkészítés negyvenvalahány fokja is már károsította. 

Mégegyszer nagyon köszönöm!!! NEm tudtam, hogy vannak ilyen nyálkaképző bacilusok, bár kezdettől valami fertőzésre gyanakodtam.

Előzmény: eeddie (19075)
eeddie Creative Commons License 2019.11.20 0 0 19075

Köszönöm a választ. Csak az a kérdés, hogy én fertőtlenítsek vagy a tehenek gazdája? Én felfőzöm a tejet, minden edényt, szűrőt mosogatógépben mosok, de ott még tudok felmenni 70 fokra, vagy kifőzni mindent. Csak attól tartok, hogy nem én vagyok a hunyó. Azóta kicsit javult a helyzet mióta szóltam neki, az aludttej már nem nyúlt legutóbb, de a kefir még mindig.

Előzmény: elefada (19074)
elefada Creative Commons License 2019.11.16 0 1 19074

Nyálkaképzö baktérium szaporodhatott el. Alapos fertötlenítés, eszközök kifözése segíthet.

 

Előzmény: eeddie (19073)
eeddie Creative Commons License 2019.11.14 0 0 19073

Tanácstalan vagyok, hátha itt tud valaki segíteni, ti értetek a tejhez én meg laikus vagyok.

Kb 20 éve készítek kefirt, aludttejet, túrót majd joghurtot vásárolt házitejből. Nem kultúrával, csak kefirgombával, tejföllel, vásárolt joghurttal, forralt tejből.

Kb 2 hete a kefir és az aludttej rettenetesen nyúlós, nem tudom felhasználni, ránézni sem birok olyan utálatos. Már lecseréltem a kefirgombákat, mert először arra gyanakodtam, hogy az fertőződött el. De nem, továbbra is vastagon nyúlik. Érdekes módon a joghurt nem nyúlós, pedig régebben azzal fordult ilyen elő, ha nem volt friss a joghurt amivel beoltottam. 

Tudnátok tanácsot adni, hogy mit rontok el? Kérdeztem a tehenek gazdáját, ő nem tud semmi problémáról, eddig más nem panaszkodott.

elefada Creative Commons License 2019.10.29 0 0 19067

Van még egy büdike a talira :)

Előzmény: Pap Pali (19070)
elefada Creative Commons License 2019.10.29 0 0 19066

Végre sikerült! Köszönet Drávai Lacinak!

 három rész:

1. rész

https://www.youtube.com/watch?v=OyJD7HtdBjI

 

2.rész

https://www.youtube.com/watch?v=0nP2Kd0DFqg

 

3.rész

https://www.youtube.com/watch?v=sRa-WyCnUkY

 

  Őrizzéték meg az utókornak, mentsétek le sokunk bibliáját!

 

 

 

 

Előzmény: berkesandor (19061)
Pap Pali Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19070

Köszönjük a tegnapi sok-sok jósàgot!

Előzmény: elefada (19069)
elefada Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19069

De! A coli már a sajtformában jelentkezik. A legeslegtutibb megoldás még kecskére is még kánikulában is, pasztörözés nélkül is, ha a fejöedénybe teszel  0,5% aludttejet, s ahogy bevitted, leszürted a tejet, már olthatod is. Az így készített gomolya estére már mehet asoba, bármilyen melegvan, nem fognak a gázokdolgozni, nem lesz se colis, se nyáritej lukas

Előzmény: berkesandor (19065)
elefada Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19068

YOUTUBE ugy tünlik el lett szurva, mert az 1-2-3 rész ugyanaz. Futunk még egy kört!

Előzmény: elefada (19067)
elefada Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19067
Előzmény: elefada (19066)
elefada Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19066
Előzmény: berkesandor (19061)
berkesandor Creative Commons License 2019.08.14 0 0 19065

Kólira nem gondolnék, inkább a nem megfelelő kádmunkára.

Kiveszem a formából és érzem hogy nem elég tömött, a kóli nem hiszem, hogy olyan gyorsan fel tudá fújni.

Amiket sajtruhában készítek, azokban jóval kevesebb a lyuk. 

Ezért gondolom, hogy technológiai eredetű a probléma.

Előzmény: Kecskeb (19064)
Kecskeb Creative Commons License 2019.08.14 0 0 19064

Mert kólis a sajt.

Termizáld a tejet, 63 fokon, majd hűtsd vissza oltási hőmérsékletre, akkor nem lesz kólis.

Előzmény: berkesandor (19063)
berkesandor Creative Commons License 2019.08.10 0 0 19063

Gomolyával próbálkoztam, minden jól sikerült, majdnem.

Mikor kiveszem a sófürdőből a sajtot, megnyomkodom, "szuszug".

Valamiért több a lyuk benne mint szeretném.

elefada Creative Commons License 2019.08.09 0 1 19062

folyamatban

Előzmény: berkesandor (19061)
berkesandor Creative Commons License 2019.08.07 0 0 19061

Üdv mindnekinek!

 

A fórumot böngészve, több helyen is említettetek a sajtosferi féle 3 részes videót.

Sajnos egyik linken sem elérhetőek már a videók.

Fellelhetőek még a videók valahol?

elefada Creative Commons License 2019.07.02 0 0 19060

Hú, de mozgalmas itt az élet!

Ébresztő, sajtra fel!

https://www.facebook.com/events/415438435726539/

elefada Creative Commons License 2019.06.08 0 0 19059

Majd összel. Most híg a tej, legelös! Segíteni úgy tudsz, hogy  sürün kevergeted melegítés közben, hogy minnél jobban párologjon.

Előzmény: reg1000 (19058)
reg1000 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 19058

Üdv!

Valaii tudja, hogy lehetne keményebb állagú joghurtot készíteni?

Eddig így csináltam: 1,5l tejet 85 fokon hőn tartottam 25 percig, lehűtöttem 45 fokra, beletettem 2 kanál élőflórás joghurtot, 6 órán át 41 fokon tartottam. Így is jó, de szeretnék keményebbet.

Netti 915 Creative Commons License 2019.02.19 0 0 19057

Köszönöm a választ bár ezek közül egyik lehetőség sem áll fenn, most kaptam egy tippet hogy talán egy eléggé szapora spórás baktériumfertőzéssel állhatok szemben, ezért durva fertőtlenítést végzek mindenhol, remélhetőleg az segít.

Előzmény: Kecskeb (19056)
Kecskeb Creative Commons License 2019.02.13 0 0 19056

Következőket nézd át, (ami most más mint nyáron):

 

-hibás préselés (gyűrődés keletkezik)

-hibás kéregkezelés (pl. a kitüremkedő sajtszél éles levágása)

-nedves sajt kenegetése

-meleg száraz huzatos helyiség (én erre tippelek a fűtés miatt)

-elégtelen savóelfolyás (az üstmunka nem megfelelő) .... túl sok savó marad a sajtban, pl. renyhe alvadás miatt is...

Előzmény: Netti 915 (19055)
Netti 915 Creative Commons License 2019.02.10 0 0 19055

Sziasztok!

 

Segítségre lenne szükségem. Érlelt sajtokat készítek, raclette és trappista a Pannitól rendelt kultúrákkal. A novemberben készült sajtjaim jók lettek semmi probléma nem volt velük. Januárban ismét elkezdtem érlelt sajtokat készíteni, azonban azzal kell szembesülnöm hogy a sajtjaim 2 héttel az elkészítés után elkezdenek puffadni és repedni. Eleinte azt hittem a lizozim nem hat mert elvileg 2019.01. volt a szavatossága, ezért rendeltem újat igaz ennek is rövid a szav. ideje 2019. 03. de ennek még jónak kell lennie, mégis újra reped a sajt. A mi teheneink nem kapnak erjesztett takarmányt azonban októbertől egy ismerőstől hozunk még plusz tejet kiegészítésnek mivel legalább 70-80 literből szoktam csinálni érlelt sajtokat, de ők sem etetnek erjesztett takarmányt. A segítségeteket kérném mert már nem tudom mi lehet a baj mindent ugyan úgy csinálok mint 2 hónapja mégis valami hibádzik.

Aradi75 Creative Commons License 2019.01.29 0 0 19054

 Nagyon szépen köszönöm !

Előzmény: elefada (19052)
mgy Creative Commons License 2019.01.28 0 0 19053

Hölgyek, Urak,

Az ukrán tejszeparátorból melyiket érdemes megvenni?
Valahogy nekem a műanyag nem túl szimpi, viszont (aki árulja) azt mondja a fémről, hogy a gumibakok leszakadhatnak. Kérdeztem már máshol is, ott a műanyagra nem volt panasz, cserébe van egy felhasználó, akinél a fém már ment tönkre.

Mik a tapasztalataitok? Köszi!

elefada Creative Commons License 2019.01.21 0 0 19052

Ha tortadobozba teszem a pára miatt, müanyag mosogatórácsot szabok bele, ha szabadon van a hütőbe, inox rácsra kerül

 

Előzmény: Aradi75 (19049)
elefada Creative Commons License 2019.01.21 0 0 19051

Rossz választás az ementálihoz a probat. Ez egy gyursan savanyító mezofil kultüra. Ementáli, lassan savanyító mezofil+termo+propioni.

Ebböl valami más lesz, mivel a technologiát sem követted, nem volt magas höfokon utómelegítés. 

Ez abbol derül ki, hogy dolgozott a probat, gázt termelt, ezért gömbölyödött. Ha utómelegítés lett volna magas hőn, az elpusztul.

 

Előzmény: goped.hu (19045)
portos150 Creative Commons License 2019.01.21 0 0 19050

Bármilyen fém, vagy műanyag rácsra ráteheted, ami legalább olyan sűrű, mint a hűtő rácsa.... akár azt is használhatod, ha kellően fertőtlenítetted.

 

Előzmény: Aradi75 (19049)
Aradi75 Creative Commons License 2019.01.19 0 0 19049

 Kedves sajtósok !

 Ki milyen rácsot használni a Camambert éréséhez és hol szerzitek be válaszotokat előre is köszönöm üdvözlettel Aradi László 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!