Keresés

Részletes keresés

Zoe21 Creative Commons License 2005.10.22 0 0 712

Szia!

 

Óvónéniként azt mondom, inkább meséljetek neki i Ti, mint nézze a TV-t. Nem csak azért, mert sokszor nem túl szerencsés képek jelennek meg ott, hanem azért is, mert a Tv sémákat közöl a gyereknek (vagyis nem használja a fantáziáját, hogy lképzelje, mikor mi is történik), ráadásul egy szóbeli mese közben lehet kérdezni (ha pl. nem ért valamit, vagy úgy gondolod, hogy még kicsi és egy-egy szót, kifejezést nem ért, érdemes rákérdezni, ne maradjanak üres foltok). Amúgy a 3,5 éveseknek nme minden magyar népmese való még, elsősorban az egyszerű láncmesék (kóró és a kismadár, nyualcska csengője pl), ill. az egyszerű történetű mesék valók. Nem azért, mert nem érti a másikat, egyszerűen nem úgy jár még az agya, így ha mesélsz neki vagy lát egy Mátyás királyosat vagy királylányosat még valószínű, hogy nem úgy áll hozzá, mint egy 5-6 éves, akinek az agya már több információval van tele, így másképp értékeli azokat a meséket. Semmiről nem marad le, ha a Tádénál maradsz, meg az egyszerű meséknél. Sőt, azt is szeretik, ha közösen mesélhetnek anyuval, apuval. (imádják a kicsik az olyan mesét, amiben nem szó szerint, de felismerhetően ők szerepelnek: mese a kicsi nyúlról pl, aki ma oviban járt stb...napi eseményekről szólva.)

 

Amúgy a mesét nem kell megmagyarázni egy gyereknek, ha sokat kérdez róla, ez mi, az mi valószínűleg nem neki való a mese, és nem érti. Egy mese egy gyerek számára a saját korosztályának megfelelően egyáltalán nem szorul magyarázatra, és nem is kell. Legfeljebb a végén a csattanóra rákérdez az ember, de az egész mesét nem kell megmagyarázni, főleg azt nem, hogy ez csak mese, nem igaz...egy gyerek pontosan tudja, mi a valóság, és mi nem az onnantól kezdve, hogy elkezd olyan játékot játszani, amikor pl nyitja a tenyerét és azt mondja: nézd anya, egy pillangó! - holott semmi nincs benne.

 

Zoé

Előzmény: tade2 (711)
tade2 Creative Commons License 2005.10.22 0 0 711
Sziasztok!

Uj vagyok a hozzaszolok között, bar mar regota olvasom a kerdeseket, valaszokat. Judit es a tobbiek velemenye sokat segitenek nekem is.

A lanyom 3 es fel eves, nemreg vettunk neki magyar nepmesek dvd-t. (Egyebkent nem nagyon tevezunk, ezt azert vettuk, mert nekem jo emlekeim vannak rola, szerettem a meseket, meseloket, meg a focimzenejet is:).)
Amikor azonban elkezdtuk nezni, nagyon ledöbbentem. Mi a velemenyetek pl. a Harom ksimalac c. meserol (ahol a kanasz a lanynak nem penzert adja a malacokat). Uebben a meseben van pl., hogy a kisfiu hazudik a szuleinek, uezen a dvd-n allatok kinzasa, stb. (en sarkitva irom le). Persze mindig a jo elnyeri jutalmat, de nem biztos, hogy egyenes uton, a szava megtartasaval. Hany eves kortol lehet ezt mutatni egy kisgyereknek? Ilyen tartalommal jok a magyar nepmesek a kicsiknek? Lehet, h. a 3,5 év még kicsi, de mikortol erti, hogy ezek nem konkretan igy vannak. Egyaltalan, kell-e magyarazni a meseket? Most visszatertunk a kippkopp es tipptopp mesekre, meg a Moha es Parfrany-ra, Mazsola es Tadera, persze konyvben, (nagyon-nagyon szereti hallgatni azt is, ha mi meselunk neki).
A velemenyeteket nagyon koszonom.

Udv,
Tade

PS. En a jatekok kölcsönadasat gyakorolom a lanyommal, pl. kolcsonkerem a jatekat, es par perc mulva visszaadom, kihangsulyozva, hogy amit kolcsonad, azt visszakapja. Neki is kölcsönadom a dolgaimat, aztan visszakerem, es nagyon megdicserem. Ha vendegek jonnek, elmagyarazom neki, h. amikor mi vagyunk ott, o is jatszhat az ottani gyerekek jatekaival, de nem hozhatja haza, es az o jatekat sem viszi magaval az, aki nalunk jatzsik vele. Nalunk ez mukodik.
Regős Judit Creative Commons License 2005.10.17 0 0 710
Kedves Katáng És Többiek akik hozzászoltatok!

Ismeritek azt a Halász Judit dalt, hogy "Vannak még rossz gyerekek"? Azt hiszem úgy van a szöveg, hogy ...azért rosszak, mert a felnőttektől tanulják, mert ők is irigyek, durvák, verekedősek stb."

Szóval én azt gondolm, hogy alapvetően mintául kell szolgálnunk a gyerekeinknek. Természetesen valahogy kezelni kell ezeket a játszótéri epizódokat. Annál is inkább, hogy a gyerekek 4-5 éves korukig nem is igazn tudnak felnőtt irányítása, de legalábbis odafigyelése nélkül egymással játszani. Én sem látok abban semmi rosszat, ha a gyerek el akarja veni a másik játékat, vagy nem akarja oda adni a sajátját. Én alapvetően, az egyén szabadsága addíg tart, amíg a másiké elkezdődik alapelvet tartom követendőnek az ilyen konfliktusok kezelésénél is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem veszünk el más gyerektől játékot, akkor sem, ha helyette mást kínálok. Hiszen ez olyan, mintha én bármikor kivehetném a buszon velem szemben ülő kezéből az újságot, és helyette odaadnám neki az uzsimat. Erre mégse taníthatom a gyerekemet. Az viszont teljesen rendben van, hogy ő szeretné azt a játékot. SEgíthetünk neki elkérné, felajánlva neki valami mást, hátha belemegy a cserébe, és ő is jól jár vele. Ebben az alkuban jó, ha a szülők segítik a gyerekeket. Én semmiképpen nem csinálnél ebből az ügyből morális problémát. Azt hiszem ez inkább nekünk felnőtteknek nehéz. Én is emlékszem, amikor Julcsa lányomtól előszőr vették el a lapátot a homokzóban, iszonyú dühös lettem, és rendesen erőt kelett vennem magamon, hogy ne vegyem vissza a lapátot. De azt hiszem ez nem az én feladatom lett volna, hanem azé az anyukáé, akinek a gyereke elvette a lapátot. Szerintem az lenne a legjobb, ha mi játszótéri anyukák és apukák segítenénk egymásnak, pl. azzal, hogy megmutatnánk egymás gyerekének, hogy mit okoz, pl. az, ha elveszik valakitől a lapátot (sír, dühös, szomorú stb.) A gyerekek alapállásból rendkívűl empatikusak. Sokszor a szülő saját elvárását nyomja rá a gyerekére, és ő maga érzi cikinek, hogy a gyerek elvette a lapátot, és dühös a gyerekére, ahelyett, hogy segítené őt, hogy megtanulhassa az együttélés szabályait, De, kérdezem mindenkitől, mi magunk, okos felnőttek, mindíg aszerint élünk?
Azt hiszem ez a kérdés itt még ne zárult le. Folyt köv. Most mennem kell, mert felébredt a kisfiam...
üdv J.
Előzmény: fogtündérke (709)
fogtündérke Creative Commons License 2005.10.17 0 0 709
Sziasztok, ehhez úgy látszik sokaknak van hozzáfűznivalója:)

Zoé, szerintem tök jól csináljátok az oviban, mert az egy állandó közösség, állandó szabályokkal, és az akár 4 éven át is együtt lévő gyerekeknek meg kell tanulni egymással együttműködni.

De ez nem teljesen ugyanaz, mint a játszótéri szituáció. Ott változnak és gyakran tök ismeretlenek a gyerekek, nincs olyan felnőtt, akiben minden gyerek bízna, ugyanakkor mindenkinek van "védelmezője", nincsenek vagy alig vannak "közjátékok", így azzal tudsz játszani, amit magaddal viszel, és nem feltétlenül dolga a gyerekeknek MINDENKIVEL együttműködni, akár egy 2 perces egyszeri, agresszív találkozás után...

és szerintem igenis képmutató dolog arra bíztatni a gyerekeket, hogy mindent adj oda és semmit ne vegyél el! Persze, arra rábírom, hogy ne vegyen el semmit, hanem próbáljon kérni, de akkor sincs semmi, ha nem kapja meg, mert nem köteles odaadni neki senki. Ugyanakkor ő sem köteles mindent azonnal átadni, én megkérdezem, odaadod-e, vagy később odaadod-e, és nagyon megdicsérem, ha igen, de nem kényszerítem. Szerintem soha nem várható, hogy tiszteljék a mi tárgyainkat vagy másokét, ha a sajátjuk fölött nem rendelkezhetnek, és azt bármikor bárki elveheti tőlük.
Előzmény: Zoe21 (708)
Zoe21 Creative Commons License 2005.10.16 0 0 708

Sziasztok!

 

Bocsánat Judit előre is, hogy beleszólok, óvónéniként teszem ezt :)

 

Nos, saját tapasztalat, több éve alatt jött össze. Már az ovit kezdő kicsiknél bevezettük első (!) perctől kezdve, és a hangsúly az elsőn van, hogy ha behoznak játékot, megmutatni a többinek, játszani vele, akkor bizony a másik is szeretne játszani vele, merthogy neki olyan nincs, vagy másmilyen van stb. Természetesen, ha ezt nem szeretné, akkor egy mutagtós kör keretében mindenki a tulja kezében megnézheti, aztán a tulaj kiviszi a szekrénykébe és akkor senki nem játszik vele. Ez a verzió nem igazán jött be a gyerekeknél, saját maguk rájöttek, hogy úgyis figyelünk mi felnőttek is a játékra, és persze ő is, így nem esik baja, persze értékeset nem hoznak be, arra is hamar rájöttek maguktól. Azóta már középső nagycsoportosok, és ez teljesen természetes nekik, önzetlenek teljesen, de már kicsiként is hamar megtanulták, hogy ez egy közösségben muszáj, hogy így menjen, különben káosz lesz. Csak úgy őszintén: nem egyszerűbb azt mondani, hogy jó, viheted oviba a játékot, másnak is odaadva, minthogy egy álló reggel, ill. előtte este veszekedni, hogy ne vidd, pedig a gyerek nagyon szeretné megmutatni pajtásainak, milyen játéka is van, merthogy hihetetlnek, de hiúak ám :)

 

Szóval szerintem nem kell azt gondolni, hogy a gyerek önzetlen nem lehet, alapvetően az egy gyerek - bárkinek bármit odaadna, ha kérik - csak ha azt tanulja meg, hogy ez az enyém, és senki másé, nem adom senkinek, persze, hogy azt fogja csinálni, és megjegyzem később az életben is ezt teszi majd. És neki sem fog jól esni, hogy kér valamit, de nem kapja meg.

 

Persze van egy aranyszabály: bármit csak akkor kapnak meg egymástól, felnőttől, ha azt szélne kérik, és érdemes lenne megnézni őket, ha nem kéri szépen a másik, most, hogy már nagyobbak, nem is adják oda, hanem felhívják a figyelmét: ha szépen kéred, megkapod! (nem pitizést kérünk, hanem egy kérem szépen kifejezést!)

 

Még egyszer bocsánat a beleszólásért.

 

Zoé

 

 

katáng Creative Commons License 2005.10.16 0 0 706

Szia Judit!

Bővebben: pl. elmentünk egy ovi mellett, és magyaráztam neki, milyen nagyszerű hely az ovi, sok baba van, lehet játszani, stb. Mire szorongó arccal azt mondta, "babák elveszik baba játékait" és mutatta a kezében lévő kavicsokat. Mire mindenféle értelmes dologgal nyugtatgattam, de az arckifejezése nem változott, nem tudtam meggyőzni. Ilyen példát fél tucatot mondhatnék, de mind ugyanígy végződik.

(Pl. megyünk a játszótérre és manóka azt mondja, "babák el fogják venni motoromat", én győzködöm, hogy nem, ő meg gyanakvó arccal hallgatja)

     Jópár hónappal ezelőtt, mikor egy agresszív kisgyerek váratlanul megütötte a játszótéren elég rendesen, és én "nem védtem meg", azaz nem szídtam le az idegen kisgyereket, csak őt vígasztaltam, utólag láttam, hogy nincs ez rendben. Végül kínomban egy nagyon jó megoldást találtam, gyakoroltuk, hogy ha egy "buta" baba megüti, mit kell mondani: azt kell kiáltani, hogy "Nem, nem, nem!" Ezt kellő vehemenciával gyakoroltuk, felváltva a szerepeket. Nagyon hamar túljutottunk a dolgon. A játékok "elkérése", elvétele viszont más tészta, mert arra kéne tanítanom, hogy meg tudja osztani a játékait. Ahogy megfigyeltem, minden anyuka arra tanítja a gyerekét, hogy másoktól ne vegyen el semmit, a sajátját pedig azonnal adja oda. Valószínűleg ez a normális nevelés. Szóval a "nem, nem" módszer itt nem megy, de a rábeszélés sem "legyél jószívű", "visszakapod" "cseréljetek" stb.  Ráadásul nem is konkrét helyzetekről van szó, hanem előre fél a gyerek. Vagy hagyni kell félni és majd megoldja? Nincs valami "jó szöveg" ami hatásos? Mert azt ugye nem mondhatom neki, hogy "anya nem engedi, hogy elvegyék a játékodat", miközben pont az a lényeg, hogy közösségben elkezdjen boldogulni...

Amióta írtam, volt nálunk egy vendég kisgyerek, akivel rábeszélésre elég rendesen megosztotta a játékait, de azóta is magyarázza, hogy "baba hazavitte lapátomat", miközben homokozik az ominózus lapáttal. Lehet, hogy nevetni kéne az egészen?

Megnyugtat, amit írtál, hogy amiről beszél, azt fel is dolgozza.

Köszi: Kata

Előzmény: Regős Judit (705)
Regős Judit Creative Commons License 2005.10.14 0 0 705
Kedves Katáng!
Miből látod, hogy szorong a Manókád? Mit csinál pontosan? Ha csak beszél róla, azt én nem igazán nevezném szorongásnak Sőt! Nagyon egészséges, hogy beszél róla, mert így ügyesen dolgozza föl a dolgot. Jobban tudnék válaszolni a kérdésedre, ha további részleteket is ismernék.
Várom a válaszod: Judit
Előzmény: katáng (704)
katáng Creative Commons License 2005.10.13 0 0 704

Kedves Judit!

 

Manókám (2 éves) elkezdett szorongani attól, hogy a játszótéren más babák elveszik tőle a játékait. (Ilyen még egyébként nem történt!) Mégis sokat beszél róla. Ez biztos valami természetes érési folyamat, de azért hátha van jó ötleted, mivel lehetne ezt oldani.

Köszi: Kata 

Sony Creative Commons License 2005.10.13 0 0 703

Kedves Judit!

 

Köszi a választ! A Fognyűvő Manó szerencsére nem jutott eszembe. Mióta egyébként megírtam a kérdést, javult a helyzet, biztosan azért, mert megnyugodtam, hogy kapok jó tanácsot :)

Elkezdtünk neki bohóckodni, így ugyan negyed óráig tart egy fogmosás, de legalább jó kedvvel fejezzük be. És úgy döntöttem, egyelőre a reggeli fogmosásokat hanyagoljuk, csak a kezébe adom a kefét, amíg én fogat mosok, és azt csinál vele, amit akar.

Az elektromos fogkefétől valószínűleg frászt kapna :) De ma voltunk új fogkeféket venni, és hagytam, hogy ő válassza ki.

 

Hát azt hiszem, eddig tényleg bebizonyosodott nekem, hogy csak az nehéz a gyereknevelésben, amit túlreagál az ember :) Csak az a baj, hogy néhány dolgot már csak szeretetből túlregálunk, nehéz tárgyilagosnak maradni, ha például teljes sebességgel rohan az úttest felé. Még nem tudom, hogy álljak hozzá a dohányzás kérdéséhez. Nagyon nem szeretném, de nem akarom annyira tiltani, hogy az ellenkező hatást váltsam ki belőle. Remélem, mire akkora lesz, már kimegy a divatból :I

 

Sony

Előzmény: Regős Judit (702)
Regős Judit Creative Commons License 2005.10.13 0 0 702
Kedves Sony!


Igazából most csupa olyan jutott eszembe, hogy mit ne csinálj. Pl. szörnyűlködve láttam valahol, hogy a Fognyűvő Manó történetével próbáltak rá venni egy 3 év alatti gyerkőcöt a fogmosásra. Aminek az lett a következménye, hogy a gyerek napokig nem mert enni, mert attól félt, hogy akkor jön a Fognyűvő Manó. Ugyanis ilyen korban a gyerekek még mágikusan gondolkoznak, ezért mindent amit mondunk nekik, szó szerint vesznek. Ezért nem szerencsés semmiféle riogatás, vagy fenyegetés.
Lehet, hogy már az is elég, ha kicsit lazábbra veszed a dolgot és megpróbálod újra játékosan felfogni a fogmosást. Nem tudom, próbálkoztatok már esetleg az elekrtomos fogkefével. Nagyon sok féle cuki figurás fogkefét lehet kapni, és lehet, hogy attól megjön a kedve. Vagy, próbáltad már, hogy ő mossa meg neked a fogadat, és cserébe TE megmosod az övét?
A lényeg, hogy ne érezze a tehert, hogy ez egy kötelező dolog. Tudom, hogy nem szeretnéd, hogy elromoljanak a fogai és ezért nagyon is nem mindegy, hogy mennyire mos alaposan fogat, de, ha jelenleg most úgysem engedi, hogy TE most neki, akkor talán célszerűbb egy kis időre ráhagyni a dolgot. A lényeg az, hogy sokat öblögessen, akár minden étkezés után. A kis tejfogak, még nem olyan méllyen barázdáltak, mint a felnőtt fogak, ezért az öblögetéésel is sok bent maradt táplálék eltávolítható.
De a legfontosabb, hogy ne aggód túl a dolgot!
üdv: Judit
Előzmény: Sony (701)
Sony Creative Commons License 2005.10.10 0 0 701

Kedves Judit!

 

Van valami, amit kifejezetten elrontottam a babócám nevelésében, ez pedig a fogmosás. Nagyon jól indítottam, játékosan, először én mostam, utána ő rágcsálta a kefét, minden jól ment, imádta. Utána egy látogatás során a nagymamánál sajnos egy pár napig ráhagytam a fogmosást a férjecskémre és a nagyira (én beteg voltam). Ezután a babó nem volt hajlandó hagyni, hogy én mossam a fogát, ő mosta volna nagy kedvvel, de ugye nem ment neki, de most már a fogkefe látványát is utálja. Valószínűleg túl fontosnak éreztem a dolgot, és túlságosan felidegesített, hogy egy jó indítást ilyen könnyen és lazán tönkretegyenek.

Na de a kérdés, van tipped, mit lehet most tenni? Valahogy úgy érzem, nem túl jó, ha a reggeli és esti fogmosásból mindig bőgés lesz. De az sem jó, ha nem mossa a fogát. Észérvekkel nem lehet rá hatni ebben a témában. A hiúságára sem.

Jó lenne ezen túlesni, mielőtt jön a következő bébi :)

 

Sony

Előzmény: Regős Judit (699)
Regős Judit Creative Commons License 2005.10.02 0 0 700
Kedves Fórum Látogatók!

Akit érint, vagy érdekel, látogasson el a Szülők Háza októbertől, Budaörs-Kamaraerdőn induló programjaira!Első foglalkozás október 7.-én pénteken, 11 órakor lesz. Tartja: Takács Rita drámapedagógus, színész

A SZÜLŐK HÁZA Program szolgáltatásai pontos, korszerű, orvosi szempontból is megbízható információt és tanácsadást nyújtanak a családdá szerveződés korai szakaszában felmerülő kérdésekre, problémákra, egyben lehetőséget is biztosítanak a kisgyermekes családok és a kisgyermekek számára, hogy szabadidejüket aktívan és hasznosan tölthessék el.

Programok:
Hétfő, szerda: 9.30-10.15
Manómuzsika, Manótorna
Versek, dalok, tánc, mozgás, játékok a legkisebb korosztály számára (fél év-3)
Kedd, csütörtök
Várandóstorna, 9.30 - 10,30
Szülés utáni regeneráló torna 10.30 - 11.30
Baba-mama torna + Babamasszázs 11.30 - 12.30
Minden hónap utolsó szerda: 17 órától-19 óráig
Fonó – Családi koncert és csoportos, tematikus beszélgetések szülők és leendő szülők számára, szakértők bevonásával ( Szülés, szoptatás, alvás, evés, nevelés kérdései )
Egyéni konzultációs lehetőség

Jelentkezni lehet:
Személyesen: a Kamaraerdei Közösségi Házban, cím: 2040 Budaörs, Kismartoni u. 45
Telefonon: 06-30/ 942-3699-es számon
Emailben: regosjudit@chello.hu

Megközelíthető: Kosztolányi Dezső térről a 87-es és a 87/a buszokkal, a Batthyányi tértől a 41 villamossal. Mindenkit szeretettel várok!, üdv: Judit
Regős Judit Creative Commons License 2005.10.02 0 0 699
Kedves Sony!

Jó olvasni, hogy ilyen jó kapcsolatban vagy az első Babócáddal, már Pocaklakó kora óta, és, hogy a második Babáddal is jól alakul a kapcsolatod. Teljesen igazad van, hogy a belső képpel tényleg jó vigyázni, mert valóban előfordul, hogy az anyák a saját vágyálmaikat, vagy szorongásukat látják meg, vagy inkább "érzik fel" meditáció közben, és ezt hajlamosak a magzattal való kommunkációnak megélni. Nem mintha ez nem lenne hasznos, de valóban ez más, mint az, amikor valaki tényleg a saját magzata üzenetét érti meg, hallja meg, vagy akár látja meg. A csoport vezető feladata az, hogy segítse az anyát abban, hogy különbséget tudjon tenni ezek között az üzenetek között, illetve az, hogy segítsen megérteni a magzat üzenetét. Ezért minden meditációt egy másfél órás csoportos élményfeldolgozás kísér, és adott esetben egyéni konzultációra is lehetőség van.
üdv.:Judit
Előzmény: Sony (697)
Regős Judit Creative Commons License 2005.10.02 0 0 698
Kedves A.Gyöngy!

Köszönöm a dícsérő szavaidat, bevallom őszintén, jól estek.
A kérdésedre, tulajdonképpen meg is adtad a választ. Szerintem is nyugodtan babázhat egy fiú is, ugyanúgy, ahogyan egy kislány is nyugodtan játszhat autóval. Inkább arra lennék kívánncsi, hogy az apuka miért is tiltja ilyen mereven Ádámot, az általa lányosnak ítélt játékoktól?!
Én még azt sem mondanám, hogy a gyerekek játék választásánál a szülőknek bármiféle nemi sztereotípiát kellene nézniük. Elég, ha ők maguk szolgálnak mintául. Legfőképp abban, hogy elfogadják a gyerekeiket olyannak amilyenek, és hagyják őket azzal játszani, amivel kedvük tartja. Elég szomorúan nézne ki az a világ, ahol a fiúk csak un. fiús tulajdonságokkal, a lányok pedíg csak un. lányos tulajdonságokkal rendelkeznének. Legalábbis én biztos nem szívesen élnék olyanban. És nem is lenne egészséges. Szerinten, minenki elsősorban Ember, aztán Nő vagy Férfi. Minden nő rendelkezik "fiús" én résszel, és fordítva, minden fiú rendelkezik "lányos" én résszel. Ha nem így lenne, akkor a férfiak nem lennnének képesek gyengédségre, a nők pedíg nem tudnának elvezetni egy céget, vagy akár egy családot. Ez teljesen független attól, hogy gyerek korában ki mivel játszott! Szerintem Ádám szüleinél is valami másról szól ez a dolog!
üdv: Judit
Előzmény: A.Gyöngy (695)
Sony Creative Commons License 2005.09.28 0 0 697

Kedves Judit!

 

Kiscsibuka volt az első, de a babóca tényleg akkor született :)

Egyébként már nem haragszom annyira a védőnőre, legfeljebb nem neki dicsekedek el a dolgokkal. Végülis semmi köze hozzá :)

Meditációs módszerrel jól el vagyok látva :) Az első babával a pociban elmentünk néhányszor az anya-magzat kapcsolattartásra. Nagyon érdekes volt, kipróbáltam, mire képes (hát, megkértem gondolatban a babát, hogy gyakorolgassa a buksiját lefele tartani, mert később jól jöhet - ő meg azonnal meg is csinálta, és úgy maradt. Biztosan kényelmes volt neki, és legalább nem lent rugdosott, ami nagy megkönnyebbülés volt :) ) Ugyanoda megyek majd el, mert az a két alkalom jó lökést adott, különösen a kísérlet, utána ment egyedül. De a belső képpel én vigyáznék. Soha nem tudhatom meg, én tettem-e olyanná, amilyen, egy erőteljes gondolati képpel, vagy tényleg vele kommunikáltam - ha érted, mire gondolok. A terhesség alatt én azt játszottam, hogy bemutattam neki a családot, az otthonunkat, 'kirándultam' vele szép tájakra - ami érdekes, hogy még most is azokat a meséket szereti legjobban, ahol olyan környezetet mesélek, amilyet a pociban láthatott. De nem akartam 'látni', ki lesz ő, ezt inkább rábízom :) Egyébként nagy boszi, ez már bentről világos volt, de hát kell valaki, aki továbbviszi a családi hagyományokat ;)

Bekukkantottam néha a mostanihoz is, csak tudod, nem szeretném túl korán 'ébreszteni'. (erről a témáról nehéz idézőjelek nélkül írni :) )

Hmm, most olvasom újra, hogy a te módszered nem ezoterikus. Biztosan nagyon érdekes lehet, és szívesen kipróbálnám, de sajnos hihetetlen időhiánnyal küszködök, és míg a pszihomókusbácsi szeánsza lényegében a kedvenc játszóterünkkel szemben található, addig oda sokat kellene utazni.

A szívhang hallgatás azért hiányzik, mert jó érzés volt hallani, hogy bent a kisbaba tényleg, fizikailag ott van, nem csak egy álomkép. Álomkép gyártásban kifejezetten szakember vagyok, szakmai és hobbiszinten is, ezért a kézzelfogható valóság néha kifejezetten jól esik :)

 

Üdv: Sony

Előzmény: Regős Judit (694)
A.Gyöngy Creative Commons License 2005.09.27 0 0 695

Kedves Judit,

 

annyira jó h. ilyen hasznos tanácsokkalt tudsz ellátni, igazából hiába is kérdezem a körülöttem lévő anyukákat (mármint az én anyukámat, unokatesóm anyukáját stb... ) érdemben mindig csak tőled kapok okos, értelmes odafigyelő választ. Köszönöm.

Szeretnék leírni egy furi történetet, és szintén kiváncsi vagyok rá h. igazam van e nekem?? A minap lányom fiú unokatesója nálunk vendégeskedett édesanyjával. Mivel nekem kislányom van ezért sok játéka inkább lányos mint fiús. (főleg mert ilyeneket kapott ajándékba) Ádám elkezdett játszani az egyik babával, erre anyukája mereven rászólt: Ádámka, tudod h. az a lányoknak való nem fiúknak stb... Szegény Ádám nagyon szomorú lett. Szerintem nem jól tette, hogy rászólt, én úgy gondolom h. olyan játékot kell a gyerek kezébe adni, ami fejleszti a képeségeit és bőviti a tapasztalatait. Persze vigyázni kell arra h. a nemi sztereotípiákon ne lépjen túl, de semmi több. Szerintem Ádám a babázással a gondoskodást tanulja, amikor felnő akkor ez a javára fog válni. Megjegyzem Ádám nagyon fiús és ugyanúgy harcolt a dömperér is meg a lányom motorját is elszedi....., nem látszik rajta semmilyen lányos beütés.... mindenesetre édesenyja azzal magyarázza, hogy a férje nem szereti ha Ádám babázik, elmondása szerint egyszer történt meg, a mi esetünket leszámítva.

Ennyi a rövid történet.

várom válaszod

 

szia

J.

 

Regős Judit Creative Commons License 2005.09.26 0 0 694
Kedves Sony!

Nagyon, nagyon gratulálok! Ha jól emlékszem Te voltál az első kérdező a Fórumon, és akkoriban született meg a Babócád! Hát ez szuper, hogy most pedíg jön a Tesó!
És gratulálok Babó számolási tehetségéhez is! Ez tényleg nem semmi, hogy 2 évesen 9-ig tud számolni. az én kislányom most lesz 3 és fél éves , de neki még mindíg 3 után jön az öt, vagy a hét. Hogy, nehogy megharagudjon majd rám, ha megtanul olvasni, és elvassa amit most írtam, gyorsan megemlítem, hogy viszont mondókázást ő is hamar kezdte. Nem mintha azt gondolnám, hgy ez valami verseny lenne, de azt belátom, hogy a szülői szívet melengető érzés, amikor a kis csemetéje még csak az előbb bújt ki, és máris kívülről fújja az Altatót, vagy 2 éves korára 9-ig számol.

Azt hiszem, hogy a vizelet vizsgálat kötelező velejárója a védőnői viziteknek. Azt viszont biztosan tudom, hogy az orvosi vizsgálatok előtt mindíg csinálnak vizelet vizsgálatot. Azt nem igazán ajánlom, hogy házilag ellenőrízd a vizeleted, mert a terhesség alatt megváltoznak a viszonyszámok. Szóval lehet, hogy amit a teszt eltérésnek értékel, az a terhességben teljesen normálisnak tekinthető. Szerintem jobb, ha ezt az értékelést szekember végzi.

Az teljesen érthető, hogy szeretnél minél többet tudni a Pocaklakódról, ezért hiányolod a szívhang hallgatást. Én tudnék neked ajánlani egy meditációs módszert, amivel külső beavatkozás nélkül, igazán sokat megtudhatsz a magzatodról. Nézd meg a www.anoezerarca.hu honlapját, azon belűl pedíg az anyáknak szóló programokat. Lehet, hogy a képek között még ismerőst is fogsz látni... Az ott elsajátított terhesmeditációs módszerrel én még a kislányom arcát is láttam, még mielőtt megszületett volna. Bálint pedíg a 12. héten megüzente magáról, hogy kisfiú. Ebben a módszerben semmi ezoterikus nincs, csak segít észrevenni és értelmezni a magzat jelzéseit!
üdv.: Judit
Előzmény: Sony (692)
Regős Judit Creative Commons License 2005.09.26 0 0 693
Kedves Agyöngy!

Szerintem nyugodtan elkezdhetsz rövidebb meséket mesélni a kislányodnak. Főleg olyanokat, amiket be tud illeszteni a saját kis életébe. Legjobb, ha fejből mesélsz, és ő a főszereplője a meséidnek. Akár 1-es szám 3. személyben is mesélhetsz róla. Kiatalálhattok egy mesebeli kislányt, kisnyuszit, stb., akivel általában azok a dolgok történnek , amik vele történtek azon a napon. Aztán esténként mesélhettek neki erről a kislányról.
2 éves korban még nem a hosszú történeket élvezik a gyerekek, hanem azokat, amikkel azonosítani tudják saját magukat. A mondókák azért "jönnek be" nekik, mert ütemesek, ritmusosak. Azért azt is olvass neki rendszeresen. Általában este már kerüljétek az új mesék bevezetését, inkább régi, megszokott mesét meséljetek neki. Az se baj, ha egy picit unja, legalább könyebben elalszik. Túl izgalmas mese, nehezíti a elalvást. Azt inkább időzítsétek az éber időszakokra!
üdv.:J.
Előzmény: A.Gyöngy (690)
Sony Creative Commons License 2005.09.22 0 0 692

Kedves Judit!

 

Képzeld, közben kiderült, hogy nem még mindig, hanem már megint vagyok érzékeny a hangos zenére :) Tehát jön a következő baba, most vagyok a 16. hétben :)

Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem:

Az előző terhesség alatt más volt a védőnőm, és akkor minden találkozás alkalmával volt vizeletvizsgálat és olyan kis ultrahang-ketyerés szívhang hallgatás. Nem tudom, ezek mennyire fontos vizsgálatok, nekem mindenesetre biztonságérzést adtak, hogy az alapvető dolgok rendben vannak. Most viszont egyik sem volt, az lenne a kérdésem, mennyire számít természetesnek, hogy ezeket megcsinálja a védőnő, ha legközelebb megyek, kérdezzek-e rá, vagy sem. Nagyjából ez a két dolog van, amiért érdemes elmenni a védőnőhöz, minden mást úgyis a dokitól kérdezek meg, vagy tíz perc alatt utánanézek a neten :) Ha azt mondod esetleg, a vizelet vizsgálat nem természetes velejárója a dolognak, meg tudnád mondani, mi a neve annak a tesztnek, amit használni szoktak? Biztos nem katasztrófa összeg, és egy színes csíkot valószínűleg én is jól összetudnék hasonlítani egy másik szines csíkkal, mondjuk hónaponta egyszer. :) A másik dologban sajnos nem tudok önellátó lenni, de ez otthon is menne, még műanyag poharat is be tudok szerezni hozzá. ;)

A másik kérdésem pedig az lenne, hogyha elmesélem, hogy a kétéves gyerekem kilencig számolt, akkor a védőnőnek nem kéne csak úgy hivatalból kicsit lelkesedni? Utálom, ha hitetlenkedve hümmögnek, amikor a gyerekem eredményeivel dicsekedek :I Különösen ha azt az eredményt úgy érte el, hogy nem kis papagájként verset mond, hanem tényleg tudja, mit csinál. Nem fogok annak a védőnőnek többé elmondani semmit! :W

Mindegy, csak morgok, morgok, remélem az újabb szülés után újra felkerül a rózsaszín szemüveg, és az orromon is marad :)

 

Sony

 

Ui: Ez csak egy nagyon érdekes megfigyelés (legalábbis nekem), lehet, hogy téged is érdekel :) A babó a nyár végefelé elkezdett beszélni, és gyorsan eljutott addig a fázisig, amikor elkezdte kiegészíteni a verseket, dalokat, ha abbahagytam valahol. És itt jön az érdekesség: egy alkalommal olyan versikét kezdtem elmondani neki, amit egészen biztosan utoljára tavasszal mondtam el neki, amikor neki még nagyon nem volt kedve beszélni. De amikor megálltam a sor végén, azt is folytatta...

A.Gyöngy Creative Commons License 2005.09.20 0 0 691

Kedves Fipeter,

 

- addig amíg nincs gyereked nem kellene ilyen magas színvonalú tanácsod adnod étkeztetés szempontjából!!!

- lányom nem lett beteg a sültkrumplitól (jééé ???)

- mellesleg nem minden gyereknek jön be a jól tálalva ...szép köretekkel stb.. fajta étkezés... attól csak összezavarodhat, mert nem tud választani

- sütőben sütöm a krumplit, nem olajban, hogy maradjunk a változatosságnál

- a DISZNÓHÚS , na az nem egészséges és nem a sültkrumpli , persze mondom én sem olajban sütöm....

 

 

amihez nem értünk ... azt inkább hagyjuk... ez meg az én véleményem.

 

remélem Téged nem akaszt ki ez a levél annyira mint amennyire a Tied engem kiakasztott - nem az volt a szándékom

Előzmény: Fipeter (683)
A.Gyöngy Creative Commons License 2005.09.20 0 0 690

Szia Judit,

 

21 hónapos a lányom (mint azt már tudod), eddig a Füzesi Zsuzsa Mondókáskönyvéből olvastam neki mondókákat, neki inkább a képek tetszettek benne. Szóval az a kérdésem mikor kezdhetek olvasni neki rövidebb meséket elalvás előtt, amit mondjuk még élvez is és főleg az a kérdésem, hogy mit, ill. váltogassam a mesét v. inkább egy ideig ugyanazt a meseét olvassam???

 

Juli

Mikolt Creative Commons License 2005.09.08 0 0 689
az ilyen kerdesekre nagy szakertelemmel Szakbarbar tud valaszolni a GYAS/GYED/GYES&egyebek topicban.
Előzmény: Amanita (684)
Mikolt Creative Commons License 2005.09.08 0 0 688
sokra mesz az elveiddel, ha majd a kolykod az arcodba kopkod mindent, ami egeszseges, es amivel trukkozol:) ezek atmeneti idoszakok. eszik 2 honapig sultkrumplit, majd eszik mast. ha egy gyereket evesre kenyszeritesz, programot csinalsz az egesz kore, akkor csak taplalkozasi zavarokat idezel elo benne, hiszen frusztralja, hogy te trukkozol. en meg egy olyan felnottet sem lattam, aki csak sultkrumplit birt volna enni. most akkor ezek a gyerekek vagy kihaltak, vagy valtozott az izlesuk:) amugy Judit nem javasolta, hogy csak krumplival etessunk, csak azt, hogy ne kenyszeritsunk a gyerekre semmit.
Előzmény: Fipeter (683)
Regős Judit Creative Commons License 2005.09.07 0 0 687
Kedves Amanita!

Én azt tudom, hogy a Gyed-et 1-szer meg lehet szakítani és vissza lehet állni dolgozni, majd újra lehet igényelni. Ebből következik, hogy aki munkaviszonyban van, az indokolt esetben táppénzen is lehet, ha az orvos kiírja. Most ennél okosabbat én sem tudok válaszolni, de ígérem holnapra megtudok mindent amit lehet.
üdv.: Judit
Előzmény: Amanita (684)
Regős Judit Creative Commons License 2005.09.07 0 0 686
Kedves Fipiter!

Ha gondosabban elolvassa a válaszomat, akkor bizonyára Ön is látni fogja, hogy én nem javasoltam seniknek, hogy heteken át sültkrumplit egyen! A kérdező, másfél éves gyermeke ette másfél hete az ominózus ételt. Ha visszaolvassa a válaszomat, én azt ajánlottam neki, hogy esetleg próbáljon meg rizst adni neki, mert abban is sok a keményítő.
Maximálisan egyet értek Önnel: fő az egészség, és a jó példa! Én biztos is vagyok benne, hogyha a szóbanforgó kisgyerek kedvére eheti a sültkrumplit (ha már találkozott vele és úgy tűnik egy kis időre szoros barátságot kötöttek) hamarosan rá se fog nézni, és boldogan fogja falatozni az szülei által felkínált egészséges ételeket! Viszont, ha megvonják tőle, annál inkább fogja akarni, pedíg lehet, hogy már nem is kívánná. Persze ez nem jelenti azt, hogy az Ön által javasolt játékos rásegítés más ételek fogyasztására ne lenne jó módszer. Sőt!
üdvözlettel: R. Judit

Előzmény: Fipeter (683)
Regős Judit Creative Commons License 2005.09.07 0 0 685
Kedves Krisz71!

Az unokahúgod hajtépésének pontos okát sajnos én sem tudom megmondani, viszont azt én is valószínűnek tartom, hogy lelki tényezők lehetnek a háttérben. Ez nem jelenti azt, hogy a szülei valamit feltétlenül rosszul csinálnak. Mivel az unokahúgod most 3 éves, ezért feltételezem, hogy valamiféle önállósággal kapcsolatos dolog lehet a háttérben. Általában a gyerekek akkor okoznak maguknak fájdalmat (pl.tépik ki a hajukat), ha valamiért tudat alatt büntetik magukat. Lehet, hogy az unokahúgod kezd ráeszmélni, a szüleitől különálló, sajátmagára, és ez szorongást kelthet benne, hogy mit fognak a szülei ehhez szólni? Vajon szabad-e neki elindulni ezen az úton? Nem haragszanak akkor meg rá? Nem túlféltők egy picit a szülei? Nem tudom, igazából csak találgatok. Kérdés még az is, hogy mennyire szabályozzák a gyereküket? Mennyire engedik meg neki, hogy kimutassa, kiélhesse az agresszióját, dühét, haragját, mennyire lehet "rossz"? Minden esetre a gyerekpszichológust én sem tartom rossz ötletnek!
üdv: Judit
Előzmény: krisz71 (682)
Amanita Creative Commons License 2005.09.07 0 0 684

Kedves Judit!

 

Négy hónapos kislányommal most még TGyÁS-on vagyok. Fél füllel hallottam, hogy ha letelt a TGyÁS 168 napja, akkor -- gondolom, ha indokolt -- még hat hónapon keresztül táppénzre is lehet menni, nem feltétlenül kell rögtön a Gyed-re váltani. Igaz ez? Milyen esetben indokolt a táppénz? A gyerekorvos ad igazolást, vagy a háziorvos, hogyan kell ezt intézni? Csak közvetlenül a TGyÁS lejártakor lehet kérni? Ez folyamatos táppénzt jelent, vagy Gyeden van a kismama és bizonyos napokra-időszakokra jár, pl ha akut betegsége van a babának? Ne haragudjon, hogy ennyi kérdéssel bombázom, de a védőnő nincs a helyzet magaslatán, és a gyerekorvoshoz fordulás előtt szerettem volna kicsit tájékozódni.

Szerencsére nincs nagy baj a kislányommal, a szülés során kicsit hypoxiás lett, ezért most napi 4x gyógytornázunk. Sokkal jobban járnék a táppénzzel, valószínűleg tovább is itthon tudnék maradni a babával, ha ezt tényleg meg lehet oldani.

Köszönöm

Amanita

Fipeter Creative Commons License 2005.09.07 0 0 683

Szomorúan olvastam, hogy egy kisgyereknek javasolt heteken át ugyanazt az ételt enni. Ezt még egészséges étellel sem tenném meg, hát még sült krumplival. Olvassatok csak utána, az olajban sült krumpli egyáltalán nem egészséges! A magas hőfokon sütött keményítő karcinogén anyagot tartalmaz. Saját gyermekem (még nincs) esetében én mindenképpen mással etetném, meg kell próbálni játékosan adagolni neki, vagy érdekesen tálalni, vagy megmutatni, nekem mennyire ízlik. Gyakorló szülők biztosan kismillió módszert tudnak erre. Ne alapozzuk meg gyermekünk betegségét!

Tehát: Változatos és egészséges ételek jól tálalva!

krisz71 Creative Commons License 2005.09.03 0 0 682
Kedves Judit!

Mitől lehet az, hogy a három éves unokahúgom kitépkedi egy helyen a haját. Gyakorlatilag kb. 1 éves kora után kezdte ezt, most már kevésbé csinálja. Annyira kitépte, hogy kopasz folt volt a helyén, mindig ugyanott. Normális családban él, nincs veszekedés körülötte. 2 éves korában bölcsibe ment, ahová hamar beszokott, szeretett járni. Hétfőn kezdi az ovit. Többször le lett vágva a haja és akkor egy darabig nem csinálta, mert túl rövid volt neki. Elalváskor is mindig ott tépkedte a haját ki.
A nővéremnek javasolták régebben, hogy vigye el gyermekpszichológushoz. Szerinted is érdemes?

Köszi: Kriszti
Dreamer062 Creative Commons License 2005.08.30 0 0 681
Mégiscsak megkaptam a válaszodat, és nagyon szépen köszönöm! El is gondolkodtam pár dolgon... :)
Előzmény: Regős Judit (680)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!