Keresés

Részletes keresés

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 19142

köszönöm szépen!

Előzmény: Pap Pali (19139)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 19141

illetve még egy kérdés: 

a gomolyát most akkor kell préselni (ha igen akkor milyen súllyal) vagy nem kell? Mert erről is van ilyen recept is meg olyan is..

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 19140

Sziasztok, na m projektben vagyok. Ma reggel nekiálltam a gomolyának.Több mint 10 liter tejjel, kb. 11 volt.

Már ott ellentmondásokba ütköztem hogy az MCUI210 oltó leírásában 38 fokos beoltási hőmérséklet van, és a mezofil starter leírásában szintén, ugyanakkor Kiss Ferenc alapbibliának számító filmjében nyáron 28, télen 32 fokos beoltási hőmérsékletről beszél. Én végül a 32 fok mellett döntöttem balanszolva a 2 információ között. Valószínűleg ennek eredményekképpen 30 percre rá még nem volt tökéletes az alvadásom. sőt 10 percre rá is picit még pelyhes maradt az ujjam mikor próbáltam az alvadékot. Gyakorlatilag 50 perce kezdtem felvágni.

A savót elkezdte leadni, ment is minden a maga útján, viszont a 2db 1 kilós formám tele lett a 11 liter tejből származó törettel.

Ez meg hogy? Most forgatgatom őket ahogy kell, majd meglátjuk mi lesz belőle.

De valaki mondja már meg legyenszíves, végülis mi a VALÓS beoltási hőfoka a tejnek?

Pap Pali Creative Commons License 2020.06.23 0 0 19139

Szenàzs, szilàzs, silózott takarmàny a sajtkèszitès ellensège.

Előzmény: Cichlid15 (19138)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.19 0 0 19138

Mire kell figyelni a takarmánynál? Mert akkor konkrétan rákérdezek a boltban, hátha tudják,  vagy utána tudnak nézni.

Előzmény: Pap Pali (19137)
Pap Pali Creative Commons License 2020.06.18 0 0 19137

Igen, de nàla a mezo nem fog működni védelem szempomtjàból, mert màr eleve gyűjtött tejet kap. Èn kipróbàlnàm nyersen, majd ha szüksèges termizàlva. Milyen takarmànyt kapnak az állatok? (Ez is fontos, mert lehet, hogy alapból takarmànyozàsi probléma is felléphet).

Előzmény: elefada (19135)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 19136

Tehén lesz, köszönöm :)

Előzmény: elefada (19135)
elefada Creative Commons License 2020.06.17 0 0 19135

Ha tehén, talán nem lesz gond. Nekem kecske van, ez problémásabb.

Aludttej 1'% vagy pasztör, ha gond van.

 

Előzmény: Cichlid15 (19134)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 19134

Köszönöm,

ha csak vásárolni tudom a tejet és 7 fokra hűtve kapom meg, akkor mit tudok tenni?

10 litert dolgoznék fel egyszerre...

 

 

Előzmény: elefada (19133)
elefada Creative Commons License 2020.06.16 0 0 19133

Az a gond, hogy azzal nem biztos, mert a kultúrának még kell egy kis idö, mire felébred, elkezd dolgozni.

Én audttejet használok, ez azonnali pH esést eredményez, s aktív, szaporodóképes tejsavbaktériumok kerülnek a tejbe

De  a 25-30 fokban, van hogy ez se elég. 

Persze,. nyers kecsketejjel dolgozom, nem tehéntejjel.

Tuti biztos megoldás, 1dl aludttej (ez az én mezofilem) a sajtárba, erre van fejve a tej.

Lehet akármilyen meleg, rajtam nem fog ki

Előzmény: Cichlid15 (19132)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.15 0 0 19132

bocsánat a mezofil kulturára gondoltam:) Azzal tudom megelőzni?

Előzmény: elefada (19131)
elefada Creative Commons License 2020.06.15 0 0 19131

puffadás, ezerlyuk, büzös sajt coli jele.

Fejés savanyítóra, vagy a pasztör segít.Coli már a savanyodás alatt látható

Lizozin a vajsavas erjedés ellen van, itt a paztör nem segít, jele a 3.héten jelentkezik, vizszintes repedések a sajtban.

 

Előzmény: Cichlid15 (19130)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.15 0 0 19130

Köszönöm szépen!

A koli okozza a puffadásos hibákat ugye?

A lizozim ebben segít?

Előzmény: elefada (19129)
elefada Creative Commons License 2020.06.15 0 0 19129

Jun elején elöfordul, hogy kolis lesz a sajt.

Intenzívebb savanyítóval tudod kivédeni.

Előzmény: Cichlid15 (19126)
elefada Creative Commons License 2020.06.15 0 0 19128

Ha tele a hütö friss sajtal, tartható a páratartalom vizes ruhákkal.

Én ugy oldom meg, hogy rekeszt borítok a sajtra, s ezt befedem vizes ruhával.

Ha kevés a sajt, nyögvenyelös a pára tartása

Előzmény: Cichlid15 (19122)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.12 0 0 19127

Köszönöm szépen!

Előzmény: portos150 (19124)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.12 0 0 19126

Ha 7 fokra hűtötten jutok hozzá aznapi fejéshez, teljesen nyers nem termizált formában, az igényel bármi extra odafigyelést, műveletet a tőgymeleg, vagy nem hűtött tejhez képest?

köszönöm

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.12 0 0 19125

Köszönöm szépen!

Előzmény: Pap Pali (19123)
portos150 Creative Commons License 2020.06.12 0 0 19124

Működik.

 

Előzmény: Cichlid15 (19122)
Pap Pali Creative Commons License 2020.06.11 0 0 19123

Èrdemes a nyers tejhez, kb. 10% vizet adni, mert jóval zsírosabb a juhtej ès a gagyi hàrfàt/buzogànyt bizony könnyen tönkre teszi.

 

Egy jó nyerstejben benne van minden  amire szüksèg van egy jó sajthoz, tehàt felesleges a kàlcium pótlàs.

Előzmény: Cichlid15 (19121)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 19122

és akkor 3 a magyar igazság :)

Borhűtő mennyire használható érlelésre? hőfokot stabilan tud ami kell 12-14-16 fokokat amire állítom. Páratartalmat lehet esetleg nedves ruhával letakarni a sajtot, vagy egy tálkába vizet tenni mellé. Működhet?

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 19121

Még egy kérdés :)

Úgy alakult hogy juhtejhez könnyebben hozzájutok még tehéntejhez. Juhtejből is nekiállhatok gomolyát csinálni? Van valami különbség a készítés folyamatában a gomolyánál, ha nem tehéntejből csinálom?

köszönöm

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 19120

Sziasztok,

kálcium kloridot csak termizált tejhez adunk hozzá az alvadás javításához, vagy minden sajttejbe javallot egy kis mennyiség az alvadást elősegítendő?

köszönöm:)

elefada Creative Commons License 2020.06.09 0 0 19119

2 nap alatt már savanyodhat a tej, ha sima hütőben van.

Ha kulturát is teszel bele, méginkább savanyodik, mire végzel, savanyú lehet a savó, azért nem csapodik ki. 

Másik verzió, ha sok savanyítot teszel bele.

Probáld meg, hogy semmit nem teszel bele,hó és idő hatására, ha édes a savó 100% hogy kicsapodik.

Előzmény: Jida (19118)
Jida Creative Commons License 2020.06.08 0 0 19118

Kedves Elefada!

A tej a saját kecskéink teje, én gyűjtöm, max 2 naposak. A savó az általam készített friss sajt savója.

Tejünk csak idén február óta van, szóval igencsak kezdő vagyok még. De lelkesen próbálkozom :) 

Előzmény: elefada (19105)
elefada Creative Commons License 2020.06.07 0 0 19117

Feltöröd, pihi, savó le, ez segíti a szinerézist.

. , azaz leadja  a vizet, zsugorodik.Gomolyánál kb 3x ha ezt megcsinálod,a töretben lesznek fényes és matt rögök is kb jó.

Préselés nélkül, vagy formában, vagy ruhában lógatva csepegteted, forgatod.

Előzmény: Gruu'sMotorcycles (19116)
Gruu'sMotorcycles Creative Commons License 2020.06.07 0 0 19116

Szia, köszönöm szépen a válaszod! Tudnál nekem pár sort írni a töret szárításáról? Köszönöm, szép napot! 

Előzmény: elefada (19115)
elefada Creative Commons License 2020.06.01 0 0 19115

Hali, nem kinyomjuk a savót, hanem kidolgozzuk. Vagyis nem a felülettel van baj, hanem azzal, hogy kevésbé szárítottad a töretet.

Gomolyát nem préselünk, én egyébként félkeményet sem préselek.

Max 2 kg sajtot gyártok, vizet szabályozok, sófürdő után gyönyörű virágos, ahogy a nagykönyvben le van írva.

 

Előzmény: Gruu'sMotorcycles (19114)
Gruu'sMotorcycles Creative Commons License 2020.05.31 0 0 19114

Köszönöm az észrevételt! Őszintén mondom, kicsit sokalltam is az elkészült sajt mennyiségét. Ezek szerint nagyobb felület kellett volna, úgy több savót tudtam volna kinyerni belőle. :/ Na majd a következőnél. :) 

Előzmény: Pap Pali (19108)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.05.31 0 0 19113

köszönöm:)

Előzmény: Pap Pali (19109)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!