A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
a tálaláshoz 1-2 evõkanál apróra vágott korianderzöld Elkészítés: A vöröshagymát és a fokhagyma-gerezdeket megpucoljuk, majd mindkét hagymafélét finomra vágjuk. A korianderzöldet megmossuk, megszárítjuk, és felaprítjuk, mint a petrezselymet. A citromokat szappanos vízben alaposan megmossuk, jól leöblítjük, és miután szárazra töröltük, héjastul hajszálvékonyan felszeleteljük. A csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük, és megsózzuk, megborsozzuk.
A sütõt elõmelegítjük 200 fokra (gázsütõn 6-os fokozat). Egy ovális tepsibe belefektetjük egymás mellé a vékony citromszeleteket, és rájuk tesszük a csirkecombokat.
Elkészítjük az indiai paradicsomos szószt. Egy közepes méretû lábosba beleöntjük az olajat, és mérsékelt lángon kevergetve megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, és amikor néhány pillanat múlva megérezzük a fokhagyma illatát, megsózzuk, majd belekeverjük a kurkumát, a curryport, az õrölt gyömbért és a cayenne borsot.
A fûszereket jól elkeverjük a hagymával és a fokhagymával, aztán levével együtt beleöntjük a lábosba a hámozott paradicsomot. Ezt követi a joghurt és a tejszín, majd az egészet pár perc alatt kevergetve összeforraljuk. Közben a fakanál élével megpróbáljuk apróra darabolni a mártásban a paradicsomszemeket, de nem fontos, hogy teljesen összepépesítsük õket. Kb. 15 perc alatt besûrûsödik a mártás. Ha elkészül, végül hozzákeverjük az apróra vágott korianderzöldet is.
Az elkészült paradicsommártást ráöntjük a csirkecombokra, és a tepsit lefedjük alufóliával.
A csirkecombokat elõször 40 percig sütjük. Ezután levesszük róluk a fóliát, és tovább sütjük õket 15 percig. Ekkor egy pillanatra kikapjuk a tepsit a sütõbõl, és a csirkecombokat megfordítjuk, hogy az eddig lefelé nézõ oldaluk most felfelé nézzen. A tepsit visszatesszük a sütõbe, és 15 perc alatt készre sütjük az ételt.
Tálaláskor apróra vágott, friss korianderzöldet hintünk rá, hogy a sütés alatt a mártásba már belesimult koriander ízt felerõsítsük vele.
Erre gondoltál? Ez a mai recept (a címén mondjuk kicsit felakadt a szemem első blikkre ;))
GYÜMÖLCSÖS TEJBEGRÍZ ÉS SALÁTA FOKHAGYMÁS GRÍZLEPÉNNYEL
Hozzávalók:
6 dl tej
12 púpos teáskanál búzadara
6 teáskanál kristálycukor
1 db alma, meghámozva
1-2 evőkanál juharszirup
5 dkg márványsajt
2 gerezd fokhagyma, megtisztítva
ízlés szerint olívaolaj és ecet
Elkészítés:
Egy közepes méretű lábosba feltesszük a tejet a tűzre. Ha forr, állandó kevergetés mellett nehogy csomós legyen, apránként hozzákanalazzuk a búzadarát. Ha a dara elfogyott, a lábos alatt takarékra csavarjuk a lángot és tovább kevergetjük a masszát, míg a grízszemek üvegessé nem válnak és a tejbedara mártás sűrűségű nem lesz.
A kész darából kiveszünk egy adagot a babának és összekeverjük a reszelt almával és a juharsziruppal.
A maradék tejbegrízt a reszelt sajttal és a frissen belereszelt fokhagymával ízesítjük, majd egy 24 cm-es tortaformába öntve kihűtjük, majd hűtőbe téve kb. 30 perc alatt kidermesztjük.
Ha a darának letelt az ideje, kivesszük a hűtőből, óvatosan kiborítjuk a formából és egy éles késsel felszeleteljük. Aztán a grízszeleteket egy közepes méretű serpenyőben forró olajon ropogósra sütjük.
A család ebédjét olívaolajjal és ecettel ízesített salátával tálaljuk.
Láttam egy tök jó, egészséges Stahl receptet a tévében, egy tejbedarát csinált meg, most bevallom, nem tudnám elmondani, hogy hogyan... De tök jó volt.
:)
Egészségesen főzött, ez meggyőző a számomra.
Nem tudjátok, vannak vegetáriánus vagy tej nélküli Stahl receptek? Vagy ha nincsenek, akkor ilyeneket hol lehet találni?
:-DDD Majd csinálj sárga túrót is! E.Margit és Margit2 oldalán is ott a recept. Na, az viszont igen jó, sonkához egyenesen kiváló, csak hát liter tejhez 15 tojás....
Először a joghurttal foglalkozom. Egy közepes méretű szűrőt kibélelek vékony pólóval vagy lazaszövésű pelenkával, aztán beleöntöm a joghurtot, és hagyom, hogy 1-2 óra alatt lecsepegjen. Ha a joghurt már krémesen sűrű, akkor készen van.
Felolvasztom a csokoládét. Apróra töröm, hozzáadom a tejszín felét, és gőz fölött addig kevergetem, amíg meg nem olvad. Ezután leveszem a gőzről, és hagyom, hogy langyosra hűljön.
Az instant kávét feloldom a forró vízben.
Összekeverem a csokikrémet. Az olvadt csokit, a lecsöpögtetett joghurt ¾-ét, a vízben oldott neszkávét, a maradék tejszínt és a kávélikőrt fakanállal összekeverem egy keverőtálban.
A maradék joghurtot összekeverem a porcukorral.
Kitálalom a csokikrémet. A csokikrémet elosztom 4 üvegpohárban, majd mindegyik adagra teszek egy-egy vékony rétegnyit az édes joghurtból, és megszórom kevés cukrozatlan kakaóporral.
A kávés csokikrémet legalább 30 percre beteszem a hűtőbe, és csak utána tálalom.
A kenyeres fórumon jártam, és nézzétek, mit találtam: endzsisajt Nekem valamiért nem szokott ekkora lenni. A recept bal oldalt alul van a receptek/fogyókúrás ételek között, de lényegében ugyanaz, mint amit én ismertem.
"Van egy felesleges könyvem az alábbi címmel: Gyorsan valami finomat (Stahl Judit) a szerző.Én nem tudtam belőle hasznosítani szinte semmit,de biztos van akit érdekel,és kedvezményes áron a bolti ár feléért elvinné.Érdeklődéseket a v63156@axelero.hu-n várok."
ezt írta egy másik topikban. Kérdés, hogy a képek megérnek-e ennyi pénzt.
Ha már Stahl Judit... Névnapomra ajándékba megkaptam a második könyvét "Gyorsan valami finomat" címmel.Igenám csak mástól kaptam mégegyet,így kettő van,az egyiket kedvezményes áron továbbadnám annak,akinek szüksége lenne rá.Érdeklődéseket a v63156@axelero.hu-n várok. Atis
1 nagy kefirből a leírt módon olyan camembert nagyságú lesz, már ha sikerül úgy formáznod. Én egy ekkora méretű, sűrű, nyeles szitába teszem a gézt, bele a pépet, és nem is nagyon kell lepréselni, kicsepeg magától és összeáll. Szóval csak ritkán szoktam, mert macerás, nem lesz sok, sokat kell várni, és ne is várd az igazi sajtságot. De legalább egyszer mindenképp érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
1 zacskó zöldfűszeres sajtszósz 2 evőkanál olaj só és frissen őrölt fekete bors 2 kisebb meghámozott zellergumó 1 meghámozott, kimagozott alma 5 dkg pirított, durvára tört dió 1 csomag zöldsaláta 4-5 finomra vágott, friss zellerlevél
Elkészítés:
A sajtszószt beleöntjük egy kis tálba, kézi habverővel hozzákeverjük az olajat, és sózzuk, borsozzuk. A zellert és az almát a négy oldalú reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük. A salátát tányérokra tesszük, és rápúpozzuk a zeller- és almaszeletkéket. Meglocsoljuk az öntettel, és megszórjuk a durvára tölrt dióval, meg a finomra vágott zellerlevéllel.
Igen, néztem, és kicsivel csinálta. Vajon mekkora lehet egy ilyen sajtkorong maximális, de még kezelhető mérete. Nyilván több kisebbet érdemes csinálni, de szerintem SJ-é elég pici volt. Lehet, hogy ha kicsit nagyobbat csinálnék, nem szikkadna úgy ki?
Jópofa volt az ízvadász által mutatott cserép kemence. Ez kapható valahol?
2 db rövid cserkészkolbász 1 csontos csirkemell só és frissen őrölt bors kevés olívaolaj a sütéshez 3-4 cm-es sárgarépadarab 3-4 cm-es póréhagyma 3-4 cm-es cukkini 1 csokor petrezselyem 3 szál zsenge rozmaring 1-2 dl víz 0,5-1 dl száraz fehér bor 0,5-1 dl tejszín
Elkészítés:
Első lépésként előkészítem a csirkét. Ehhez leszedem a csirkemell bőrét, majd óvatosan kifilézem. A levágott csirkemellfilékről levágom a "szív" részeket.
Aztán a kiterített csirkemell egyik oldalába egy vékony késsel belevágok és beleszúrom az egyik cserkészkolbászt. A kilógó kolbászvéget levágom. Ha ezzel megvagyok, a csirkemell másik oldalán is elvégzem ezeket a műveleteket.
Ha kész, kicsit megsózom a töltött csirkemellet, és már sülhet is kevés olajon a tűzhelyen várakozó serpenyőben.
Amíg sül a hús, vékonyan felszeletelem a maradék cserkészkolbászt, és apróra kockázom a levágott csirke darabokat. Ezután vékonyan felszeletelem a sárgarépát és a póréhagymát, majd ugyanolyan vékony lapokra vágom a cukkinit is. Végül felaprítom a fűszernövényeket.
Ha a hús már mindkét oldalán megpirult, aláöntöm a vizet és fedővel letakarva pár perc alatt szinte készre párolom. Mikor a hús már majdnem kész, mellészórom a felaprított zöldségeket és fűszernövényeket. Enyhén megsózom, megborsozom, majd megint letakarva további percekig párolom az egészet.
Amikor a töltött csirkemell már kész, óvatosan kiemelem a serpenyőből, és félre teszem egy kicsit. A serpenyőben maradt raguhoz öntöm a bort, néhányszor megkeverem – megvárom, míg az alkohol tartalma elpárolog -, aztán hozzáöntöm a tejszínt is, és amint az besűrűsödik, kész is az ételünk.
A csirkét felszeleteljük, majd a tányérra kanalazott ragura helyezzük a csinos kis csirkeszeleteket.
Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gázsütőn 2-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk, egy 24 cm átmérőjű tortaformát, majd sütőpapírból kivágunk egy akkora körlapot, amely pontosan beleillik a tortaformába, és beletesszük.
A darabokra tört étcsokit gyenge gőz fölött kevergetve simára olvasztjuk a vajjal. Ha kész, levesszük a gőzről, és félretesszük. (Vigyázzunk, ne érjen a csokis tál alja a forró vízbe, mert akkor félő, hogy a csoki lekap.)
A mandulát beleszórjuk egy száraz serpenyőbe, és mérsékelt lángon kevergetve néhány perc alatt illatosra pirítjuk. Amikor kihűlt, 1 kávéskanál cukorral együtt finomra őröljük. A cukor azért kell, hogy felszívja a mandula olajosságát, azaz a megőrölt mandula porszerű maradjon. Az őrölt mandulát összekeverjük a liszttel és a sütőporral, majd félretesszük.
A tojásokat beletörjük egy nagy keverőtálba, hozzászórjuk a cukrot, hozzadjuk a mandula aromát, és robotgéppel 7-8 perc alatt sűrű, nagy habot verünk belőle. Ezután fakanálra váltunk, és a cukros tojáshabba apránként beleforgatjuk a mandulás lisztet meg a kihűlt csokit.
A masszát belesimítjuk az előkészített tortaformába, és 45-50 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel, és a tűre nem tapad ragacsos massza, készen van.
szerintem kicsivel csinálhatta, de abban is biztos vagyok, hogy abból nem lett sok, annyival nem érdemes nekikezdeni.
Én nagy ritkán úgy szoktam, hogy forralok egy liter homogenizálatlan tejet, belenyomok 1 nagy kefirt vagy joghurtot meg citromlevet vagy ecetet, kevergetem, kicsit állni hagyom, a kicsapódott cuccot gézen lecsepegtetem, ízesítem, formázom, préselem.
SAJTKRÉMES TÉSZTASALÁTA Hozzávalók: 25 dkg kagyló tészta 4-5 vékony cukkini szelet 4-5 vékony padlizsán szelet 3-4, 1 cm-es póréhagyma szelet ¼ sárga kaliforniai paprika ½ fej lilahagyma 3-4 ág friss kakukkfű kevés olívaolaj 1 zacskó Fokhagymás sajtszósz 2 tojás 1 csomag petrezselyem 4-5 szelet kapris szalámi
Elkészítés: Első lépésként kifőzöm a tésztát. Amíg a tészta puhul, a cukkinit, padlizsánt és a paprikát vékonyan felcsíkozom, majd a lilahagymát nagyobb cikkekre vágom, végül az egészet – a póréhagyma szeletekkel együtt -, egy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajon elkezdem pirítani. Fűszerezésként enyhén megsózom és hozzádobom az apróra vágott kakukkfüvet. A lényeg, hogy erős lángon pirítsuk a zöldségeket, mert így a bennük lévő víz egyből elpárolog és a végeredmény ízletes, ropogós lesz. Miközben a tésztát leszűrtem és alapos lecsepegtetés után keverőtálba öntöttem, elkészült a zöldség is, és még mielőtt levenném a serpenyőt a tűzről, az utolsó pillanatban hozzádobom a durvára vágott petrezselymet. Az egészet még egyszer utoljára összeforgatom, és már öntöm is a zöldségkavalkádot a tálban várakozó tésztához. Utolsó lépésként előveszem a szifont. Beleöntöm a sajtszószt, hozzádobom a két tojássárgáját, összerázom, majd a tartalmát hozzányomom a zöldséges tésztához és az egészet alaposan összeforgatom. Tálalásként egy mélytányérba kanalazom a sajtkrémes tésztasalátát, és gusztusosan beletűzdelem a szalámi szeleteket.
Hozzávalók: 2 pohár natúr joghurt só és frissen őrölt bors
Tippek az ízesítéshez (külön vagy vegyesen: 2 evőkanál apróra vágott füstölt, pácolt tarja 2 evőkanál apróra vágott, friss kakukkfű 2 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring 2 evőkanál apróra vágott, magozott, fekete olajbogyó 2 evőkanál apróra vágott, lecsöpögtetett szárított paradicsom só és frissen őrölt bors
Elkészítés: 3 nappal korábban elkezdem készíteni a joghurt-sajtot. Előveszek egy nagy szűrőt, és kibélelem valamilyen vékony, laza szövésű textíliával - egy könnyű polóval, amit már nem hordok vagy egy tiszta pelenkával. A kibélelt szűrőbe aztán beleöntöm a joghurtot, és miután a szűrőt ráhelyeztem egy nagy tálra, az egészet beteszem a hűtőbe 24 órára. A joghurtból ennyi idő alatt nagyon sok nedvesség kicsöpög, és ettől sűrűvé válik.
Másnap a sűrű joghurtot kiveszem a hűtőből, megsózom, megborsozom, és hozzákeverek valamilyen ízesítést. Ez lehet apróra vágott, friss kakukkfű vagy rozmaring, zúzott fokhagyma, feldarabolt olajbogyó, stb. Teljesen a pillanatnyi gusztusomra bízom, milyen ízeket vegyítek bele.
Az ízesített, sűrű joghurtot kezemmel korong alakú formázom, majd becsomagolom egy újabb polóba vagy pelenkába. A korongot ráteszem egy tányérra, és nehezékül ráborítok egy vágódeszkát, amire rápakolok valamilyen nehéz tárgyat (pl. egy nagy konzervdobozt).
A joghurt-korongot visszateszem a hűtőbe 36-48 órára, hogy kialakuljon a végleges formája, azaz megszülessen a házi joghurt-sajt.
Tálaláskor a házi joghurt-sajtot szeletekre vágom, és friss pirítóssal kínálom.
6 szál sárgarépa, megtisztítva és fél cm-es karikákra vágva 15 dkg aszalt sárgabarack, nagyobb darabokra vágva 2 tojás 10 dkg kristálycukor 1 dl + 1 kupaknyi olívaolaj 10 dkg liszt 0,5 dl tej 1 kávéskanál sütőpor 1+1 kávéskanál őrölt fahéj Elkészítés:
A sárgarépát és az aszalt sárgabarackot gőz fölött puhára pároljuk. Ha ez megvan, nem öntjük ki alóla a vizet, mert a baba ebédjéhez még szükség lesz rá. A megpárolt zöldséget és gyümölcsöt áttesszük egy nagy mérőkancsóba, hozzáöntjük a kupaknyi olajat, egy merőkanálnyit a párolóléből, végül megbolondítjuk a csipetnyi fahéjjal. Jöhet a turmixolás.
Ha a pürésítéssel elkészültünk, a babának kiveszünk egy adag pürét és megvárjuk míg langyosra hűl. A baba-ebéd kész.
A család ebédjéhez egy nagyobb keverőtálba törjük a tojásokat, beleöntjük az olajat, a tejet és a cukrot, majd az egészet kézi habverővel alaposan elkeverjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fahéjjal, majd fakanállal 2-3 részletben hozzáadjuk a cukros-tojásos masszához. Ha ezzel is megvagyunk, utolsó lépésként a masszához keverjük a répás-barack pürét.
A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és a muffinokat 175 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.