Keresés

Részletes keresés

Lovászi Creative Commons License 2005.08.08 0 0 87
Én csináltam a nagyimnak por Canderellel, nem volt rossz, de nem az igazi...
Előzmény: Tereza (83)
kata 25 Creative Commons License 2005.08.08 0 0 86
Szia!

Csöves állapotában fagyasztani.
Előzmény: Törölt nick (84)
modato Creative Commons License 2005.07.28 0 0 85

 

 

 Sziasztok !

 

 Nincs valakinek receptje öszibarack szörpre illetve bármi más receptje a lekváron és a befőtten kivűl ( az utóbbiakból már van elég ).

 

 

 S.O.S

 

  Előre is köszi: Modato

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.21 0 0 84
Sziasztok!
Csemege kukorica télire való tartósításáról tud valaki valamit?
Köszi!
Tereza Creative Commons License 2005.06.04 0 0 83
És főleg valami "emberbarát" édesitőszerre gondoltam.
Tereza Creative Commons License 2005.06.04 0 0 82
Epedzemet szeretnék csinálni 5keres zseléfixxel (3:1). Az a kérdésem, hogy cukor helyett mit használhatok édesítőként? Próbálta már valaki ilyen módon és melyik szer vált be?
kiwancsi Creative Commons License 2004.10.04 0 0 81

 

 

Sziasztok!

 

Tudja-e valaki, hogy az éretlen fügéből lehet-e savanyúságot csinálni(vagy bármi mást)

 

köszönöm

kiwancsi

Tereza Creative Commons License 2004.07.03 0 0 80

 Köszönöm, hogy Te is megerősitettél abban, hogy az új befőzési módszereknél nem szükséges a dunsztolás.

Különben az tegnap nálam is kiderült. Ahogy megszüntettem a dunsztolás, nemsokára megszilárdult a dzsemem.(Vagyis amikor kihűlt.)  Éjfélkor már tartottam minőségi próbát, azaz szépen megettem (csak úgy magában, kenyér nélkül) majdnem egy egész kisüvegnyi dzsemet. Izlett.

Felesleges volt a félelmem, úgy néz ki, hogy sikerült.

Üdv. Tereza

 

Előzmény: chupi (79)
chupi Creative Commons License 2004.07.03 0 0 79

Én a szimpla Dr. Oetker Zseléfixet használom, ami végül is ugyanaz mint a befőzőcukor, csak a cukorról nekem kell gondoskodnom. Számomra bevált! Nem kell dunsztolni se szárazon se nedvesen, miután az üvegek 5 percig álltak a tetejükön, mehetnek a kamra polcára. Mire kihűl meg is szilárdul.

 

Üdv.

Tereza Creative Commons License 2004.07.02 0 0 78

Sziasztok!

Ma eperdzemet főztem.

l,70 kg eperhez (tiszta súly) egy db 500g-os 3:1 tip. befőzőcukrot tettem. A használati utasitás szerint a folyamatos forrás után 1 percig kellett főzni (jó, volt ez 2 perc is).

Elég hignak tünt, de beraktuk az üvegekbe és fejtetőre forditottuk.

Utána jött a nagy kérdés : A PEKTINT TARTALMAZÓ BEFŐZŐ CUKOR HASZNÁLATAVAL KÉSZITETT DZEMES ÜVEGEKET  KEL-E BERAKNI SZÁRAZ DUNSZTBA (vagyis melegen tartani a pléd alatt kihúlésig) VAGY NEM, mert esetleg a meleg gátolhatja a süritést. 

Én pléd alá raktam. Úgy 2 óra múlva megnéztem, és bizony a dzemem nem szilárdult, igy egy üveget kivettem és ahogy az hűlt, mintha szilárdult volna egy kicsit. Egy kicsit később kiraktam az összeset. JÓL TETTEM?

Azért gondolkozom, mert nem lehet véletlen, hogy olyan rővid az előirt főzési idő, és lehet, hogy nem kivánastos a hagyományos folytatás.

TUD NEKEM MOST VALAKI TANÁCSOT ADNI?

 

 

nettomazsola Creative Commons License 2003.10.17 0 0 77
én mindent ezzel teszek el és van olyan lekvarom ami 3 éves és semmi baja. semmi mas tartositot nem teszek hozza.
cukor = sacc és megkostolom.
eperlekvar mindig folyt.
az idén osszenyomtam - lecukroztam és gézen atszurtem.
igy lett sok szorp és kevés de nagyon jo lekvar.
nagyon finom az eper - afonya egyutt és akkor az afonyatol besűrűsodik.
Előzmény: Csilla (39)
Szürke Csacsi Creative Commons License 2003.09.25 0 0 76
Nyár elején csináltam meggyből és ribizliből lekvárt, befőzőcukorral. A barátnőmnél kóstoltam ilyet, náluk a lekvárnak (vagy ezt dzsemnek hívják inkább?) enyhén zselés állaga volt. Azt mondták, nincs semmi trükkje, egyszerűen sima cukor helyett befőzőcukorral kell készíteni, ami zselésítő anyagot tartalmaz. Az én lekvárom viszont egyáltalán nem lett zselés, viszont nagyon híg. Az valószínű, hogy álltában be fog sűrűsödni, mint minden lekvár, de miért nem zselés? Ez is idővel alakul ki? Vagy: hosszabb ideig kellett volna főzni? Vagy: más arányban kellett volna összekeverni? Vagy: hozzá kellett volna adni még valamit?
TTAMAS Creative Commons License 2002.09.27 0 0 75
A hagyományos szita fakeretre kifeszített lófarokszőrből készült.
Vékony, mégis erős szálak, amelyből a savas élelmiszerekbe sem oldódik be semmi.
Előzmény: Szürke Csacsi (74)
Szürke Csacsi Creative Commons License 2002.09.26 0 0 74
Szőrszita??? ammeg mi?

A hideg pedig megjött, úgyhogy lehet menni szüretelni :) Bár valószínű, csak jövő hétvégén lesz rá alkalmam. Itt a pesti betonon valahogy nem terem meg a bogyó :(

Előzmény: szydi (72)
TTAMAS Creative Commons License 2002.09.25 0 0 73
Ha nem tetszik a fagyasztott eper állaga, akkor próbáld ki ezt:
Egy marék fagyasztott eper, három-négy kk. cukor, mikor félig kiolvadt, villával összetöröd és elkevered natúr joghurttal. Isteni. Akkor rájösz, hogy a legmárkásabb gyümölcsjoghurt is csak névrokonságban van vele.
Előzmény: Sehonnai Bitang Ember (28)
szydi Creative Commons License 2002.09.24 0 0 72
Bocs, de nem voltam a közelben.
Szűrésre a szakirodalom szőrszitát javall, én fém tésztaszűrőt használtam. Ha gézzel kibélelsz egy szűrőt az tökéletes lesz akkor is, ha nem magozod ki.
A csipkebogyónak szeptember táján legmagasabb a C vitamin tartalma, viszont a dércsípte (az első fagyok után) édesebb, s már önmagában is lekvárszerű. Ilyenkor már nem lehet kimagozni.
Üdv: szydi
Előzmény: Szürke Csacsi (71)
Szürke Csacsi Creative Commons License 2002.09.21 0 0 71
No még két kérdés.
o Min szűröd át ezt a szúrós masszát? (kezd tőle elmenni a bátorságom :)) Én korábban ribizlit néhány réteg gézen szűrtem át.
o Mikor kell a bogyókat leszedni? Korábban dércsípte bogyókról volt szó, ami azt jelenti, hogy ősszel valamikor később, mikor már hidegebbre fordul az idő...
Előzmény: szydi (70)
szydi Creative Commons License 2002.09.20 0 0 70
A magok apró szőrök között vannak a gyümölcs belsejében. Ha a szőrök a torkodhoz jutnak, ott szúrós, kaparó érzést okoznak.
Ha átpasszírozod, a magok, a héja és a szőröcskék nagy része fennakad.
Víz és cukor a recipe szerént.
szydi
Előzmény: Szürke Csacsi (68)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 69
A mai befőzési program:
- piros-áfonya dzsem főzése
- enyhén csípős almapaprika savanyítása.
Remélem estig végzek mindnennel! :))
Szürke Csacsi Creative Commons License 2002.09.19 0 0 68
o Tehát a fekete izét levágom a végeiről, de a héja marad. Nem is tudtam, hogy szúrós a magja...
o Annyi víz, hogy ellepje - ez nem lehet túl sok, ahogy elképzelem, hiszen a megpucolt gyümölcs igencsak tömör masszába állhat össze...
o Na várjunk csak, áttörjük - tehát mégse marad benne a héja, de csak a főzés után (közben?) távolítom el belőle.
o 1 kg gyümölcsre 50-60 deka cukor rengeteg, biztos, hogy kell ennyi? Ne haragudj, hogy kötözködöm, szóval ez 100%?
Amúgy nagyon köszönöm, hogy válaszoltál!

Csacsi

Előzmény: szydi (66)
fintorgó Creative Commons License 2002.09.19 0 0 67
Adripet-nek!
igaz néhány fáziskéséssel, de most olvastam a kérdésedet meggyel kapcsolatban. Jövőre még jól jöhet: Nekem aprószemű meggyem van, ujfehértói fürtös. A recept a következő:
Az egész családot felzavarni a fára, még reggel és beigérni valami finom ebédet, ha lecsupaszították a fát a meggytől.(ez bejön) Azután a megebédeltetett társaságot leültetni, és jöhet a magozás.Ez a leghosszabb és nem szeretem munka. természetesen piros nadrágban és pólóban, mert ugye a meggylé... A kimagozott meggy minden kilójára félkiló cukrot öntök, és egy mokkás szalicilt. jól összekeverem, lefedem, ledirigálom a pincébe, ahová aztán addig járok kevergetni, amig el nem olvadt a cukor. Másnap szűrőmerő kanállal kihalászom a meggyhúst és üvegekbe gyömöszölöm,kevés legyen a lé! A maradék lé kitűnő meggyszörp, szintén üvegekbe kerül.Jó befőzést! fin..
Előzmény: adripet (57)
szydi Creative Commons License 2002.09.19 0 0 66
CSIPKEBOGYÓ LEKVÁR (hecsedli)
A dércsípte bogyókat megtisztítjuk, (2 végét levágjuk, a szúrós-szőrös magokat eltávolítjuk)s annyi vízzel, hogy ellepje addig főzzük,míg egészen puha nem lesz. Ekkor áttörjük és minden kg masszához 50-60 dkg cukrot számítva addig főzzük, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. Ekkor üvegekbe tesszük és kigőzöljük.
A gyümölcs magját bennehagyva is főzhetjük, de akkor szúrós lehet a lekvár.
Üdv: szydi
Előzmény: Szürke Csacsi (65)
Szürke Csacsi Creative Commons License 2002.09.18 0 0 65
Segítség! Csipkebogyóból szeretnék csinálni 1) szörpöt 2) lekvárt. Tudja valaki, hogyan kell?
madvi Creative Commons License 2002.07.24 0 0 64
Köszönöm! Nem tudom, hogy ezt keresi-e az illető, mert nem nekem kellett. Csak most jutottam hozzá, hogy elolvassam, de mégegyszer köszi:)
Előzmény: adripet (60)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.04 0 0 63
Köszi Mulan, te minden témában otthon vagy :)
Előzmény: Mulan (62)
Mulan Creative Commons License 2002.07.04 0 0 62
Éretlen (még kemény) egrest feleannyi cukorral, kilónként egy negyed citrom héjával, 2-3 szem szegfűszeggel főzd fel, üvegbe vele, szalicilt rá, lekötni, szárazdunszt.

Érett (már puha, édes) egreshez kevesebb cukor kell, és nem a főzős, hanem a forrázós technikát ajánlom. Az utolsó forrázás előtt csavarj bele háromkilónként egy citromot. Meggylevélet is lehet az üvegbe tenni.

Előzmény: adripet (61)
adripet Creative Commons License 2002.07.01 0 0 61
Egresbefőtt receptet keresek!
Előzmény: adripet (60)
adripet Creative Commons License 2002.07.01 0 0 60
Sajna, csak ezt találtam.
ZÖLDDIÓ CUKORBAN szirup:1l vízhez, 2,5kg cukor, fahéj, szegfűszeg
A gondosan kiválogatott, szép nagy, teljesen ép diók mindkét végéből levágunk egy kicsit.Ha kötőtűvel át tudjuk szúrni, akkor alkalmas az eltevésre.Tálba tesszük, leöntjük tiszta vízzel, és a vizet mindennap cserélve 10 napig áztatjuk.A tizedik napon 15 percig forraljuk.Leszűrjük róla a vizet, majd 24 órát hideg vizben hagyjuk, majd leszűrjük. Szirupot főzünk, melybe izlés szerint egész fahéjat és szegfűszeget teszünk. A szirupot forrón a dióra öntjük, másnapig állni hagyjuk benne, másnap leszűrjük.Ismét felforraljuk,kis ideig főzzük, hogy besűrűsödjön és forrón a gyümölcsre öntjük.Ezt a műveletet még 2x megismételjük. A 4-dik felforralásnál, mikor a szirup már teljesen sűrű, 10 percig forraljuk benne a diót. Forrón üvegekbe szedjük, ráöntjük a forró, sűrű szirupot és száraz dunsztba rakjuk.
Előzmény: madvi (59)
madvi Creative Commons License 2002.06.30 0 0 59
Sziasztok!
Ismeri valaki a zölddió lekvárt? Nagyon megköszönném, ha ha megosztanátok velem a receptjét.
Köszi
adripet Creative Commons License 2002.06.14 0 0 58
Ja a lényeget lehagytam :), zselés állaga volt a cukornak. Viszont nem volt benne semmi zselésítő szer.
Előzmény: adripet (57)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!