Kicsi emma, én Mulan 18-as hozzászólása alpján csináltam az idén csak én egyszerre páéroltam meg a barackot és egyszerre öntöttem rá a cukros lét, nem többszöri leöntéssel. Igy elég hamar megvolt és már egy hónapja szépen áll, semmi baja. Mivel hogy a barack leves és édes én szükön 20 dkg cukrot tettem hozzá és azt javaslom kicsit kevesebb vizzel csináld mert elég sok levet ereszt.
Sziasztok!
Valahol a topik elején olvastam a zseléfixel való befőtt eltevésről. Hallhatnék róla bővebben? Én azt hittem az csak dzsemek és lekvárok eltevéséhez van. A napokban valamikor barackot fogok eltenni, csinálok dzsemet zseléfixel és szeretnék egészbe is eltenni belőle. Erre várok érdekes tippeket. Az eper quittineel szuper lett :).
Sziasztok!
Én is ide találtam és lenne egy fontos és sürgős kérdésem. Vettem a Hass-tól Quittin (azt hiszem igy hivják) zselirozó befőzőszert. Eper dzsemet szeretnék ma főzni és itt olvastam, hogy nem kell hozzá sok cukor, a tasakon viszont azt irja, hogy 1 kg eperhez 1 kg cukor és 1 tasak ilyen befőzőszer kell. Hogy is van ez? Ti hogy csináljátok, mennyi cukorral? Más befőzőszer nem is kell bele? Nem kell a kapakokat kifőzni felhasználás előtt? Nekem valaki ezt tanácsolt. Tényleg annyi kevés ideig kell főzni? Mennyi ideig áll igy el a dzsem? Ma délután szeretnék is nekilátni, ezért sürgős tanács kellene. Kérlek irjatok. Köszike.
Az én lekvárom sem folyik ki, noha soha nem is tettem bele semmi hőre keményedőt. A ribizlizselé viszont kifolyna - ha beletenném. (Egyáltalán: úgy lehet kicsalogatni az üvegből, hogy meleg vízbe állítom, azután mehet a gyümölcstortára, és újra összeáll). A bolti lekvár viszont kifolyik. Ezért firtatgatom, hogy érdemes-e megpróbálkozni ezekkel az izékkel, bár azt hiszem én már maradok a bevált szisztémáknál, még ha macerásabbnak tűnik is.
Sajnos én nem tudok béraszalást, pedig biztosan létezik.
Eperfagyasztás: ha blnsírozva fagyasztod le, és kevés hideg vízben engedteted fel, sokkal kevésbé jelentkezik az a bizonyos állag- és küllemváltozás - esetleg próbáld ki egy kis tételen. Van, aki a cukrozva fagyasztásra esküszik. Ha szeretitek a gyümölcsturmixokat, eperkrémlevest, ilyesmit:összetörve, lecukrozva (esetleg pár csepp citromlével) is lehet fagyasztani (ráadásul jól tárolható csinos kis tömböket csinálhatsz belőle)
A nyersen eltett szörp esetén is minimális a vitaminveszteség. Ha direkt szörpnek kezeled aprítva (de vágva, és nem zúzva) is lecukrozhatod és kendőn jól lecsurgatva elég sok levet ad.
OLvastam valahol, de nem próbáltam a nyers, szódavizes eltevést, amiben fitt marad a gyümölcs - talán az idejárók közül ismeri valaki.
én is abban gondolkodtam, hogy esetleg összebarkácsolok valamit és munkába állítom a hajszárítót. De amíg van jobb,addiig megkérdezem.
Bérbe nem lehet aszaltatni valahol ? (Gondolom ez meg macerás a szállítgatások miatt.)
Eper : nem tudom, de valamit kell kezdeni vele, én meg újító hajlamú ember vagyok. Fagyasztóból kivéve olyan érdekes állaga van, hogy inkább nem. Próbáltuk, nem jött be.
Az aszalás "tisztább szárazabb érzés", bárhol tárolható, nem foglalja el a helyet a zöldféléktől, kellemesebb így gyümölcsözni.
Hát, azt hiszem nagyobb mennyiségek aszalására tényleg nem igazán alkalmas a környezet - egy-két zacskónyit, ami elég mondjuk a diákkenyérbe télen, még csak meg tudsz csinálni, de a dömpingfeldolgozást még akkor sem nagyon, ha ideális az időjárás (száraz meleg), és az egész lakást beteregeted gyümölccsel. Ha van valami szellőztethető de fűthető helyiséged (egy kamra, vagy valami, egy egyszerű ventillátoros hősugárzóval), amit be tudsz polcozni, talán nem olyan reménytelen az ügy.
Nem gondolkoztok esetleg inkább fagyasztóládában?
Ps: Aszalt eperről még nem hallottam, azt is szoktak?
Xenike kedves: persze, hogy lehetsz a feleségem (majd az otthonival megbeszéljük!!!), csak előbb az együttélési hibalistában írd meg légyszi, hogy milyen hibákat nem szeretsz a férfiakban:-)))) Szeretek ugyanis megfelelni! No most, ha mégsem jönne össze a dolog, akkor azt javaslom, hogy Eisenstadtba ugorj ki és ott kb. 10-12 ezer fornyákért megkapod!....szerintem ez utóbbi megoldással jobban járnál, bááááár ki tudja?????? qszi
Meglátásom szerint az aszalás is a télire eltevés kategóriába sorolható.
Tudnátok okos tanácsokat erre vonatkozóan ?
Az a helyzet, hogy mi a szüleimtől szerezzük be a gyümölcsöket - meggy, eper, cseresznye, barack -, de dömping szerűen, tehát egyszerre elég sokat. A klasszikus befőzés a cukrozás és a vitamin-vesztés miatt nem szimpatikus, ezért gondolkodom az aszalásban (lakótelepi lakás!).
A kapható aszalógépek elég kicsik, lassúak.
Van megoldás ?
Bocs, kicsit későn kapcsoltam, hogy kimondottan ilyen zselírozósat kértél. Én nem próbáltam, egyszerűen kikoppintottam az ehavi Magyar Konyha Oetker-mellékletéből, de nem bírtam ki kommentár nélkül:))))
Hozzávalók:
1250 g eper (előkészítve mérjük meg), 1 tasak (500 g) dr. Oetker Zselírozó cukor Speciál (a neve kész horror - Mulan megj.), 1/2 tasak (5 g) dr. Oetker Citromsav (nehogy más márkájú, netán gyógyszertárban beszerzett kisbetűs citromsavat próbálj használni - Mulan megj.)
Elkészítés:
Az epret megmossuk, jól lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, kicsire vágjuk, lemérjük. (lehetőleg analitikai mérlegen, nehogy 1253 g legyen! - Mulan megj.)
A gyümölcsöt egy edénybe rakjuk, a Zselírozó cukrot és a Citromsavat hozáadjuk, jól elkeverjük. Az elegyet nagy lángon, állandó keverés mellett felforrlajuk, 1 percig forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. Még párszor megkeverjük, üvegekbe töltjük, lezárjuk, 5 percig fejjel lefelé állni hagyjuk.
(A vastag betűs kiemelések az eredetiből származnak - Mulan megj.)
Rahell, bár a használati útmutató nem egészen ezt ajánlja, de én ( ismerőstől kapott recepttel) így csináltam:
Az epret leszáraztam, megmostam, és egy jó nagy edénybe tettem, aztán jól összegyúrmáztam.Van aki turmixolja, vagy késsel apróra vágja.Én egyszerűen szétnyomogattam, így darabos is, meg nem is.1 kg eperhez 1/2 kg cukrot adtam, plusz az egészhez 1 csomag szalicilt.Indőnként megkevergettem, hogy a cukor elolvadjon.Amikor ez megtörtént, 2 csomag zseléfixet felfőztem 4 ekanál cukorral, és amikor már nem volt túl forró, belekevertem az eperbe.Aztán zsupsz az üvegekbe.Tavaly kóstoltam, isteni finom volt.
Na jó. Akkor most hazamegyek és szétnézek. Eddig úgy tudtam, hogy ilyen ENTSAFTER nincs a birtokomban, de meglátjuk. Ha találok, akkor jó. Ha azonban nem, akkor mit is tegye? Esetleg lehetek a feleséged?:-)))))))))
Xenike: MONDOM? HOGY ENTSAFTER!!!!!! el lehet felejteni a befőzést, energia pocsékolást.... no persze az edényt, amely 4 részből áll, azt el kell mosni, de ezért nősül meg az emberfia:DDDDD
Én úgy szoktam, hogy egy éjszakára lecukrozom (1 kg gyümölcsre 20 dkg cukor) ráfújok egy kis szalicilt. Leöntöm, leszűröm a levét, és máris van némi eperszörpöm, üvegbe megy, szalicilt fújok rá, lekötöm és kész.
A sűrűjét jól felfőzöm - de nem szét -, ez is megy üvegbe, szalicil, celofán, száraz dunszt.
Ugyanígy működik a dolog szederrel és kimagozott meggyel is.
Egy cseresznyebefőtt: (ugyanígy szoktunk meggyet, őszibarackot, barackot, nórabórát, vegyesbefőttet is)
Megpucolni, megmosni, üvegbe rakni. Az üvegeket feltöltjük vízzel, majd egy edénybe visszaöntjük. Egy liter vízre teszünk bele 20-25 dkg cukrot (a gyümölcstöl is függ, mennyi kell bele, meg az ízlésedtől is), két-három szem szegfűszeget, egy körömnyi fahéjat, eg karika citromot (hajastól). Na ezt felforraljuk, rámerjük a gyümölcsre, leöntjük róla, felforraljuk, rámerjük a gyümölcsre, és ezt addig ismételgetjük, amíg az üveg és a gyümölcs jól átforrósodik. Akkor szétfújunk rajta egy leheletnyi szalicilt, lekötjük és száraz dunsztba megy.
No jó! Tudományosan:
Az entsafter az tulajdonképpen egy extrakciós berendezés, konyhai kivitelben. Az extrahálás vegyipari anyagátadási művelet, amikor az egyik anyagból, a másik anyag segítségével kiválasztunk egy szubsztansot előzőből! Pl. a sárgabarckból a vízgőz segítségével kiválasztjuk a folyadékfázisú anyagokat, amely rostokat és cukrokat tartalmaz, miután a sejteket felszakítja. A gőz közben kondenzálódik és keveredik a folyékony fázissal. Visszamarad a gyümölcs száraz része, amely persze még rengeteg vizet tartalmaz, de lekvárnak a legjobb állagú!
Sajnos Mo-on még nem láttam ilyen készüléket, de Ausztriában rozsdamentes acélból árulják! Az enyém aluminiumból van:-))))5db gyümölcsfa a család egész évi ivólé és lekvár szükségletét ellátja!!!