Sziasztok, na m projektben vagyok. Ma reggel nekiálltam a gomolyának.Több mint 10 liter tejjel, kb. 11 volt.
Már ott ellentmondásokba ütköztem hogy az MCUI210 oltó leírásában 38 fokos beoltási hőmérséklet van, és a mezofil starter leírásában szintén, ugyanakkor Kiss Ferenc alapbibliának számító filmjében nyáron 28, télen 32 fokos beoltási hőmérsékletről beszél. Én végül a 32 fok mellett döntöttem balanszolva a 2 információ között. Valószínűleg ennek eredményekképpen 30 percre rá még nem volt tökéletes az alvadásom. sőt 10 percre rá is picit még pelyhes maradt az ujjam mikor próbáltam az alvadékot. Gyakorlatilag 50 perce kezdtem felvágni.
A savót elkezdte leadni, ment is minden a maga útján, viszont a 2db 1 kilós formám tele lett a 11 liter tejből származó törettel.
Ez meg hogy? Most forgatgatom őket ahogy kell, majd meglátjuk mi lesz belőle.
De valaki mondja már meg legyenszíves, végülis mi a VALÓS beoltási hőfoka a tejnek?
Igen, de nàla a mezo nem fog működni védelem szempomtjàból, mert màr eleve gyűjtött tejet kap. Èn kipróbàlnàm nyersen, majd ha szüksèges termizàlva. Milyen takarmànyt kapnak az állatok? (Ez is fontos, mert lehet, hogy alapból takarmànyozàsi probléma is felléphet).
Ha 7 fokra hűtötten jutok hozzá aznapi fejéshez, teljesen nyers nem termizált formában, az igényel bármi extra odafigyelést, műveletet a tőgymeleg, vagy nem hűtött tejhez képest?
Borhűtő mennyire használható érlelésre? hőfokot stabilan tud ami kell 12-14-16 fokokat amire állítom. Páratartalmat lehet esetleg nedves ruhával letakarni a sajtot, vagy egy tálkába vizet tenni mellé. Működhet?
Úgy alakult hogy juhtejhez könnyebben hozzájutok még tehéntejhez. Juhtejből is nekiállhatok gomolyát csinálni? Van valami különbség a készítés folyamatában a gomolyánál, ha nem tehéntejből csinálom?
Köszönöm az észrevételt! Őszintén mondom, kicsit sokalltam is az elkészült sajt mennyiségét. Ezek szerint nagyobb felület kellett volna, úgy több savót tudtam volna kinyerni belőle. :/ Na majd a következőnél. :)