Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2020.06.01 0 0 19115

Hali, nem kinyomjuk a savót, hanem kidolgozzuk. Vagyis nem a felülettel van baj, hanem azzal, hogy kevésbé szárítottad a töretet.

Gomolyát nem préselünk, én egyébként félkeményet sem préselek.

Max 2 kg sajtot gyártok, vizet szabályozok, sófürdő után gyönyörű virágos, ahogy a nagykönyvben le van írva.

 

Előzmény: Gruu'sMotorcycles (19114)
Gruu'sMotorcycles Creative Commons License 2020.05.31 0 0 19114

Köszönöm az észrevételt! Őszintén mondom, kicsit sokalltam is az elkészült sajt mennyiségét. Ezek szerint nagyobb felület kellett volna, úgy több savót tudtam volna kinyerni belőle. :/ Na majd a következőnél. :) 

Előzmény: Pap Pali (19108)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.05.31 0 0 19113

köszönöm:)

Előzmény: Pap Pali (19109)
elefada Creative Commons License 2020.05.31 0 0 19112

Szuper, jó a fahamus ötlet, vittem.

A brevis nekem is király lett

Nekem nagyon bejött amit Feri tanácsolt:

40 fok, termó 10% mosás

4 hetes,

Vége a karanténnak, már megint nem marad tej játszani:-)

Előzmény: Pap Pali (19111)
Pap Pali Creative Commons License 2020.05.30 0 0 19111

Kedves Elefada! Kipróbàltam a brevis kecskèt. Ha jól emlèkszem 50-60 liter esti fejèsből kèszült. Mint azt a csoportban jeleztem nem savanyodott le megfelelően, ezèrt volt nèmi fenntartàsom vele. De a vègeredmèny jó lett, egy röglyukas, kellemesen savanykàs, telt ízű sajt jött lètre. Az egyikre nem szabadítottam rà brevit hanem fahamuztam ès betettem a magasabb hőfokon lèvő fèlkemènyek mellè. Csodàs lett. A boltba bevittem magammal, hogy kielemezgessem ès a vàsàrlók úgy ràmentek mint a legyek, pedig mondtam, hogy "nem eladó". 

Jó az iràny...gondolom èn!  Arànylag sok fèlkemèny kecskèt kèszitgettem a vírus időszakban, joghurttal kultúràzva ès jàtszadoztam az oltàsi illetve az utómelegitèsi hőfokkal. 

Majd elemezgetjük ha össze jövünk megint.

Pap Pali Creative Commons License 2020.05.30 0 0 19110

Mindenfèle adalèk nèlkül is ki kellene csapódnia. Hàny liter? Mennyi a hőfok?

Takarmànyozàs?

Előzmény: Jida (19098)
Pap Pali Creative Commons License 2020.05.30 0 0 19109

Igen, ebben a sorrendben!

Előzmény: Cichlid15 (19107)
Pap Pali Creative Commons License 2020.05.30 0 0 19108

Fotó alapjàn úgy tünik, hogy nincs elèggè kidolgozva a töret. Gomolyànàl bàtrabban kisèrletezgethetsz, törheted apróbra az alvadèkot, mert ha nem kerül fogyasztàsra nèhàny napon belül, a bent ragadt savó miatt jöhetnek elő nemkivànatos keserű ízek.

Előzmény: Gruu'sMotorcycles (19106)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.05.30 0 0 19107

Kezdésnek milyen sajtokat ajánlanátok?

Gomolya? Orda? 

Gruu'sMotorcycles Creative Commons License 2020.05.29 0 0 19106

Hát ja, a neheze most jön...

Valószínüleg a bértartás lesz a járható út. Csak még találnom kell valakit aki tud segíteni nekem a környéken. 

A sajt legyen veletek. :D

 

Az első gomolyák <3

https://img1.indafoto.hu/1/1/257219_5665e9b842084ee4a6942d2157abbb21/26704623_857c0733fa6502e6304898fd7bcf31d7_xxl.jpg

 

https://img1.indafoto.hu/1/1/257219_5665e9b842084ee4a6942d2157abbb21/26704621_58f11f0841977228f245002a5bbe690d_xxl.jpg

 

Előzmény: elefada (19100)
elefada Creative Commons License 2020.05.29 0 0 19105

Ha friss a savó, ne tegyél bele semmit, csak hevítsd fel, ki kell csapodnia. 

A TEJ biztos friss, nem gyüjtött?

Milyen sajtnak a savója?

 

Előzmény: Jida (19103)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.05.29 0 0 19104

Nagyon köszönöm! 10 liter alatt nem gondolkodom :)

Előzmény: elefada (19102)
Jida Creative Commons License 2020.05.29 0 0 19103

Köszönöm a választ! Tejoltóval oltok, citromsavval próbáltam, sikertelenül.

Előzmény: elefada (19101)
elefada Creative Commons License 2020.05.28 0 0 19102

pH mérö :

Müködik a sajtkészítés a nélkül is, pláne ha van gyakorlatod, de ha nincs, nagy segítség. 

pL: gyurt sajtoknál fontos, akkor tudod jól nyujtani, ha elérte az 5,2

A höntartással ne görcsölj, 10 l már elég jol tartja a höt, szobahömérslékleten, kisebb mennyiséggel nem nagyon érdemes sajtolni.

Kultúrázás pl 1 ó, lehült 1-2 fokot, simán visszamelegítheted, majd utánna oltod. Hogy aztán már mennyit hült, nem érdekes, csak a helyiség legyen20-22fokos. Így nincs jelentösége a hülésnek.

Persze mindez csak akkor igaz, hanem 2 l tejjel akarsz sajtolni.

Minnél több a tej, annál könnyebb a höntartás.

Előzmény: Cichlid15 (19099)
elefada Creative Commons License 2020.05.28 0 0 19101

Pedig ahhoz semmi recept nincs, semmi nem kell bele, édes savó hö és idö hatására kicsapodik.

Gyanítom ecettel csapatod ki a sajtot. Annak a savója nem jó, mert savanyú

Előzmény: Jida (19098)
elefada Creative Commons License 2020.05.28 0 0 19100

Nehéz ügy! östermelő -kistermelö csak akkor lehetsz, ha saját állatod van., s annak a tejét dolgozod fel

Ha nincs, csak válalkozóként sajtolhatsz, akkor veheted a tejet, de kemény a feltétel, HCCP

Bértartás? Rázos ügy!

Előzmény: Gruu'sMotorcycles (19097)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.05.28 0 0 19099

Sziasztok,

sikerült az elmúlt hetekben visszaolvassam a fórumot, tehát elég sok elméleti infót összegyűjtöttem már, elolvastam a Sajtkészítés ABC-je könyvet is, és most szeretném a gyakorlatban is kipróbálni az elméletet.

Az eszközökről is vannak már infóim, 2 dolognál akadtam el. Az egyik a ph mérő, a használható darabok 30 ezer felett vannak, az lenne a kérdésem hogy minden sajttípusnál szükséges a ph folyamatos nyomonkövetése, vagy csak bizonyos sajtoknál fontos?

A másik kérdéses dolog számomra a sattej pontos  hőntartása. Házi körülmények között ezt hogyan lehet megoldani? Mert ha egy 15 literes edényben 10 liter tejet dolgozok fel, és a tűzhely gázégőjén melegítek akkor azt folyamatosan kevergetnem kell, de ha az alvadékot nem lehet keverni éppen, akkor hogyan tartom a kívánt hőfokon? Illetve a gázégőnél óhatatlanul alul lesz melegebb a tej. Hogyan lesz egyenletesen meleg a 10 liter tejem. Hogyan tarthatom meg a hőfokot egyenletesen akár 30-40 percig vagy még tovább?

 

előre is köszönöm a válaszokat.

 

Jida Creative Commons License 2020.05.28 0 0 19098

Sziasztok! Február óta van kecsketejünk, próbálkozom a sajtkészítéssel... mivel rettentően sajnálom kiönteni a savót, ezért szeretnék zsendicét vagy ordát készíteni. Már több recepttel próbálkozram, de valamiért nem sikerül. Mi lehet a probléma? Friss a savó 

Gruu'sMotorcycles Creative Commons License 2020.05.27 0 0 19097

Üdv Mindenkinek!

Most találtam meg a fórumot, s ahogy időm engedi elkezdem olvasni. Gondolom rengeteg érdekesség és tanulni valót fogok találni. Viszont lenne egy kérdésem, kezdőként.
Komolyabban szeretnék ezzel a csodás dologgal foglalkozni, az elkészített sajtokat eladni. Utánajártam pár dolognak, s el is kezdtem intézni, tegnap "kiváltottam" az őstermelőit. A következő az állatorvos-nébih (+kistermelővé válás) lesz. S ehhez fűződne a kérdésem is gyakorlatilag, miszerint egy valami hiányzik az egyenletből, ami nem más, mint a tehén. Sajnos jelenleg bármennyire is szeretném, nincs lehetőségem tehén tartásra. Bár gondolom vannak így még páran itt. Ki hogy tudta megoldási ezt a problémát? Tud nekem valaki ebben segíteni, mondjuk "papíron bértartás" is egy lehetőség lenne nemde? Vagy valami más megoldás esetleg?
A válaszokat előre is köszönöm!
Szép estét!
Üdv, Zsolti

gombászok Creative Commons License 2020.05.23 0 0 19096

Szerintem nem, de csinálj egy próbát, mondjuk 5 literrel.

Csak az "édes" savóból (friss, oltós eljárással készített savó) lehet az ordát kicsapatni citromsavval. Forrásig kell melegíteni, és a tetejére szórni egy fél evőkanál citromsavat, ha nagy pelyhekben kicsapja a fehérjét, akkor jó, ha apró, fehér vackok lesznek, akkor már savanyú volt a savód.

Én egyszer aludttej savójából próbáltam, semmi nem lett belőle.

Előzmény: Csikky (19095)
Csikky Creative Commons License 2020.05.22 0 0 19095

Savót lényegében eddig mindig kidobtam.

Most 4°c-os hűtőben 2 hét alatt összejött 36L. Ez Ordának felhasználható még szerintetek? Ha igen, hogy készítsem?

gombászok Creative Commons License 2020.03.30 0 0 19094

Értékelem a türelmedet, én nem mindíg szoktam ismételni.

Nem tudom a bolti/nagyüzemi natúr, élőflórás joghurtban van-e valami "nemszeretem" adalék, címkén nincs feltüntetve, gondolom ez gyártási titok. Sok minden nem lehet, az élőflóra miatt.

Tény, hogy a vásárlás napján van, mikor a címke szerint 3-4 hétig is megtartja a szavatosságát, sőt utána még hetekig, legfeljebb savanyodik kissé.

Tény, hogy a belőle készített "házi" szintén olyan jó minőségű, a szavatossági idejét nem teszteltem, 1 heti adag készül mindíg, a vége kissé savanyúbb már, de nagyon kellemes.

Recept: 1 liter tejhez 1 pohár "bóti", ha volt is valami adalék, az hígul.

Előzmény: elefada (19093)
elefada Creative Commons License 2020.03.29 0 1 19093

Nyilván való, azért írom le többször, hogy ne csak elolvassák, hanem készítsék is el. Tegyünk egy lépést az adalékmentes természetes ételek felé, ebben probálok segíteni. 

Előzmény: gombászok (19092)
gombászok Creative Commons License 2020.03.29 0 0 19092

Igen, jó és élőflórás, natúr. Bár én még nem élőflórás joghurtot nem ettem, lehet, hogy az ízesítettek ilyenek?? Na, én olyat nem, köszönöm! Mindegyik pacsuli ízű, illatú, tele mű aromával.

Köszönöm a fáradozásodat, hogy megírtad a házi oltó-kultúra receptjeit, emlékeim szerint ezt már többször elkövetted(visszaesőként).

Egyszer majd úgyis kipróbálom, mivel a házi megoldásokat ahol tudom, megtehetem előnyben szoktam részesíteni.

Előzmény: elefada (19091)
elefada Creative Commons License 2020.03.28 0 1 19091

Igen, ha jó  és élöflorás friss,fagyaszthatod.

Saját

termofil kultúra gyártása: ala elefada

 

 friss édes tejből gomolyát készítünk, a savójából  kb1 litert 50-55 fokig hevítünk.

Lehűtjük 45-46 fokra, befőttes üvegben pokrócba csavarjuk, hőn tartjuk 6 ó, majd hü tőbe tesszük .

Másnap kiadagoljuk és fagyasztjuk. Ez lesz a termofil kultúra, sajthoz 10 lre 0,5-1%

 

Joghurt

Másnap reggel a frissen fejt tejet 90 fokra hevítjük, fél órát itt tartjuk, majd lehűtjük 46 fokra. 7 DL üvegekbe töltjük, s az előző nap készített savóból 10ml-t teszünk minden üvegbe.

Pokrócba takarjuk, hőn tarjuk 6-8-10 órán át és kész a joghurt, hütöbe 24 ó hidegérlelés után fogyasztható

,vagy kis só hozzáadásával , hidegen 24 ó csepegtetéssel görög joghurt,

 48 -72 ó csepegtetéssel(hűtő)labneh azaz joghurt sajt

  A kész joghurtot is használhatod  termofil kultúrának . gyógyszertári kifertőtlenített tégelybe rakod, lefagyasztod.

 

Használom joghurt indítónak, vagy pasta filetához 1%aludttej(mezó kultúra)+ 1%joghurt(termo kultúra)40-42 fok kb 4 ó

 

 

A  mezofil kultúra sima aludttej.

 

PASTA-FILETA 1-1% MEZÓ TERMO 42 FOK 2 Ó KULTÚRÁZÁS, 40 PERC OLTÁS, GOMOLYA TECHNOLOGIA, MIRE VÉGZEL, HA ELÉG MELEG VAN A SAJTKONYHÁBAN, TEHETED IS FEL A VIZET, A SAJT 5,2 KÖRÜL NYUJTHATÓ.

 

Előzmény: gombászok (19088)
gombászok Creative Commons License 2020.03.27 0 0 19090

Nem a kihozatal az elsődleges szempont, hanem az íz és az állag, amit 20 éve megszokott a család. Csak saját fogyasztásra készül, hetente egy alkalommal.

Sok kipróbáláson vagyok túl, csak egy bizonyos gyártó bizonyos márkanevű terméke tudja ezt produkálni, és krémes-selymes, homogén a végtermék, kellemes, nem túl savanyú.Ráadásul ezt még vadászni is kell, nem minden üzlet tartja a polcon.

Minden másból történő  gyártásnál a "joghurtunk" vagy savósodik, vagy túrósodik, vagy túl savanyú lesz. Ráadásul 1-2x még "utángyártani" is tudom, jó minőségben a sajáttal, utána viszont frissíteni kell a kultúrát.

 

Nem tudom, milyen savóra gondoltál, nálunk csak aludttej savó képződik, abból aludttej lesz, sajtot csak elvétve készítettem, most nincs rá idő, nyakunkon a kerti munkák.

Ezért gondoltam fagyasztani a boltit, egyet kipróbálok, aztán meglátom.

Előzmény: Pap Pali (19089)
Pap Pali Creative Commons License 2020.03.27 0 0 19089

Bolti joghurt helyett....., te magad is előtudod savóból àllítani a thermo-t  ès màris van joghurtod. Èn nem fagyasztanàm le, hűtőben elvan ès tapasztalatom szerint nem rosszabb a kihozatal. 

Előzmény: gombászok (19088)
gombászok Creative Commons License 2020.03.25 0 0 19088

Saját joghurt készítéshez bolti joghurtot használok oltóanyagnak. (ne kövezzetek meg érte, így kényelmesebb)

Mióta így otthon marasztaltak, jól bevásároltam oltóanyagból, de ugye az nem tartható el korlátlanul.

Kérdésem: ha lefagyasztom, és kiolvasztás után használom, hatásos marad-e??

elefada Creative Commons License 2020.03.16 0 0 19087

Ért! Azaz sajtosodott.

 

Előzmény: BarnaM7 (19086)
BarnaM7 Creative Commons License 2020.03.15 0 0 19086

Sziasztok,

Az elmúlt pár hónapban újra nekikezdtem a sajt készítéstnek.

A múltkor paranyicának csináltem alapot, betettem a hűtőbe és csak több nap után jutott eszembe.

Gondoltam 1hét után már nem csinálok vele semmit, biztos túlsavanyodott, 10 nap után ki akartam dobni, azt láttam, hogy nem penészedett meg és átalakult, olyan lett mint vmi pizza-mozzarella.

mi történhetett vele ?

Barna

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!