Jól látom a képeken, hogy a kéményedhez hozzáért a födém faszerkezete? Én most építettem a házat -gerendaház-, és nem vették át a kéményt mert a kivitelező nem tartotta be a 12cm távolságot a fafödém, és a kémény között. Ehhez képest, nagyon sok képen látok ilyet, sőt, még egy hivatalos rönkházépítő cég honlapján is egyértelműen úgy csinálják a kivitelezést, hogy a hajópadló hozzáér a kéményhez.
Neked nem volt ebből gondod? Vagy csak én látom rosszul a képen, és az nem faszerkezet ott a mennyezetnél?
Balról egy tévéállvány, azóta már 40-es falappal a tetején, jobbról pedig az íróasztalom, dolgozósarok.
Féltem az elején a melegtől, de pánikra semmi ok, én körberaktam a tégla alatt samottal belül, így csak langyos lesz, a meleg felfelé száll és a rácson jön vissza a szobába:)
Én brikettel fűtők lassan 2hónapja. Előtte évekig tüzifával. A brikett -nekem-, jobb hatásfokkal megy mint a fa, de ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy én nem tudtam a fát szárítani, ezért csak viszonylag frissen -nyáron- vásárolt, ennél fogva eléggé vizes fához tudom mérni.
Begyújtani a brikettet a fához hasonlóan kell. Egy pár darab papírgalacsintól nem fog rendesen meggyulladni, mert nagyon tömör. Én a következő rétegrend szerint gyújtok be:
- (legalul) alágyújtós kocka 2db
- (középen) vékonyra vágott fahasábokból egy rakat
Ez kb. 1,5 óra alatt ég le, közben felmelegíti a tűzteret. Amikor már leégett és csak izzik a parázs, csak akkor teszek rá 3db egész briketett. Levegő félig nyitva. Ettől úgy bedurran, hogy a nappaliban hamarosan 28-30fok lesz -pedig nem kicsi-. Utána már csak pakolni kell.
Vettem egy Praktikeres F100-as tűztérbetétet. Hosszas utánolvasások után beépítettük. Az építésről láthattok képeket a honlapunkon a Fotók az építésről menüben 2006-11-06-i képek között. Igazából ma lesz a főpróbája. A hátamögött egy 25x25-ös kémény áll. Majd beszámolok az eredményről.
Aprófával rendes tüzet csináltam és azon égettem el a frabrikettet, nekem teljsen jól égett (lehet talán hogy nem akkora lánggal mint a 6 hasáb fa, de az csak 3 guriga brikett volt). Ennek is lánggal kell égnie a leírások szerint, a levegőt e szerint szabályozd.
Brikett ügyben kérnék szaktanácsot tőletek. Kipróbálásra vettem 1-2 zsákkal fa- és szalmabrikettet, kandallóban használnám. Eddigi tapasztalataim alapján nehezen gyullad be, kicsi és "hideg" lánggal ég, a meleget sem tartja. Meg sem közelíti az eddig használt akác/cser tulajdonságait - bár az igaz, hogy füst szinte semmi és hamu is alig marad a fabrikett után. A szalmabrikett a gaga1 tasztaltárs által leírtak szerint viselkedik, nem nyert. Valamit rosszul csinálhatok?
Az Edilkamin (egy magyar cég) által gyártott "Easy Box" nevű kandallóbetétről van valakinek tapasztalata? Most akciózik a cég, és 90eFt-ért árulják a Praktikerben. Tapasztalat?
na megint félreolvastam az írásod. hiszen te azt írod ,hogy nem felülről kell begyújtani:)))) hát nem is úgy csináltam. mitől lehet rossz égés? nagy huzat?
lehet,hogy igazad van mert én nem tudom hogy is kéne begyújtani a brikót:))) szóval akkor várom hozzászólásod ebben a témában:) úgy csináltam,hogy alulra a papír arra a gyújtós és arra a brikó. kb. két óra alatt leég.utána még egy órát izzik de akkor már nem ad akkora hőt. de felülről hogyan kell megygújtani?
Sajnos sokkal keletebbre:( Faforgácsból készült briketthez 25-30ft/kg-os áron lehet hozzájutni. Persze van olyan ettől jóval drágább hely is. Kíváncsiságból vettünk egy keveset, majd ha hideg lesz, ki lesz próbálva. Régről ismerem a brikettet, de ezek a mostaniak nem hasonlíthatók össze a régivel:)
Nem akarok beleszólni, lehet, hogy nincs is igazam mert még nem használtam szalmabrikettet, de nekem van egy olyan érzésem, hogy nálad valami nem stimmel az égéssel. Vagyis valami miatt nagyon rossz hatásfokkal ég el a brikett, inkább csak füstölve hamusodik el. Ez a tökéletlen, alacsony hatásfokú égés eredménye is lehet.
De lehet, hogy maga az anyag rossz, bár őszintén szólva nem hinném, hogy ennyire szar lenne.
ja hhoz képest,hogy mennyi hamu marad utána. ami nem is hamu hanem kemény brikett formájú anyag.egyben kilehet szedni a kályhából.nagyon szar. a berakott menyiségnek a 3/4-e lesz a hamu.tehát nem jó megoldás. most még azt gyakorlom,hogy mennyi levegőt kell neki adni.meg mennyi legyen a huzata. mert a huzat az kegyetlen tud lenni.szinte mint egy kis morzsaporszívó:)))) te merre laksz?
Huha, az nem olcsó. Vetekszik a fabrikett árával. Ennyit nem ér meg szerintem. Jobb is ha máskor mást veszel. Azért nem tartom hülyeségnek, na de ennyit kérni érte... Sajnos nem vagyunk közel, így nem tudok más alternatív, olcsóbb brikett forrást.