Kérdezném a tapasztaltabbaktól, hogy sikerült már valakinek elrontott befőttet megmenteni? Vagy jobb ha kezdem előről egy újabb adaggal?
Röviden a történet: üvegeket tisztára mostam, meggyet szintén azután bele az üvegbe. 7 dl-es üvegenként 2,5 dl vizet és 2 ek cukrot felforraltam majd a meggyre öntöttem a tetejére tettem késhegynyi szalicilt, azt a befőző foliát-nem jut eszembe a neve! :-) Rá a tető. Az üvegeket újságba csomagoltam és dunsztoltam. Számításaim szerint ott szúrtam el, hogy a meggy és az üveg kihűthette a befőző levet így romolhatott meg a befőtt, ami 24 óra alatt ki is derült. N em volt szívem kidobni ezért le csavartam mindnek a tetejét és sütőben 100 fokon "kezeltem" 1 órát. Fogalmam nincs hogy így el áll-e télire még van meggyem nem tudom ezek után érdemes-e foglalkozni vele?
A lekvárt nem szeretem meggyből ma szörpöt akartam eltenni de ezek után?
Járt már így valaki? Csináljak egy plussz adag befőttet vagy ezek után jó lessz amit újra gözöltem, Nem volt vészesen rossz a leve kicsit pezsgett a szemek még nem ...!?
Ha esetleg cukorbeteg családtag miatt kellene más, mint cukor, akkor vegyél gyümölcscukrot. Elég drága - kilója 800-1200 között mozog - de cukorbetegek is fogyaszthatják. Ja, és teljesen "emberbarát".
A keresés egy roppant hasznos tevékenység, ugyanis lehet találni egyrészt ilyen témájú topikot, másrészt akár a Különleges lekvárok, akár a Konyha-trükkök topikban recepteket garmadával. Hajrá tovább a kereséssel! :) ribizli
Sziasztok, most találtam rá erre a topikra és örülök neki. Télre szeretnék elrakni savanyúságot, ehhez kérnék kipróbált és jól bevált recepteket. Csemege uborkát szeretnék, csalamádét, céklát. Van néhány tő uborkánk, van olyan csemege uborka amit nem egyszerre kell eltenni, hanem folyamatosan lehet rakni? Köszönöm: Edina
Végül nem tettem rá én sem tartósítót. Gondoltam, ha kezd romlani, majd akkor teszek rá. Köszi a pritaminpaprikás receptet. Én mindenféle piros paprikából csináltam, ami csak fellelhető volt a kertben.
PRITAMIN KÉSZÍTÉSE A pritamin nyers paprikakrém, amit sóval tartósítunk. Így jobban megőrzi színét, vitamintartalmát, viszont csak kis mennyiségekben használható fel. Alapanyagként rendszerint paradicsompaprikát használunk (ezt önmagában is szokták pritaminnak nevezni), de elkészíthető másfajta pirosra érett, húsos zöldpaprikából is. A hibátlan paprikákat gondosan megmossuk, s hagyjuk leszáradni, hogy felesleges víz ne kerüljön bele. A csumáját, magházát kivágjuk, az elszóródott magokat is kitakarítjuk, a húsát pedig (például húsdarálón) finomra daráljuk. 1 kg paprikapéphez 20 dkg sót keverünk. (Fontos a gondos keverés, a feloldódott sónak egyenletes kell eloszlania a pürében.) Kicsi, tiszta üvegekbe adagoljuk, s közben úgy nyomkodjuk, rázogatjuk, hogy ne maradjanak benne levegőbuborékok. Lezárjuk, s hűvös, sötét helyen tartjuk a felhasználásig.
Sziasztok! Ha még látogatjátok ezt a topikot, segítsetek!! Kaptam 3kg pirospaprikát( erős-édes vegyes ). Ledaráltam, 20 % sóval összekevertem, kis üvegekbe bele.( utána órákig égett a kezem, mert azt nem mondták, hogy kesztyűt is kell húzni!!) Kell-e a krémre rátennem valamilyen tartósítószert, vagy elég a só ?
Nagyon örülnék, ha tudna valaki segíteni lecsó télire való befőzésével kapcsolatban.
Adódott paprika és paradicsom olcsón, és hát pont mikor nem gyüjtöttem az üvegeket?!!! Szerintetek 20 kg paprika-20 kg paradicsomból főzött lecsóhoz kb. hány db üveg (7dl-es) szükséges?
Epedzemet szeretnék csinálni 5keres zseléfixxel (3:1). Az a kérdésem, hogy cukor helyett mit használhatok édesítőként? Próbálta már valaki ilyen módon és melyik szer vált be?
Köszönöm, hogy Te is megerősitettél abban, hogy az új befőzési módszereknél nem szükséges a dunsztolás.
Különben az tegnap nálam is kiderült. Ahogy megszüntettem a dunsztolás, nemsokára megszilárdult a dzsemem.(Vagyis amikor kihűlt.) Éjfélkor már tartottam minőségi próbát, azaz szépen megettem (csak úgy magában, kenyér nélkül) majdnem egy egész kisüvegnyi dzsemet. Izlett.
Felesleges volt a félelmem, úgy néz ki, hogy sikerült.
Én a szimpla Dr. Oetker Zseléfixet használom, ami végül is ugyanaz mint a befőzőcukor, csak a cukorról nekem kell gondoskodnom. Számomra bevált! Nem kell dunsztolni se szárazon se nedvesen, miután az üvegek 5 percig álltak a tetejükön, mehetnek a kamra polcára. Mire kihűl meg is szilárdul.
l,70 kg eperhez (tiszta súly) egy db 500g-os 3:1 tip. befőzőcukrot tettem. A használati utasitás szerint a folyamatos forrás után 1 percig kellett főzni (jó, volt ez 2 perc is).
Elég hignak tünt, de beraktuk az üvegekbe és fejtetőre forditottuk.
Utána jött a nagy kérdés : A PEKTINT TARTALMAZÓ BEFŐZŐ CUKOR HASZNÁLATAVAL KÉSZITETT DZEMES ÜVEGEKET KEL-E BERAKNI SZÁRAZ DUNSZTBA (vagyis melegen tartani a pléd alatt kihúlésig) VAGY NEM, mert esetleg a meleg gátolhatja a süritést.
Én pléd alá raktam. Úgy 2 óra múlva megnéztem, és bizony a dzemem nem szilárdult, igy egy üveget kivettem és ahogy az hűlt, mintha szilárdult volna egy kicsit. Egy kicsit később kiraktam az összeset. JÓL TETTEM?
Azért gondolkozom, mert nem lehet véletlen, hogy olyan rővid az előirt főzési idő, és lehet, hogy nem kivánastos a hagyományos folytatás.
én mindent ezzel teszek el és van olyan lekvarom ami 3 éves és semmi baja. semmi mas tartositot nem teszek hozza.
cukor = sacc és megkostolom.
eperlekvar mindig folyt.
az idén osszenyomtam - lecukroztam és gézen atszurtem.
igy lett sok szorp és kevés de nagyon jo lekvar.
nagyon finom az eper - afonya egyutt és akkor az afonyatol besűrűsodik.
Nyár elején csináltam meggyből és ribizliből lekvárt, befőzőcukorral. A barátnőmnél kóstoltam ilyet, náluk a lekvárnak (vagy ezt dzsemnek hívják inkább?) enyhén zselés állaga volt. Azt mondták, nincs semmi trükkje, egyszerűen sima cukor helyett befőzőcukorral kell készíteni, ami zselésítő anyagot tartalmaz. Az én lekvárom viszont egyáltalán nem lett zselés, viszont nagyon híg. Az valószínű, hogy álltában be fog sűrűsödni, mint minden lekvár, de miért nem zselés? Ez is idővel alakul ki? Vagy: hosszabb ideig kellett volna főzni? Vagy: más arányban kellett volna összekeverni? Vagy: hozzá kellett volna adni még valamit?