Keresés

Részletes keresés

Szürke Csacsi Creative Commons License 2003.09.25 0 0 76
Nyár elején csináltam meggyből és ribizliből lekvárt, befőzőcukorral. A barátnőmnél kóstoltam ilyet, náluk a lekvárnak (vagy ezt dzsemnek hívják inkább?) enyhén zselés állaga volt. Azt mondták, nincs semmi trükkje, egyszerűen sima cukor helyett befőzőcukorral kell készíteni, ami zselésítő anyagot tartalmaz. Az én lekvárom viszont egyáltalán nem lett zselés, viszont nagyon híg. Az valószínű, hogy álltában be fog sűrűsödni, mint minden lekvár, de miért nem zselés? Ez is idővel alakul ki? Vagy: hosszabb ideig kellett volna főzni? Vagy: más arányban kellett volna összekeverni? Vagy: hozzá kellett volna adni még valamit?
TTAMAS Creative Commons License 2002.09.27 0 0 75
A hagyományos szita fakeretre kifeszített lófarokszőrből készült.
Vékony, mégis erős szálak, amelyből a savas élelmiszerekbe sem oldódik be semmi.
Előzmény: Szürke Csacsi (74)
Szürke Csacsi Creative Commons License 2002.09.26 0 0 74
Szőrszita??? ammeg mi?

A hideg pedig megjött, úgyhogy lehet menni szüretelni :) Bár valószínű, csak jövő hétvégén lesz rá alkalmam. Itt a pesti betonon valahogy nem terem meg a bogyó :(

Előzmény: szydi (72)
TTAMAS Creative Commons License 2002.09.25 0 0 73
Ha nem tetszik a fagyasztott eper állaga, akkor próbáld ki ezt:
Egy marék fagyasztott eper, három-négy kk. cukor, mikor félig kiolvadt, villával összetöröd és elkevered natúr joghurttal. Isteni. Akkor rájösz, hogy a legmárkásabb gyümölcsjoghurt is csak névrokonságban van vele.
Előzmény: Sehonnai Bitang Ember (28)
szydi Creative Commons License 2002.09.24 0 0 72
Bocs, de nem voltam a közelben.
Szűrésre a szakirodalom szőrszitát javall, én fém tésztaszűrőt használtam. Ha gézzel kibélelsz egy szűrőt az tökéletes lesz akkor is, ha nem magozod ki.
A csipkebogyónak szeptember táján legmagasabb a C vitamin tartalma, viszont a dércsípte (az első fagyok után) édesebb, s már önmagában is lekvárszerű. Ilyenkor már nem lehet kimagozni.
Üdv: szydi
Előzmény: Szürke Csacsi (71)
Szürke Csacsi Creative Commons License 2002.09.21 0 0 71
No még két kérdés.
o Min szűröd át ezt a szúrós masszát? (kezd tőle elmenni a bátorságom :)) Én korábban ribizlit néhány réteg gézen szűrtem át.
o Mikor kell a bogyókat leszedni? Korábban dércsípte bogyókról volt szó, ami azt jelenti, hogy ősszel valamikor később, mikor már hidegebbre fordul az idő...
Előzmény: szydi (70)
szydi Creative Commons License 2002.09.20 0 0 70
A magok apró szőrök között vannak a gyümölcs belsejében. Ha a szőrök a torkodhoz jutnak, ott szúrós, kaparó érzést okoznak.
Ha átpasszírozod, a magok, a héja és a szőröcskék nagy része fennakad.
Víz és cukor a recipe szerént.
szydi
Előzmény: Szürke Csacsi (68)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 69
A mai befőzési program:
- piros-áfonya dzsem főzése
- enyhén csípős almapaprika savanyítása.
Remélem estig végzek mindnennel! :))
Szürke Csacsi Creative Commons License 2002.09.19 0 0 68
o Tehát a fekete izét levágom a végeiről, de a héja marad. Nem is tudtam, hogy szúrós a magja...
o Annyi víz, hogy ellepje - ez nem lehet túl sok, ahogy elképzelem, hiszen a megpucolt gyümölcs igencsak tömör masszába állhat össze...
o Na várjunk csak, áttörjük - tehát mégse marad benne a héja, de csak a főzés után (közben?) távolítom el belőle.
o 1 kg gyümölcsre 50-60 deka cukor rengeteg, biztos, hogy kell ennyi? Ne haragudj, hogy kötözködöm, szóval ez 100%?
Amúgy nagyon köszönöm, hogy válaszoltál!

Csacsi

Előzmény: szydi (66)
fintorgó Creative Commons License 2002.09.19 0 0 67
Adripet-nek!
igaz néhány fáziskéséssel, de most olvastam a kérdésedet meggyel kapcsolatban. Jövőre még jól jöhet: Nekem aprószemű meggyem van, ujfehértói fürtös. A recept a következő:
Az egész családot felzavarni a fára, még reggel és beigérni valami finom ebédet, ha lecsupaszították a fát a meggytől.(ez bejön) Azután a megebédeltetett társaságot leültetni, és jöhet a magozás.Ez a leghosszabb és nem szeretem munka. természetesen piros nadrágban és pólóban, mert ugye a meggylé... A kimagozott meggy minden kilójára félkiló cukrot öntök, és egy mokkás szalicilt. jól összekeverem, lefedem, ledirigálom a pincébe, ahová aztán addig járok kevergetni, amig el nem olvadt a cukor. Másnap szűrőmerő kanállal kihalászom a meggyhúst és üvegekbe gyömöszölöm,kevés legyen a lé! A maradék lé kitűnő meggyszörp, szintén üvegekbe kerül.Jó befőzést! fin..
Előzmény: adripet (57)
szydi Creative Commons License 2002.09.19 0 0 66
CSIPKEBOGYÓ LEKVÁR (hecsedli)
A dércsípte bogyókat megtisztítjuk, (2 végét levágjuk, a szúrós-szőrös magokat eltávolítjuk)s annyi vízzel, hogy ellepje addig főzzük,míg egészen puha nem lesz. Ekkor áttörjük és minden kg masszához 50-60 dkg cukrot számítva addig főzzük, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. Ekkor üvegekbe tesszük és kigőzöljük.
A gyümölcs magját bennehagyva is főzhetjük, de akkor szúrós lehet a lekvár.
Üdv: szydi
Előzmény: Szürke Csacsi (65)
Szürke Csacsi Creative Commons License 2002.09.18 0 0 65
Segítség! Csipkebogyóból szeretnék csinálni 1) szörpöt 2) lekvárt. Tudja valaki, hogyan kell?
madvi Creative Commons License 2002.07.24 0 0 64
Köszönöm! Nem tudom, hogy ezt keresi-e az illető, mert nem nekem kellett. Csak most jutottam hozzá, hogy elolvassam, de mégegyszer köszi:)
Előzmény: adripet (60)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.04 0 0 63
Köszi Mulan, te minden témában otthon vagy :)
Előzmény: Mulan (62)
Mulan Creative Commons License 2002.07.04 0 0 62
Éretlen (még kemény) egrest feleannyi cukorral, kilónként egy negyed citrom héjával, 2-3 szem szegfűszeggel főzd fel, üvegbe vele, szalicilt rá, lekötni, szárazdunszt.

Érett (már puha, édes) egreshez kevesebb cukor kell, és nem a főzős, hanem a forrázós technikát ajánlom. Az utolsó forrázás előtt csavarj bele háromkilónként egy citromot. Meggylevélet is lehet az üvegbe tenni.

Előzmény: adripet (61)
adripet Creative Commons License 2002.07.01 0 0 61
Egresbefőtt receptet keresek!
Előzmény: adripet (60)
adripet Creative Commons License 2002.07.01 0 0 60
Sajna, csak ezt találtam.
ZÖLDDIÓ CUKORBAN szirup:1l vízhez, 2,5kg cukor, fahéj, szegfűszeg
A gondosan kiválogatott, szép nagy, teljesen ép diók mindkét végéből levágunk egy kicsit.Ha kötőtűvel át tudjuk szúrni, akkor alkalmas az eltevésre.Tálba tesszük, leöntjük tiszta vízzel, és a vizet mindennap cserélve 10 napig áztatjuk.A tizedik napon 15 percig forraljuk.Leszűrjük róla a vizet, majd 24 órát hideg vizben hagyjuk, majd leszűrjük. Szirupot főzünk, melybe izlés szerint egész fahéjat és szegfűszeget teszünk. A szirupot forrón a dióra öntjük, másnapig állni hagyjuk benne, másnap leszűrjük.Ismét felforraljuk,kis ideig főzzük, hogy besűrűsödjön és forrón a gyümölcsre öntjük.Ezt a műveletet még 2x megismételjük. A 4-dik felforralásnál, mikor a szirup már teljesen sűrű, 10 percig forraljuk benne a diót. Forrón üvegekbe szedjük, ráöntjük a forró, sűrű szirupot és száraz dunsztba rakjuk.
Előzmény: madvi (59)
madvi Creative Commons License 2002.06.30 0 0 59
Sziasztok!
Ismeri valaki a zölddió lekvárt? Nagyon megköszönném, ha ha megosztanátok velem a receptjét.
Köszi
adripet Creative Commons License 2002.06.14 0 0 58
Ja a lényeget lehagytam :), zselés állaga volt a cukornak. Viszont nem volt benne semmi zselésítő szer.
Előzmény: adripet (57)
adripet Creative Commons License 2002.06.14 0 0 57
Ettem egy nagyon finom télre elrakott cukrozott meggyet, nem volt főzve, és csak le volt cukrozva, magnélkül. Darabos meggy volt, valaki ismeri a módját, hogyan tehetnék el ilyen sütibe való/tölthető meggyet?
Előzmény: cat74 (56)
cat74 Creative Commons License 2002.05.30 0 0 56
Itt is lassan szezon.
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.17 0 0 55
...amúgy meg viszont energia- és munkatakarékos megoldás...
Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.17 0 0 54
nem akarlak elkeseríteni, de abban aztán benne van minden...:-(
Előzmény: n0ri (53)
n0ri Creative Commons License 2001.07.17 0 0 53
Remélem, idén is tudok szerezni konzervgyári paradicsomlevet, amit csak át kell főzni, valahol kecskeméten van egy bepárló, onnan hozzák még melegen
Előzmény: Törölt nick (52)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.17 0 0 52
nálam megvolt anno még a pöszméte eltevése, talán egy kis barackot teszek még az idén, no meg majd nyár végén a cca. 50 kg paradicsom kifőzése lesz műsoron...
Előzmény: n0ri (51)
n0ri Creative Commons License 2001.07.17 0 0 51
Nahát, senki se főz be? Délután leszedjük a maradék 30-40 kg barackot, ha nem verte el a vihar
Előzmény: n0ri (50)
n0ri Creative Commons License 2001.07.16 0 0 50
Most csinálom a barackdzsemet, én kb. 30dkg cukrot teszek 1 kg magozott barackhoz, és nem húzom le a héját sem, csak jól megmosom meg kimagozom, pár perc főzés után szépen besűrűsödik, csak addig főzöm, amíg a hab lemegy.

Kicsit elkésett téma
Mit lehet csinálni a meggyel?
Az én módszerem az volt, hogy forrás után lemeregetttem a levét, ez nagyon finom szörp lesz, a visszamaradt meggyet robottal megdarálom (ez nagyon gyorsan megy, egy perdülés szépen felaprítja), ez meg a dzsem. Itt is kevés cukot használok, de a lé lemeregetése után még kb 20 dkg cukrot rádobok, a fazékban kb 5 kg meggy van 25-30 dkg cukor, kiló meggyre számolva. Rengeteg dzsem lett tavaly, idén gyümölcscentrifugába tettem a sűrűjét, így nem lett dzsem, viszont finom rostos a meggyszörp.

Csilla Creative Commons License 2000.09.15 0 0 49
Szisztok!
Senki nem főz be az őszön????
Én tegnap mézes alma lekvárt csináltam az egyik Tina Extra után szabadon (ott befőző zselirozó cukorral csinálták de nekem olyen nem volt igy improvizáltam picit). Leirom hátha valakit érdekel.
Az almát megpucolom, kiszedem a magházát és citromleves vizbe teszem, lemérem (igy kell legyen 1,25 kg), majd apróra kockázom és öntök rá egy citrom levét, némi egész fahéjat, majd hozzákeverek egy tasak 1:2 zselirozó befőzőszert (Oetker zseléfix, Hass Quitin)és felforralom, majd hozzáadok fél kiló cukrot és forrástól számitott 2-3 percig főzöm majd hozzákeverek 5 dkg folyékony mézet (ez kb 3 evékanál)és üvegekbe töltöm, lefedem és száraz dunsztba teszem. Nagyon fincsi lett és a citromlétől szép világos sárga szine van. Na jó befőzést mindenkinek.
Csilla Creative Commons License 2000.07.24 0 0 48
Fura ez az index azt irja hogy itt a hozzászólásom mégsem látni.
Szóval azt akarom megkérdezni kicsi emma, hogy ugy mézesen és fahéjason csináltad a körte lekvárt, esetleg citromot vagy citromsavat is raktál bele.
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.24 0 0 47
A körtelekvár tuti, ahogy írod, én tavaly csináltam 8szintén hasamra ütve), bomba lett.

kicsi emma

Előzmény: Csilla (45)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!