".Persze "takarmány" az kell a műhúshoz is, az is biztos...."
MEG VEMHES SZARVASMARHA is kell hozzá. Nem csak 1 !!!!
A műhús egyszerre biztosíthat élelmiszerbiztonságot, fenntarthatóságot és adhat lökést az etikus állattartásnak fejtegeti a Momentum örök reménysége.
Mármost lássuk, hogyan is fest ez a gyakorlatban. Miként vált eddig fenntarthatóbbá a világ az első generációs húshelyettesítő innovációk (jellemzően növényi alapú húsutánzatok) révén, és melyek a kilátások.
Aktuálisan az egyik online élelmiszer-áruházban 230 gramm fagyasztott vegán hamburgerpogácsa például 3599 forint, kilója közel 16 ezer.
Úgy, hogy első számú összetevője a víz; azt követi 16 százaléknyi borsófehérje, némi repce- és kókuszolaj, valamint rizsfehérje, továbbá 13 egyéb adalékanyag, a gránátalma-kivonattól a kukoricaeceten át a metilcellulózig.
Egyenesen az USA-ból érkezett a boltba ez az ínyencség az igazán fenntarthatóságpárti fogyasztók kedvéért persze lehet erre azt mondani, hogy tessék, pont ezért kéne a Kárpát-medencében is felpörgetni a gyártást, csakhogy gyanús, hogy a kókuszolaj például nehezen sarjadna ki az Alföldön.
Ugyanezen áruházban 250 gramm tényleges magyar húspogácsa, egyetlen összetevőként 100 százalék Angus marhahúsból, legeltetéses állattartásból 2481 forint, kilónként 9800. Az előállító cég képviselője kifejti: igyekeznek a fenntarthatóság jegyében külső felektől függetlenül működni, saját maguknak termesztve például a lucernát és a régión belül oldva meg az értékesítést.
Kérdés, mennyire kivitelezhető az ilyesmi a műhús esetében. Megtermeli a gazda a répát és a gránátalmát, amelyekből port, illetve kivonatot készít, betakarítja a rizst és a borsót, majd kinyeri belőlük a fehérjét,
szüretel a maltodextrinfáról egy kis maltodextrint,
aztán jól összevegyíti őket az összes többi hozzávalóval együtt kisüzemileg egy tetszetős műhamburgerré? Mert hiszen az élelmezésbiztonság és a fenntarthatóság mégiscsak valahol itt, a rövidke élelmiszerláncoknál és az önellátásnál kezdődne.
Meg a megfizethetőségnél. Vegán kolbászból akad lengyel, kilója mindössze kilencezer-négyszázért, de abban van minden,
a sűrítőanyagként hozzáadott feldolgozott eucheuma hínár-tól kezdve az allergén szójababon át a konjakgumiig
(amelyet a Kelet-Ázsiában honos leopárdkontyvirág (Amorphophallus konjac) gumójából előállított lisztből készítenek). Létezik persze kevesebb összetevőből legyártott, allergénmentes amerikai műkolbász is, méghozzá a bő tíz éve a teljes húspiac meghódításának tervével indult Beyond Meat terméke: kilója 18 ezer forint, nem vicc egyébként ez esetben is nagyrészt vizet vásárolunk. Illetve vásárol az, aki hajlandó pénzt kiadni ezért. Nem sokan vannak: a cég 2022-2023-ban nagyarányú leépítésekre kényszerült bevételeinek folyamatos csökkenése miatt. (2019-ben még az volt a terv, hogy 24-re kétszámjegyű részesedést szereznek a marhahúspiacon, és ezzel halálos spirálba taszítják az ágazatot.)
Legkésőbb mára már nyilvánvaló, hogy ezek a vegetáriánusok és húsevők számára elvileg egyaránt alternatívát jelentő ételek nem vezettek a valódi húsfogyasztás visszaeséséhez. A növényi alapú termékek gyártói fel akarták forgatni a világ ezer milliárd dolláros húsiparát, de a befektetők kedvencéből bukás, a mentes hamburgerből pedig egy átmeneti hóbort lett állapította meg pont egy éve a Bloomberg.
Erre érkezik Donáth Anna,
és ellentmondást nem tűrő hangon a fenntarthatóság, valamint az etikus állattartás zálogának nevezi azt a laboratóriumi tenyésztéssel előállított, újabb generációs műhúst, amely ráadásul vegetáriánusok számára nem is fogyasztható, tekintve, hogy létrehozásához állatból kinyert sejteket növesztenek bioreaktorban, megfelelő jórészt például magzati szarvasmarha szérumot tartalmazó táptalajon.
Magzati szarvasmarha szérum (röviden FBS) alatt a vemhes tehenek levágása után a magzat véréből szépnevű biotechnológiai cégek által kinyert cucc értendő,
bon appétit.
A steril körülmények közötti növesztéshez aztán jó sok eldobható műanyagra van szükség: a Beyond Meat-re emlékeztető nagy reményekkel indult kaliforniai Upside Foods vállalatnál például kétliteres palackszerű lombikokban állítanak elő 2-3 gramm szövetet, majd ez a plasztiklombik megy a szemétbe, illetve újrafeldolgozásra.
Ráadásul ezeket a palackokat jelen állás szerint embereknek kell (természetesen tetőtől talpig beöltözve-bemosakodva, egyszerhasználatos sapkával a fejükön) egyenként előkészíteniük és gondozniuk egy gyárcsarnokban, például kikenegetve a belsejüket sertészselatinnal, hogy elősegítsék a sejtek tapadását na, a fülöp-szigeteki vendégmunkásokon kívül mely képzett alkalmazott pepecselne ezzel rutinszerűen napi nyolc órát? Sőt, valójában még ezen előkészületek után se beszélhetünk egyben kinövő mellehúsáról:
az alkalmazottak jórészt kézzel teszegetik egymásra és préselik össze a lombik faláról összekapirgált vékony szövetrétegeket,
hogy csirkehúsnak nézzen ki az egész. Magától ugyanis egyelőre nem igazán áll össze.
Akkor ezért volt eddig az a többszörös dúsított vétel, hogy aztán az USA blokkolja majd másoknak is a vételét, miközben a háttérben majd az USA lesz az egyedüli vásárló, és gyakorlatilag EGYEDURALMAT akar kiépíteni a dúsított urán kereskedésben. Hogy csak rajta keresztül lehessen vásárolni. legalábbis a NYUGATI fertályon ezt akarja, mert csak arra van már neki befolyása.
Az Egyesült Államok szenátusa megszavazta a dúsított urán Oroszországból történő behozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet már aláírás céljából benyújtottak az amerikai elnöknek. A dokumentum a hatálybalépéstől számított 90 nap elteltével megtiltja a dúsított urán behozatalát Oroszországból az Egyesült Államokba. Ugyanakkor 2028 januárjáig ideiglenes kivételeket engedélyeznek írta meg az Unian.
Meg kell jegyezni, hogy a kongresszus 2,7 milliárd dollár elkülönítéséről rendelkezett, amelyet az amerikai uránipar fejlesztésére irányítanak, az Oroszországból származó nyersanyagimportra vonatkozó korlátozások bevezetése mellett.
Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint Oroszország a dúsított urán fő külföldi beszállítója: évente körülbelül egymilliárd dollárt hoz az orosz gazdaságnak.
SZAKÉRTŐK SZERINT E SZÁLLÍTÁSOK KIVÁLTÁSA A DÚSÍTOTT URÁN ÁRÁNAK 20 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉSÉHEZ VEZETHET.
Korábban már beszámoltak róla, hogy a Fehér Ház fontolgatja az orosz dúsított urán Egyesült Államokba történő behozatalának tilalmát a végrehajtó hatalom útján.
De. A Hidrogént lehet gyártani a szélturbinák és napelemek üresjárati ciklusában ami kb élettartamuk 80% azaz a alig kerül valamiben. Jó persze a gyakorlatban majd lemegy a zöld áram ára, és vele alakul a hidrogéné is. De a lényeg hogy a mainál sokkal sokkal kedvezőbb áron lehet előállítani ha nagy tömegben kell majd.
A hőerőművek füstgázát is lehet kezelni hidrogén műben. Ezzel megszabadulsz a CO-tól, és hidrogént kapsz. Egy sor metódus van.
Ami ma még probléma az az üzemanyag cella ára. De az zuhanásban van és már megvannak az olcsó technológiák elvi alapjai, 10-15 év is ezek piacérettek is lesznek.
" A hagyományos állattenyésztés már nem tudja kielégíteni az igényeket."
Dehogy nem
de most nem statisztikázok, mert evel tele a padlás, csak anyit hogy a német 40-50 milio disznot tenyész a dán 28 miliot (enyi elég) a arab meg nem eszik disznot
a argentinok meg marhát esznek és soha nemhallottak mühusrol.😎
a "mü hus" meg messze a valoságtol
Meg kimodja, hogy anyi hust kell zabálni? ha csak a felét eszed akkoris jol meg vagy, nemigaz?
".A műhúshoz sokkal kevesebb vízre van szükség és kevesebb szén-dioxidot bocsát ki...."
Egyáltalán nem.
Már bebizonyították.
A MŰHÚSHOZ VEMHES SZARVASMARHÁK tucatjaira van szükség, ugyanis a marhaembriókból nyerik ki azokat a sejteket, amiket aztán TÁPOLDATOKBA helyezve hetente lekotornak a "petricsészék" faláról, majd összeállítják egy masszává, és hús formára gyúrják.
Minden héten meg kell semmisíteni a petricsészéket meg az összes vegyi anyagot...
Igen, az olyan mint egy akkumulátor, saját üzemanyagtankját is töltheti metanolal.
De nem tudom van e annyi platina a Földön összesen? Az nem lehet, legalábbis azt még egy zöldkomcsi se tudja helyettesíteni. (-: Pedig sokat gondolkodik rajta. )-: Komolyan, most ebben a pillanatban ha ezt leírta, lemegy a laborítóriumba megnézni valamit.
A műhúshoz sokkal kevesebb vízre van szükség és kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. A technológia váltások, mint a gyjtögetésről áttérés a földmvelésre, készőbb a három nyomásról a vetésforgóra. mindég a demográfiai robbanások után következtek be. A hagyományos állattenyésztés már nem tudja kielégíteni az igényeket.
Szépen hangzik, de éppen olyan lesz, mint a FÚZIÓS ERŐMŰ.
A teljes környezeti kiépítése olyan akadályokba ütközik MA MÉG, hogy Amerikában gyakorlatilag szabadulnak a hidrogénkocsiktól az emberek, csak nem veszi meg őket senki.
1.) A TÖLTÉSE legalább 1 óra, és mivel ODAFAGY a töltő a kocsihoz, mire leveszik, azzal is eltelik jó sok idő, így ott várakoznak az emberek töltésre...
2.) Nem hogy növekedett volna a töltőállomások száma, hanem inkább csökkent, így gyakorlatilag senki nem kockáztatja meg, hogy olyan útnak induljon, ahonnan képtelen lesz visszajönni, és ugyebár HIDROGÉNT nem lehet a sarki fűszeresnél beszerezni......
NAGY mennyiséget nem lehet egyelőre máshogy tárolni, mint robbanásveszélyesen.
A hidrogén a jövő. Zuhannak az árak, rohamosan fejlődik a technológia, és a megújulók ordítanak a hidrogén ökonómiáért.
A BEV egy zsákutca ezt már mindenki látja. 10-15 év és itt a hidrogén forradalom. Éppen itt az ideje persze mert hidrogén és atom nélkül nincs drasztikus CO2 emisszió csökkentés.
aha? nyugtalanító, hogy nem e sokan vannak akik beveszik ezeket a hülyeségeket. Nem maga a hülyeség a kötelező oltakozásról, digitális pénzről, pénzügyi háttérhatalom, globalistákról stb.... ről, hanem ha 5-10% beveszi, az már veszélyes. A körül lehettek azok is akik elhitték pl, hogy az angol bobázók robbanó játékokat dobnak le. Gyerek koromban figyelmeztettek, hogy ha találok egy játékot hozzá ne nyúljak. (-: