Keresés

Részletes keresés

gombászok Creative Commons License 2020.03.29 0 0 19092

Igen, jó és élőflórás, natúr. Bár én még nem élőflórás joghurtot nem ettem, lehet, hogy az ízesítettek ilyenek?? Na, én olyat nem, köszönöm! Mindegyik pacsuli ízű, illatú, tele mű aromával.

Köszönöm a fáradozásodat, hogy megírtad a házi oltó-kultúra receptjeit, emlékeim szerint ezt már többször elkövetted(visszaesőként).

Egyszer majd úgyis kipróbálom, mivel a házi megoldásokat ahol tudom, megtehetem előnyben szoktam részesíteni.

Előzmény: elefada (19091)
elefada Creative Commons License 2020.03.28 0 1 19091

Igen, ha jó  és élöflorás friss,fagyaszthatod.

Saját

termofil kultúra gyártása: ala elefada

 

 friss édes tejből gomolyát készítünk, a savójából  kb1 litert 50-55 fokig hevítünk.

Lehűtjük 45-46 fokra, befőttes üvegben pokrócba csavarjuk, hőn tartjuk 6 ó, majd hü tőbe tesszük .

Másnap kiadagoljuk és fagyasztjuk. Ez lesz a termofil kultúra, sajthoz 10 lre 0,5-1%

 

Joghurt

Másnap reggel a frissen fejt tejet 90 fokra hevítjük, fél órát itt tartjuk, majd lehűtjük 46 fokra. 7 DL üvegekbe töltjük, s az előző nap készített savóból 10ml-t teszünk minden üvegbe.

Pokrócba takarjuk, hőn tarjuk 6-8-10 órán át és kész a joghurt, hütöbe 24 ó hidegérlelés után fogyasztható

,vagy kis só hozzáadásával , hidegen 24 ó csepegtetéssel görög joghurt,

 48 -72 ó csepegtetéssel(hűtő)labneh azaz joghurt sajt

  A kész joghurtot is használhatod  termofil kultúrának . gyógyszertári kifertőtlenített tégelybe rakod, lefagyasztod.

 

Használom joghurt indítónak, vagy pasta filetához 1%aludttej(mezó kultúra)+ 1%joghurt(termo kultúra)40-42 fok kb 4 ó

 

 

A  mezofil kultúra sima aludttej.

 

PASTA-FILETA 1-1% MEZÓ TERMO 42 FOK 2 Ó KULTÚRÁZÁS, 40 PERC OLTÁS, GOMOLYA TECHNOLOGIA, MIRE VÉGZEL, HA ELÉG MELEG VAN A SAJTKONYHÁBAN, TEHETED IS FEL A VIZET, A SAJT 5,2 KÖRÜL NYUJTHATÓ.

 

Előzmény: gombászok (19088)
gombászok Creative Commons License 2020.03.27 0 0 19090

Nem a kihozatal az elsődleges szempont, hanem az íz és az állag, amit 20 éve megszokott a család. Csak saját fogyasztásra készül, hetente egy alkalommal.

Sok kipróbáláson vagyok túl, csak egy bizonyos gyártó bizonyos márkanevű terméke tudja ezt produkálni, és krémes-selymes, homogén a végtermék, kellemes, nem túl savanyú.Ráadásul ezt még vadászni is kell, nem minden üzlet tartja a polcon.

Minden másból történő  gyártásnál a "joghurtunk" vagy savósodik, vagy túrósodik, vagy túl savanyú lesz. Ráadásul 1-2x még "utángyártani" is tudom, jó minőségben a sajáttal, utána viszont frissíteni kell a kultúrát.

 

Nem tudom, milyen savóra gondoltál, nálunk csak aludttej savó képződik, abból aludttej lesz, sajtot csak elvétve készítettem, most nincs rá idő, nyakunkon a kerti munkák.

Ezért gondoltam fagyasztani a boltit, egyet kipróbálok, aztán meglátom.

Előzmény: Pap Pali (19089)
Pap Pali Creative Commons License 2020.03.27 0 0 19089

Bolti joghurt helyett....., te magad is előtudod savóból àllítani a thermo-t  ès màris van joghurtod. Èn nem fagyasztanàm le, hűtőben elvan ès tapasztalatom szerint nem rosszabb a kihozatal. 

Előzmény: gombászok (19088)
gombászok Creative Commons License 2020.03.25 0 0 19088

Saját joghurt készítéshez bolti joghurtot használok oltóanyagnak. (ne kövezzetek meg érte, így kényelmesebb)

Mióta így otthon marasztaltak, jól bevásároltam oltóanyagból, de ugye az nem tartható el korlátlanul.

Kérdésem: ha lefagyasztom, és kiolvasztás után használom, hatásos marad-e??

elefada Creative Commons License 2020.03.16 0 0 19087

Ért! Azaz sajtosodott.

 

Előzmény: BarnaM7 (19086)
BarnaM7 Creative Commons License 2020.03.15 0 0 19086

Sziasztok,

Az elmúlt pár hónapban újra nekikezdtem a sajt készítéstnek.

A múltkor paranyicának csináltem alapot, betettem a hűtőbe és csak több nap után jutott eszembe.

Gondoltam 1hét után már nem csinálok vele semmit, biztos túlsavanyodott, 10 nap után ki akartam dobni, azt láttam, hogy nem penészedett meg és átalakult, olyan lett mint vmi pizza-mozzarella.

mi történhetett vele ?

Barna

elefada Creative Commons License 2020.02.24 0 0 19085

Szívesen! Én citromsavat sem teszek a kecsketejbe, csak a hö hatására is kicsapodik!

 

Előzmény: fogfutár (19084)
fogfutár Creative Commons License 2020.02.24 0 0 19084

Köszönöm a választ!

Mi is erre a következtetésre jutottunk, de jól jött a megerősítés.

Előzmény: elefada (19083)
elefada Creative Commons License 2020.02.23 0 0 19083

Savanyú volt a savó!

 

Előzmény: fogfutár (19082)
fogfutár Creative Commons License 2020.02.23 0 0 19082

Sziasztok!

 

Tudnátok segíteni mi lehet az oka, hogy nem áll össze az orda?

Ahogy korábban már pár alkalommal, most is citromsavval csapattuk ki. Ki is csapódott, azonban amikor ki akartuk merni a szűrővel, szinte maradék nélkül átszivárgott a lyukakon, pedig eddig így működött.

elefada Creative Commons License 2020.01.22 0 0 19081

Ezt magadnak kell eldönteni, de segítek.

Nyerstej akkor müködik jól, ha saját egészséges állat,saját tejét frissen dolgozod fel, eredmény, egy egyedi ízvilág.

Pasztörözött tej, ha vásárolod, ha nem friss , ajánlatos a pasztörözés, eredmény, egy  kommersz, jellegtelen ,tömegtermék. 

Előzmény: Tadora (19080)
Tadora Creative Commons License 2020.01.16 0 0 19080

Sziasztok, új szereplő vagyok a fórumon és a sajtkészítésben, elnézést, ha kérdésem ezért butaság. Eddig mindig nyers tejjel dolgoztam (saját fejésből), de most már pasztőrizálnék. Próbálta ezt már valaki szuvidáló rúdd?

Xdr Creative Commons License 2020.01.13 0 0 19079

Szia! Köszönöm! Minden rendben ment, nagyon jó lett a mozarella. Illetve 3 részletben készítettem, az első adag brutál kemény, gumis lett. A másik 2 adag pedig puha, krémes. Az elsőt túlságosan kinyomkodtam esetleg? 

Előzmény: Pap Pali (19078)
Pap Pali Creative Commons License 2020.01.04 0 0 19078

Szia!

 

Ne! Szószerint megölöd a tejet. Pasta filata-nal (is) a hőkezelès árt,  minthogy segitene a kàlcium kicsapódás miatt. Olvass vissza Elefada "alap sajtját" keressd meg, mozarella kiindulàsnak tökèletes ès működik! 

Jó sajtozàst!

Előzmény: Xdr (19077)
Xdr Creative Commons License 2020.01.04 0 0 19077

Sziasztok! 

Egy elég kezdő buta kérdésem lenne; mert ahány oldalt olvasok annyi félét írnak.

Sima házi nyers tehén tejből szeretnék mozarellat készíteni. Forraljam előtte a tejet vagy ne? :D

 

eeddie Creative Commons License 2019.11.20 0 0 19076

Rájöttem. Amikor szóltam a gazdának akkor ő fertőtlenített, de persze nekem nem szólt. Az aludttej onnantól jó lett. A kefír azért nem lett jó, mert én a kefirgombával továbbvittem a bacit. Most újra lecseréltem, a korábbit kidobtam. A joghurtom meg azért nem volt nyúlós, mert ezt a spéci bacit a joghurtkészítés negyvenvalahány fokja is már károsította. 

Mégegyszer nagyon köszönöm!!! NEm tudtam, hogy vannak ilyen nyálkaképző bacilusok, bár kezdettől valami fertőzésre gyanakodtam.

Előzmény: eeddie (19075)
eeddie Creative Commons License 2019.11.20 0 0 19075

Köszönöm a választ. Csak az a kérdés, hogy én fertőtlenítsek vagy a tehenek gazdája? Én felfőzöm a tejet, minden edényt, szűrőt mosogatógépben mosok, de ott még tudok felmenni 70 fokra, vagy kifőzni mindent. Csak attól tartok, hogy nem én vagyok a hunyó. Azóta kicsit javult a helyzet mióta szóltam neki, az aludttej már nem nyúlt legutóbb, de a kefir még mindig.

Előzmény: elefada (19074)
elefada Creative Commons License 2019.11.16 0 1 19074

Nyálkaképzö baktérium szaporodhatott el. Alapos fertötlenítés, eszközök kifözése segíthet.

 

Előzmény: eeddie (19073)
eeddie Creative Commons License 2019.11.14 0 0 19073

Tanácstalan vagyok, hátha itt tud valaki segíteni, ti értetek a tejhez én meg laikus vagyok.

Kb 20 éve készítek kefirt, aludttejet, túrót majd joghurtot vásárolt házitejből. Nem kultúrával, csak kefirgombával, tejföllel, vásárolt joghurttal, forralt tejből.

Kb 2 hete a kefir és az aludttej rettenetesen nyúlós, nem tudom felhasználni, ránézni sem birok olyan utálatos. Már lecseréltem a kefirgombákat, mert először arra gyanakodtam, hogy az fertőződött el. De nem, továbbra is vastagon nyúlik. Érdekes módon a joghurt nem nyúlós, pedig régebben azzal fordult ilyen elő, ha nem volt friss a joghurt amivel beoltottam. 

Tudnátok tanácsot adni, hogy mit rontok el? Kérdeztem a tehenek gazdáját, ő nem tud semmi problémáról, eddig más nem panaszkodott.

elefada Creative Commons License 2019.10.29 0 0 19067

Van még egy büdike a talira :)

Előzmény: Pap Pali (19070)
elefada Creative Commons License 2019.10.29 0 0 19066

Végre sikerült! Köszönet Drávai Lacinak!

 három rész:

1. rész

https://www.youtube.com/watch?v=OyJD7HtdBjI

 

2.rész

https://www.youtube.com/watch?v=0nP2Kd0DFqg

 

3.rész

https://www.youtube.com/watch?v=sRa-WyCnUkY

 

  Őrizzéték meg az utókornak, mentsétek le sokunk bibliáját!

 

 

 

 

Előzmény: berkesandor (19061)
Pap Pali Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19070

Köszönjük a tegnapi sok-sok jósàgot!

Előzmény: elefada (19069)
elefada Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19069

De! A coli már a sajtformában jelentkezik. A legeslegtutibb megoldás még kecskére is még kánikulában is, pasztörözés nélkül is, ha a fejöedénybe teszel  0,5% aludttejet, s ahogy bevitted, leszürted a tejet, már olthatod is. Az így készített gomolya estére már mehet asoba, bármilyen melegvan, nem fognak a gázokdolgozni, nem lesz se colis, se nyáritej lukas

Előzmény: berkesandor (19065)
elefada Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19068

YOUTUBE ugy tünlik el lett szurva, mert az 1-2-3 rész ugyanaz. Futunk még egy kört!

Előzmény: elefada (19067)
elefada Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19067
Előzmény: elefada (19066)
elefada Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19066
Előzmény: berkesandor (19061)
berkesandor Creative Commons License 2019.08.14 0 0 19065

Kólira nem gondolnék, inkább a nem megfelelő kádmunkára.

Kiveszem a formából és érzem hogy nem elég tömött, a kóli nem hiszem, hogy olyan gyorsan fel tudá fújni.

Amiket sajtruhában készítek, azokban jóval kevesebb a lyuk. 

Ezért gondolom, hogy technológiai eredetű a probléma.

Előzmény: Kecskeb (19064)
Kecskeb Creative Commons License 2019.08.14 0 0 19064

Mert kólis a sajt.

Termizáld a tejet, 63 fokon, majd hűtsd vissza oltási hőmérsékletre, akkor nem lesz kólis.

Előzmény: berkesandor (19063)
berkesandor Creative Commons License 2019.08.10 0 0 19063

Gomolyával próbálkoztam, minden jól sikerült, majdnem.

Mikor kiveszem a sófürdőből a sajtot, megnyomkodom, "szuszug".

Valamiért több a lyuk benne mint szeretném.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!