Igen, de nàla a mezo nem fog működni védelem szempomtjàból, mert màr eleve gyűjtött tejet kap. Èn kipróbàlnàm nyersen, majd ha szüksèges termizàlva. Milyen takarmànyt kapnak az állatok? (Ez is fontos, mert lehet, hogy alapból takarmànyozàsi probléma is felléphet).
Ha 7 fokra hűtötten jutok hozzá aznapi fejéshez, teljesen nyers nem termizált formában, az igényel bármi extra odafigyelést, műveletet a tőgymeleg, vagy nem hűtött tejhez képest?
Borhűtő mennyire használható érlelésre? hőfokot stabilan tud ami kell 12-14-16 fokokat amire állítom. Páratartalmat lehet esetleg nedves ruhával letakarni a sajtot, vagy egy tálkába vizet tenni mellé. Működhet?
Úgy alakult hogy juhtejhez könnyebben hozzájutok még tehéntejhez. Juhtejből is nekiállhatok gomolyát csinálni? Van valami különbség a készítés folyamatában a gomolyánál, ha nem tehéntejből csinálom?
Köszönöm az észrevételt! Őszintén mondom, kicsit sokalltam is az elkészült sajt mennyiségét. Ezek szerint nagyobb felület kellett volna, úgy több savót tudtam volna kinyerni belőle. :/ Na majd a következőnél. :)
Kedves Elefada! Kipróbàltam a brevis kecskèt. Ha jól emlèkszem 50-60 liter esti fejèsből kèszült. Mint azt a csoportban jeleztem nem savanyodott le megfelelően, ezèrt volt nèmi fenntartàsom vele. De a vègeredmèny jó lett, egy röglyukas, kellemesen savanykàs, telt ízű sajt jött lètre. Az egyikre nem szabadítottam rà brevit hanem fahamuztam ès betettem a magasabb hőfokon lèvő fèlkemènyek mellè. Csodàs lett. A boltba bevittem magammal, hogy kielemezgessem ès a vàsàrlók úgy ràmentek mint a legyek, pedig mondtam, hogy "nem eladó".
Jó az iràny...gondolom èn! Arànylag sok fèlkemèny kecskèt kèszitgettem a vírus időszakban, joghurttal kultúràzva ès jàtszadoztam az oltàsi illetve az utómelegitèsi hőfokkal.
Fotó alapjàn úgy tünik, hogy nincs elèggè kidolgozva a töret. Gomolyànàl bàtrabban kisèrletezgethetsz, törheted apróbra az alvadèkot, mert ha nem kerül fogyasztàsra nèhàny napon belül, a bent ragadt savó miatt jöhetnek elő nemkivànatos keserű ízek.