Keresés

Részletes keresés

rubintocska Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2848

-és ahogy frissiben felbontotta a tálcás felvágottat, sem volt vmi profi séfre valló dolog.

legalább rakta volna ki előre egy tányérra, gusztább lett volna.

na fikázást befejezem, ha már építő hsz-t nem tudok pötyögni :)

Előzmény: mannamari (2847)
mannamari Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2847
Ejnye-ejnye! Nem csüngtél Juditunk minden szaván. A húga küldi neki az eredeti flamand recepteket Brüsszelből.
Bár jobban átgondolva, ha az eredeti flamand hagymás lepényhez ad egy kis szárított karajt attól még mindig flamand hagymás lepény marad?
Előzmény: Törölt nick (2845)
mannamari Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2846
Hát, ha valakinek egy ilyen pasi valami miatt a zsánere akkor lehet jó vásár. :-)
De szerintem egyre inkább elszúrják a műsort. Nekem már a boros gyerek sem tűnt jó húzásnak. Nem vagyok egy nagy borszakértő, de valahogy ezzel a szakmai szöveggel nem is fog megnyerni laikus emberkéket.
Egy téren jobb a dolog, Buday már nem kap kék dobozkát mindenfélével hanem értelmesebb dolgokat főz.


Előzmény: rubintocska (2844)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2845

és miért épp brüsszelből? gyerünk, elő a zaftos pletykákkal! :-)

 

nekem az összes édessége túl geil. a többi meg muffin. :-)))

Előzmény: kreativtucsok (2840)
rubintocska Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2844

akkor Juditunk most jó vásárt csinált? :)

kösz az infót

Előzmény: mannamari (2843)
mannamari Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2843
Ízvadászt a TvPaprikától csábította át. Pont ma olvastam a fórumon, hogy velük szerződést bontott. Hát ott sem rajongtak érte túlságosan. Egyebként én sem szimpatizálok vele.
Előzmény: rubintocska (2841)
kutykurutty Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2842
Szerintem sokkal jobb vaniliajegkremmel, meg kis fahejjal is megszorva...
nekem ez a felvert tejszin nagyon zsiros :)
Előzmény: mara2 (2838)
rubintocska Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2841
egyáltalán honnan szedte össze ezt a Mr. ízvadászt? nekem nagyon ellenszenves.
Előzmény: kreativtucsok (2840)
kreativtucsok Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2840
Kedves Rubintocska....

igazán, most miért nem pötyögitek be x-edszerre is? :))
fla-mand-lepényt! fla-mand-lepényt! :DDD

csak kerned kell.... :-)
s adatik

a heten lesz meg flamand, meglasd.... jonnek azok a recipek Brusszelbol, mert a sajat kutfo mar kiapadt
(jujjj, de gonoszak vagyunk)

azert az izvadasz porkolttorta-akcioja is tetszett vasarnap :-(
Előzmény: rubintocska (2839)
rubintocska Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2839

igazán, most miért nem pötyögitek be x-edszerre is? :))

fla-mand-lepényt! fla-mand-lepényt! :DDD

 

juci, ez vmi siralmas...

-de a buday csuszája nagyon tetszett

mara2 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2838

Úgy látom a muffintésztától még mindig nem tud elszakadni, csak most már "cselesen" más formában süti :((( Agyrém. Mint a mai 'gyöngyszem":

 

JOGHURTKRÉM SÜLT BANÁNNAL

 

 Hozzávalók:

1 érett banán

1 dl hideg tejszín

15 dkg joghurt

5 dkg barnacukor

10 dkg kristálycukor

7,5 dkg vaj

rum

 

 Elkészítés:

Egy mély serpenyőben megolvasztom a vajat, majd hozzászórom a kristálycukrot és megvárom, míg megkaramellizálódik. Amíg a cukor barnul, a banánt 1,5 centis korongokká darabolom.

 

Amint a vajas cukor enyhén barnává válik, a lángot takarékra csavarom a serpenyő alatt, a vajas-cukros keverékhez hozzádobom a gyümölcskarikákat és jól átsütöm benne. Amíg a banán sül, habbá verem a tejszínt. A joghurtot egy nagyobb tálba öntöm, majd hozzákanalazom a tejszínhabot és óvatosan összeforgatom.

 

Ha a banán elkészült, rácsorgatok 2 kupaknyi rumot, elkeverem és amint elpárolgott az alkohol, lezárom a serpenyő alatt a gázt.

 

A karamelles-rumos sült banánt egy szűrőlapáttal koktélos poharakba adagolom, tetejére pedig joghurtos tejszínhabot kanalazok. Végül vékony barnacukor réteget szórok rájuk.

Tálalás előtt 30-40 percre hűtőbe teszem a finomságokat.

 

 

Előzmény: kreativtucsok (2837)
kreativtucsok Creative Commons License 2006.03.26 0 0 2837
Sziasztok!

a Flamand lepényt békén hagyom, többször is volt már a héten,
de a többi jöjjön, egészen érdekes (szerintem)

KAPROS CSUSZA FOKHAGYMÁS PONTTYAL
Hozzávalók:

1 db pontyfilé
0,5 dl olaj
5-10 dkg liszt
1 csomag szárított karaj
10 dkg juhtúró
2 dl tejföl
1 csomag friss kapor
3 tojás

10 dkg póréhagyma
Elkészítés:

Egy közepes méretű lábosban megforrósítok 3-4 dl olajat, egy másik lábosban pedig vizet forralok. Amíg az olaj és a víz melegszik, a pontyfilét kiterítem magam előtt a deszkán, és hosszában kettévágom. Az így kapott hasa alja részt vékonyan felcsíkozom, enyhén megsózom, majd egy kevés lisztbeforgatás után már dobom is a forró olajba süldögélni.

Ha már forr a víz, beleteszem a tésztát főni. Amíg a tészta puhul, elkészítem a ponty érméket. Ehhez először 2 ujjnyira bevágom a halat a bőrig, majd a következő vágásnál – ugyanilyen távolságban –, már átvágom a filét. Ha már hasonlóképpen végig vágtam a halat, fogom a kis szeleteket, a bevágás mentén szétnyitom őket, és így érmeformákat kapok. Ezeket az érméket körülburkolom szárított karajjal, majd hogy süléskor ne essenek szét, megtűzdelem mindegyiket fogpiszkálóval.

El is készült a hal-töpörnyű. Egy szűrőlapáttal kihalászom őket, majd tányérra téve félre teszem. (Vékonyra vágott lilahagymával, isteni ropogtatnivaló.)

A tészta is megfőtt. Leszűröm, majd alapos lecsepegtetés után beleöntöm egy nagy keverőtálba. Hozzákanalazom a juhtúrót, a tejfölt, és beleszórom az egyik csokor apróra vágott kaprot is. Fakanállal enyhén összedolgozom a túrós-tejfölös tésztát, majd csipetnyi sózás után hozzátöröm a tojásokat és meghintem még egy csipetnyi liszttel is – hogy sütéskor jobban összeálljon az étel. Ha mindezzel kész vagyok, előveszem a szilikon muffin formát, és beletöltöm a túrós csuszát. 180-200 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm.

Amíg a csusza sül, az összetűzött ponty-érméket mindkét oldalukon megsózom, megborsozom, és zúzott fokhagymával alaposan bekenem. Ha mindegyikkel kész vagyok, serpenyőbe téve 8-10 perc alatt mindkét oldalukat megpirítom.

Amikor a hal megsült, a maradék karajszeleteket apróra kockázom, a póréhagymát vékonyan felszeletelem és abban a serpenyőben – amelyikben sült a hal -, a maradék apróra vágott kaporral néhány perc alatt megpirítom. Borssal ízesítem, majd az utolsó pillanatokban, hozzákanalazom a maradék tejfölt is.

Elkészült az ételünk. Kiszedem a halérmékből a fogpiszkálókat, majd a csusza gombócok tetejére helyezem őket, és az egészet meglocsolom a forró kapormártással.

ZÖLDSALÁTA SONKÁVAL ÉS AVOKÁDÓÖNTETTEL
Hozzávalók:

Az öntethez:
1 kisebb, meghámozott, kimagozott, negyedekre vágott avokádó
2 dl tejföl
1 nagy gerezd apróra vágott fokhagyma
frissen őrölt fekete bors

A salátához:
20 dkg szárított sonka
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vékonyan felszeletelt sonkahagyma
1 friss csilipaprika
1 csokor friss korianderzöld (petrezselyemmel helyettesíthető)
1 csomag Eisberg Mix
Elkészítés:

Az öntet hozzávalóit turmixgépben pépesítjük.
A sonkát az olajon 2-3 perc alatt megpirítjuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk, a csilipaprikát pedig kimagozzuk és felaprítjuk.
A korianderzöldet apróra vágjuk.
Jöhet az összeállítás: egy tányérra szórjuk a salátát, rá a hagymakarikákat és a csilidarabkákat, majd meglocsoljuk az öntettel. Ráfektetjük a sült sonkacsíkokat, és megszórjuk a korinaderzölddel.


MÁKOS-SZILVÁS PÜSPÖKKENYÉR
Hozzávalók:

1 pohár natur joghurt
3 tojás
1¼ joghurtos pohár cukor
½ joghurtos pohár olaj
2 citrom reszelt héja
1 citrom kifacsart, átszűrt leve
2 joghurtos pohár liszt
5 dkg darált mák
2 teáskanál sütőpor
10 dkg aszalt szilva, teában vagy rumban megztatva, lecsöpögtetve, apróra vágva

vaj és liszt az őzgerincforma előkészítéséhez
Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezek egy 12 cm széles, 20 cm hosszú püspökkenyér-formát.

Robotgéppel összehabosítjuk a tojásokat a cukorral, aztán a cukros tojáshoz hozzádolgozzuk a joghurtot, az olajat, a reszelt citromhéjat és az átszűrt citromlevet. Ezután egy külön tálkában összekeverjük a lisztet, a darált mákot, a lecsöpögtetett, apróra vágott aszalt szilvát és a sütőport, majd a lisztes keveréket fakanállal belevegyítjük a joghurtos masszába. A tészta ezzel készen van.

A tésztát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett püspökkenyér-formába, és 35-40 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy a teteje túlságosan pirulna, 30 perc után alufóliát borítunk rá. De az alufóliát csak lazán, könnyedén szabad rátenni a süteményre, nehogy összenyomja.

Ha a püspökkenyér megsült, kivesszük a sütőből, és rácsra téve kihűtjük. Tálaláskor szeletekre vágjuk, és friss gyümölcssalátával kínáljuk.

Jó étvágyat!
mannamari Creative Commons License 2006.03.23 0 0 2836
Ime a mai recept. Ez is újnak tűnik és a héten már másodszorra!

FLAMAND HAGYMÁS LEPÉNY

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors
10 dkg hideg vaj
1 tojássárga
3-4 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:
¾ kg póréhagyma
5 dkg vaj
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
3 tojás
3 dl tejszín
10 dkg pácolt, szárított sonka, csíkokra vágva

a tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje
a tortaforma kikenéséhez kevés vaj

Elkészítés:
A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, majd megborsozzuk, és beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, aztán megnyomjuk a gombot, és kb. ½ perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba.
Ha nincs késes betétű robotgépünk, nem probléma. Ebben az esetben beletesszük egy keverőtálba a sós-borsos lisztet, majd az egészen hideg, szinte fagyos vajat a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük. Ezután ujjainkkal addig morzsolgatjuk a vajat a liszttel, amíg homokszerű nem lesz. Minél gyorsabban végzünk vele, annál jobb, a vajnak ugyanis nem szabad megpuhulnia, mert akkor nem lesz omlós a tészta.

Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgt és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. Gyorsan 25 cm hosszú, x cm vastag hurkává formáljuk, folpackba csomagoljuk, és betesszük minimum 30 percre a hűtőbe. Maradhat 1-2 napot is, lefagyasztva pedig 1-2 hónapig is eláll.

A töltelékhez megmossuk, és szárazra töröljük a pórét, majd minden szálról levágjuk a zöldes részt és a szőrös véget, mert csakis a fehér, tiszta szárrészeket fogjuk használni. Ezeket 1 cm-es karikákra vágjuk, és lemérjük, mennyi pórénk lett: kb. 45 dkg-ra van szükségünk.

Elkészítjük a tölteléket. A vajat takaréklángon megolvasztjuk egy közepes méretű lábosban, hozzáadjuk a felkarikázott pórét, és megsózzuk, megborsozzuk. Ezután jól összekeverjük, lefedjük, és mérsékelt tűzön tökéletesen puhára pároljuk x perc alatt. Néha megkeverjük, de nem kell folyamatosan. Miután megpuhult, hagyjuk, hogy langyosra hűljön, aztán belekeverjük a csíkokra vágott sonkát.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3-4 cm magasságú gyümölcstorta-formát.
Ahhoz, hogy nyújtásnál nélkül megússzuk a lepénykészítést, először korongokra kell vágnunk a tésztahurkát, aztán a korongokat addig-addig nyomkodnunk és tapasztanunk egymáshoz az ujjainkkal, amíg a tészta egyenletesen ki nem tölti a tortaformát.

A tésztahurkát kivesszük a hűtőből, és ha már kicsit megpuhult, 1 cm-es korongokra vágjuk. A korongok egynegyedét ezután megfelezzük, hogy félköröket kapjunk. A teljes korongokból lesz majd a lepény alja, a felezettekből pedig a lepény pereme.

A teljes korongokat letesszük egymás mellé a tortaformába, és ujjainkkal addig nyomkodjuk őket, amíg össze nem érnek. Törekedjünk rá, hogy minél egyenletesebb legyen az így kapott tésztalap vastagsága. Most jön a lepény pereme. Ehhez a félbevágott korongokat egymás mellé állítjuk a tortaforma pereme mentén, aztán a nyomogatós módszerrel összetapasztjuk őket. Fontos, hogy ne csak egymáshoz, hanem a lepény aljához is odanyomkodjuk őket, mert csak így lesz tökéletes a tészta.

A tészta alját villával megszurkáljuk, sütőpapírt bortunk rá, majd a sütőpapírra annyi rizst vagy babot öntünk nehezéknek, hogy a sütőpapír szépen rásimulhasson a nyers tésztára. Ezzel a módszerrel biztosítjuk, hogy a tészta sütés közben nem hólyagosodik fel.

Az elősütés következik. Ezt a lépést sokan kihagyják, mert fölöslegesnek érzik, pedig enélkül nem garantálható, hogy a töltelék nem áztatassa el a lepényt.
Az elősütéshez a sütőpapírral borított tésztát betesszük a forró sütőbe, és 10 percig sütjük. Ezután levesszük róla a nehezéknek használt rizst vagy babot, majd lekapjuk róla a sütőpapírt is, és a tésztát 5 percre visszadugjuk a sütőbe.
Amíg az elősütés megtörténik, villával enyhén habosra verjük a tojásfehérjét. Aztán amikor az 5 perces sütés ideje lejárt, a sápatagra sült tésztát kivesszük a sütőből, és megkenjük vékonyan tojásfehérjével. És ez itt a lényeg! Hiszen ahogy a fehérje rásül a forró tésztára, azonnal kialakul a „szigetelés”, és most már biztos, hogy nem ázik el a lepény, ha megtöltjük.

Lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).

A töltelékhez kézi habverővel összedolgozzuk a tojásokat a tejszínnel, majd fakanállal belekeverjük a megpárolt póréhagymát. Alaposan megfűszerezzük frissen reszelt szerecsendióval, és ha kell, megsózzuk, megborsozzuk.

A langyosra hűlt, elősütött és tojásfehérje-szigeteléssel ellátott tésztába belesimítjuk a tölteléket, és amikor sütő elérte a 175 fokot, 30 perc alatt megsütjük benne a póréhagymás lepényt. Nem szoktam rögtön tálalni, csak 15-20 perc után, hogy még meleg legyen, de már könnyen tudjam szeletelni.

mannamari Creative Commons License 2006.03.22 0 0 2835
MAI RECEPT
ANANÁSZOS LENCSEPÜRÉ ÉS ÉDES-ERŐS LENCSE SÜLT SONKÁVAL

Hozzávalók:
1 db ananász, felkockázva
25 dkg lencse, megmosva és lecsöpögtetve
2 szál sárgarépa, megtisztítva és kockára vágva
2 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma, megtisztítva
¼ zeller gumó, megtisztítva és kockára vágva
1 dl tejszín
1 kávéskanál currypor
2 evőkanál méz
1 evőkanál dijoni mustár
1 vastag szelet füstölt sonka

frissen őrölt bors

Elkészítés:
A felkockázott ananászt egy kisebb lábosban, a sárgarépát és zellert egy nagyobb lábosban a fokhagymagerezdekkel és a babérlevéllel együtt gőz fölött puhára pároljuk. Ha készen van, nem öntjük ki a zöldségek alól a vizet, mert a baba ebédjéhez még szükségünk lehet rá.

Miközben a gyümölcs és a zöldségek puhulnak, megfőzzük a lencsét, majd a babérlevél nélkül áttesszük egy tálba. Jöhet hozzá az ananász, a párolt sárgarépa és a párolt zeller, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk.

Összeállítjuk a baba ebédjét. Kiveszünk egy adag pürét és szitán átpasszírozzuk, hogy biztosan pépes legyen a baba étele. Ha szükséges a félretett pároló lével hígítjuk. A baba ebéd ezzel készen is van.

A családnak a maradék pürébe belekeverjük a tejszínt és a curryport. Sózzuk és kevés frissen őrölt borssal ízesítjük.

Egy közepes serpenyőben olajat hevítünk és amíg melegszik, egy tálkában kézi habverővel összekeverjük a mézet a mustárral és alaposan bekenjük vele a sonkaszeletet. Ha a serpenyőben már kellően forró az olaj, mézes-mustáros sonkaszeletet pár perc alatt kisütjük.

Tálaláskor a tányérra kanalazzuk a maradék zöldségpürét és melléhelyezzük az ízes sonkaszeletet.

mara2 Creative Commons License 2006.03.22 0 0 2834

Most néztem, nagyon guszta, ízre is jó volt? Milyen? Olyan, mintha lekváros lenne? Ugye nem paprika íze van??

Előzmény: latsia1 (2833)
latsia1 Creative Commons License 2006.03.21 0 0 2833
Mara2 megsütöttem! De csak féladagot...klikk IDE!
Előzmény: mara2 (2812)
nyuszkó2 Creative Commons License 2006.03.21 0 0 2832
Tefal serpenyőm van, de nem levehető füllel. Ha tényleg működik a fóliás megoldás megpróbálhatom. Gondolom ha gyakran használom a sütőben nem tesz jót neki.
Előzmény: mokotoy (2831)
mokotoy Creative Commons License 2006.03.21 0 0 2831
A teflonnak nem lesz baja, persze attól függ, milyen. A Tefalnak kifejezetten olyan edényei is vannak, aminek a füle levehető, és sütőbe is mehet. A Jucus úgy szokta, hogy ha nem levehető, letakarja a nyelét vagy az edény füleit fóliával. De a tortaforma mehet.
Előzmény: nyuszkó2 (2829)
Csilla Creative Commons License 2006.03.21 0 0 2830
Ezt a ropogost en kiprobaltam, csirkemelbol is meg combbol is es nagyon fincsi, nagy kedvencem es nem erzik benne a joghurt egyaltalan.
nyuszkó2 Creative Commons License 2006.03.21 0 0 2829
tkyra!

Köszi az ötletet. Mivel tejfehér érzékeny az illető megkérdezem, hogy egyáltalán szokott-e joghurtot fogyasztani hasonló formában? (Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy súlyos az érzékenysége. Meghát nem enné napokon keresztül) Bár a zelleres krumpli püréhez is kell tejszín, tej, majd meglátom.
Kipróbáltad már ezeket a recepteket? Vélemény róla, esetleg valaki másnak?

A teflon serpenyőnek nem lesz semmi baja a sütőben? Én arra godnoltam, hogy a sütőbe már nem a teflon serpenyőt raknám be, hanem átönteném egy lábasba vagy esetleg kerek tortaformába. Szerintetek?

Előzmény: tkyra (2828)
tkyra Creative Commons License 2006.03.21 0 0 2828

Ha a hagyományosabb ízeket kedvelitek, szerintem a Ropogós bundájú csirkecombok elég jó, bár én csak felsőcombból csinálom, és előző este pácolom a fokhagymás joghurtba, hogy átjárja az íze. - Laktózérzékenynek joghurt, és ilyen formában mehet, ha tejfehérje-érzékeny, azt nem tudom. Tényleg jó mellé a zelleres krumplipüré (a Büntetlen örömök könyvben ez egy vasárnapi receptje)

 

Lightosabbnak a Gombás csirke diós rízzsel (csirkemellből) c. receptet tudom ajánlani, ugyancsak a Büntetlen örömökből, ez abszolút nőies, akár fogyós receptnek is felfogható, ha túl bonyolultnak tűnik, szerintem nem muszáj a szárított gombás bonyodalom, elég vegyes gombát használni...

 

Jó főzést!

 

Tudom, hogy valahol fent voltmár mindkettő, de inkább idemásolom őket:

 

ROPOGÓS BUNDÁJÚ CSIRKECOMBOK

(6 adaghoz)

 

Hozzávalók:

12 csirkecomb

12 deka kukoricapehely (corn flakes)

1 duci fokhagymagerezd

15 deka joghurt

só és frissen őrölt bors

1,5 ek olivaolaj

 

Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és amíg melegszik, megmosom, szárazra törlöm, majd megfosztom bőrüktől a csirkecombokat, hogy jobban tapadjon rájuk a kukoricapelyhes panír.

A kukoricapelyhet nagyon finomra őrölöm egy tisztára mosott kávédarálóban – vagy előkapom a mozsaram, és abban töröm meg – aztán beleszórom egy levesestányérba. Meghámozom a fokhagymagerezdet, és előveszek még egy levesestányért. Ebbe öntöm a joghurtot, majd a kézi reszelő apró lyukú oldalán belereszelem a megpucolt fokhagymagerezdet. Indulhat a panírozás. A csirkecombokat megsózom, megborsozom, és miután alaposan beleforgattam a fokhagymás joghurtba, átköltöztetem őket a kukoricapelyhes tálba. Jól belenyomkodom minden oldalukat a pehelymorzsába, hogy egyenletesen rájuk tapadjon a bunda.

Ha végeztem a panírozással, előveszek egy nagy tepsit. Kibélelem sütőpapírral, és a bundázott combokat egymás mellé fektetem rajta. Az a jó, ha minél távolabb kerülnek egymástól, mert ahol érintkeznek, nem lesz annyira ropogós a bundájuk. Ezután a bepanírozott csirkecombokat egyenletesen megfröcskölöm a virágspriccelőmbe belekanalazott olívaolajjal. A kukoricapehelybe panírozott csirkecombok kb. 35 perc alatt sülnek aranybarnára a meleg sütőben. H a beléjük szúrt tű nyomán áttetsző, színtelen lé csurran ki belőlük, készen vannak.

 

1 adag 330 Kcal

ZELLERES KRUMPLIPÜRÉ

(6 adaghoz)

 

Hozzávalók:

1 és ¼ kiló krumpli

¼ kiló zeller

½ deci tejszín

1 ½ deci 1,5%-os zsírtartalmú tej

2 ek vaj (4 deka)

frissen őrölt bors

frissen reszelt szerecsendió

1 csokor petrezselyem

 

A héjas krumplit körömkefével alaposan megmosom, majd beleteszem egy nagy fazékba. Ráöntök annyi vizet, amennyi bőven ellepi, szórok a vízbe sót és felforralom. Ha már lobogva forr, mérséklem a lángot, és fedő alatt puhára főzöm. Hogy ez mennyi ideig tart, kizárólag a krumpliszemek méretétől függ.

Amíg a krumpli fő, haladok tovább. meghámozom a megmosott zellert, kb. 3x3 centis kockákra vágom, és újra megmosom. A tiszta zellerkockákat egy fazékba szórom, felöntöm bőven vízzel, és teszek a vízhez sót. Ezután felforralom, és amikor zubogni kezd, mérsékelem a tűz erejét. Gyorsan lefedem a fazekat, és kb. 6 perc alatt puhára főzöm a zellert. Utána leszűröm, és félreteszem, hogy kihűljön.

Ha már a krumpli is puha, hideg vizet engedek rá, és meghámozom.

Ezután a krumplit a megfőtt zellerrel együtt egy nagyobb lábosba teszem, és krumplinyomóval összetöröm. A zelleres-krumplis péphez hozzáöntöm a tejszínt és a tejet, rádobom a vajat, és megsózom, megborsozom. Reszelek bele aránylag jelentős mennyiségű szerecsendiót, majd fakanállal összedolgozom és összemelegítem az egészet.

Ehhez takaréklángra állítom az edényt, és a sűrű zelleres- krumplis pürét addig kevergetem, amíg lomhán, ráérősen rotyogni nem kezd. Ekkor lehúzom a tűzről, apróra vágom a petrezselymet. és ráhintem.

 

1 adag 315 Kcal

 

GOMBÁS CSIRKE DIÓS RIZZSEL

 
 Hozzávalók:
 A csirkéhez:


5 deka szárított erdei gomba
2 kisebb csirkemell filé
só és frissen őrölt bors
40 deka friss gomba (pl. barna csiperke)
1 duci gerezd fokhagyma

20 deka lilahagyma
1 csokor petrezselyem
4 kávéskanál olívaolaj
4 evőkanál száraz fehérbor

A diós rizshez:

5 deka dióbél
1 evőkanál olivaolaj
½ fej vöröshagyma (6 deka)
20 deka rizs
kb. 3 ½ deci víz
só és frissen őrölt bors

 

a tálaláshoz 1 csokor petrezselyem

 

   Elkészítés:
 
A szárított gombát beleszórom egy tálba, és annyi lobogó forró vizet öntök rá, hogy jó 5 centivel ellepje. 30 perc múlva, amikor már eléggé megszívta magát, leszűröm, és vékony csíkokra felvágva félreteszem. A gomba áztató levét nem öntöm ki, mert azzal főzöm majd a rizst.

Jöhet a többi hozzávaló előkészítése. A csirkemell filéket kettévágom, majd a négy húsdarabot megsózom és megborsozom. A friss gombát megtisztítom, aztán ugyanolyan vékonyra szeletelem, mint a szárítottat. A kétféle gombát összekeverem egy tálban. A hagymák következnek: megpucolom a fokhagymát meg a lilahagymát és az előbbit a kézi reszelő apró lyukú oldalán a gombakeverékhez reszelem, az utóbbit pedig vékonyan felkarikázom és a kezem ügyébe készítem. A rizsbe szánt fél hagymával csak annyi a teendőm, hogy apróra vágom.

 

A hagymák után elbánok a gombakeverékbe kerülő, és a tálaláshoz szükséges összesen 2 csokor petrezselyemmel is. Az illatos leveleket apróra vágom, az egyik felét a fokhagymás gombához keverem, a másik felét pedig parkolópályára állítom a vacsorafőzés végéig. Végül megsózom, megborsozom a fokhagymás-petrezselymes gombakevercset, és néhány perc alatt kevergetve megpirítom a diót is egy száraz serpenyőben.

Ezzel túlestem a munka nehezén, következik a csirkebatyuk kialakítása.

 

Letépek 12 darab 30x30 centis alufólialapot, aztán négyet közülük félreteszek. A többit párosával egymásra fektetem, és elkenek rajtuk 1-1 kávéskanálnyi olivaolajat úgy, hogy a széleken maradjon pár centis olajozatlan perem. Az olajozott részeken igazságosan elosztom a lilahagyma-karikákat, majd ezekre ráhelyezek egy-egy csirkedarabot. A húsokat megpakolom a gombakeverék negyedével, és mindegyik adagot megöntözöm 1-1 evőkanálnyi fehérborral. Ezek után a gombás csirkéket levegősen betakarom 1-1 félretett alufólia lappal, és olyan tasakokat készítek belőlük, amelyekből nem szökhet ki a gőz. Ehhez az alsó, dupla alufólia lapok széleit visszahajtom a felső lapra, majd a visszahajtott peremeket még néhányszor áthajtogatom, hogy jó szorosan tartsanak.

 

Miután ezzel elkészültem a diós rizzsel foglalkozom. Pontosabban először azzal a 28 centi átmérőjű, 6 centi mély teflonserpenyővel, amelyben elkészítem. Sütőpapíron körberajzolom a felső peremét, aztán a körlapot kivágom, és félreteszem. A serpenyő műanyag nyelét beburkolom több rétegyni alufóliába – ez majd megvédi a sütőben az erős hőtől – és most már csakugyan a diós rizsre összpontosítok.

 

Bemelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és amíg melegszik, megmérem a szárított gomba félretett áztatólevét, és felöntöm annyi vízzel, hogy összesen 5 deci legyen. Ezután mozsárban durvára töröm a megpirított, kihűlt diót, aztán a serpenyőben 1 evőkanál olajon 2-3 perc alatt kevergetve puhára párolom az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadom a megmosott, átválogatott rizsszemeket, és sűrűn kevergetve pár percig pirítom. Amikor a rizsszemek már fényesek, hozzájuk forgatom a diódarabokat, és beleöntöm a serpenyőbe a kimért, erdei gomba illatú vízet. A diós-gombás rizst megsózom, megborsozom, és erős lángon felforralom.
Ahogy elkezd rotyogni, leveszem a tűzről, aztán gyorsan ráhelyezem a sütőpapírból kivágott körlapot. Mehet a meleg sütőbe, ahol kb. 10 perc alatt puhára párolódik. Ha a rizs elkészült, kiemeleme a serpenyőt a sütőből, és gondosan letakarom néhány konyharuhával, hogy meleg maradjon.

 

Beállítom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), majd egy nagy sütőlemezen, vagy tepsin katonásan felsorakoztatom a csirkés tasakokat, amelyeknek tartalma 20 perc alatt megsül, miután  a sütő elérte a kívánt hőfokot.

 

Tálaláskor két lehetőségem van. Vagy én bontom ki az alufóliabatyukból  az omlós csirkeszeleteket a puha gombakörettel, és tányérra téve, melléjük kanalazom a diós rizst, vagy egyenként szétosztom a csomagokat és mindenki maga bontja ki a sajátját. De akárhogy is történik, mindenképpen érdemes még azon melegében a csirkéra szórni a maradék apróra vágott petrezselymet, hogy ezzel is fokozzuk az élvezetet.

4 adag lesz belőle.

 

Előzmény: nyuszkó2 (2824)
kutykurutty Creative Commons License 2006.03.21 0 0 2827
Lanyok... muhaha :)
En ezt az indiai combot csinaltam a multkor, bar ez joghurtos, ugyhogy vsz.
nalad ugrik sajnos, az viszonylag korrekt volt, csak valamennyivel kevesebb
komeny/koriander kellett (volna) bele, kicsit tulzas volt.
Előzmény: nyuszkó2 (2826)
nyuszkó2 Creative Commons License 2006.03.21 0 0 2826
Sütni szeretném; tejszín nélkül, mert tejtermék érzékeny is enne belőle. A curryt nem nagyon szeretjük, az kimaradhat belőle. Egyéb kívánságom nincs.
Előzmény: Törölt nick (2825)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.21 0 0 2825

Ha lehet azt mondani, akkor sikerült azt a kérdést feltenned, amire kb. millió különböző válasz érkezhet, hisz a csirkemell az egyik legjobban variálható húsféle, hisz viszonylag semleges ízű...

Annyit azért konkretizálj, hogy sütni akarod, vagy párolni, tejszínesen vagy anélkül stb......

Előzmény: nyuszkó2 (2824)
nyuszkó2 Creative Commons License 2006.03.20 0 0 2824
Lányok!

Valami nagyon finom csirkés (csirkemellből, combból készült) receptet keresek. Legyen: egyszerű és ízletes. Ugye tudtok ilyet?

Ha valamelyikőtök tud ajánlani egy jó receptet, megköszönöm.

Bea

efzsuzsa Creative Commons License 2006.03.20 0 0 2823

 Na, ez a másik. Ha a lé épen csak elepi a hozzávalókat...nem fog az három óra alatt kiszáradni,sőt, netán megégni? ( még ha alacsony lángon is van...bár ezt asszem nemtette hozzá Judit)

 Mert amúgy engem izgatna ez a recept. Szeretem a sörös kajákat.

Előzmény: Csilla (2820)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.03.20 0 0 2822

 A tortánál azon tűnődtem, hogy ha a barna cukor az alján van, mikor kifordítod...nem ragad rá a sütőpapír....?

( Másik kérdésem hozzátok, ha barna cukrot karmellizáltok, honnan tudjátok, hogy már kész...mer, ugye nem a színéről...?)

 

Előzmény: Csilla (2820)
Csilla Creative Commons License 2006.03.20 0 0 2821
amugy ilyem sultcsirke maradekbol csinalt egyszer, na jo tobbszor, csirkes tprtat, en is megcsinaltam es nagyon fincsi volt.
Előzmény: BlueBird (2813)
Csilla Creative Commons License 2006.03.20 0 0 2820

Azert en orultem, hogy tegnap nem muffin volt. Ennel a marhahusos kajanal nem ertettem miert kell 2-3 oran keresztul sutni/fozni, de amugy nem tunt rossznak. a pizzat viszeont nem fogom megcsinalni, a salata level sutve fozve nekem nem nyero, en ezeket nyersen ropogosan szeretem, mondjuk a paradicsomot is jobban csipem nyersen. A torta nekem szinpatikus volt, azt lehet majd ha a sajat konyhamban leszek ujra (es nem anyoseknal tanyazom) ki probalom es majd be is szamolok. Nekem ez a paprikas kalacs volt kicsit fura. Most ez akkor edes vagy sos? A Budaynal nagyon tetszett a krumpli torta, nagyobb tetelben jo magaban is vacsinak, vagy ilyen kicsiben reggelire, ha este elkesziti az ember a krumplikat, reggel csak osszeallitja es suti.

amugy ma nem volt vagy ma valamelyik tegnapit ismeteltek?

Zitka Creative Commons License 2006.03.20 0 0 2819

juditka, főzöl valami érdekeset végre. á, én nem, majd a buday! :-)

 

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Előzmény: Törölt nick (2816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!