Keresés

Részletes keresés

Dorisz57 Creative Commons License 2023.01.30 0 0 39976

Van két ivartalanított kandúrom ,még nincsenek 1 évesek se és az egyik most elkezdett jelölni.Van valakinek erre vonatkozóan valamilyen javaslata,tapasztalata,hogy mit lehet tenni ellen?

CBNora Creative Commons License 2023.01.24 0 0 39975

A hormonok még pár hétig dolgoznak benne, ezt az időszakot kell valahogy átvészelni.

Lehet, hogy jót tenne még egy kis vendégszobai tartózkodás, ha megjelenik. Valószínűleg most teljes gőzzel készülnek a kismacskák, az nagyon csábító. VHO pl. márciusban született, akkor januárban kellett, hogy foganjon.

Előzmény: JamesAlan (39974)
JamesAlan Creative Commons License 2023.01.24 0 0 39974

Üdv újra...köszönöm, megnéztem a videókat, nem semmi munka lehetett megcsinálni őket, és persze maguk a macskák is nagyon aranyosak!

Aztán azóta eltelt 2 hét, és annyi minden történt, hogy nem tudtam mikor írjak.

 

Először is Hógolyó múlt pénteken ivartalanodott. 

 

Lényeges információk, problémák, és kérdések következnek: 

 

Az ivartalanítás előtt 2 hónapig a nap 99%-ban a telkünk határain belül tartózkodott. Ennek döntő többségét a kis házában. Nagy volt a boldogság, állandó kontakt velünk, simi, kaja, dorombolás, dögönyözés stb.

Az ivartalanítás is komolyabb stressz nélkül megtörtént.

Az azt követő 72 órában velünk volt a házban, és az egyik vendégszobában vendégeskedett. Full service mellett, természetesen.

Kiengedtük a házon belül sétálni, nem akart kimenni, és itt is pár óra elteltével nagy volt a szerelem.

Aztán amikor kiengedtük, akkor sétált egyet a teraszon, és azóta 3x láttuk. Tegnap előtt este, tegnap reggel és tegnap este, és minden alkalommal csak kajálni jött. Hagyta, hogy simogassuk, minimál doromb, aztán húzott is elfele. Ja még annyi, hogy a kamera felvételeken látjuk, hogy kb átsuhant a telken valamikor tegnap éjjel 1x. Ezen kívül semmi.

Akkor most mi van Vele? Hol van? Mit csinál? Miért nem jön haza? 

Plusz infó, hogy elkezdtek bagzani a macskák itt a környéken, kb pont 3-4 napja, tehát amíg a Hógolyó a házban lábadozott.

Szerintetek visszatér még hozzánk....?

Nagyon-nagyon hiányzik, és kimondhatatlanul szomorúak volnánk, ha elpártolt volna tőlünk....amit amúgy nem is nagyon értenénk, mert a kiengedése előtti -szó szerint- utolsó pillanatig brutál módon dorombolt és imádott minket.

 

 

Előzmény: CBNora (39973)
CBNora Creative Commons License 2023.01.10 0 0 39973

Ezekre az újabb kérdésekre nem tudok válaszolni, sose volt kutyánk, nem is tervezzük, hogy lesz.

Tyúkokat eredetileg szerettünk volna, de úgy nem nagyon éri meg, ha végelgyengülésig tartjuk őket. A férjem ugyan hajlandó lenne levágni és megenni, de főleg én gondoznám őket, szívemhez nőnének, és nem szeretném, ha le lennének vágva. Húst egyébként sem eszem, saját állatot meg aztán pláne nem.

Másrészt időközben az ólból macskalakás lett. Pár évig VHO lakott ott, miután egyik reggel a férjem leült reggelizni, és azzal szembesült, hogy az étkezőasztalon hagyott laptopja egy vizelettócsában áll.

VHO halála után egy darabig növényeket teletettem ott, aztán pár hónapra odaköltöztettem Gombócot és Emíliát, a fáskamrában talált két kiscicát. Őket aztán váltotta Röfi (Lemonszínű következő almából származó egyik kölyök), aki beteg volt és ott lábadozott. Nem találtunk neki gazdát (már nem is keresünk), azóta is ott lakik. Róla elég sok videó van, a jobbak ide be vannak téve:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLn8rzvrYYOajRvgMuQFJ-14jjBNHcW5A6

A kert mellett elég is ennyi állat, a háromfelé lakó 7 macska.

Talán jön majd valaki tapasztaltabb a válaszokkal.

 

Előzmény: JamesAlan (39972)
JamesAlan Creative Commons License 2023.01.10 0 0 39972

Köszönöm az infót ismét! Ismét zseniális a névadás, éppúgy, ahogy a süntetető koncepciója és végül maga a megvalósítás is....a videókról nem is beszélve! 

Le a kalappal! :)

Amúgy úgy néz ki Hógolyó kezd megbarátkozni az új házzal, ma már pár órát abban töltött.

Ugyanakkor a jövőre nézve volna egy újabb kérdésem: 

Szeretnénk elkezdeni tyúkokat tartani tavasztól. (2 éve költötzünk ide, terv szerint haladunk, ennek a projektnek most jött el a menetrendszerinti ideje).

A kérdés az, hogy mire kell figyelni, hogyan működik a macska & tyúktartás együtt. Ismerve a körülményeket, miszerint Hógolyó van előbb, a tikok meg utóbb (lesznek).

Másrészt, és ez egy új kérdés, amikor majd jönnek kölyökkutyák, őket hogyan fogjuk integrálni, kondicionálni ebbe a macska&tyúkok rendszerbe? 

Előre is köszönöm a válaszokat! :)

Előzmény: CBNora (39971)
CBNora Creative Commons License 2023.01.07 0 0 39971

A sünetető a komposztnál volt.

Állandóan nem etetünk sünöket, találnak a kertben bőven ennivalót, de időnként ősszel látunk fiatal példányokat, akiket a tél előtt nem árt felhizlalni. Egy ilyennek készült pár éve etető, a különböző változatokról vannak videók. A sün nagyon kicsi volt, úgyhogy az erősebb fagyok előtt végül bevittük az állatkertbe.

Beraktam az erre vonatkozó videókat egy lejátszási listába:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLn8rzvrYYOahV2OuH7Ck__6nTeE3tUZI4

Látható az is, hogyan ette ki Lemonszínű, rengeteg cicánk anyja sovány korában az etetőből a tápot.

Előzmény: JamesAlan (39970)
JamesAlan Creative Commons License 2023.01.07 0 0 39970

Alakulunk, de még nem az igazi. :)

Időközben lett egy új háza is. Nem szereti. :( Viszont a főellenség megjelent, és megjelölte a házat. Nem tudom, hogy mi lesz, addig is visszatettük az első, ideiglenesnek szánt házát a párkányra, ahogy előtte is. Abban vígan elvan nappal, éjjel.

Az új ház a földön van, talán abban fél...nem tudom.

Mindenesetre azt vettük észre, hogy az elmúlt 2 hétben egyre nagyob területen mozog a telken belül. Emellett nappal és éjszaka is egyre többet van távol. A párkányon lévő házában csak pihen és alszik.

Gondolom ez jó jel, kezdi magáénak érezni a telket. 

Amúgy a VHO-t elsőre VHK-nak olvastam... :D De így is nagyon vicces, és jó név! :D 

A sünetetővel kapcsolatban érdeklődhetek? Hogy működik, hogy néz ki, hova telepítettétek...? 

Előzmény: CBNora (39969)
CBNora Creative Commons License 2023.01.04 0 0 39969

Erről nincs tapasztalatom, nagyon régen hoztunk a kertbe macskát (VHO-t, azaz Versegi Hugyos Oszkárt), ő akkor még kölyök volt. Egy év után átszoktattuk szobamacskává, mert elkezdett a vasúton átmászkálni. Közvetlenül a vasúti töltés mellett lakunk, és akkor még nem volt zajvédő fal, a legelső macskánkat a vonat ütötte el. Azzal az elsővel sajnos csak nagyon rövid ideig lehettünk együtt és nagyon tapasztalatlan macskatartók voltunk akkor.

Volt még egy kerti macskánk, de őt egy pár házzal odébb lakó szomszéd hagyta itt, mikor elköltözött. Ő már idős macska volt, ismerte a terepet, és mikor nálunk lett az otthona, egyből védte.

A mostaniak részben ide születtek, az anyjuk pedig mindig járt a mi kertünkbe is, csak régen nem a miénk volt. Annyi kapcsolatom volt csak vele, hogy ő volt az etalon a sünetető barkácsolásánál. Sovány volt és éhes, addig kellett tökéletesíteni az etetőt, míg ő már nem tudta kienni a sün elől a tápot.

Előzmény: JamesAlan (39968)
JamesAlan Creative Commons License 2023.01.04 0 0 39968

Nagyon aranyosak! :)

Köszönjük a tanácsokat, pontosan így tettünk. Egyrészt csak akkor van kint tál, amikor mi is kint vagyunk, megvárjuk, amíg elfogy. Amikor "idegen" macska jön, koppon marad.

Illetve az a 2 macskát, amelyiktől fél a Hógolyó, (amelyikek megkergetik) én elöldöztem, akárhányszor idejöttek. Csak siccegek és futok utánuk, de talán elég jelzés ez számukra, hogy nem kívánatos a jelenlétük a birtokon. 

Kb 2 hét és ivartalanítás  is meglesz.

Úgy hallottam egy ismerőstől, hogy hosszabb idő, azaz hónapokig is eltarthat, amíg magáénak érzi teljesen a területet. És hogy csak utána kezdi komolyabban védeni, akár harc árán is.

Erről mi a véleményed, tapasztalatod? 

Előzmény: CBNora (39966)
CBNora Creative Commons License 2023.01.03 0 0 39967

És mi is boldog új évet kívánunk!

Előzmény: JamesAlan (39965)
CBNora Creative Commons License 2023.01.03 0 0 39966

Ez nehéz kérdés.

Ha ilyen kis mamlasz, ill. az idegenek ilyen pofátlanok, kint kell maradni mellette, míg eszik. Én is figyelem mindig a mieinket, míg esznek, mert a szomszédban van egy dagadt cirmos, aki ha arra jár, elmorogja a cicáinkat, aztán mindent fölzabál. A mieink félnek tőle. Este az utolsó etetésnél végig kint is maradok velük, megvárom, hogy mind a három jóllakjon, aztán kiürítem a tálakat. Máskor is rajtuk a szemem, és ahogy abbahagyják az evést, már hozom is be a maradékot.

Felügyelet nélkül soha ne legyen kint ennivaló! Fontos, hogy az idegenek ne jussanak kajához, mert az is csak kedvet csinál nekik, hogy ott lebzseljenek és kitúrják Hógolyót.

A házzal kapcsolatban nem tudok jobbat, mint elhajtani az öreg kandúrt.

Egyrészt bosszantó, hogy nem védi meg magát, másrészt jó, hogy nem verekszik, kisebb a sárülés és a fertőzések veszélye. Ha nem lenne ott a lakásban a két idős macskád, azt mondanám, hogy szoktasd bentre, de a két öreg nyugalma kell, hogy a legfontosabb legyen.

Ebből a szempontból nem várható javulás az ivartalanítástól, az a későbbi csavargást, verekedést akadályozza meg, de gondolom, ennél maflább se lesz.

Nemsokára tüzelnek a nőstények, addigra jó lenne, ha túl lenne rajta.

Előzmény: JamesAlan (39965)
JamesAlan Creative Commons License 2023.01.03 0 0 39965

Köszönjük, és ezúton is nagyon boldogúj évet kívánunk mindenkinek! :)

Azóta is teljes a boldogság.

Mindössze egy "kis" probléma van, aminek a kezelésében örömmel elfogadnánk építő jellegű tanácsokat:

Hógolyót rendszeresen kergeti pár környékbeli macska. Olyankor felmenekül az ablakpárkányra.

Illetve történt már olyan, hogy az egyik ilyen, szemlátomást öreg kandúr csont nélkül befeküdt, a szemünk láttára a Hógolyó házába. Mindezt úgy, hogy Ő 1 méterre volt onnan. És eztán nem csinált semmit. Én hajtottam el a betolakodót. 

Emellett rendszeresen, az orra előtt megeszik a Neki kitett kaját. Van, hogy odébb tolják, miközben eszik, Ő meg hagyja. 

Szerintetek mit lehet tenni, hogy ezek a macskák békény hagyjanak minket? Mi a megoldás? 

Illetve részben talán érinti ezt a témát, lesz-e javulás, vagy akár romlás ebben miután ivartalanítjuk...?

Előzmény: CBNora (39964)
CBNora Creative Commons License 2022.12.25 0 0 39964

Gyönyörű cica, kész főnyeremény!

A kinti macskák ilyenkor mind kövérek, ő most pont jó. Szép dús a szőre is.

Előzmény: JamesAlan (39963)
JamesAlan Creative Commons License 2022.12.25 0 0 39963

JamesAlan Creative Commons License 2022.12.25 0 0 39962

Az alábbi képen látható Hogolyó játék közben. Láthatóan igencsak örül a kialakult helyzetnek (és nem mellesleg elég jó húsban van, ahogy így elnézem). :D

Előzmény: JamesAlan (39961)
JamesAlan Creative Commons License 2022.12.25 0 0 39961

Elnézést, amiért csak pár nap késéssel jelentkezünk, de nem igazán volt idő billentyűzetet ragadni az emúlt napokban...

 

Kedden voltunk az állatorvosnál.

Minden létező vizsgálatot elvégeztek, vért is vettek, nem aids-es, és más betegsége sincs. A füle belül kicsit atkás, ezt elkezdtük kezelni.

Injekciót is kapott, féregtelenítés is volt, és hivatalosan is a nevünkre vettük. :D 

Végig döbbenetesen jól tűrte, majdhogynem békésen... elképesztő, hogy mennyire nem agresszív...nagyon jó kis macsek a Hógolyó. :D

1 hónap múlva folyt köv, és hamarosan ivartalaníttatjuk is. 

 

Mindenkinek boldog Karácsonyt kívánunk! :)

CBNora Creative Commons License 2022.12.22 0 0 39960

Én is várom a híreket!

Előzmény: C2G (39959)
C2G Creative Commons License 2022.12.22 0 0 39959

Mik a fejlemények a cicussal? 

Előzmény: CBNora (39958)
CBNora Creative Commons License 2022.12.18 0 0 39958

Kandúrnál ránézésre is könnyű megállapítani, hogy ivartalanított-e. Ha nem, jól látható tökei vannak. A fül verekedéstől is lehet csipkés, és ha ivartalanításra befogott és elengedett kóbor, nem valószínű, hogy ilyen szelíd. Gazdásnak nem csípik ki a fülét.

De kedden tényleg mindent megtudunk!

Előzmény: C2G (39957)
C2G Creative Commons License 2022.12.17 0 0 39957

Úgy látom hogy vágott a füle, vagyis valószínűleg ivartalanított a cica. De az orvos úgyis meg tudja majd mondani. 

Szerintem ő benti cica szeretne lenni, én a helyetekben keresnék neki egy gazdit, ahol bent lehetne. Amiket meséltél róla, abból úgy tűnik hogy vágyik az emberi társaságra.

Valóban nagyon szép, különleges cicus. 

CBNora Creative Commons License 2022.12.16 0 0 39956

Nagyon szép!

Előzmény: JamesAlan (39954)
Tibbe Creative Commons License 2022.12.16 0 0 39955

Nagyon szép macska, és látom jó húsban van! :)

Előzmény: JamesAlan (39954)
JamesAlan Creative Commons License 2022.12.16 0 0 39954

Előzmény: JamesAlan (39953)
JamesAlan Creative Commons License 2022.12.16 0 0 39953

Ismét csak nagyon köszönöm az infót. A mai napot is beleszámítva egyhuzamban az 5. nap, hogy megszakítás nélkül nálunk van a Hógolyó. Online, kamerán is látjuk, felvételről is nézzük, nap közben és éjszaka is a "helyén" van. :) 

Jövő hét keddre kaptunk időpontot a helyi állatorvostól, és mindent, amit leírtál, és még amit ő javasol, meg fog kapni. Gyakorlatilag úgy kezeljük, mintha a mienk lenne. Még nem mondtuk ki, de szerintem a hétvégén kimondjuk, hogy hivatalosan is befogadtuk. 

Érdekes ez, hogy az idejáró 10 macskából csak 1 mutatott irántunk komolyabb érdeklődést. 

Ő folyamatosan vágyik a simogatásra is, ha csak meglát minket, azonnal toppogat, nyávog, dörgölőzik mindenhez. Tipikus szobacica műsort ad le minden alkalommal. :) De ettől még kinti macsek marad, és nem ivartalanítjuk. Legalábbis addig, amíg ez komolyabb problémákat nem generál.

Küldök róla fényképet, szerinted is szép macska? :)

Előzmény: CBNora (39952)
CBNora Creative Commons License 2022.12.14 0 0 39952

Az ivaros kandúrok sokkal többet csavarognak, verekednek. Lesznek "kandúrtályogjai", az állatorvos csak így nevezi a kandúrok harci sebekből eredő tályogjait. A macska aidset is sokkal nagyobb valószínűséggel szedi össze, ha ivaros és verekedni jár. Könnyebben éri baleset.

Egyetlen érv, ami ellen szól, az a húgykövesség nagyobb valószínűsége, ez ellen van speciális táp.

 

Elképzelhető, hogy benti macska volt, csak elveszett. Ezért is érdemes a chipet megnézetni, hátha van benne. Nem jellemző macskáknál, a mieinkben sincs, de ahogy írod, szép jószág lehet, hátha valakinek a nagy becsben tartott állata volt.

 

A mi kinti macskáink nem néznek könyörögve befelé, nem akarnak bejönni. Néha leülnek az ajtó elé, de nem bejönni akarnak, hanem várják, hogy kimenjek, és adjak nekik valamit. Az egyik simogatásra is szokott vágyni, újabban a testvére is. Az anyjuknak elég, ha kap enni, csak evés előtt szokott kedveskedni. Az anyamacska előéletét nem nagyon ismerjük, a kölykök kintinek születtek (négyen) tavaly szeptember elején és mindig is kint voltak. Ha ivartalanítás vagy egyéb orvosi kezelés miatt egy darabig bent kellett őket tartani, akkor a melléképületben voltak. Ahhoz vannak szokva, hogy kint vannak, a tavalyi telet is kint töltötték kiscicaként. Egész picinek ingáztak a szomszédok között, az anyjuk hordta őket ide-oda, végül a miénk maradt mind.

 

Az egyiket, az egyetlen kandúrt tavasszal elütötte egy autó. A negyedik testvér, Röfi, 8 hetesen beteg lett, melegen kellett tartani, ő a szépen berendezett ólban lakik, lényegében ő is szobacica, a betegsége alatt megszokta, hogy nem megy ki. Így lett 3 kinti, az anya és két lánya.

 

Két benti az előző alom, ők a belakatolt fáskamránkban születtek, az anyjuk a tetőről járt be hozzájuk. Így ők született szobacicák voltak.

 

A harmadik benti egy 10 éves Maine Coon, őt tervezetten hoztuk a házhoz. A többi meg lett...

Előzmény: JamesAlan (39951)
JamesAlan Creative Commons License 2022.12.14 0 0 39951

Szia, 

 

nagyon köszönöm a választ!

 

Milyen érdekes, hogy az átutazóban lévő macskák mintha ritkulnának. :) A jelenlétük hossza és a látogató macskák száma fordítottan arányosan alakult azzal, ahogy a Hógolyó elkezdett egyre több időt eltölteni nálunk. :)

 

Mindenesetre köszi az infót, megnézetjük állatorvossal, és beoltatjuk stb. Ivartalanítani nem biztos, hogy szeretnénk, így, hogy nem jöhet be.

 

A Ti kinti macskáitok is egész nap az ablakban nyávog befele, és könyörgő tekintettel nézeget...? 

Azon gondolkodtunk, hogy lehet, hogy Ő valakinél már volt benti macska? Azért gondolom, mert "túl" barátságos. 

Illetve mert a többi macska nem igazán mutat hajlandóságot arra, hogy megsimogathassuk. Azok másképp viselkednek...

Előzmény: CBNora (39949)
CBNora Creative Commons License 2022.12.14 0 0 39950

Esetleg érdemes megnézetni, nincs-e abban kandúrban chip.

Előzmény: JamesAlan (39948)
CBNora Creative Commons License 2022.12.14 0 0 39949

Mielőtt elkezdenétek megpróbálni összeszoktatni őket, az új jövevényt le kell szűretni leukózisra és aidsre. A továbbiakon akkor lehet gondolkodni, ha negatív.

Mi is kertes házban lakunk. Van 3 benti macskánk, őket nem is próbáltuk kiengedni, így biztonságos. Később úgy alakult, hogy lett 3 kinti is. Meg se próbáljuk összeereszteni őket, a kintiek nem jöhetnek be, a bentiek nem mehetnek ki. Valamivel strapásabb így az ellátásuk, de így nem hoznak be fertőző betegségeket és biztosan nincs harc. Ha a kintiből ki-be járogatós macska lesz, idővel a bentiek is kísértésbe eshetnek, hogy kimenjenek, de ezt szerintem ezt 10+ éves macskáknál kár kockáztatni. A fertőzéseket is, és a lelki békéjük felborulását is.

A kandúrt is célszerű ivartalaníttatni.

Az átutazóban lévő 9-10 macskának nem adnék enni. Nem jó az állandó macskának, ha mások is ott nyüzsögnek a területén, lehetnek később harcok és nem fogjátok kajával se győzni. A kék szeműnek kell mindent megadni, meleg dobozt, jó kaját, állatorvosi ellátást, a többit jobb távol tartani.

Előzmény: JamesAlan (39948)
JamesAlan Creative Commons License 2022.12.14 0 0 39948

Sziasztok!

 

Két 10+ éves "panellakó", benti macskánkkal költöztünk vidékre, családi házba. Mindketten imádják, de ki azért nem járkálnak. :) Próbáltuk, de visszamenekülnek a házba azonnal.

 

Az elmúlt hónapokban megjelent kb 9-10 idegen macsek nálunk, "átutazóban" erre járnak, nézelődnek, a teraszon szoktak kaját kunyerálni.

 

Az egyikük "kinézett" minket magának. :) Be akar jönni, alig bírjuk kint tartani, annyira nyomul. :D  Ide is költözött a teraszra, csináltam neki szigetelt macskaházat, már napok óta itt van velünk. 

Már az elején hagyta, hogy simogassuk, dorombol, bújik, még azt is hagyja, hogy felemeljük, pakolgassuk. :)

 

A mieink nőstények, operálva, ez a kinti új jövevény pedig egy jó erőben lévő csodaszép csupa fehér bundás, kékszemű kandúr. Szerintem kb 2-5 éves körüli forma.

Szerintetek mi lesz ennek a vége? Ezt a kinti macskát beengedhetjük? Hogy viselkedik egy kinti macska benti macskák közé engedve? 

Tanácstalanok vagyunk, mert nincs tapasztalatunk etéren, és nem merünk kísérletezgetni. Mi lesz, ha bántja a meglévő jószágokat? :)

Köszi előre is, ha valaki megosztaná a véleményét, tapasztalatát. :) 

 

Marcsii71 Creative Commons License 2022.11.30 0 0 39947

Cukik ♥️

Előzmény: Ködfelelős (39945)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!