Keresés

Részletes keresés

Cichlid15 Creative Commons License 2020.09.07 0 0 19173

A sajtsziget.hu webáruházról tud bárki bármit? Olyan mintha halott lenne. Nem reagálnék se üzenetre se mailre.

Cichlid15 Creative Commons License 2020.08.23 0 0 19172

Más: tud valaki hol tudnék jó minőségű juhtejet szerezni Pest Megyében vagy Pesthez közelben?

köszönöm

Cichlid15 Creative Commons License 2020.08.23 0 0 19171

Köszönöm szépen!

18 fokot ír a recept egyértelműen az előérlelési szakaszban. 3 nap után van csak egyetlen brevis átmosás, utána a 7. és 10. napon sima sóoldatos átmosást, majd a 14. napon. Addig dobozban tartrást 18 fokon ír. a 14. napi átmosás után szintén dobozban 4 hét érlelést ír 5 fokon.

A sajttejbe is tettem egy kis brevit, de minimálisat írt a recept.

Hát majd kiderül mi lesz belőle.:)

Előzmény: elefada (19170)
elefada Creative Commons License 2020.08.22 0 0 19170

Nem ismerem azt a sajtot, azt viszont tudom, 18 fok sok a brevinek, itt már az élesztök bedolgozhatnak, s ez nem kívánatos.

Nekem gyanus a 3nap utáni fehérpenész, inkább azt gyanítom a papirtörlö ragadt rá. Ha ez, ha az, a sooldatos lemosással ugyis eltávolítod., hiszen az a cél a lemosással, hogy ami nem oda való, az eltünjön.

Elsö átmosásnál, mindkét oldalt mosod a brevivel, majd szárazra törülöd. Másodszori és a következö kezelésnél elöször fordítasz, scsak a felsö felit és odalát kened, ezt hagyod nedvesen. Fontos, amelyík pldalra fordítasz, az száraz legyen. Levegö nagyon fontos a brevinek, meg persze a pára is. Én megoldásom nedves pelenkával fedem a doboz tetejét :-)

 

Előzmény: Cichlid15 (19168)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 19169

A kép lemaradt, szóval így néz ki. A formáját ne nézzétek mivel a dobozban deformálódott kicsit, hogy megdöntve fér csak a borhűtőbe.

 

Cichlid15 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 19168

Sziasztok,

2 kérdésben kérném a segítségeteket. egy Port Salut sajtot készítek egy amerikai oldal receptje alapján:

 

1. A sófürdő után a sajtot egy dobozba kell tenni egy kis nedves papírtörlő társaságában 14 napra 18 fokra. Naponta forgatom a sajtot a dobozban. Most a harmadik napon a recept szerint egy átmosást kell csinálni egy sóoldattal, amibe brevibaktériumot teszünk. Ahogy elővettem a sajtot a szabadon lévő felszínén fehér penész jelent meg. Ez normális vagy én cssztem el valamit? Lásd mellékelt képet.

 

2. A sóoldatos átmosások után a sajtot nedvesen tesszük vissza érlelni vagy le kell szárazra törölni papírtörölközövel?

 

előre is köszönöm

üdv

Gábor

Cichlid15 Creative Commons License 2020.08.15 0 0 19167

Köszi szépen, megtaláltam és már be is fizettem! :)

Előzmény: elefada (19166)
elefada Creative Commons License 2020.08.10 0 0 19166

Azt a tájékoztatást kaptam, a Fókusznál most indult, kérdezz rá, becsatlakozhatsz-e.

 

Előzmény: Cichlid15 (19165)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.08.05 0 0 19165

sziasztok, tud valaki információt okj sajtkészítő tanfolyamról ami el is indul még idén? Január 1-től kiveszik a képzési jegyzékből, tehát még idén kellene megcsinálni. A Magiszterhez jelentkeztem, de a tegnapi nap folyamán írtak egy emailt hogy a járványhelyzetre való tekintettetl, ők nem indítják el a tanfolyamot.

Valakinek van infója, hol lehetne jelentkezni?

portos150 Creative Commons License 2020.07.22 0 0 19164

A kedvedért egy kicsit utánanéztem, hogy nem beszélek e nagy hülyeséget: Az élelmiszertartósítás elméleti alapjai szerint:

" a mikrobák túlnyomó többsége neutrofil, vagyis semlegeshez közeli Ph (7-es) közeli értéken érzi jól magát. "

Az iparban ezért használnak savanyúságot szabályozó anyagokat (aszkorbinsav, citromsav, foszforsav)

Hál'stennek a sajt ezt saját maga elintézi.

Előzmény: portos150 (19163)
portos150 Creative Commons License 2020.07.22 0 0 19163

Nem vagyok vagyok végzett szakember, de mint gyakorlott sajtkészítő Te is pontosan tudod,  hogy a kisavanyítás, vagyis az alacsonyra vitt Ph öl ki egy csomó káros baktériumot... és teszi a sajtot eltarthatóvá...

Hogy jelenlegi példát is hozzak ezért találták ki agyatlan barmok hogy ha sok vizet iszol, akkor nem kapod el a koronavírust. ... ami akár igaz is lehetne, mert a gyomorsav semlegesíti a vírust.... (csak éppen nem tudsz annyi vizet olyan folyamatosan meginni, hogy minden vírus a gyomorba kerüljön)

:-)

 

Előzmény: Pap Pali (19162)
Pap Pali Creative Commons License 2020.07.21 0 0 19162

Ezt kifejtenéd pontosan, mármint, hogy a lesavanyításnak mi köze van hozzá?

Köszönöm!

Előzmény: portos150 (19161)
portos150 Creative Commons License 2020.07.20 0 0 19161

Úgy, hogy kisavanyítod a sajtot... csak nyers tejjel megy át....

 

Előzmény: dodimilu13 (19159)
elefada Creative Commons License 2020.07.19 0 0 19160

Védöoltással, külsö és belsó élsködök ellen, fertözö terület kerülésével.

Előzmény: dodimilu13 (19159)
dodimilu13 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 19159

Üdvözlök Mindenkit!

Szeretném megkérdezni h a sajtkészítéskor a kullancsok által terjesztett betegség hogyan védhető ki. Köszönöm szépen  

Cichlid15 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 19158

köszönöm szépen, akkor használom én a következő adagban is :)

Előzmény: elefada (19157)
elefada Creative Commons License 2020.07.02 0 0 19157

Ilyen melegbe én a gomolyát is megtámogatom 30ml/10l aludttejjel, utálom, ha gázos a gomolya

Előzmény: elefada (19156)
elefada Creative Commons License 2020.07.02 0 0 19156

A nyers tejbe alapból benne van, ezért nem kell a gomolyához semmi, csak oltó. Ha olyan sajtot készítesz, amihez a tejet érlelni kell, nagy segítség a mezofil, nálam az aludttej

 

Előzmény: Cichlid15 (19155)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 19155

Nagyon köszönöm :) A Mezofil kultúrát ha nem arakom bele, milyen irányba mozdul a sajt? Kevésbé savanyodik?

Előzmény: elefada (19154)
elefada Creative Commons License 2020.07.01 0 0 19154

Nagyon jó annak a tejnek a beltartalma, jó a kihozatal, s a sajt sárgás szinén is látszik, hogy jó volt a kádmunka! Grat!

Előzmény: elefada (19153)
elefada Creative Commons License 2020.07.01 0 0 19153

Szerintem is tedd hüvösebbre, 17 felett már az élesztö is bekacsint!

Nagyon szuper lett, csak így tovább!

A gomolyáról azt kell tudni, hogy 10 napnál fiatalabb, akkor friss sajt, ha idösebb, félkemény.

A sárga kezdemény brevi. Ha ráerösítesz sós mosogatással, nedvesen csuszosan tartod a felületet, igen pikáns ízű sajtot kapsz

 

Előzmény: Cichlid15 (19152)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.07.01 0 0 19152

köszönöm szépen :) Igen rosszul írtam, nem erjedési lyukas, röglyukas :)

18 fokon értleltem borhűtőben. Mérem is is a hőfokot mellette, valóban 18 és 19 között mozog a hőmérséklet.

A recept szerint ez az érlelési hőfok. Akkor ez nem jó?

Tegyem hűvösebbre?

 

Előzmény: Pap Pali (19151)
Pap Pali Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19151

Ez nem erjedèsi lyukas, ez röglyukas. Fotó alapjàn  kissè melege lehet. Kezdésnek kitünő!

Előzmény: Cichlid15 (19146)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19150

a másik korongot még érlelném további 4-5 napot. Van értelme?

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19149

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19148

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19147

Így néz ki vágás előtt. A sárgás foltok láthatóak rajta...

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19146

7 nap érlelés után ma megvágtam a gomolyámat. 60 dekás kis korongok lettek.

Képeket mindjárt rakok fel. Állagra nem túl lágy, inkább félkemény lett. Az utolsó napokban megjelentek kívülről sárga foltok a sajton de se rossz szaga, sem tapintásra nem láttam vele gondot.

Kicsit az Anikó-ra hasonlít. A lukak az érlelés miatti erjedési luka benne. Látványra szép, családnak ízlik, szomszédnak is :)

Látvány alapján kinek mi a véleménye? Szívesen venném a kritikákat.

 

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.24 0 0 19145

ja és elfelejtettem hogy 4.1% feletti a feldolgozott tej zsírtartalma.

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.24 0 0 19144

Értem, köszönöm. 23 fokos helységben dolgoztam fel, 2.7 ml oltót adtam hozzá, 32 fokos tejnél, ami valamivel több volt mint 10 liter, talán pár decivel..Csak furcsa volt az 50 perces alvadás és 2 db 1 kilós sajtforma tele lett, tehát a töret is soknak tűnt. 22 óra forgatás után raktam 20% sófürdőbe, addigra olyan 60%-ra mentek össze a jelenleg olyan 70 dekás körüli sajtkorongok.

7 órát tervezem fürdetni a sóban őket, utána mennek a borhűtőbe 10 napra. A 10 napos érlelés rendben lesz? Vagy a gomolya nem bír annyit? Az 1 hetes érlelést olvastam alapból de én jobban szeretem az érettebb összeálltabb állagot ezért gondoltam a 10 napra.

Előzmény: Pap Pali (19143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!