Keresés

Részletes keresés

patuha Creative Commons License 2004.02.19 0 0 65
Nekem is morzsálódott. Node ez nem olyan nagy baj:-)))) Lehet, hogy jövő héten összedobunk egyet.
Előzmény: Törölt nick (64)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.19 0 0 64
nekem nem állt össze, de finom lett. (lehet, hogy türelmetlenek voltunk:-)

Ma snagyon finom tejfölt sikerült végre valahára!!! És elég sűrű is lett:)
De sajna bteg a tejescsaj és a fiai kezelik a tejet...hát mit mondjak...már szóltam neki finoman, hogy eddig nagyon jó volt a tej, de mostanság...

Előzmény: patuha (63)
patuha Creative Commons License 2004.01.15 0 0 63
Igen! Kicsit morzsálódik, de nem számottevően. Olyasmi, mint az orda sajt.
Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.14 0 0 62
és összeáll egy tömbbe?

Előzmény: patuha (61)
patuha Creative Commons License 2004.01.14 0 0 61
Ja jó:-))
A sajt hadd csöpögjön. Aztán ha már nem csöpög, akkor lehet nyomni jó erősen, hogy a maradék lé is kimásszon belőle. Aztán szépen lehet szeletelni, meg minden:-)
Előzmény: Törölt nick (60)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.14 0 0 60
tkp. mindkettőre:-D
Ez enyém most kint csöpög az erkélyen.
Előzmény: patuha (59)
patuha Creative Commons License 2004.01.14 0 0 59
Mármint a vajügyben komoly a siker, vagy a frisssajtügyben? Mert a vajat még nem kóstoltuk (ez az első, ami forralt tejszínből lett), viszont a frisssajt az igen ízletes lett.
Előzmény: Törölt nick (58)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.14 0 0 58
remélem ízlik.:-)
Nálunk az egész családnál egyöntgetű a siker:-)
Előzmény: patuha (57)
patuha Creative Commons License 2004.01.14 0 0 57
Nem, de szerintem jobb lenne a hűvös kamra. Dehát az nekem sincsen:-))
Jó, hogy jöttél, épp most lett kész a vajam és rólad jutott eszembe:-)))
Előzmény: Törölt nick (56)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.14 0 0 56
köszi. Ma megpróbáltam, mára let alkalmas az aludtej.
Nemkell hűvös helyen tartani, nem fog megromlani a szobáb közel két nap alatt?
Előzmény: patuha (55)
patuha Creative Commons License 2004.01.09 0 0 55
Ez nagyon egyszerű dolog! A túrót ki kell melegíteni és még a savóban sózni kell, fűszerezni (én petrezselyemzöldet és fokhagymát tettem bele sokkal) és ezután le kell szűrni túróruhába. Fel kell akasztani és kb 10-12 órán keresztül várni, hogy kicsöpögjön. Ha kicsöpögött, akkor le kell súlyozni. Mamácska egy vágódeszkán csinálta ezt egy nehéz tárgyat pakolt rá. Ez így ment egy napig és utána lett kiszedve a ruhából. Még celofánba csomagoltuk és ma reggel már megkóstoltuk.
Ez lényegében túró, alaposan kicsöpögtetve és fűszerezve.
Ezt a tejszínnel én is kipróbálom asszem.
Discus írhatna még ide. Pl megírhatná, hogy honnan lehet joghurtkultúrát szerezni, mert csináltam és csak danone joghurtot kaptam, azt meg bojkottálom az undorító reklámaik miatt:-))
Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.09 0 0 54
Na, lécci akkor írd le lépésről lépésre...

Vajkészítéshez: igazán nagyon-nagyon finom lett a vaj...előtte a tejszínt felforraltam és nagyon alapos lehűtés után csináltam meg...Sokkaljobb íze vean,mint a nyers tejszínnek. Amúgy maga a tejszín is sokkal finomabb, cukor nélkül is már eleve édes.

Előzmény: patuha (53)
patuha Creative Commons License 2004.01.08 0 0 53
Elsőosztályú lett! Még csak kóstolás alá vetettük és igen nyammos:-) Most már csak szépen össze kell érnie.
Előzmény: patuha (52)
patuha Creative Commons License 2004.01.07 0 0 52
Még nem ellenőriztük le, de most már préselés alatt áll a sajt. (vagy sajtolás alatt a prés?):-)

Hű hogy én emnnyire hulla vagyok. Nátha+gyerekek+reggeles műszak egy kicsit sok egyszerre.

Előzmény: Törölt nick (51)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.07 0 0 51
kiváncsian várom az eredményt, atán én is kiprószálom:-)
Előzmény: patuha (50)
patuha Creative Commons License 2004.01.06 0 0 50
Nekem tegap egész éjjel a radiátoron volt, valamikor délelőtt vettem le, de most nem túrót csináltunk, hanem finn frisssajtot. Vagyis még nem tudom milyen állagú lett:-)) Még csöpög kifelé, lóg egy rongyban:-) Holnap lesz leellenőrizve. Remélem jó lesz:-))
Előzmény: Törölt nick (49)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.06 0 0 49
Na, ma megtapasztaltam a gumi-túrót...
Már megaludt a tej, sőt össsze is keverte félig-meggig, mikor csögettek. Viszaraktam a radiátorra és ugy maradt vagy két órat. Utána rendesen kikevertem és gondoltam visszarakom még tiz percre. Mikor leszürtem olyan nyúlos mizét kaptam, hogy a csuzligumi semmise volt hozzá képest...
Előzmény: patuha (48)
patuha Creative Commons License 2004.01.06 0 0 48
Az biztos, hogy a tehén nem foglalkozik a karácsonnyal:-)

Asszem kb ugyanott vagyok így, hogy kocsikázok érte, de még mindig sokkal olcsóbb, mintha a boltban venném meg a discus által vázolt módon gyártott tejnek csúfolt izét:-))

Előzmény: Törölt nick (47)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.06 0 0 47
Akkor talán méltányos a 120 ft-os ár.
Igaz én már elég sokvevőt szreztem neki. Kimentem egyszer a piacra, hogy keressek házi tejet és ott bukkantam rá. Láttam, hog ynem árul sem tejfölt sem tútút, ez már szimpatikus volt, mert gondoltam, akor talán nem flözi le e tejet.
Aztán meg is kérdeztem tőle, hogy lehet-e olyan tejet venni tőle, ami kihön a tehnből..azátnaddig addig beszélgettünk, mig elővette a papirkáját, amit az állategészségügytől kapott. Ő is vidéki, pécstől kb 10 km-re lakik és mondtam neki, nekem tkp. megoldhatatlan, hogy ide kijöjjek állandóan a piacra, nem tudja-e házhoz hozni. Kiderült, hogy ahol lakunk, arra megy mindennap a disznóknak maradék kajéért, igy aztán mondta semmi akadálya. Azóta rajtam keresztül még heti 25 liter tejnek akadt gazdája:-)

Eddig is tudtam, hogy az állattartásal járó életmódot nem szivesen csinálnám, de ez most megerősitett benne. (még karácsonykor is hozta a tejet...hiába a tehenet nem érdekli milyen nap van:-( )

Előzmény: patuha (46)
patuha Creative Commons License 2004.01.06 0 0 46
Én 100 ft-ért veszem. Plusz 16 km-t autózok érte heti kétszer.
Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.06 0 0 45
Na nem azért, hogy dicskedjek (de, de azért!!!), nekem a néni házhoz hozza a tejet, és még langyos, mert mindig a reggeli fejésből kapok. (van akinek az estiből, és azért tudom, hogy igy van, mert ide is hoz hozzám egy olyannak(aztán az illető tőlem viszi el), de az mindig hűtőhideg.)

Nagyon fincsi lett a tejföl, és hog yhagytam állni a hűtőben, melég szépen be is sürösödött:-) Nem annyira mint a bolti, de nem zavar.
Tényleg nektek mennyirét adja a tejet? Én 120ft-rt veszem. (

Előzmény: patuha (44)
patuha Creative Commons License 2004.01.06 0 0 44
Hát igen. A reggeli italról is tudnál mesélni? Érdekelne. A pannónia sajtot pedig arra az esetre írtam, hogy az édes túrós tésztához esetleg jobban passzol, mint mondjuk a füstölt karaván. Íz alapon, nem pedig előállítási technológiai alapon.

És bizony én is háztól hordom a tejet, direkt reggel jó korán megyek, olyankor a friss fejésből tudok hozni.

Előzmény: discus (42)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.05 0 0 43
köszönöm, hogy megerősitettél abban, hogy jól teszem, hog ynénitől veszem a mindenféle kezelésen át nem esett tejet, és magam csinálok belőle vajat, túrot, tejfölt:-)

Beszólás előtt nem ártana olvasni ahova beirsz.

Férjem meg nem vezet "szélkelepet" sem mert hála isten időben lelépett a seregből:-)

Előzmény: discus (42)
discus Creative Commons License 2004.01.05 0 0 42
"(látogatáskor mindig vittem neki tejet):-)" Ha sört vittél volna, akkor repül?t vezetne, nem szélkelepet. :o))
"édesebb sajtot keress, mint pl Pannónia!" A zsirnak semmi köze az édességhez. Az ellenkez?je a sós, vagy savanyú. Ez utóbbit a tejsav okozza. Ha nincs elég, akkor a tejfehérje a savóban marad, és megy a vágóhidra a párizsiba, amikor is a fehérjét kisózzák a savóból, utána száritják, és mint fehérje hidralizátum, a rohadt tej belekerül más ennivalónak becézett takarmányba.
A 1,5 dl tej éppen elég, csak nem hetente, hanem évente:o).
Mivel szakmám az élelmiszer el?állitás, meg f?mérnöke voltam egy tej-sajt üzemnek, (ez utóbbit én terveztem) tanulságképp elmondom, hogy megy a tejipar.
Mari néni este fej, de leszedi a tej fölét, ami a tejszin. Ebb?l csinál vajat, tejfelt az EGÉSZSÉGES unokájának. A Maradék 50-100 l tej nyáron a kamrában van, de reggelre a lactobacilusok a pH értékét leviszik. Azaz a tej elkezd savanyodni, de még csak a labor tudja kimutatni. Ha az kimutatja, akkor kevesebb a tejért a pénz, ezért a gyakorlatias Mari néni szól apjuknak, hogy a meszesgödörb?l hozzon egy kis meszet, ami fehér, de viszont lúgos, tehát jó a savanya tejnek, mert a tejgyár laborja nem méri a kalcium tartalmat, tehát ki sem mutatja, viszont a savfok jó lessz. Az üzemben nyári sörszezonban legalább 1 napig áll a tej, tele lactobacikkal, amik azért csak erjesztik a tejcukrot. Ezért hivatalosan ún. engedélyezett módon megint csak leviszik a savfokot (ha úgy tetszik emelik a Ph-t), de itt már natrium-hydrogencarbonat-al, amit közönségesen szódabikarbónának hivnak. Közben a maradék tejszin elkezd kiválni, amit spec. centrifugán kiválasztanak (lehet?leg minden zsirt) mert sok tejfel, meg vaj kell a piacra, meg az drága is, ergo: gyártsunk minnél többet. Utána már csak az alacsony zsirtartalmú tejet kell reklámozni, mert a maradék tápanyag nélküli löttyöt is el kell adni, lehet?leg drágán, ha már kiszedték bel?le a zsirt. Sajna a tej olyan mint a hó: szintelen, csak azért látszik fehérnek mert megtöri a fényt. Igen ám, de a zsir cseppek törik a fényt, de az meg már nemigen van benne. Sebaj! A maradék kis zsirt ha mégjobban elaprózzuk, akkor ugyan a zsir mennyisége nem változik, de több apró darabra oszlik és igy számuk elág a fénytörés fokozásához. Ezt hivják optikai fehéritésnek, de a tejes dobozra nem ezt irják, hanem a csoda szót: homogenizált. (a maradék zsir nem válik el a lúgos vizt?l.) A homogenizátor cirka 250-300 bar nyomással apró lyukakon átnyomja a "tejet" egy dugattyúval, amit viszont nehéz tömiteni, ezért naponta cirka 2 l jófajta MOL, shell, stb olaj kerül a tejbe, igaz homogenizálva. A paszt?rr?l, csomagolásról nem irok, meg az ott dolgozókról, mert igen sokat szenvednek: szag, hideg, meleg, salétromsav, Nátronlúg, stb. E két utóbbival mossák a rendszert.
Ha a tej túlságosan megsavanyodott, azaz már annyi szódabikarbóna kellene bele, hogy már a végtermék izét befolyásolná, akkor készitenek bel?le "finom" túrót, sajtot. Ha ezek sem kellenek, akkor poritják, majd télen visszahigitva hozzákeverik a "friss" tejhez.
Tovább nem fojtatom, mert többet nem isztok tejet, pedig nem ez a célom. Csak annyit mondok, ebben az üzem egyik els? volt a HACCP bevezetésében.
patuha Creative Commons License 2004.01.05 0 0 41
Na jó, de lehet, hogy Discus-nak rosszabb a tejfeldolgozó rendszere. Igazából már régen megfogadtam, hogy ilyen jellegű beírásokkal nem foglalkozom, de valahogy nem jön össze:-)))
Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.05 0 0 40
repülőorvosoihoz annyit, hog yférjem 2 évet jár Szolnokra (még anno), helikoptervezőnek tanult, tehát volt rendszeresen reporvosi vizsgálaton. Mellette naponta legalább 2 l tejet megivott. (látogatáskor mindig vittem neki tejet):-)
Előzmény: patuha (38)
patuha Creative Commons License 2004.01.05 0 0 39
Akkor viszont valami édesebb sajtot keress, mint pl Pannónia!
Előzmény: Törölt nick (36)
patuha Creative Commons License 2004.01.05 0 0 38
Nem vagyunk megőrülve. Én speciel összesen kb másfél deci tejet szoktam hetente meginni. Kávéban. Viszont a belőle készült túrót, tejfölt, sajtot és vajat szívesen fogyasztom. Node nekem nem is kell repülőorvosira járnom.

(egy jótanács: ha Operával böngészel, akkor állítsd át a kódolást automatikusról Windows 1250-re vagy valamilyen közép európaira és akkor nem lesz a hosszú ö-ü helyett kérdőjel a hozzászólásban. Ha nem operával akkor is valszeg ez lesz a hiba)

Előzmény: discus (35)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.05 0 0 37
Akkor Te ne egyél tejterméket.
Előzmény: discus (35)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.05 0 0 36
Még nem, de kifogom próbálni:-)
Igaz a pörcöt kihagyom, mert édesen szeretjük:-)
Előzmény: patuha (34)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!