Nem ismerem azt a sajtot, azt viszont tudom, 18 fok sok a brevinek, itt már az élesztök bedolgozhatnak, s ez nem kívánatos.
Nekem gyanus a 3nap utáni fehérpenész, inkább azt gyanítom a papirtörlö ragadt rá. Ha ez, ha az, a sooldatos lemosással ugyis eltávolítod., hiszen az a cél a lemosással, hogy ami nem oda való, az eltünjön.
Elsö átmosásnál, mindkét oldalt mosod a brevivel, majd szárazra törülöd. Másodszori és a következö kezelésnél elöször fordítasz, scsak a felsö felit és odalát kened, ezt hagyod nedvesen. Fontos, amelyík pldalra fordítasz, az száraz legyen. Levegö nagyon fontos a brevinek, meg persze a pára is. Én megoldásom nedves pelenkával fedem a doboz tetejét :-)
2 kérdésben kérném a segítségeteket. egy Port Salut sajtot készítek egy amerikai oldal receptje alapján:
1. A sófürdő után a sajtot egy dobozba kell tenni egy kis nedves papírtörlő társaságában 14 napra 18 fokra. Naponta forgatom a sajtot a dobozban. Most a harmadik napon a recept szerint egy átmosást kell csinálni egy sóoldattal, amibe brevibaktériumot teszünk. Ahogy elővettem a sajtot a szabadon lévő felszínén fehér penész jelent meg. Ez normális vagy én cssztem el valamit? Lásd mellékelt képet.
2. A sóoldatos átmosások után a sajtot nedvesen tesszük vissza érlelni vagy le kell szárazra törölni papírtörölközövel?
sziasztok, tud valaki információt okj sajtkészítő tanfolyamról ami el is indul még idén? Január 1-től kiveszik a képzési jegyzékből, tehát még idén kellene megcsinálni. A Magiszterhez jelentkeztem, de a tegnapi nap folyamán írtak egy emailt hogy a járványhelyzetre való tekintettetl, ők nem indítják el a tanfolyamot.
Nem vagyok vagyok végzett szakember, de mint gyakorlott sajtkészítő Te is pontosan tudod, hogy a kisavanyítás, vagyis az alacsonyra vitt Ph öl ki egy csomó káros baktériumot... és teszi a sajtot eltarthatóvá...
Hogy jelenlegi példát is hozzak ezért találták ki agyatlan barmok hogy ha sok vizet iszol, akkor nem kapod el a koronavírust. ... ami akár igaz is lehetne, mert a gyomorsav semlegesíti a vírust.... (csak éppen nem tudsz annyi vizet olyan folyamatosan meginni, hogy minden vírus a gyomorba kerüljön)
A nyers tejbe alapból benne van, ezért nem kell a gomolyához semmi, csak oltó. Ha olyan sajtot készítesz, amihez a tejet érlelni kell, nagy segítség a mezofil, nálam az aludttej
7 nap érlelés után ma megvágtam a gomolyámat. 60 dekás kis korongok lettek.
Képeket mindjárt rakok fel. Állagra nem túl lágy, inkább félkemény lett. Az utolsó napokban megjelentek kívülről sárga foltok a sajton de se rossz szaga, sem tapintásra nem láttam vele gondot.
Kicsit az Anikó-ra hasonlít. A lukak az érlelés miatti erjedési luka benne. Látványra szép, családnak ízlik, szomszédnak is :)
Látvány alapján kinek mi a véleménye? Szívesen venném a kritikákat.
Értem, köszönöm. 23 fokos helységben dolgoztam fel, 2.7 ml oltót adtam hozzá, 32 fokos tejnél, ami valamivel több volt mint 10 liter, talán pár decivel..Csak furcsa volt az 50 perces alvadás és 2 db 1 kilós sajtforma tele lett, tehát a töret is soknak tűnt. 22 óra forgatás után raktam 20% sófürdőbe, addigra olyan 60%-ra mentek össze a jelenleg olyan 70 dekás körüli sajtkorongok.
7 órát tervezem fürdetni a sóban őket, utána mennek a borhűtőbe 10 napra. A 10 napos érlelés rendben lesz? Vagy a gomolya nem bír annyit? Az 1 hetes érlelést olvastam alapból de én jobban szeretem az érettebb összeálltabb állagot ezért gondoltam a 10 napra.
A gomolyàt nem szoktuk prèselni, de kàrt nem okozol benne ha igen. Fèlkemèny, kemèny sajtoknàl mehet a près, de ott se törvènyszerű. A 24-38 C° tàg ès vàltozatos. Nem mindegy a töret kidolgozotsàga, az oltó mennyisège, a tej zsirossága, a laktàció, illetve a külső hőmèrsèklet se.
Ha sietek, van, hogy több oltót hasznàlok magasabb hőfokon. De szoktam olyat is, hogy a tőgymeleg tejet oltom, majd arànylag nagyra vàgom. Mind gomolya, de màs jellegű.