De mint vegyész nem gondolod , hogy a felvetődött problémára ezek az edények jelenethetik a választ ?"
Szia Alexbácsi,
én úgy tudom, hogy ezek az edények már biztonságosan használhatók savas ételeknél is.
Tehát ahogy írtad, odafigyelni csak az "antikolt" felületű edényeknél kell: bátran lehet benne sütni-főzni, csak savas ételt nem szabad hosszabb ideig benne tárolni. :)
Egyébként mindkét fajta nagyon mutatós - szerintem.
"A réz vegyületekkel nem az a baj, hogy mérgezőek, hanem, hogy ennél sokkal kisebb koncentrációban is kellemetlen, fémes ízük van."
Szerintem ez épp elég baj.
"Igen, van. Honnan jött neked ez a tárolási mizéria?"
Egyrészt te írtad, hogy:
"Oxidáló savak valóban oldják, de azok nincsenek a konyhában."
No, hát nem kell oxidáló sav, a levegő oxigénje is megteszi némi ecet mellett.
Másrészt meg inkább itt írjuk le (főzhetsz nyugodtan rézedényben, de savanyú ételt ne tárolj benne), mint hogy valakinek ehetetlen legyen a töltött káposztája.
BTW Nemrég felvételi kérdés volt, hogy:
"Miért nem szabad savanyú ételt rézedényben tárolni? "
"A békebeli szilvalekvárt is rézedényben főzték, fél napig. Az is savas, inertgázt se használtak, mégse lett semmi baja se az edénynek, se a lekvárnak."
Kedves TTamás,
ha főzöl valamit, az meleg, ezért jóval kevesebb levegő (oxigén) oldódik bele, mint hidegen, ezért kevesebb réz oldódott ki, mint amennyi az adott adag lekvár elfogyasztásakor bármilyen tüneteket okozott volna.
(V.ö. azt is, hogy lekvárból ritkán eszünk fél litert, levesből, vagy töltött káposztából meg azért előfordul..)
Ha jól értem és az ilyen fajta "rézedényekről" beszéltek /remélem megjelenik/ akkor a helyzet a következő:
Az edények ugyanabból a 18/10 -es anyagból készűlnek amiből Zepter,AMC,Berghoff, WMF stb.A külső megjelenésük réz, amire azért van szükség, hogy azok is tudjanak konyhájukba illő edényt vásárolni akiknek, antik, vagy klasszikus megjelenésű enteriőrjük van. Egy ilyen környezetben hogyan néznének ki a fényes króm szinű edények ?
Árusitunk kimondottan antikolt rézedényt is de elmondjuk, hogy csak dekorációs célokra ajánljuk. Remélem, hogy segithettem.
Zitka, tényleg elijesztik az embert azzal, hogy nem írnak ki árakat, de én egyszer bementem abba a boltba, a főnök volt éppen benn, és nagyon kedvesen elmesélt minden edényről mindent (engem pont nem a rézedények érdekeltek, hanem a szilikonos sütőformák), az árakat is megmondta, tanácsot is, katalógust is adott:) Szóval be lehet menni és kikérdezni őket, nem voltak megsértődve, hogy semmit se vettem!
A Petőfi S. utcai nagyposta melletti utcában ha elindultok a Városház u. felé, a jobb oldalon (már majdnem a túlsó sarkon) van egy francia edénybolt, tele csilivili :-) vörösréz edényekkel és egyéb firlefranccal. :-) A márkanév nem jut eszembe. Árakat nem láttam a kirakatban. Azt hiszem, maradok a jólbevált rozsdamentesnél...
Arra azért vigyázzatok, ne tároljatok benne ételt. Nekem csak néhány alpakka régi evőeszközöm van, de az is megzöldül, ha benne felejtem valamiben. És salátát, savanyúkáposztás ételt sem ilyenben csinálnék.
Amúgy főztem már régi, vastagfalú vörösréz üstben, az kb. úgy működött, mint az öntöttvas edények. De ezek a mai "nosztalgiabográcsok", amik lemezből vannak sajtolva, ezek egyszerűen csak jól néznek ki.
Régen is valszeg a könnyű megmunkálhatóság volt a vörösréz legelőnyösebb tulajdonsága, amiért dolgoztak belőle.