Én nem mondom, hogy elméleti szinten és igazság alapját nézve nincs igazad, de nem ennyire tragikus a helyzet gyakorlatban a fa szárítása( 2-3év).
Jól el lehet tűzelni az ez évi vágást is, persze lehet, hogy vízesebb, de gyakorlatban nem nagyon venni észre.
Sőt, rengetegen tűzépről veszik a fát, éppen akkor amikor van rá pénzük és még sem fagynak meg, pedig az ott tárolt fák szabad ég alatt vannak és friss vágásúak(tehát abban az évben vágták).
De nem azt mondom, hogy nincs igazad, csak azt, hogy nem kell annyira a szárítástól félni és nincs olyan nagy gáz az igazán tűzifának való akáccal és pl: tölggyel. Kemény meleget tudnak azok csinálni:)
Személy szerint, nyaranta közvetlenül az erdészetből vesszük a fát, így mire tél lesz, máris száradt annyit, hogy gyakorlatilag megfelelő legyen:)
A brikettet meg jó 15-20 éve használtuk....fene jó dolog, az biztos!
Ha jól látom ez egy gyátró üzem. Ők valószínűleg nem kereskednek a brikettel, hanem hasznosítják a saját hulladékjukat. Gondolom a gyárnak van egy éves gyártókapacitása, abból van x mennyiségű hulladék, amiből tudnak gyártani x mázsa brikettet. Ha az elfogy, akkor vége.
De más cégek importálnak külföldről, pl. Ausztriából. Ezért nem hinném, hogy hiány lesz belőle. Persze nem lehet már tudni semmit.
A fa első ránézésre olcsóbb. De figyelembe kell venni, hogy azonos fűtőteljesítményhez kevesebb brikett kell (a préselés miatt sűrűbb a szerkezete mint a fának). A fa csak akkor jó fűtőanyag, ha egészen száraz. A frissen szálított fa -becslések szerint-, legalább 20-30%-ban tartalmaz vizet. Mire ezt kiszárítod, minimum 2 év, de inkább 3. Ez annyit jelent, hogy minimum két évre elegendő fát kell tárolnod lehetőleg fedett helyen, és szárítanod folyamatosan. Mire a fa kiszárad, 20-25%-kal könnyebb lesz. Ez a pénz konkrétan kirepült az ablakon, elpárolgott a szó szoros értelmében.:-)
Itt már érdemes csinálni egy új kalkulációt a fentiek alapján.
Aztán van még a kényelem és a praktikum. A brikett nem koszos, nem piszkos. Kis helyet foglal. Tovább ég, kevesebbszer kell rátenni. Szinte egyáltalán nem kormol. Hamut alig hagy maga után.
Annyi, hogy kandallóba nem a leglátványosabb, mivel csak kb. 40%-ban lángol, és nem pattog mint a fa. Inkább csendesen parázslik.
Én már évek óta tüzelek kandallóval, eddig mindíg fával, most idén próbáltam először a briketett. Jelen állás szerint, hacsak nem lesz a brikett hiánycikk, nem térek vissza a fához :-)
Az egy jó ár! Sajnos innen az összes nagykereskedő távol van, ezért a szállítás miatt nekem drága marad. Nincs mit tenni. De nekem még így is megéri, mert a gázhoz képest filléres tétel.
Kevés kell belőle valóban, a tüzifa kb. harmada. Azért majd kemény hidegek idején fogja enni a tűztér rendesen :-)
Hiány szerintem nem lesz, legalábbis nekem azt mondta a kereskedő, hogy ebből korlátlan mennyiséget tudnak importálni. Az más kérdés, hogy az idei évben eddig jóval több fogyott mint eddig bármikor, ezért a behozott mennyiség valóban nem lesz elég. De importból pótolják majd, elvileg.
Tüzifánál az a probléma, hogy behozni nem érdemes, itthon viszont csak annyi van, amennyit az erdőgazdaságok engednek egy évben kivágni.
úgy néz ki a készleteik nem tartanak ki az idei szezonban.
Itt is már csak volt... (Jelzem; igencsak jó áron) Délután hívtam öket; azt mondták, az erre a szezonra már a teljes mennyiség le van kötve. Talán májusban...
Na ,a meg is hozták a brikettet, és du. be is tettem a cserépkályhába. Döbbenetes! Igaz amit írtak róla: óriási fűtőérték, kis helyigény. Három darabot égettem el, és forró a kályha! Én 39000 Ft / 10q áron vettem. Szerintem jövőre is ebből fogok még használni. (Kiegészítő fűtésként). Egyébként döbbenetes, a cég fuvarozói azt mondták, hogy úgy néz ki a készleteik nem tartanak ki az idei szezonban. Ugyan az lesz mint a tüzifával? Állítólag készülnek hőerőművek fabrikettes fűtésére is...
Sziasztok! Központi fűtésre cstlakoztatható vizes cserépkályhát szeretnénk. Tudja valaki hol tudnánk hozzá tűzteret és víztartályt venni? Esetleg ha lenne valakinek ilyenhez metszeti rajza, illetve bármilyen tapasztalata azt megköszönném.
Mi eleve így építettük. Nálad lehet, hogy bontani kell, mert a javasolt csőméret a levegőhöz 150mm feletti.
Akkor lehet, hogy mégis maradok a vizes megoldásnál. Gázfűtésem már ki van építve kazánostól, mindenestől. Célszerűbb lenne akkor egy hőcserélőt valahogy rápasszintani a tűztérre, majd a vízcsöveket bekötni a radiátorkörbe. Kell még egy szivattyú, aztán kész.
Egyébként nem teljesen légfűtés, de pont ma agyaltam azon, hogy talán nem lenne hülyeség egyszerűen egy (vagy kettő, vagy három) 150-es lyukat fúrni a nappali fölötti mennyezetbe, hogy azokon keresztül szépen felszálljon a meleg a felette lévő háló+gyerekszobába. Elég rendesen megreked a meleg a mennyezetnél, így talán jobban hasznosulna. A lyukba mehetne egy csődarab, abba egy ventillátor, a végére meg valami szép szellőzőrács. Így nem kéne szétverni a házat a csövezéshez, mégis jutna a felső szintre annyi meleg, amivel a nagy hidegeket leszámítva már egész jól be lehetne fűteni a házat. Ez persze csak félmegoldás, viszont lehet, hogy hatásfokban jó lenne. Ki kéne próbálni, csak nem tudom, hogy fúrhatok-e ekkora lyukakat a födémbe. :-)
Én is idén vettem először, eddig fával tüzeltem. Nekem eddig bevált a fabrikett.
Egyébként lángol az, csak nem olyan sokáig mint a fa. Kb. 40%-ban lángol, utána 60%-ban izzik. Ami nekem hiányzik -feeling tekintetben-, az a fa pattogása. Ez meg se nyekken :-) Az viszont már biztos, hogy füstje szinte nulla. Szubjektív megítélésem szerint jobb a hatásfoka is. Legalábbis a frissen vásárolt fáénál mindenképp. Egy 3 éve száradó fa lehet, hogy beéri. Sajnos én nem tudok 3évnyi fát tárolni és szárítgatni. Ezért próbálkozom idén ezzel.
Nekem holnap jön 1 tonna fabrikett, kíváncsi leszek. Az első infók szerint drágább ugyan a tüzifánál, de a fűtőértéke a barna és a feketeszén között van. Sok tárolóhelyem sincs, így kapóra jön, hogy a brikett 1/5 -öd helyen elfér, mint az egyenértékű fa. Mondjuk nem lánggal ég, csak átizzik, ezért kandallóba nem olyan látványos. Nekem cserépkályhába lesz.
Nekem is van ilyen, bár már nem haszáljuk mert időközben csináltattam rendes kandallót. Olvass vissza, vagy keress rá a nevemnél ebben a topikban, ott megtalálod a konkrét típus linkjét is. 4évig ment szinte éjjel/nappal ment, használtuk kizárólagos fűtéskét is..,semmi baja nincs mai napig. Serintem átmenetni megoldásnak, vagy fűtésrásegítésre megéri venni, pontosabban ilyen célokra hülyeség ennél sokkal drágábbat venni. Sok baja nem lehet, a tűztér szvsz öntöttvas. Az oldala valóban egy lemez, de ez ne zavarjon meg. Az újabb típusokat nem ismerem.
Kell ehhez valami spéci engedély vagy egyéb ilyen marhaság?
Nekem sima kandallóm van és szeretném becsövezni a többi helyiségbe is. Feltéve, ha nem kell hozzá ezer papír, és nem kell szétverni a fél házat. Ti utólag csináltátok, vagy eleve így építetted?
Pengével kapargatás nem szerencsés! Minden tűztér leírásában benne van, hogy ezt semmiképp. Megsérülhet az üveg, és a hajszálrepedésnél a nagy hőtől néhány év alatt tovább repedhet, majd egy "szép" napon szétrobbanhat az egész.
Ha javasolhatok valamit, akkor ne tüzifát vegyél, hanem fabrikettet! Az teljesen száraz, alig kormol. Bármilyen fát veszel, az tuti vizes lesz. Több okból. Egyrészt, a kereskedők nem szárítgatják évekig hanem viszik ki azt, amit viszonylag frissen vágtak ki. A másik, hogy a tüzifa ára súlyra megy, így aztán szépen el lehet adni a vizet.
További érdekesség, hogy a fabrikett amellett, hogy hamut/kormot szinte nem hagy maga után, nagyobb hatásfokkal fűt mint a fa.
Ha csak látvány miatt használod a kandallót, akkor sokkal érdemesebb ezt használni. Ráadásul tisztább anyag.
Csak érdekességképpen: 1 évvel ezelőtt vettem hasított kemény tüzifát, és ebből akkor lemértem egy hasábot ami 2,27 kg volt. Pakolászás közben rátaláltam erre a hasábra, ami most már csak 1,86 kg. Pedig viszonylag száraznak tünt!
Kösz! Egészen jó a krumpli is. Majd még körülnézek az üzletekben is.
- Azért fontos nekem ez az egész, mert csak a tűz látványa miatt építettük ezt a kis kandallót, egyébként gázkazán van.
Láttam, sokan dolgoztatok itt bontott téglával, így ide merészkednék egy kicsit off kérdéssel...
Ma vettünk pucolt bontott téglát párommal (sajnos sok a zöldes kéményes benne), majd az eladó tanácsára elkezdtem gőzborotvázni, de a kívánt szürkés-barnás árnyalat helyett így erős piros és sárga tégláim lettek, amit jelenlegi állapotában nem használhatok fel. Érdeklődnék, hogy Ti hagytátok kicsit malterosra, vagy az én tégláim nem elég "antik" hatásúak?
Konyhai zsíroldó spray-ek jók erre (a hamu zsíros), de van aki félbevágott nyers krumplit használ, aztán van külön erre tisztítószer (valaki régebben írta ilyenről), ami állítólag 'taszítja ' is a kormot.