Keresés

Részletes keresés

hehejj Creative Commons License 2010.09.05 0 0 27

Helló!

 

Szerintem a bacup exec jó lenne Neked, igaz drága lenne megvenni,de az alábbi oldalról le tudsz tölteni egy trialt ami 60 napra jó, aztán meg újratelepítéssel megolható a kérdés az beállításokat meg importálod. Ehhez a megoldáshoz a külső lemez az ideális, valamint bitszintem tud különbségi mentést csinálni, ami az elkövetkezendőkben elég takarékos tud lenni. A link:

http://www.symantec.com/hu/hu/themes/theme.jsp?themeid=backupexec

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.29 0 0 26
http://en.wikipedia.org/wiki/RAID#RAID_is_not_data_backup
Előzmény: Törölt nick (20)
exDínó Creative Commons License 2010.03.23 0 0 25

ok-ok, nem személyeskedni akartam.

 

Egyébként még lehet is, hogy az olcsó PC alaplapokra integrált egyszerű vezérlők közül némelyik nem igazán működik, szemben egy jól konfigurált szoftveres megoldással. És a működő megoldás valóban megbízhatóbb a nem működőnél :)

 

locsemege Creative Commons License 2010.03.23 0 0 24
Az úgy tudom kitétellel utaltam arra, hogy ez nem meggyőződés a részemről. Fórumon olvastam efféléket.
Előzmény: exDínó (23)
exDínó Creative Commons License 2010.03.23 0 0 23

Megbízhatóbb?? Milyen szempontból?

Nyilván vannak érvek a szoftveres megoldások mellett (olcsóbb, rugalmasabb), de nem tartom valószínűnek, hogy egy hardveres megoldás megbízhatatlanabb lenne :)

 

A szoftveres RAID-nek több erőforrás kell, amit jelen esetben nem biztos, hogy tolerál a rendszer (videorögzítés, ha jól olvastam).

Előzmény: locsemege (21)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.23 0 0 22
Nincskizárva ...
Előzmény: locsemege (21)
locsemege Creative Commons License 2010.03.23 0 0 21
Úgy tudom, a software RAID megbízhatóbb.
Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.22 0 0 20

Kicsiben szerintem elég egy folyamatos 230V és raid1.

 

Jó pár éve támogatják már az alaplapok ezen megoldást. Egyébként nagyon nincs is más mód adataink (fileok) védelmére mert akkorára nőttek a HDD-k hogy azt már nem igen lehet tükörben mentegetni.

Előzmény: BF79 (19)
BF79 Creative Commons License 2010.03.22 0 0 19
Kösz mindenkinek a hozzászólásokat. Ez a RAID nekem új, de ennek is akkor jobban utánanézek.

Automatikus archiválásra, illetve arra, hogy a saját törlésem elől védjen meg egy rendszer, most úgy érzem, hogy nincs szükség. Gyakorlatilag elegendő, hogy adott időközönként, manuálisan, stabil tárolást tudjak csinálni, (úgy hogy a lent leírt kényelmi, költség szempontoknak ez megfeleljen, és persze akkora méretben, mint írtam).
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.22 0 0 18
Ami te feszegetsz az inkább egy szerverplatformon kialakított dolog hogy ha töröl a felhasznaló akkor mér egy ideig a redszergazdák a windózosan lomtárból vissza tudják szedni a dolgot . De meddig egy nap két nap meddig kell egy lomtárat tartogatni ...

Gondolhatod a googlenél amikor dühöngenek a disk-kek nincs arra lehetőség hogy a felhasználók dolgait elemezzék és visszahozzák ha valami történik. Ott az a csapasirány hogy a külvilág felé egy stabil háttértárat mutassanak.
Előzmény: locsemege (17)
locsemege Creative Commons License 2010.03.22 0 0 17
Épp azt mondom, hogy teljesen lényegtelen, hogy klasszikusnak nevezed az adatvesztést, vagy sem, emberi hülyeségnek esetleg. Ha elveszett bármi okból is, akkor az el van veszve. És ha ez ellen tudsz tenni, s az megéri, akkor azt meg kell tenni.
Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.22 0 0 16
Persze mi is archiválunk bizonyos idő közönként. Azon kekeckedem hogy meddig feladata a szoftvernek védeni az adatokat és hol jön majd a képbe a kürt kft ... ;)

Természetesen legolcsóbb megoldás ha minél redundánsabb a rendszer. De egy olyan dolog hogy ha valaki töröl és majd a fejéhez kap hogy nem kellett volna nem a klasszikus adatvesztés.

Sok évvel ezelőtt irtam meg clipperben egy sikölcsönző szoftvert egy kollégának. Mondtam neki hogy ez annyira biztos dolog ahogy van 230 a konnektorban és nem pusztul el a géped alatta. Minden nap bekapcsoláskor csinal egy masolatot magáról és figyeli hogy van leállítva a rendszer. Szoval szoftveresen hoztam belőle a maximumot de a hardverért nem tudok felelni. Ha ezt at lehetne tenni újabb oprendszerre örök élet lehetne ... ;)
Előzmény: locsemege (15)
locsemege Creative Commons License 2010.03.22 0 0 15
Szerintem nem is az a cél most, hogy melyik szót hogyan definiáljuk, hanem sokkal inkább az, hogy a kérdező megfogalmazza a pontos igényét, s utána adjunk egy olyan megoldást, amely megfelel az igényeknek az adott peremfeltételek mellett. Ha HDD megdöglését kell kivédeni, akkor RAID1, ezt én sem vitatom. De ha fontosak az adatok, az emberi hiba is tényező, akkor bizony muszáj archiválni.
Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.22 0 0 14
Ez szép dolog de ez fényévnyire van csak az átleg felhasznalótól.

Én egy telefonközpontban dolgozom és ott az RAID1 -es 2 db SCSI HDD fut. Untig elegendő persze olyan hogy kimarad a táp jószerivel nem létezik.

Hogy mit hogyan törölsz és hogyan lehet visszahozni szerintem nem keverendő össze azzal hogy a felhasznaló szeretne egy jószerivel 100%-os stabil háttértárat maga mögött adatvesztés esetére. Ha valaki lebénáz valamit azt szoftveresen ugye ki lehet védeni de az szerintem nem adatvesztés.
Előzmény: locsemege (13)
locsemege Creative Commons License 2010.03.22 0 0 13
Vagy mondjuk

rm -Rf /* /.*

Azért az emberi hülyeségre is gondolni kell, amikor az ember előbb cselekszik, s utána fogja fel, mit tett. És ilyenkor bizony az archivumból lehet előbányászni azt, amitől tévedésből megváltunk.

Velem egyszer előfordult az, hogy létrehoztam magam, mint felhasználót, de tévedésből rossz uid-dal. Átírhattam volna, de inkább úgy döntöttem, letörlöm a felhasználót, s létrehozom újra a helyes user ID-val. Erre rákérdezett, hogy a /home/locsemege alkönyvtárat az összes tartalmával törölje-e. Én meg rutinosan, yes-t nyomtam, mondván, persze, csináld. Csak ugye nem azt kérdezte, amire gondoltam, figyelmetlen voltam. Akkor vert le a víz, amikor nem azonnal jött vissza a prompt, hanem hosszú másodpercekre semmi, HDD LED folyamatosan világít. Végül is csak néhány gigabyte személyes cucc volt. :( Szerencsére a fontosabb dolgok megvoltak pendrive-on, CD-n, itt-ott. Na ekkor érett meg bennem, hogy veszek egy külső, USB-SATA keretet, bele egy 2.5"-os 400 GB-os HDD-t archiválás céljára. Így is tettem.
Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.22 0 0 12
A hülyeség ellen semmi nem véd... ;) Most ugye az a feladat hogy muszaki vagy szoftveres gond esetén ne legyen adatvesztés. Nem az hogy ne tudjon del *.* parancsot kiadni a felhasználó.
Előzmény: locsemege (9)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.22 0 0 11
Szerintem egy duplán futó diszk untig elég (RAID1). Alkalmakként pedig arhiválni kell az egészet. Na most ez mennyire fontos azt a felhasznaló tudja. Ha kell akkor minden éjszaka.
exDínó Creative Commons License 2010.03.21 0 0 10

El kell dönteni, hogy fontosak az adatok, vagy sem, illetve menteni akarsz, vagy archiválni.

 

Ha fontosak, akkor egy normális diszk alrendszer (fizikailag elkülönítve a forrástól) és egy megfelelő backup szofter pár százezer forintos áranak bele kell férnie a költségvetésbe, hiszen ennél jóval többet lehet bukni egy adatvesztésen.

Én olyan mentési rendszert neveznék normálisnak, ami minimum

- automatikus, emberi beavatkozást nem igényel,

- fizikai hibák ellen védett (az adott feladathoz értelmezhető határokon belül),

- több korábbi verzió tárolására konfigurált,

- tesztelve van a visszaállíthatóság szempontjából :)

 

Ha nem annyira fontosak, akkor lehet játszani eSATA dokkolóval meg diszkekkel.

 

 

Egyébként azt meghatároztad már, hogy időben mekkora adatkiesést viselsz el? Mert az szép, hogy pl. tükrön tárolsz és minden este lemented az adatokat valahova, de mi van, ha mentés előtt fél órával szalad át a gépeden 12V helyett 230V, és emiatt a diszkjeid megfekszenek?

 

 

 

locsemege Creative Commons License 2010.03.21 0 0 9
A raid nem véd az ellen, ha mellényúlsz, s egy rossz mozdulattal rekurzívan törölsz egy alkönyvtárat, amiben fontos adatok voltak. A raid1 nem backup, hanem arra jó, hogy ha megdöglik az egyik HDD, nem kell leállítani a szervert, bele lehet tenni az új HDD-t, s a még jó HDD-ről vissza lehet szinkronizálni az adatokat az üres HDD-re.
Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.21 0 0 8
Raid, ha vágsz is, akkor dupla raid, ha csak adatvesztés elleni védelemről van szó.
Előzmény: BF79 (-)
locsemege Creative Commons License 2010.03.21 0 0 7
Fizikai kárt nem okoz az áramszünet. Kis valószínűséggel következik be. Ha meg mégis, legfeljebb újra formázod a HDD-t, s elölről kezded a mentést. Ha meg már csak frissítesz dolgokat, akkor azt az alkönyvtárat másolod újra, ahol az áramszünet jött. Nyilván naplózott filerendszert kell használni.
Előzmény: BF79 (4)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2010.03.21 0 0 6
Előzmény: BF79 (-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.21 0 0 5
a belső merevlemezt ajánlom,esetleg mobile rack-ban.
darabja 30E huf, a szunetmentesem is kb 20E volt.
ne viharos időben ments.
én is így tárolom pl a fotóimat, zenéimet, a tobbi könnyen pótolható...

szokványos adattömorítőkkel nem fogsz tudni elerni latvanyos eredmenyt, talan videotomoritésel,de foadjunk van szaktopik (:
Előzmény: BF79 (-)
BF79 Creative Commons License 2010.03.21 0 0 4
OK, a villámcsapás csak egy eset, de lehet pl. áramszünet. Nem tudom, hogy mentés közben ez mit tesz az adatokkal és a merevlemezzel úgy általában.
Előzmény: locsemege (2)
BF79 Creative Commons License 2010.03.21 0 0 3
Utánanézek, kösz.
Előzmény: Törölt nick (0)
locsemege Creative Commons License 2010.03.21 0 0 2
Én HDD-re mentenék. Amit nem értek, az a szünetmentes tápegység kérdése. Éppen a mentés alatt várod a villámcsapást? Egyszerű a dolog, ne viharos időben mentsd a dolgaid, s akkor nem kell szünetmentes táp. A HDD meg talán nem túl drága.

Amúgy milyen kamera? Van rajta sok mozgás, vagy az idő 95%-ában egy parkoló autó látszik mozdulatlanul? Mert ez utóbbi jól tömöríthető.
Előzmény: BF79 (-)
harpokratesz Creative Commons License 2010.03.21 0 0 1
Igy van, ekkora adatot csak másik vinyóra lehet elmenteni.
BF79 Creative Commons License 2010.03.21 0 0 topiknyitó
1,2 TB nagyságrendű adat biztonsági adatmentését hogyan oldanátok meg? Otthoni, két gépes összefüggésben gondolkozva, tehát milliós, sok százezres nagyságrendű megoldások nem jöhetnek szóba, nem egy sok gépes cégről van szó.
A kényelmi/gyorsasági szempont sem mindegy, hogy mennyi idő alatt, mennyi munkával tudom visszaszerezni az elveszett adatokat. Szintén fontos az adatvédelmi szempont, hogy esetleges lerohadás esetén saját magam, egyszerű mezei user vissza tudjam állítani az adatokat, ami a helyreállító cégek árait elnézve szintén fontosnak tűnik.

Nem nagyon értek hozzá, ezért kérdezem, de pár ötletem van.

DVD: Nem jó, mert kerekítve is 220 db(!) kellene hozzá
Blu-Ray: be kellene szerezni hozzá egy írót, és legalább 25/50 lemezt, ami árban és kényelmi/gyorsasági oldalon sem túl kellemes, és árban is bőven a hatszámjegyű zónában van.
Online backup: Sávszélesség probléma, pl. a Mozy azt írja, hogy naponta, ha nem használom a gépet 9 GB-ot tudok menteni, ez így több mint 130 napig tartana, igaz ha egyszer megvan, onnantól nincs ilyen probléma.
Külső merevlemez: veszek két (!) 1,5 vagy 2 TB külső merevlemezt, és mindkettőre mentek automatikusan. Ha az egyik elromlik, akkor veszek helyette egy másikat, mert a helyreállítás ugyanannyiba kerülne, mint maga a merevlemez. Itt nem tudom, hogy egy áramszünet, vagy villámcsapás képes-e két merevlemezt is hazavágni. Ezért valószínűleg venni kellene hozzá egy szünetmentes táp, és így már jóval 100 e Ft felett járnék.

Jelenleg 1 TB belső, és 500 GB külső merevlemez kapacitásom van, tehát összességében és megoszlásában sem tudom a kétszer 1,2 TB-ot megoldani. Ráadásul az állomány naponta átlag 1 GB-al nő, ezért egy év múlva majdnem 2* 1,6 TB lesz a dilemma tárgya. Ha van itt szakértő, aki tud költséghatékony és gyors megoldást, kérem írja meg.

Ami még megoldás lehet: az adat 90%-a HD videó, a kamera, amit használok 4 MB/másodperc mellett ment, bár ez már inkább szoftveres kérdés, de mivel kapcsolódik, leírom: van erre tömörítő eljárás, hogy ne kelljen ilyen nagy tárolókapacitásra szükségem? Sima ZIP-el úgy 4%-ot sikerült spórolnom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!