Keresés

Részletes keresés

KÁGÉ Creative Commons License 2000.05.25 0 0 14
A sajthoz kell egy kiló túró [...] kell még két liter tej a kotyvasztáshoz [...] Kell még 1 - 2 tojás

Túró? Tojás? Ebből nem tudom mi lesz, de sajt nem, az biztos...

A túró még hagyján, bár az savanyított tejből készül, nem pedig friss tejből, de tényleg van néhány sajtfajta, amihez savanyítják a tejet (ún, cottage cheese, falusi sajt), de tojás az biztos nincs benne... És a tejet sem értem. Ez valami sajt-utánzat maximum, de nem sajt (attól még lehet finom is akár, persze).

Üdv

KÁGÉ

Előzmény: Csekk (11)
Csekk Creative Commons License 2000.05.24 0 0 13
Úgy van Csokis, ahogy mondod!
Semmi varázslat.
Állítólag van sok olyan yoghurt, és kefir is, amire rá van írva, hogy élő baktériumokat tartalmaz. Az ilyen jó beoltásra is!

Sőt ha valakinek van jó pincéje, vagy barlangja, akkor tényleg jó az is, hogy a sajtból szedjük ki az élő gombatenyészetet, amit elszaporítunk a saját üregünkbe:)))
Na de ehhez idő kell, és pld én csak egyszerübbeket szeretnék csinálni.
(Nálam biztos nem is lenne ideje megpenészedni:)))

Csekk

Előzmény: Csokis (7)
Csekk Creative Commons License 2000.05.24 0 0 12
ham-let -nek!
Amit tudok, azt a netről szedtem le,

INNEN


A linken visszamész a gyökérbe, akkor ott le van írva, túró, yoghurt, és még sok minden.
A túró leírásánal vigyázni kell, mert az író, elég pongyolán bánik a fogalmakkal!!!
Azt írja, hogy miután a túrót beleöntöttük a tejbe, forraljuk fel, és stb... stb.
A FRANCOT!
Melegíteni kell addig, amíg ....... a helyes.
Szóval ezért indítottam a topicot, hátha belebotlok valakibe, aki segít nekünk az ilyen konyhai varázslatokban:)))

Itt is van némi sajt leírás, de ehhez még sokat kell próbálkozni:)))

Francia sajtok


Ja és mégegy! Nem kell tehenet tartani.
Tejoltó anyagot, kúltúrát, lehet venni a nagyobb patikákban.

Üdv:
Csekk

Előzmény: ham-let (6)
Csekk Creative Commons License 2000.05.24 0 0 11
Syncumar-nak!
Nekem 85 Ft. 1 liter házitej.
A sajthoz kell egy kiló túró, az cca. 6literből jön ki.
De ebből még van akkor 12 dkg. vajam is. (vagy tejszín, vagy tejfől) kell még két liter tej a kotyvasztáshoz is.
Kell még 1 - 2 tojás, némi bűvészkedés, és kész az 1 kg sajt.
A boltban, ha megveszem a sajtot, az minimum 1400. (mifelénk)

Csekk

Előzmény: Syncumar (5)
Asenki Creative Commons License 2000.05.24 0 0 10
:-)
Előzmény: sas (9)
sas Creative Commons License 2000.05.24 0 0 9
mi városiak keresünk egy aneszteziologust, az majd frankon és szakszerüen elaltatja a tejet-))
KÁGÉ Creative Commons License 2000.05.24 0 0 8
SZVSZ igazán jó sajtot azért otthon a lakásban nem fog tudni csinálni senki. Először is az igazán finom sajtok nem aludt tejből készülnek, hanem spéci oltóval altatják őket. Falun ez nem probléma, mert ott vannak a borjúk, de hogy hogyan csinálnak belőle oltót azt már nem tudom. A beoltott tejet aztán hagyják megalvadni (ez nem gond), a savótól elválasztják, az alvadékot összetörik egy vasvilla-szerű izével (minél kisebb darabokra, annál keményebb lesz a sajt), majd a töretet formákba rakják, és a helyi szokások szerint érlelik. Ez az amit egy panellakásban nem lehet megcsinálni. Ehhez hűvös pince, barlang kell, meg tapasztalat, és szakértelem. Ez az, amit a parasztok az apjuktól meg a nagyapjuktól tanulnak, és ettől lesz olyan finom egy jó sajt (és olyan íztelen gumi a rossz).

Szóval: aki tanyán, falun él, annak érdemes utánnajárni, de a városi ember nem fog jó sajtot készíteni, hiába is erőlteti. Persze SZVSZ.

Csokis Creative Commons License 2000.05.24 0 0 7
A multkor (elmult fel evben valamikor) volt errol szo a Kossuth Radioban. Szerintem a Napkozben-ben lehetett tema, de nem biztos. A kerteszetirol nyilatkozott valami prof., aki ugy allitotta be, mint a ez a vilag legegyszerubb dolga lenne. Elmeselte, hogy kell az alapot elkesziteni, majd azt kell beoltani a sajra jellemzo bakteriummal. Azt mondta, hogy ezt ugy is lehet, ha a meglevo sajtodrol (pl. bolti) kaparsz le es azzal csinalod. Azert a riporter a vegen megjgyezte, hogy ez neki nem tunik olyan trivialisnak. (Hmerseklet, paratartalom, szagok a lakasban, stb.) Mindenesetre azt megteheted, hogy telefonalsz, vagy emilsz a szerkesztosegbe, hatha tudnak segiteni a pasi megtalalasaban.
ham-let Creative Commons License 2000.05.24 0 0 6
HElló!
Csekk: ha már így összefutottam veled, elárulnád a többi titkodat (vaj pl. a túrót tudom). és a joghurtot? kell hozzá valami joghurtkultúra, ha jól tudom. az hol lehet beszerezni? igaz, hogy a kérdésedre nem tudok válaszolni, de kíváncsi vagyok :)
ham
Syncumar Creative Commons License 2000.05.24 0 0 5
Biztos, hogy a házi sajtkészítés annyival olcsóbb, hogy megéri? Például a vaj mennyibe kerül házilagosan? Mondjatok számokat, hogy legyen megfogható a dologban.
Előzmény: sas (4)
sas Creative Commons License 2000.05.24 0 0 4
Sziasztok,

Engem is érdekelne az összes tejtermékféleség feldolgozása.
Igaz ugyan, hogy nem vagyok valami gyakorlott háziasszony, de ezeket szivesen kiprobálnám!

üdv, sas

realdoko Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3
Fogalmam sincs, hogy kell sajtot készíteni, de érdekelne a dolog, kipróbálnám.
Egyszer hagytam állni tejet maha sokáig, mindig leöntöttem róla a savót, meg megsóztam. Aztán összetöppedt, egy kis adag sűrű trutyi lett belőle, olyan kenhető állagú, az íze olyan volt, mint a juhtúrónak, nagyon odavoltam, milyen király vagyok.
Csekk Creative Commons License 2000.05.23 0 0 2
Még én se, de nem akarok sok 10 liter tejet elszötymörögni, meg aztán az idő se mindegy amit ráfordítok.
Imádom a sajtot, de ha házilag készíti az ember, legalábbis az egyszerübbeket, akkor feleannyiba sem kerül mint a bolti, és mégsem nagyüzemi.
Tehát egyénileg lehet ízesíteni.
Ez is izgat, ha már frankón megy, lehet fűszerezni:)))

Csekk

Előzmény: Asenki (1)
Asenki Creative Commons License 2000.05.23 0 0 1
Tényleg kíváncsi vagyok! A sajt az egyik legfinomabb dolog! Én sajna nem értek hozzá... :-(
Előzmény: Csekk (-)
Asenki Creative Commons License 2000.05.23 0 0 0
Ez egy nagy0n kemény di0!
Előzmény: Csekk (-)
Csekk Creative Commons License 2000.05.23 0 1 topiknyitó
Sziasztok!
Szóval az a helyzet, hogy igazi tehéntej már van bőven, tudok házivajat, túrót, klf. yoghurtokat csinálni, de SAJT-ot, csak ma próbáltam, és hát bár az állaga, íze frankó, de mégsem az igazi.
A hétvégén letermeltem a netet hasznos infók után, de olyan igazi szájbarágós oldalt nem találtam, ahol a "trükkök" is belevannak dolgozva a szövegbe.
Szóval szerintem ha valaki tud egy ilyen szájbarágós oldalról, vagy csinált már sajtot, igazán segíthetne rajtam.
- Vagy rajtunk. Szerintem többen is belevágnának, hiszen az ára is verhetetlen, nembeszélve, az aromákról.
Pld. a bolti vajat, vagy túrót már meg sem tudnám enni:)))

Üdv:
Csekk

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!