Keresés

Részletes keresés

Hooti Creative Commons License 2020.12.17 0 0 4449

Szia!

 

Ne aggódd túl, mi mikor engedjük a fürdővizet, már be is kapcsoljuk a gépet és nem tud felmenni a páratartalom nagyon, mivel folyamatában szedi is ki.

 

Nálam még fürdés után kb 20percet megy, majd aki arra jár kikapcsolja.

Előzmény: Törölt nick (4447)
Indapasszoddal2 Creative Commons License 2020.12.17 0 0 4448

Csukjátok be a fürdőszobaajtót.

Előzmény: Törölt nick (4447)
beat street Creative Commons License 2020.12.16 0 0 4446

Én nem haragszom, de valamit félreértesz.

 

Nem vagyok sem falszigetelő szakember, nincs cégem penész megszüntetésére vonatkozóan, nem ajánlgatom magam semmire, nem forgalmazok sem páramérőt sem csodaszereket, semmi közöm a belinkelt céghez, de még csak kereskedő sem vagyok.

 

Próbáltam jó szándékkal segíteni Khino-nak és leírtam, hogy a nedves falnak (amennyiben nem a vízszigetelés hiánya/hibája okozza), van fizikai magyarázata, még akkor is, ha ez téged nem érdekel.

Ez pedig a levegő hőmérséklet-páratartalom-fal hőmérséklet hármas összefüggése.

 

Nálam az előző lakásomban is volt penész gond.

Úgy gondoltam, hogy a fő probléma a külső szigetelés hiánya és emiatt hideg a fal. Ez így is volt, csak volt egy másik gond is: viszonylag kis területen laktunk hatan.

 

Miután eljöttünk onnan, (a lakás megmaradt) volt egy teljes belső glettelés/festés értelemszerűen a penész eltávolításával. Egy ideig üresen állt és utána a penésznek nyoma sem volt, ez pedig egyértelműen a páratartalom csökkenésének volt köszönhető, azóta elkészült a szigetelés is mondjuk.

 

De pl. unokatesóméknál is volt penész gond. Bementem a szobába és azonnal megcsapott a magas páratartalom, ezt az ember mérés nélkül is érzi. Mivel ők akkor az anyós családi házában laktak és 1 db szobában voltak négyen (2 felnőtt, 2 gyerek) + a teregetést is részben ebben a helyiségben oldották meg, egyértelmű volt a helyzet. Ott szerintem volt vagy 80-as pára, kicsit szauna érzésem volt. Később, miután több szobát is birtokba vettek, szintén megszűnt a penész probléma, anélkül, hogy a külső szigeteléssel bármi történt volna, azaz nem történt más, mint páracsökkenés.

 

Előzmény: Oophee (4443)
Khino Creative Commons License 2020.12.16 0 0 4445

Én például nem tudom megmondani, csak tippelek. A vakolat nem pereg, a festék nem ázik fel, a folt nem kúszik fel a fal közepéig, nincsenek sóvirágok, satöbbi. Ebben kimerült a tudásom a témában, csak következtetek.

Amint a külső hőmérséklet 15 fok fölé megy, vizestül-penészestül megszűnik a probléma. Ahogy nézegetem a képeket a neten, ilyen szokott lenni:

https://img.index.hu/imgfrm/8/2/4/1/BIG_0015368241.jpg

Nagyjából ilyen mértékben is, tehát nem a hideg fal teljes szélességében, hanem a saroktól indulva úgy másfél méter hosszan.

Pont olyan, mint amikor lecsapódik a víz a hideg falra és felázik tőle.

 

Két nappal azután, hogy odaraktam a fűtéscsövet, eltűnt ez is.

Előzmény: Varek1 (4438)
Khino Creative Commons License 2020.12.16 0 0 4444

Írtam, hogy ahány helyen mérem, annyiféle értéket kapok. Ez nem csak nálam van így, hanem mindenkinél. Nem egyenletes a pára/hőmérséklet egyazon szobán belül sem.

 

75-80% pára itt még a szigeteletlen pincében sincs, nemhogy a lakótérben, 60% viszont volt, a hideg széleken, sarkokban.

Innentől ez az egész tudományos fizikai összefüggés lényegtelenné válik, mert a penész vígan elvolt ebben a környezetben is. Tehát akkor hány százalékos a páratartalom a lakásban, ha a sarokban 60% és a melegebb részeken 40-45%? Na ez az, amire nem létezik képlet és összefüggés. A penész se foglalkozik vele.

 

5 napja van fent a kiegészítő fűtés, eddig nincs nyoma penésznek. A fal alul most 19,5 fokos, bár melegebb van kint.

Korábban naponta töröltem az ottani konnektorról-dugaszról hipós vízzel a penészt (tapintás után érezni lehetett a jellegzetes savanyú szagot), most ez eltűnt. Hogy véglegesen -e, az kiderül.

Egyelőre bejött a dolog. Ez azoknak is fontos infó lehet, akiknél ilyen-olyan okok miatt lehetetlen a külső hőszigetelés, hisz radiátorokat meg fűtéscsöveket attól még lehet telepíteni minden érintett falszakaszra és sokkal olcsóbb, mint egy teljes hőszigetelés.

Most is mértem egyet, ugyanabban a sarokban most 51% az érték a korábbi 60% helyett.

Ehhez az is kellett, hogy napi 2x10 percet szellőztessünk teljesen nyitott ablakokkal reggel és este, egyébként ebben a szobában vagyunk a legtöbbet is.

 

Ismerősnek van egy UT333 páramérője, majd megnézem azzal is.

Előzmény: beat street (4436)
Oophee Creative Commons License 2020.12.16 0 0 4443

Ne is haragudj, ki a tökömet érdekli a sok ipari ketyere amikor a legtöbb penész miatt szenvedő képen se lát ilyesmit? Ők nem fognak százezerért venni higrométert, csak meg akarnak szabadulni a penésztől. Na rájuk szállnak rá a különböző működésképtelen és túlárazott kamutermékekkel a penésszel foglalkozók mert tudják, hogy egyiküknek se lesz pénze teljes hőszigetelésre, ezért az olcsóbb (és használhatatlan) dolgokhoz fordulnak.

Teljesen kihasználják a szorult helyzetüket.Köze nincs az ő problémáiknak az ipari körülményekhez. Ha pedig a penész megjelenik x páránál is, akkor végképp tök mindegy mit matekozol itt össze. A végeredmény számít nem az okoskodás.

Előzmény: beat street (4437)
beat street Creative Commons License 2020.12.16 0 0 4442

De hát én nem is mondtam, hogy 100% pára szükséges, szó nincs erről.

Ahhoz, hogy a penész kialakuljon, nedves közeg  szükséges, ez pedig akkor szokott kialakulni, ha a fal hidegebb, mint az adott levegő-hőmérséklethez és páratartalomhoz tartozó harmatponti érték.

 

Pl.:20 fok, 70% pára, akkor a harmatpont 14,4 fok, azaz ha ennél hidegebb a fal, akkor nedvesedik.

De ha már kicsit melegebb van és ugyanennyi a pára, pl. 22 fok és 70% pára esetében már 16,3 fok a harmatpont.

 

Ha ilyen van, akkor 2 dolgot tudsz csinálni: vagy csökkented a párát, vagy szigeteled a falat.

60-65 % feletti páratartalom esetén érdemes ennek csökkentésén elgondolkozni, mert az magasnak számít.

 

A táblázatodra: ugyan nem tudom, mi az a mould temperature (illetve tudom, szó szerinti fordításban "penész hőmérséklet", de ezt nem tudom értelmezni.

Ha ezzel azt akarja jelezni, hogy ez az a felületi  hőmérséklet, amelynél a kicsapódás bekövetkezik, akkor szerintem rossz az ábra.

 

Előzmény: ötfelezős (4440)
beat street Creative Commons License 2020.12.16 0 1 4441

Nekem fogalmam sincs, hogy mennyit ér a bringája, nem is érdekel különösképpen, csak hasonlatként hoztam fel példának és azt akartam érzékeltetni, hogy az élet szint minden területén vannak - mondjuk így - gagyi, meg profi eszközök, legyen az szerszám, fotógép, stb.

Előzmény: Varek1 (4439)
ötfelezős Creative Commons License 2020.12.16 0 0 4440

Ez azt jelenti, hogy rosszul mér a műszered.

Vagy mást. Kicsapódás lehet kevesebb, mint 100 % telítettség mellett is.

A net szerint penészesedéshez elegendő a 60-75 %-os páratartalom, például itt van ez:

 

Előzmény: beat street (4436)
Varek1 Creative Commons License 2020.12.16 0 0 4439

 

 

 "egyik nyilatkozata szerint a biciklije 3 millát ér, " 

 

 Az nem olyan biztos  kizárt ,hogy ennyit adnának érte.

Előzmény: beat street (4437)
Varek1 Creative Commons License 2020.12.16 0 0 4438

  Erre a bekezdésre  :

 

 

Persze ettől még lehet vízszigetelés probléma is. Szigetelés előtt mindenképp hívok épületgépészt, ő meg fogja mondani, hogy kell -e utólagosan vízszigetelni. Kétlem, mert akkor már ledobta volna a vakolatot a fal kívül-belül, de szó sincs ilyesmiről. Csak kicsapódik a pára és ezért vizesedik a fal."

  

 

 Ha van vízszigetelés probléma azt bárki megállapíthatja.  Általában az építész szokta és nem az épületgépész !!

 

   A jó vakolatot a vizesedés nem dobja le.

 Kint a fagy belül semmi... ha jó a vakolat. A jó vakolat jellemtője , hogy megfelelő mennyiségű cement is van benne.

 

   A belüli jó vakolat ha vizes, akkor penészedik.

 

 Tehát elsőnek  jó víz -szigetelés  és  jó hőszigetelés  !!

Előzmény: Khino (4433)
beat street Creative Commons License 2020.12.15 0 0 4437

Ez nem nyűglődés meg nem is baromság.

Vannak a tescos meg médimarktos műszerek, meg vannak ilyenek.

 

https://www.testo.com/hu-HU/testo-625/p/0563-6251

 

Vannak szakmák, területek, ahol a levegő, pára és harmatpontmérés műszaki előírás, pl. ipari korrózióvédelem. Ezeknél a festék tapadását is mérik, amelyre van szabvány szerinti előírás, N/mm2 dimenzióban.

 

Kéretik nem lebecsülni olyan dolgokat, amelyeket ne ismersz részleteiben.

(Kropkó Péter egyik nyilatkozata szerint a biciklije 3 millát ér, laikus ezt fel sem tudja fogni, - én sem- nem, hogy ennyit adjon érte, aztán mégsem annyira haszontalan dolog, néhány Ironman viadalon egész jól teljesített.)

Előzmény: Oophee (4434)
beat street Creative Commons License 2020.12.15 0 0 4436

Ez nem tudomány, hanem fizikai összefüggés, amelyre okos emberek rájöttek, olyan, mint az s=v*t képlet.

Adott hőmérsékletű és páratartalmú levegőhöz tartozik egy harmatponti érték, amely megmutatja, hogy milyen felületi hőmérséklet esetén történik a kicsapódás.

Pl. az általad írt ominózus sarokban mért 18 fok és 60% pára mellett is 10,1 a harmatpont, tehát ha 14 fok a fal, akkor nincs kicsapódás, azaz még itt sem stimmel valami. Ez azt jelenti, hogy rosszul mér a műszered.

 

Lehet, hogy szerinted nincs értelme ennyire belemászni, de tegyük fel, hogy a hőfokot jól méred, akkor ahhoz, hogy a kicsapódás megtörténjen, 75-80% párának kell lennie, ami viszont magas, (az egészségre nézve is), ebben az esetben azért érdemes elgondolkodni, hogy a páratartalmat is csökkenteni kellene, függetlenül a penészedéstől.

 

Persze lehet vízszigetelési gond is, a korábbi hsz.-ből nem derült ki nekem, hogy földszintről/családi házról van szó.

 

Az meg egyértelmű, hogy ha melegebb a fal vagy folyamatosan járatod a levegőt (ez utóbbi ugye a párát csökkenti), akkor kisebb az esély a penészre.

 

Előzmény: Khino (4433)
Téli nap Creative Commons License 2020.12.15 0 0 4435

 

  Jó, lényegre törő megállapítások !

Előzmény: Oophee (4434)
Oophee Creative Commons License 2020.12.14 0 1 4434

Ez a higrométeres nyűglődés úgy baromság ahogy van. Az egyik ennyit mér, a másik annyit, a harmadik amannyit. Kinyitod az ablakot és felvidulsz, jaj de kevés a pára! Aztán becsukod és visszamegy oda, ahol korábban volt. Az ember beleőrül a kínai vacak mérők nézegetésébe. Egész iparágak települtek a szerencsétlen áldozatok fejére, mindent extrém módon túláraznak, kezdve a penészgátlóként árult és 20x-os áron eladott hipótól a különböző működő és működésképtelen páramentesítőkön át a szabadalmaztatott szipi-szupi szellőzőkig, amik kiviszik a meleget is. Aztán csodálkoznak, hogy havi tízezerrel több a villanyszámla és állandóan pörög a kazán, a penészölők kmeg tönkreteszik a festést, ruhákat, bútorokat. Az ezekre költött összegekből már néhány év után kijön a szigetelés ára.

Előbb vennék fel hitelt a szigetelésre, minthogy az ilyen vackokkal, félmegoldásokkal és átverésekkel húzzam az időt.

Khino Creative Commons License 2020.12.13 0 0 4433

Köszi a választ.

Ezt a páramérősdit sosem tekintettem egzakt tudománynak, hisz teljesen attól függ az érték, hogy épp hova rakod a mérőt.

Ha a szoba közepére rakom másfél méter magasságba, akkor 22°C/45% az érték.

Ha a földre rakom, 20°C/50%. Ha a plafonhoz, akkor már 25°C/40%.

Az ominózus sarokban pl 18 fokos a levegő, de 14 fokos a fal, a páratartalom meg 60% szellőztetés előtt. 

Ott ül szépen a pára a sarokban és nem foglalkozik harmatpontokkal vagy hőmérsékletekkel, kicsapódik az első hideg felületen. Van a mosókonyhában egy Tosot párátlanító, azt egyszer átvittem oda párátlanítani, hátha csak a mérő mér rosszul, de az egész napos járatás után is csak 2 deci párát tudott kivonni a levegőből. Szóval a pára úgy is kicsapódik, hogy a számok és elméletek szerint nem is kellene neki. Ennyi pedig elég a penésznek is. Két dolog akadályozhatja meg: a melegebb falak és a folyamatosan járatott és cserélt levegő.

 

Persze ettől még lehet vízszigetelés probléma is. Szigetelés előtt mindenképp hívok épületgépészt, ő meg fogja mondani, hogy kell -e utólagosan vízszigetelni. Kétlem, mert akkor már ledobta volna a vakolatot a fal kívül-belül, de szó sincs ilyesmiről. Csak kicsapódik a pára és ezért vizesedik a fal.

 

Volt itthon maradék anyag, gyorscsatlakozókkal fél óra alatt össze lehetett rakni. Nem olyan jó az áramlás, mintha szabályosan az előremenőből vezettem volna ki a csövet, de megteszi, kellemesen melegszik. Hogy ér -e valamit, az kiderül, ez inkább csak egy kísérlet. Mindig beszéltünk róla, hogy erre a falra rakatunk egy radiátort és kíváncsi vagyok, hogy tényleg megoldotta volna -e a problémát szigetelés nélkül. Jelenleg 18 fokos a fal a korábbi 14 helyett, a gázkazán vesztes harcot folytat a kinti -2 °C-kal. Ja és már vakolat sincs a házon, szóval most a legdurvábbak a körülmények.

Előzmény: beat street (4432)
beat street Creative Commons License 2020.12.13 0 0 4432

Szia,

 

a számokkal nem stimmel valami, 22 fokos levegőhöz és 45% párához 9,5 fokos harmatpont tartozik, azaz, ha a falad 14 fokos, akkor nincs kicsapódás.

A kérdésedre a válasz: működhet.

Nem tudom, mekkora munka ezt kiépíteni, de a helyedben nem foglalkoznék vele, ha jövőre meglesz a szigetelés.

 

Előzmény: Khino (4430)
Hooti Creative Commons License 2020.12.10 0 0 4431

Szia.

Egy falam van nekem is, ahol nincs visszatérő fűtéscső, falra rátolva egy nagy ágy/sarokkanapé és ilyet gurítottam a fal tövén végig, sócsempékkel lesúlyozva, időkapcsolóval 30perc fűt, 60 perc kikapcs, 4,5m hosszan.

Azóta pápá penész és párakicsapódás.

 

https://dimat.hu/D3025-futofilm-futofolia-220w-m2-25cm-szeles?gclid=CjwKCAiAq8f-BRBtEiwAGr3DgZB64C5fGDv0pu0HoW3Kww6lNSkYzYQeMhfFNcUzZFzyPIjnuUyymRoCZLYQAvD_BwE

Előzmény: m.perfect (4429)
Khino Creative Commons License 2020.12.10 0 0 4430

Szevasztok!

 

Tényleg el lehet odázni a penészgondot a fal tövében elvezetett fűtési odamenővel/visszatérővel? Valamelyik fórumban olvastam.

A házban kivétel nélkül mindegyik külső falon van odamenő/visszatérő cső, kivéve egy négyméteres szakaszon, ami penészedik is rendesen ugyanis jéghideg, alul úgy 14 fokos a fal (22 a levegő). Hiába 45% a pára a házban, ilyen hidegre lecsapódik.

Már nincs kedvem komolyabban foglalkozni vele, mert jövőre meglesz a hőszigetelés és szellőzőrendszer, de ha csak ennyin múlik, akkor ideiglenes jelleggel kivezetnék oda a merőleges fal fűtőtestjéből tízméternyi ötrétegű fűtéscsövet, ami melegítené azt a szakaszt.

Működhet?

m.perfect Creative Commons License 2020.12.09 0 0 4429

Nálunk jelenleg a fal sarkokban kezd el kialakulni a penész kisebb mértékben..

Arra gondoltam ezeknek a területeknek a melegítése mondjuk infra lámpával hatásos lenne-e? Valaki próbált már ilyesmit esetleg?

Ha nem hideg a terület akkor elvileg nem tud a pára kicsapódni..

ötfelezős Creative Commons License 2020.12.01 0 0 4428

Kérdezném, mi a penész megszűnésének a folyamata? 

Előzmény: MFerenc71 (4389)
B.Gergo84 Creative Commons License 2020.12.01 0 0 4427

Csak, hogy legyen visszajelzés is a magas párával küzdőkkel.

 

Kb 1 hónja megy a trotec tt68.

A kiinduló állapot: 

- napközben 60-65 körüli nyugalmi pára, ami reggelre 73-74-ben teljesedett ki. 

- rés szellőztetőn és napi 3 full szellőztetéssel ezt 2-5%al lehetett lejjebb vinni ideiglenesen. 

 

Az eredmények:

- az elején ment napi 10-12 órát, szobáról szobára cipelve. Egy szobában egymás után 2-3 napot is eltöltött, hogy próbáljam a lehető legtöbb nedvességet mindenből megszüntetni. Bútorok, ágynemű, ruhák, stb. 

- kb 3 hét után a nyugalmi pára 60 és alatta állt meg, reggelre még mindig 63-65% volt

- kb 4-5 hét után a nyugalmi pára 55-60 körül van, talán félreeső szobákban 59-60 reggelre, központi helyeken, a ház "közepén" 48-52%. Főzés után, szellőztetés előtt, páraelszívóval is felmászik 54-re a központi szobában. 

- villanyszámla +2500 ft talán, de lehet, hogy +3000 / hó. 

 

ezek alapján nálunk használ a páramentesítő. Mostanában napi pár órát megy csak, szerencsére a 70% mostmár nem jellemző. 

 

 

 

Előzmény: B.Gergo84 (4412)
Horváth László87 Creative Commons License 2020.11.26 0 0 4426

Az a baj hogy a falak glettelése festése is  tél környékén volt mert már fűteni kelet bent.

Nálam a födém szigetelést talán ki lehet zárni mert le lett hozva a mennyezet és ment bele szigetelés is.remélem  jól csinálták meg.

alap és fal kötött volt kátrány pappír meg kicsit emelt földszintes is a ház meg pincébe sincs semmi víz ugyh a talaj víz is ki van zárva, esetleg még az lehet a hiba h a szerelő betonra csak simán a szigetelés ment és nem lett összefüggő kátránypappír leterítve.

újra festéssel picit várunk még mert a gyerekek pont akkorák h most mindenhol "szépítik" a falat :D

most valószínű az lesz h veszünk valami páragyűjtőt mert nem hiszem h normális hogy az ablakoknál körbe de főleg alul is vizes az üveg, talán az segít a helyzetünkön 

 

Előzmény: kocka775 (4418)
Brikk stone Creative Commons License 2020.11.23 0 0 4425

  Hypo vagy hidrogén peroxid !!

gyattila Creative Commons License 2020.11.22 0 0 4424
Előzmény: gyattila (4423)
gyattila Creative Commons License 2020.11.22 0 0 4423

Nekünk ennek az elődje van a CFO20E. 2011-ben vettük és elég sokat megy télen. Jól teszi a dolgát, a hangossága sem vészes, de úgy látom az általad linkelt ujabb modell még csendesebb. 

Előzmény: parabell (4421)
Katahu Creative Commons License 2020.11.22 0 0 4422

Eladnám Trotec TTK 53E Pársmentesítő kèszülèket. Még nincs egy èves, hibátlan állapotban. 45 ezer. Èrdeklődni Playsakata@gmail.com

parabell Creative Commons License 2020.11.20 0 0 4421

Sinclairt ismeri valaki? 2 év garancia jó jel, nem?

https://www.detektorbolt.hu/paramentesito

kocka775 Creative Commons License 2020.11.20 0 0 4420

Én ezt a kérdezőnek írtam mint lehetőség, nálam nem áll fenn, de hallottam, hogy ez is lehet az ok

Előzmény: zöldeskékek (4419)
zöldeskékek Creative Commons License 2020.11.20 0 0 4419

  Meg kell csinálni az utólagos vízszigetelést, különben a penész újra -újra előjön.

Előzmény: kocka775 (4418)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!