Sziasztok, új szereplő vagyok a fórumon és a sajtkészítésben, elnézést, ha kérdésem ezért butaság. Eddig mindig nyers tejjel dolgoztam (saját fejésből), de most már pasztőrizálnék. Próbálta ezt már valaki szuvidáló rúdd?
Szia! Köszönöm! Minden rendben ment, nagyon jó lett a mozarella. Illetve 3 részletben készítettem, az első adag brutál kemény, gumis lett. A másik 2 adag pedig puha, krémes. Az elsőt túlságosan kinyomkodtam esetleg?
Ne! Szószerint megölöd a tejet. Pasta filata-nal (is) a hőkezelès árt, minthogy segitene a kàlcium kicsapódás miatt. Olvass vissza Elefada "alap sajtját" keressd meg, mozarella kiindulàsnak tökèletes ès működik!
Rájöttem. Amikor szóltam a gazdának akkor ő fertőtlenített, de persze nekem nem szólt. Az aludttej onnantól jó lett. A kefír azért nem lett jó, mert én a kefirgombával továbbvittem a bacit. Most újra lecseréltem, a korábbit kidobtam. A joghurtom meg azért nem volt nyúlós, mert ezt a spéci bacit a joghurtkészítés negyvenvalahány fokja is már károsította.
Mégegyszer nagyon köszönöm!!! NEm tudtam, hogy vannak ilyen nyálkaképző bacilusok, bár kezdettől valami fertőzésre gyanakodtam.
Köszönöm a választ. Csak az a kérdés, hogy én fertőtlenítsek vagy a tehenek gazdája? Én felfőzöm a tejet, minden edényt, szűrőt mosogatógépben mosok, de ott még tudok felmenni 70 fokra, vagy kifőzni mindent. Csak attól tartok, hogy nem én vagyok a hunyó. Azóta kicsit javult a helyzet mióta szóltam neki, az aludttej már nem nyúlt legutóbb, de a kefir még mindig.
Tanácstalan vagyok, hátha itt tud valaki segíteni, ti értetek a tejhez én meg laikus vagyok.
Kb 20 éve készítek kefirt, aludttejet, túrót majd joghurtot vásárolt házitejből. Nem kultúrával, csak kefirgombával, tejföllel, vásárolt joghurttal, forralt tejből.
Kb 2 hete a kefir és az aludttej rettenetesen nyúlós, nem tudom felhasználni, ránézni sem birok olyan utálatos. Már lecseréltem a kefirgombákat, mert először arra gyanakodtam, hogy az fertőződött el. De nem, továbbra is vastagon nyúlik. Érdekes módon a joghurt nem nyúlós, pedig régebben azzal fordult ilyen elő, ha nem volt friss a joghurt amivel beoltottam.
Tudnátok tanácsot adni, hogy mit rontok el? Kérdeztem a tehenek gazdáját, ő nem tud semmi problémáról, eddig más nem panaszkodott.
De! A coli már a sajtformában jelentkezik. A legeslegtutibb megoldás még kecskére is még kánikulában is, pasztörözés nélkül is, ha a fejöedénybe teszel 0,5% aludttejet, s ahogy bevitted, leszürted a tejet, már olthatod is. Az így készített gomolya estére már mehet asoba, bármilyen melegvan, nem fognak a gázokdolgozni, nem lesz se colis, se nyáritej lukas
Köszönöm a választ bár ezek közül egyik lehetőség sem áll fenn, most kaptam egy tippet hogy talán egy eléggé szapora spórás baktériumfertőzéssel állhatok szemben, ezért durva fertőtlenítést végzek mindenhol, remélhetőleg az segít.
Segítségre lenne szükségem. Érlelt sajtokat készítek, raclette és trappista a Pannitól rendelt kultúrákkal. A novemberben készült sajtjaim jók lettek semmi probléma nem volt velük. Januárban ismét elkezdtem érlelt sajtokat készíteni, azonban azzal kell szembesülnöm hogy a sajtjaim 2 héttel az elkészítés után elkezdenek puffadni és repedni. Eleinte azt hittem a lizozim nem hat mert elvileg 2019.01. volt a szavatossága, ezért rendeltem újat igaz ennek is rövid a szav. ideje 2019. 03. de ennek még jónak kell lennie, mégis újra reped a sajt. A mi teheneink nem kapnak erjesztett takarmányt azonban októbertől egy ismerőstől hozunk még plusz tejet kiegészítésnek mivel legalább 70-80 literből szoktam csinálni érlelt sajtokat, de ők sem etetnek erjesztett takarmányt. A segítségeteket kérném mert már nem tudom mi lehet a baj mindent ugyan úgy csinálok mint 2 hónapja mégis valami hibádzik.
Az ukrán tejszeparátorból melyiket érdemes megvenni? Valahogy nekem a műanyag nem túl szimpi, viszont (aki árulja) azt mondja a fémről, hogy a gumibakok leszakadhatnak. Kérdeztem már máshol is, ott a műanyagra nem volt panasz, cserébe van egy felhasználó, akinél a fém már ment tönkre.