A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Budaynak volt egy receptje, juhtúrós tonhalas vmi volt, akinek megvan esetleg a könyve, nem másolná nekem be azt a pársort, ha jól emléxem a 100. oldal környékén van, köszi!
Próbáltam visszafogni magam, és a gyönyörű, hatalmas citromok közül a csenevészebb, vékonyabb héjúnak kinézőket választani. De tényleg lehetne dekában megadni a mennyiséget, legalább körülbelül. A fagyasztót majd kipróbálom, köszi az ötletet.
Sziasztok! Visszaolvasgatva megtetszett a citromos muffin, amibe az egész citromokat kell rakni. Lehet, hogy a kritikák elkerülték a figyelmemet, és csak az elégedett hozzászólásokat olvastam, de többet vártam. 1. Az állaga elég "nyomott", ragacsos (pedig sokáig sütöttem, min. 1/2 óra) 2. Olyan kesernyés utóíze van, hogy senki se vett másodikat. Konkrétan még második falatot se kértek. Így én fogom megenni, és azzal bíztatom magam, hogy serkentőleg hat a májműködésre (a keserű íze miatt). Kalandvágyóknak ajánlom.
nyuszkó2 nem akarlak elkeseríteni, de ez nem a Buday könyve, hanem a Stahl konyhájában lévő receptjei, amit ide a fórumra is bemásoltunk. De azért köszi.
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsibe.
Összeállítom a tésztát. A puha vajat robotgéppel habosra keverem a porcukorral és a vaníliarúd kikapargatott belsejével, majd fakanállal hozzádolgozom a lisztet és az étkezési keményítőt.
A tésztát csillagcsöves habzsákba töltöm, és kb. 2½ cm átmérőjű halmokat nyomok belőle egymás mellé kétujjnyi távolságban az előkészített tepsire. (Ha egyszerre nem fér ki az összes tészta a tepsire, akkor két részletben sütöm meg a sütit.)
A meleg sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm a vaníliás csókokat, aztán rácsra téve kihűtöm őket.
1-1db piros és sárga kaliforniai paprika 1 közepes méretű karalábé ½ zacskó szélesmetélt Elkészítés:
A tésztát felteszem főni lobogva forró, enyhén sós vízbe. Amíg puhul, előkészítem a zöldségeket.
A karalábé zsenge szárát és levelét apróra vágom. Majd a meghámozott karalábégumót és a paprikák 2/3-át mandolinnal- vagy egy éles késsel – gyufaszálnyi vékony csíkokra szeletelem. Végül fogok 1 fej lilahagymát és ezt is hajszálvékony karikákra vágom. A paprikák megmaradt harmadát pedig ujjnyi vastagon szeletelem fel.
Következő lépésként egy közepes méretű serpenyőben 1-2 evőkanál kristálycukrot karamellizálok, majd egy mély lábosba 3-4 deci olívaolajat melegítek.
Amíg a cukor olvadozik és az olaj melegszik, készítek egy tésztaalapot; ehhez egy keverőtálba török 2 tojást, hozzászórok 3 evőkanálnyi lisztet, egy csipet sót és öntök hozzá 1-2 evőkanálnyi olívaolajat is. Egy kézi habverővel az egészet alaposan összekeverem, majd félreteszem.
Ha a cukor már szép barna, hozzádobom a vékony zöldségkeveréket és a felaprított karalábészárat, majd a következőképpen ízesítem; ½ teáskanál őrölt fahéj, 2 csipetnyi őrölt gyömbér, egy csipet só és néhány csepp ecet. Aztán egy alapos keverés után ezt a távol-keleties ízvilágot tükröző zöldség-kavalkádot készre párolom. Ha elkészült, hozzákeverem a megfőtt, leszűrt tésztát is.
Ekkorra már kellően forró az olaj is. Fogom a nagyobb félretett paprikadarabokat, aztán mindegyiket megmártom a keverőtálban várakozó tésztában, és pár perc alatt aranybarnára sütöm őket.
Tálaláskor egy tányérra kanalazom a zöldséges tésztát, majd a tetejére halmozok a bundás paprikákból.
30 dkg spagetti 2 nagy maréknyi friss bazsalikom 2 nagy maréknyi friss kakukkfű 3-4 szál friss rozmaring 3 gerezd fokhagyma 1 dl olívaolaj 25 dkg maradék sült csirkehús vagy ½ kész grillcsirke
a tálaláshoz 5 dkg frissen reszelt parmezán Elkészítés:
Vizet engedek a tésztafőző fazékba, szórok hozz sót, és elkezdem felforralni.
Amíg melegszik a víz, előkészítem a hozzávalókat. Apróra vágom a bazsalikomot, a kakukkfüvet és a rozmaringot, aztán összekeverem őket. (Ha a fűszernövényeknek még zsenge a száruk, nem szoktam leszedni róluk a leveleket, hanem szárastul aprítom fel.) Ezután megpucolom a fokhagymagerezdeket, és megreszelem a tálaláshoz való parmezánt. Végül falatokra cincálom a csirkét, és az előkészített hozzávalókat félreteszem.
Kifőzöm a lobogó, forró vízben a spagettit.
Amikor a spagetti főzési idejéből már csak néhány perc van hátra, beleöntöm az olívaolajat egy közepes méretű serpenyőbe, hozzáreszelem a fokhagymát, és mérsékelt tűzön kevergetve illatosra párolom az olajban.
A fokhagymához hozzáadom az apróra vágott fűszernövények nagyját és a csirkefalatokat. Jól összekeverem az egészet, és lehúzom a serpenyőt a tűzről.
A kifőtt spagettit lecsepegtetem, és hozzáforgatom a fűszernövényes-fokhagymás olívaolajhoz. Teszek hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta főzővízéből, hogy ne legyen túl száraz, és mérsékelt tűzön kevergetve átmelegítem az ételt.
Tálaláskor a spagettit bőven megszórom reszelt parmezánnal.
Kedves Latsia!A két gasztroregény engem is érdekelne.Nagyon klassz recipéid vannak,de a képek még jobbak.Áruld el,hogy hogyan csinálod,hogy az ételeknek i n tenziv fokhagyma illatuk legyen?Törve,zuzva,olajjal elkeverve,reszelve,fözés elején,végén teszem bele,de fokhagyma illat eltünik.jak2@freemail.hu.
Egy ideje olvaslak benneteket, és jó, hogy vagytok!!!
Lenne két kérdésem:
1. (Ez nem Stahl-os kérdés) Jó pár évvel ezelőtt készítettem egyszer Nutellás tiramisut. (Nutella és mandula kellett bele, de más érdekessége is volt.) Sajna azóta nem csináltam és elfelejtettem. Véletlenül nem tudja vki, hogy kell készíteni, mik kellenek hozzá?
2. Majd a Buday - Mozzarellás szalámis muffin. Próbálta valaki muffinpapírral teflonos sütőben? Ki lehetett szedni a papírból? Félek, ha papírral csinálom, a sajt miatt nem tudom a papírból kiszedni.