Keresés

Részletes keresés

petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 24

"A réz vegyületekkel nem az a baj, hogy mérgezőek, hanem, hogy ennél sokkal kisebb koncentrációban is kellemetlen, fémes ízük van."

 

Szerintem ez épp elég baj.

 

"Igen, van. Honnan jött neked ez a tárolási mizéria?"

 

Egyrészt te írtad, hogy:

 

"Oxidáló savak valóban oldják, de azok nincsenek a konyhában."

 

No, hát nem kell oxidáló sav, a levegő oxigénje is megteszi némi ecet mellett.

 

Másrészt meg inkább itt írjuk le (főzhetsz nyugodtan rézedényben, de savanyú ételt ne tárolj benne), mint hogy valakinek ehetetlen legyen a töltött káposztája.

 

BTW Nemrég felvételi kérdés volt, hogy:

 

"Miért nem szabad savanyú ételt rézedényben tárolni? "

http://www.felvi.hu/tetel/tetel.ofi?mfa_id=37&tetid=207

 

ha már ennyire fennakadtál a tároláson..

 

 

Előzmény: TTAMAS (23)
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.11 0 0 23

A réz vegyületekkel nem az a baj, hogy mérgezőek, hanem, hogy ennél sokkal kisebb koncentrációban is kellemetlen, fémes ízük van.

Rézedényben főzött ételnek meg nincs ilyenje.

 

Na?

Egyéb kérdés ?

 

Igen, van. Honnan jött neked ez a tárolási mizéria? Rajtad kívül senkiben sem merült fel ez a lehetőség.

 

Olvasd el a topic elejét. Az volt a kérdés, miért éppen rézből készítették az edényeket régen.

Mert ez volt az egyetlen, elérhető árú, tűzálló, könnyen megmunkálható rozsdamentes fémük.

Előzmény: petike23 (22)
petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 22

"A békebeli szilvalekvárt is rézedényben főzték, fél napig. Az is savas, inertgázt se használtak, mégse lett semmi baja se az edénynek, se a lekvárnak."

 

Kedves TTamás,

 

ha főzöl valamit, az meleg, ezért jóval kevesebb levegő (oxigén) oldódik bele, mint hidegen, ezért kevesebb réz oldódott ki, mint amennyi az adott adag lekvár elfogyasztásakor bármilyen tüneteket okozott volna.

 

(V.ö. azt is, hogy lekvárból ritkán eszünk fél litert, levesből, vagy töltött káposztából meg azért előfordul..)

 

Na?

Egyéb kérdés ?

Előzmény: TTAMAS (21)
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.11 0 0 21
A békebeli szilvalekvárt is rézedényben főzték, fél napig. Az is savas, inertgázt se használtak, mégse lett semmi baja se az edénynek, se a lekvárnak.
Előzmény: petike23 (20)
petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 20
Nekünk volt (vörös)réz lábasunk. Vagy inkább fazék.
Előzmény: TTAMAS (19)
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.11 0 0 19
Rézlábasom nincs. Még nem is láttam ilyent. Réz habüstöt és bográcsot viszont már használtam. Egyik sem tárolóedény.
Előzmény: petike23 (13)
petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 18

Hadd segítsek:

Előzmény: alexbácsi (17)
alexbácsi Creative Commons License 2005.04.11 0 0 17

Másodjára sem sikerült feltolnom a képet,ezért egy link:

 

http://www.mauviel.com/gb/prod.htm

Előzmény: alexbácsi (15)
petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 16

Helló Alexbácsi,

 

szerintem nem arra gondoltunk.

 

A 18/10 jelentése 18% króm, 10 % nikkel tartalmú korrózióálló acél (gyak. a 18/8 -as Kruppacél továbbfejleszése), ez minden, konyhában előforduló korrozív közegnek tartósan ellenáll, legf. kismértékű elszineződés léphet fel (kék foltok).

 

Az igazi (vörös, vagy sárga-) réz edényekkel lehet gond, ha sav (pl. ecet) és levegő éri, néhány órán át.

 

Üdv: Péter

Előzmény: alexbácsi (14)
alexbácsi Creative Commons License 2005.04.11 0 0 15
Sajnos a kép nem jött fel . sorry
Előzmény: alexbácsi (14)
alexbácsi Creative Commons License 2005.04.11 0 0 14

Ha jól értem és az ilyen fajta "rézedényekről" beszéltek /remélem megjelenik/ akkor a helyzet a következő:

Az edények ugyanabból a 18/10 -es anyagból készűlnek amiből Zepter,AMC,Berghoff, WMF stb.A külső megjelenésük réz, amire azért van szükség, hogy azok is tudjanak konyhájukba illő edényt vásárolni akiknek, antik, vagy klasszikus megjelenésű enteriőrjük van. Egy ilyen környezetben hogyan néznének ki a fényes króm szinű edények ?

Árusitunk kimondottan antikolt rézedényt is de elmondjuk, hogy csak dekorációs célokra ajánljuk. Remélem, hogy segithettem.

petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 13

"Rézedényben semmit sem szoktak tárolni."

 

Én ha megfőzöm az ételt, van amikor másnapig is a lábasban hagyom.

 

Legfeljebb berakom a hűtőbe.

 

Ez egyfajta tárolás

 

Te liofilizálod ?

Előzmény: TTAMAS (12)
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.11 0 0 12
Rézedényben semmit sem szoktak tárolni.
Előzmény: petike23 (11)
petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 11

ecet + levegő

 

Ecetes kaját nem szabad rézedényben tárolni.

 

Üdv: Péter

Előzmény: TTAMAS (10)
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.09 0 0 10
A konyhában nincsenek oxidáló savak. A kaja a konyhában van. :))
Előzmény: Sus_scrofa (6)
isaura Creative Commons License 2005.04.08 0 0 9
Zitka, tényleg elijesztik az embert azzal, hogy nem írnak ki árakat, de én egyszer bementem abba a boltba, a főnök volt éppen benn, és nagyon kedvesen elmesélt minden edényről mindent (engem pont nem a rézedények érdekeltek, hanem a szilikonos sütőformák), az árakat is megmondta, tanácsot is, katalógust is adott:)
Szóval be lehet menni és kikérdezni őket, nem voltak megsértődve, hogy semmit se vettem!
Előzmény: Zitka (8)
Zitka Creative Commons License 2005.04.08 0 0 8
A Petőfi S. utcai nagyposta melletti utcában ha elindultok a Városház u. felé, a jobb oldalon (már majdnem a  túlsó sarkon) van egy francia edénybolt, tele csilivili :-) vörösréz edényekkel és egyéb firlefranccal. :-) A márkanév nem jut eszembe. Árakat nem láttam  a kirakatban.  Azt hiszem, maradok a jólbevált rozsdamentesnél...
Belohin Creative Commons License 2005.04.08 0 0 7
Arra azért vigyázzatok, ne tároljatok benne ételt. Nekem csak néhány alpakka régi evőeszközöm van, de az is megzöldül, ha benne felejtem valamiben. És salátát, savanyúkáposztás ételt sem ilyenben csinálnék.
Sus_scrofa Creative Commons License 2005.04.07 0 0 6
És a kajában?
Előzmény: TTAMAS (4)
PETYUS Creative Commons License 2005.04.07 0 0 5
Sőt, bizonyos vegyületei határozottan mérgezőek.
Előzmény: Sus_scrofa (3)
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.07 0 0 4

Milyen értelemben?

Nem kell kenegetni, nem kell szárogatni és nem rozsdásogik. Oxidáló savak valóban oldják, de azok nincsenek a konyhában.

Előzmény: Sus_scrofa (3)
Sus_scrofa Creative Commons License 2005.04.07 0 0 3
A vörösréz is korrodál, nem?
Előzmény: TTAMAS (2)
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.07 0 0 2
Meg akkor még nem volt rozsdamentes acél.
Előzmény: Sus_scrofa (1)
Sus_scrofa Creative Commons License 2005.04.07 0 0 1

Amúgy főztem már régi, vastagfalú vörösréz üstben, az kb. úgy működött, mint az öntöttvas edények. De ezek a mai "nosztalgiabográcsok", amik lemezből vannak sajtolva, ezek egyszerűen csak jól néznek ki.

Régen is valszeg a könnyű megmunkálhatóság volt a vörösréz legelőnyösebb tulajdonsága, amiért dolgoztak belőle.

Sus_scrofa Creative Commons License 2005.04.07 0 0 0
Nulla előnyük van-a nOsztalgiát és az esztétikumot leszámítva.
Flatus Creative Commons License 2005.04.07 0 0 topiknyitó
Meg tudna mondani valaki, hogy a vorosrez edenyek hasznalata milyen elonyokkel jar?

Nagy szakacsokat bemutato filmekben gyakran latom, hogy ilyesmit hasznalnak.
Az aruk sem mondhato eppen alacsonynak. Valami titoknak kell lennie.

De mi az?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!