Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2010.10.02 0 0 40

Még mindig a falufórumról.

 

A ma látható Sükösd megteremtői akarják megreformálni saját "eredményességüket"!

 

Ahogy mondani szokták, annak is megvan a maga sajátságos bája, amikor egy hervatagon kornyazodó település - esetünkben a nagyközségi besorolásával pengeélen táncoló Sükösd - eddigi képviselői, alpolgármesterei - az eddigi polgármester most kivételt képez, tekintve, hogy nem indult - veselkednek neki újult erővel annak érdekében, hogy amit 4-8-12 év alatt képtelenek voltak gatyába rázni, na azt majd most hétszent, hogy sikerülni fog nekik, de csakis nekik, akik önkormányzati múlttal a csikkzsebükben mások, de a nyeretlen kétéves új arcoknál mindenképpen különbnek, na jó, mondjuk úgy ahogy ők szokták, tapasztaltabbnak vélik magukat.

 

Jó-jó, a hiszékenyebbje akár még be is veszi ezt a fajta maszlagot, de amikor robban a bomba - immár a második -, akkor az emberek bizony elbizonytalanodva csóválják a fejüket.

 

Felhalmozott tartalék: 52 millió kemény magyar forint!

 

Ugyan az előző ciklus pénzügyi bizottságának az elnöke nem pályázik polgármesteri babérokra, csupán - mint eddig is - ismét képviselővé szeretne válni, de amikor programját előadva ahhoz a részhez ért, mennyi pénzből is lesz képes az új vezetés gazdálkodni, akkor általános megrökönyödésre kibökte, hogy amikor a mai falvak jelentős hányada csődközeli állapotával kínlódik, addig Sükösd üdítő kivételt képezve 52 millió tartalékot halmozott fel. Bummm ..., a hallgatóság felhorkant, és a moderátori intés ellenére is merte venni magának a bátorságot, közbekiabálva tette fel a kardinális kérdést: na de akkó Sükösd miért néz ki úgy, ahogy?

 

Hát igen, miért is? Erre nem igazán akart senki sem választ adni kompetencia hiányában.

Pedig ha tetszik, ha nem, a nép elégedetlen. Elégedetlen a sorsával, elégedetlen a környezetével, elégedetlen a faluja által nyújtottakkal, és ezt ma már nem is titkolja, hanem nyíltan nosztalgiázva emlegeti azt a virágzó múltat, ami Sükösd jellemzője volt.

Visszasírja a Hosszúhegyi időket, keseregve emlegeti azokat az éveket, amikor Sükösd valóban különb volt az összes környező településnél, Baját leszámítva.

 

Meglátásom szerint egyik polgármesterjelölt sem tökéletes (ez túl idilli is lenne), de annyit állíthatok, hogy az eddigi garnitúrákkal szemben valóban hitelesebbnek tűnnek az elsőbálos indulók, ez összességében két uart jelent, akik közül a fiatalabb nagyszerű gondolatokat fogalmaz meg, de sajnos még túl éretlen ahhoz a nagy falathoz, amivel egy ekkora község vezetése jár, így amennyiben a bölcs ésszerűség diadalmaskodna, akkor reményt keltő színfoltként előbbi középkorú társa marad olyan reménysugárként, aki megfelelő segítőkkel képes lenne olyan változtatásokat véghez vinni, amire a sükösdiek áhítoznak.

 

Előzmény: Mijo (39)
Mijo Creative Commons License 2010.10.02 0 0 39

Tovább folytatva.

 

Suttogó pletykák konkrétumok nélküli cáfolata

 

Olvasom egyik polgármesterjelölt hölgy öntsünk tiszta vizet a pohárba jellegű szösszeneteit emígyen: "Terveim pedig azok, melyeket szóróanyagaimban olvashattak, illetve tőlem személyesen hallhattak, nem pedig azok a híresztelések és állítólagos kijelentések, amelyek sajnos szárnyra keltek a községben. Kérem, csak és kizárólag azt vegyék figyelembe, amit én leírtam, és én magam mondtam el Önöknek. Mert az ad egyedül hiteles képet elképzeléseimről, terveimről, rólam."

 

Na tessék: nesze semmi fogd meg jól!

Most aztán gógyizhat a szórólap olvasója, vajon mi a fészkes feneséget takar ez a rejtélyes cáfolok valamit, de találjátok ki, konkrétan mire is gondolok. Ilyenkor szokták faggatni egymást az emberek, hogy nosza mongyad má Julis, szerinted mire gondol ez a nő, mi kelt szárnyára vele kapcsolatban olyan, amit úgy tagad, hogy nem fogalmazza meg a vele kapcsolatos hamis híresztelés(ek) tárgyát?

Ugye ilyenkor nagy a dilemma, mert mit szokott meg az ember a poltikusoktól? Hát bizony azt, hogy gátlástalanul hazudnak. Mi van akkor most, ha elhisszük neki azt, hogy nem igaz az, amit nem kíván megfogalmazni, aztán majd ha kiderül a megválasztása után, hogy csak azért tagadta, hogy megválasszuk, akkor már késő lesz eső után a köpönyeg, bizony a nyakunkon marad úgy, ahogyan híresztelte a ki tudja kicsoda.

 

Aztán van itt még talány, ugyanezzel a hölggyel kapcsolatban, mert amikor a programját adta elő a sükösdieknek, talált valami olyasmit is állítani, hogy ő már beszélt a majdani együttműködésekről a környék polgármestereivel.

Na most ezt nehéz a regnáló polgármesterekre értelmezni, mert azok ippeg leköszönőfélben vannak, holnapig, hújból indultak, csak a kalapjukat gyűrögethetik.

Ugyan köztudottan nincs Sükösd híján táltosoknak és látnokoknak, de az azért igencsak elgondolkodtató, hogy ez a hölgy milyen természetfeletti képességekkel rendelkezik, ha már előre tudja kik lesznek a következő ciklus polgármesterei a környékünkön. Jó-jó, elméletileg ott, ahol rivális nélkül indul valaki, nagy a valószínűsége, hogy ő válik polgármesterré, de hogy bárki is azzal keltsen önmaga iránt szimpátiát, hogy már polgármesterré választása előtt folytasson Sükösd érdekében konzultációt olyanokkal, akik még hozzá hasonlóan nincsenek polgármesterré választva, az meglehetősen dőre merészség, jómagam például hitetlenkedő kétkedéssel csóválnám a fejemet.

 

Erre szokták azt mondani, hogy hinni a templomban kell! Na de hogyan higgyünk a sükösdi templomban, amikor még az elvileg pártsemleges egyház is pártszínek alatt tetszelgők mellé teszi le voksát, talán még odáig is elmegy, hogy lobbizik érdekükben.

 

Vagy talán egyedül az az atya tudhatja gyóntatóként a nagy igazságokat, a tagadott híresztelések valóságtartalmát, mely előtt a papi titoktartás terhe mellett szokta kiönteni lelkét a hírbe hozott?

 

Talány talány hátán, csak győzzön eligazodni ott a szerencsétlen sükösdi választópolgár, ahol még a Magasságos sem képes ...

 

 

 

Előzmény: Mijo (38)
Mijo Creative Commons License 2010.10.02 0 0 38

Folytatván.

 

"A polgármester, az település politikus(sic!), akinek minden sükösdi polgárral törődnie kell."

 

Részletesebben is idézem Sükösd polgármestere, Lógó András szavait - valójában egy üzenetét - egyik pártpénzen/közpénzen nyomtatott drága szórólapról:

 

'Az önkormányzat az nem "vállalkozás", az nem "kft" és nem "részvénytársaság". Az Államigazgatási Főiskolán úgy tanultam, hogy a polgármester, az település politikus(sic!), akinek minden sükösdi polgárral törődnie kell.'

 

Kicsit hadd legyek sanda: tán csak nem, hogy ez a főiskola Sükösdön székelt, hogy direkt sükösdre hegyezi ki e köztisztséggel járó feladatot? :)

 

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon kinek/kiknek címzi a polgármester ezt a magvas gondolatsort?

Mert ugye bé is baxna, ha egy polgármester nem minden helyi lakos érdekét képviselné, hanem csak egy rétegét, úgyhogy ez a megállapítás tananyagi hivatkozás nélkül is evidens (kéne, hogy legyen).

Na de ezek a cégformációs célzások, vajon milyen kulisszák mögötti belterjességre utalnak?

 

Próbálom e napba illeszteni a kérdést valamilyen formában.

A kérdés-válasz időszakban lezajlott egy meglepő fiaskó az egyik polgármesterjelölt hölgy és a hallgatóság sorai közt ülő édesapja között, amikor is az apa talán jópofának szánva markáns tartalmú kérdéssel fordult többekhez, de valójában néven szólítva elsősorban saját lányához. Ez a "mulatságos" fordulat az egyik polgármesterjelölt urat arra késztette, hogy közbeiktassa saját érdeklődő kérdését, miszerint "most itt egy családi barchoba játéknak vagyunk hallgatói"?

Ezt a hosszú és hangos tapssal díjazott lakónikusságot az érintett duett nem igazán díjazta, a hölgyet olyannyira elhagyta a humorérzéke, hogy sértettségében eltekintett a válaszadástól.

 

Ugyancsak ez az ifjú hölgy okozott meglepetést a jelöltek sorában, ugyanis a lakossági fórum koreográfáját előzetesen részletesen megbeszéltek ellenére egy írásvetítő segítségével olyan módon adta elő választási programját (azt képi illusztrációkkal színesebbé téve), ami a többiek számára nem adatott meg. Ezt az egyik képviselőjelölt úr nagyon határozottan szóvá is tette, pozitív diszkriminációnak tekintve az eljárást. A fórumot vezető részrehajló moderátor hebegett-habogott, majd egy elnézés kéréssel lerendezte többek tényleges sérelmét.

 

Cégformációkkal példázódás, családi barchoba, kivételes bánásmód ...., vajon az összes induló közül hány olyen akad fenn azon a rostán, melyre mindez együttesen vonazkoztatható, mondjuk ki, hány olyan létezik a jelöltek között, aki(k) több szálon is kötődnek a helyi önkormányzathoz?

Ilyen esetben talán akár az összeférhetetlenség fogalma is szóba kerülhetne, de ha ez súlyosnak tűnne, az etikátlanság eshetősége csak-csak megengedhető egy nyitott szemmel és füllel járó számára.

 

Folytatom!

 

Előzmény: Mijo (37)
Mijo Creative Commons License 2010.10.02 0 0 37

Számomra meglepő módon mintegy 75-80 személy mutatott érdeklődést a helyi potenciális faluvezetők mondandója iránt, ami egy 4000 lakosú nagyközség esetében igencsak karcsúnak tűnik, talán a mindenkori politikával szembeni elfásultság lehet a passzivitás magyarázata.

 

Volt a napnak egy levezető moderátora, aki nem igazán jeleskedett objektivitás terén e megtisztelő pozícióban, bizony mutatkozott a részéről részrehajlás a "régi rókák" javára az új arcokkal szemben, ez különösen a bemutatkozásokat követő kérdések-válaszok időszakban nyilvánult meg, ahol sem a kérdések, sem a válaszok időtartamával kapcsolatban nem volt képes betartatni az 1 perceket, egyszóval kicsúszott a keze közül az irányítás.

 

Álszentség minden szinten

 

Én e nap kapcsán a képviselőjelöltekre nem igazán szánnék időt, akadnak szép számmal, a társadalmi szfére spektrumából ilyen is, olyan is, ahogyan ez már lenni szokott kishazánkban általában. Itt a szememben leginkább az volt morbid, hogy azok, akik eddig is képviselők voltak (akár több cikluson át is), meglepő módon a múltjukat tartották erényükként kidomborítandónak, azt a múltjukat, mely jövőre vonatkozó elképzeléseik és ígéreteik szerint bizony megreformálásra szorul. Azt a múltat, mellyel a helyi lakosság igencsak elégedetlen, és nem titkoltan is szebb és jobb jövőt szeretnének sajátmaguk és családjuk számára.

 

Lehet, hogy a helyiek nem mondják ki, de jómagam olyan vidékiként, akinek számtalan helyi ismerősöm révén meglehetősen nagy rálátása van Sükösd múltjára és jelenére, leginkább az álszent viselkedést látom uralkodni az egyszerű emberektől kezdve a helyi entellektüelekig bezárólag, amiben számomra elfogadhatatlan az oktatási szféra és az egyház asszisztációja bizonyos hol kimondott, hol suttogott jelenségekhez viszonyulva.

 

Robban a kisebbségi bomba: LIKVIDÁLJUNK!

 

Mint az ország nem egy részén, az általános gondok mellett egyik fő szempont a cigánykérdés. Nincs is ezzel semmi probléma, ha elfogadható módon és keretek között zajlik a téma tárgyalása, de akkor, amikor a polgármesterjelölt hölgyek egyike abból próbál meg halmozottan diplomásként önmaga javára tőkét kovácsolni, hogy lám, ő van annyira bátor, hogy fel meri hozni ezt a kényes kérdést, mintha ez direkt tisztelendő erénye lehetne bárkinek is, az már némi sandaságot feltételeztet. Az pedig, hogy a téma taglalása hevében odáig menjen, hogy a következőként adja elő magát, idézem: "polgármesterként én igenis látnám a lehetőségét annak, miként lehetne azt a 6-7 bevándorló bűnöző életmódot folytató cigány családot likvidálni" - bizony a hallgatóság sorából a jobbérzésüek között élénk felhördülést váltott ki.

Nos kérem, ilyesmiben nincs pardon, kultúrvilágban ilyenkor szokták felszólítani a magáról megfeledkezőt, szíveskedjen már a diplomáit máshol kamatoztatni, de a polgármesterré válási szándékától szíveskedjen visszalépni!

 

Folytatom!

 

Előzmény: Mijo (36)
Mijo Creative Commons License 2010.10.01 0 0 36

Egy hete volt Sükösdön az a lakossági fórum, ahol a nagyközség polgármester- és képviselőjelöltjei mutatkoztak be és adták elő az érdeklődőknek megválasztásuk esetére szóló programjukat.

 

Íme pár felvétel az eseményről, mely bevallom, mély nyomokat hagyott bennem, melyeket ettől a hozzászólástól elkülönítetteten megosztok másokkal is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijo Creative Commons License 2010.09.25 0 0 35

Elfelejtettem a sükösdi önkormányzatnak megköszönni azt a "szíveslátást", amit a bunyevác misszióm segítésére szántak.

Sükösd polgármestere ismer, valamint azokat az érdemeimet sem felejtette el, melyeket e számomra kedves település érdekében folytattam. Ezért amikor - miként az összes környező település polgármesterével is tettem - a bunyevác elismertetés aláírásgyűjtésének a nehézségei enyhítéséhez segítséget kértem tőle, ő a világ legtermészetesebb módján biztosított támogatásáról. Ő igen!

 

Kedves Lógó András, itt köszönöm meg jószándékodat!

 

Nem így a testület egyik hangadó tagja, aki a tőle megszokott drabálissággal lesöpörtette az asztalról a kérésemet, azaz meghiúsította a segítségnyújtást.

 

Jóska! Remélem, te is fogsz még az életed során segítségre szorulni. Remélem te is így fogsz járni, mint én, a te pökhendiségednek köszönhetően. Reméelm a következő ciklusban nem lesz módod ilyen "humanizmust" gyakorolni.

 

Muity Mijo

Baja

 

Mijo Creative Commons License 2006.03.11 0 0 34

 

Én már régen túl vagyok azon, hogy illúziókat tápláljak közbiztonságunk tekintetében, de hogy egy "alulról induló népi kezdeményezés" akarja a lakosság "biztonságérzetét" növelni, az az enyémmel egyetemben többünk gyomrának is sok, mitöbb: sokk!

 

Na szóval, nincs itt egyébről szó, mint hogy egyes hírek szerint bizonyos körök védelmi pénzt kívánnak némelyektől szedni annak garantálása mellett, hogy ezek onnantól nyugodtan élhetnek.

Nem, nem tévedés, nem a 28-as évek Csikágójáról van szó, hanem Sükösd településről!

Még jó, hogy - nagyon helyesen - kemény ellenállásba ütköznek az új divattal tarolni akarók.

Bizony, csírájában kell eltaposni az ilyen jellegű kezdeményezéseket.

 

És most ismét felböfög bennem az az idős, magányosan élő katymári asszony, akin "bizonyos körök" élősködő parazitanként csüngtek éveken át szinte minden fillérét elszedve (annyit hagytak, hogy ne haljon éhen, mert csak élve volt hasznuk belőle), és utolsó tőrdöfésként kis híján a házat vitték el fondorlatos módon - ügyvédi asszisztációval - a feje fölül.

Az eset nem egyedülálló, "mindenki" tudott róla, csak éppen senki nem mert (akart) tenni ellene!

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.05.20 0 0 33

 

Innye az annyalát, közel egy évvel később buggyant ki a csöcs a mejjtartóbú!

Úgy tűnik, némelyeim-lelkeim nincsenek híján a szemellenzőségnek, a fafejűségnek.

Némelyek elfelejtenek röhögni, ha azt nem máson, hanem önmagunkon kék gyakorolni.

Némelyek nem ismerik az önmagunk elé tartott görbe tükör tulajdonságait, nem akaródzik tudniuk, mi is az az önostorzó irónia, meg hát az egyértelműen alkalmazott idézőjelek jelentését is hajlamosak figyelmen kívül hagyni.

Igen, jómagam is az ecsetelt fajtához tartozónak tartom magam, csak hát ugye, én nem rúgom a bűvös bőrt, ergo, én nem lehetek "öregfijú". De vagyok én is "olyan", mint az ominózus "öregfijúk". Strapabíró! Mint a muraközi ... Csak dógozni ne kőjön.

E'mentek tik édes picinyeim a sunyiba! Van, ami van. Az pediglen, hogy kire meddig van szükség, azt tik is nagyon jó' tudjátok, nem olyan egyedi eset ám ez a Sükösd-Madar-szindróma. Egyet megígérek nektek: nincsenek olyan ambícióim, hogy kimagasló nívójú falutok díszpolgárává váljak :).

 

Szeretett Mijotok

 

 

Mijo Creative Commons License 2004.07.07 0 0 32

 

Robi, ma sülthalazván barétaimmal, köztük jóságos sükösdiekkel is (Kernya - a séf -, Ribár, Páncsics, Witmann), szóbakerült az általad itt felvetettek is. Úgy tűnik, tudok majd segítségükkel hasznos adalékanyaggal szolgálni. Jövő héttől ejtsünk módot megbeszélni pár dolgot. Jó?

(Remélem működik a nicked ..!?)

 

Üdv: Mijo

 

 

Előzmény: rkozma (29)
Mijo Creative Commons License 2004.06.15 0 0 31

Kukkants a Vaskút topicba!

Előzmény: rkozma (29)
Mijo Creative Commons License 2004.06.15 0 0 30

Robikám, megtisztelőnek tartanám, ha soraitok között lehetnék! Már csak kedves helyi barátaim tisztelete miatt is :). Majd találunk feladatkört. A részletekről írj légy oly kedves az emilemre.

Köszönet a hírt: Mijo

Előzmény: rkozma (29)
rkozma Creative Commons License 2004.06.15 0 0 29
Üdv Mindenkinek!

Értesítem az érdeklődőket, hogy Sükösdön helytörténeti egyesület van alakulóban. Még kevesen vagyunk, az egyesület hivatalos megalapításához tíz főre van szükség, ezért várjuk a további jelentkezőket.
Olyanokat, akik hajlandóak lennének tevékenyen is részt venni a gyűjtésben. Gyűjtés alatt a régi sükösdi használati tárgyak, fotók mellett a szóbeli hagyományok (pl. népszokások, mondák, mesék, családi történetek, élménybeszámolók stb.) összeszedését értjük.

Én apai ágon "tősgyökeres" sükösdi vagyok, (Tüskes Kozma nemzetség), ezért természetesen részt veszek a munkában. A kutatási területem a középkori Sükösd, illetve a területén egykor létezett települések története: Besenyő, Csepcs, Jobbágy, Korpád, Ságod, Szántó.
Ezen kívül a régi földrajzi nevek, és a családok története érdekel.

Robi

Mijo Creative Commons License 2004.06.15 0 0 28

Ha már szót ejtettem Gálik Csaba magánkezdeményezésű honlapjáról, akkor úgy illik, hogy a hivatalosra is figyelmet szenteljünk.
A www.sukosd.hu, akár szép is lehetne, ha sablonszerűségéből kezelői kiléptetnék, hiszen egy ilyen tarka és mozgalmas község esetében akad annyi minden, melyek mellett nem szinte kizárólag Petőfi Népés idézetekre kellene hagyatkozni, számtalan szépségét, eseményét lehetne közvetlenül közszemlére tenni, publikálni.

Lám, Farkas Zoltán impozáns felvételei Sükösdön, a festői szépségű Anna kápolnáról és környezetéről!



Mijo

Előzmény: Mijo (26)
Mijo Creative Commons License 2004.06.13 0 0 26

Kedves Csaba, ismét békukkantottam honlapodba (www.sukosd.com), és elismeréssel kell szólnom róla, szépen bővíted, ellenére, hogy mint írtad, igencsak távol, 11.000 kilométerre élsz Sükösdtől. Én felületesen 1.100-ra emlékeztem .., hát nem mindegy :).. Egyébként hol van ez a hely, ha nem vagyok indiszkrét?

Már csak azért is örülök, hogy körülnéztem nálad, mivel így ismét felfigyelhettem Bogárdi János (Radix) nemes munkásságára is. Ahogy őt, úgy téged, és hozzátok hasonló egyéniségeket is hiányolok fórumunkról, pedig biztos vagyok benne, hogy párbeszédet folytatva egymás és pátriánk segítségére lehetnénk.

János honlapjáról csórom el ide közszemlére ezt a szépséges térképet Sükösdről, mely számomra a maga nagy kiterjedésű és preciz részletességű szépségében, szinte képzőművészeti alkotás értékű, ebben bizonyára közrejátszik az is, hogy vízügyesként kedvenc szakterületem mindig is a geodézia volt :).

KATTINTÁS IDE!


Üdv: Mijo

Előzmény: Galik (23)
Mijo Creative Commons License 2003.07.09 0 0 25

"Újabb utak kellenek a Szent László hídhoz
Sükösd / Baja
Petőfi Népe Online

Az új dunai híd új lehetőségeket nyit a hídfőtől délre eső települések előtt. Kedvező hatása mellett azonban kellemetlenségeket is okozhat az itt élőknek.

– Örülünk és egy kicsit aggódunk – mondta a híd megnyitásával kapcsolatos, sükösdi érzésekről Lógó András polgármester. – A híd által közelebb kerülünk Szekszárdhoz, ami nagyobb lehetőséget jelenthet a közép-, illetve felsőfokú intézményekbe készülő diákjainknak. Reményeink szerint a munkahelyet keresők számára szintén kínál lehetőséget a rövid úton elérhető tolnai megyeszékhely. Ugyanakkor nagyon valószínű, hogy megnő községünkben a gépjárműforgalom. Az 51-es főút itt csatlakozik az 54-eshez, ami aggodalomra ad okot. Már most sem lehet kerékpárral közlekedni, s tartunk tőle, hogy ez a helyzet tovább romlik. Évek óta tervezzük Érsekcsanáddal és Bajával közösen a kerékpárutat, amire valószínűleg egyre nagyobb szükség lesz. Egyébként a szakminisztériumtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 2006-ig megépül a híd lejárójától az a szakasz, amely Nemesnádudvar és Hajós között csatlakozna az 54-es úthoz. Ez bizonyára enyhíthetne a várhatóan nagy forgalom okozta gondokon. Gondolom, fél év múlva lesznek tapasztalataink arról, hogy a hétköznapokban mit jelent a községnek a híd – fogalmazott Lógó András.

Széll Péter bajai polgármester szerint a térség települései akkor érezhetik az új híd előnyét, ha további útkapcsolatok épülnek ki. Ezek az új csatlakozások tehermentesíthetik a településeket, amelyekre a jelenlegi infrastruktúra miatt nagy forgalom zúdulhat. Így például az 51-55-ös főutak forgalma továbbra is a város számára jelent terhet. Véleménye szerint turisztikai szempontból előnyös, hogy a dunai védtöltés leaszfaltozása révén a kerékpárosok jó feltételek között közlekedhetnek a folyó mentén, és átkelve a Dunán megismerhetik a Gemenc kincseit. Ez segítheti a vízi és bakancsos turizmus fellendítését.

Kubatovics Tamás"

Mijo Creative Commons License 2003.05.31 0 0 24

Kedves Gálik Csaba, tartok tőle, hogy még nagyon távoli az az időpont, amikortól "divattá" válhat az internetes fórumokon a "sajátnevesség", sajnos még az tűnik inkább tradicionális gyakorlatnak, hogy az emberek ne vállalják mondandójukért a felelősséget.
Remélem jól fogod érezni magadat ebben a specifikus környezetben.

Üdv: Muity Mijo
Baja

Előzmény: Galik (23)
Galik Creative Commons License 2003.05.31 0 0 23
Hello.

Ha mar itt a "sajatnevesseg"a divat akkor sajat nevemen jelentkezem be. :) Persze az á-ra kene az ekezet. :) Egyebkent Sükösd-i vagyok. Csak most kicsit messzebb elek.

Az oldal nagy resze Kusztorné Varga Edit vizsga vagy dimloma munkajanak a resze volt (pontosan nem tudom melyik). Az egyik ingyenes tarhely-szolgaltatonal volt elhelyezve. De mivel nem volt evek ota frissitve, engedelyt kertem tole hogy felhasznalhassam, es persze igy az Ő munkaja sem vész kárba.

Viszont a Ti segitsegeteket is szerenem kerni a tovabbi fejleszteshez. Mivel 11000 km-rol nem egyszeru kovetni a mindennapi esemenyeket, igy orommel vennem ha beszamolnatok az aktualitasokrol, hirekrol. Az oldalon megjelenhetnenek a helyi vallalkozok is, persze jelkepes terites elleneben, mivel az oldalt fent is kell tartani (nem ingyenes szerveren uzemel).

E-mail cimem: csabi@sukosd.com

Szep napot mindenkinek.

Előzmény: Mijo (22)
Mijo Creative Commons License 2003.05.19 0 0 22

Kedves új Vendég, köszönettel hajrá a honlapépítésben, meg is érdemli már végre ez a község, hogy ezen a téren is jeleskedjen!

Jónéven vennénk tőled és kollégáidtól, ha hagyományainknak megfelelően a "sajátnevesség" jegyében vennél részt a továbbiak során fórumunkban - feltételezett lokálpatriótaként különösen e topikban -, bizonyára sokat tudnánk segíteni egymásnak :).

Muity Mijo
Baja

Előzmény: boots (21)
boots Creative Commons License 2003.05.19 0 0 21
http://www.sukosd.com
(meg nincs teljesen kész)
Előzmény: gaborca (-)
Mijo Creative Commons License 2003.02.08 0 0 20

"Huzsvár László nagybecskereki megyéspüspök

KVÁZI-LÁTNOKNŐ KITILTÁSA EGYHÁZMEGYÉNKBŐL

Bizonyos Takács Zoltánné, Rogács Mária, akit leginkább Sükösdi Marika néven ismernek, azt állítja magáról, hogy 1993 óta Jézus-jelenések látnoka. Lakhelye a magyarországi Sükösd nagyközség, Bajától 14 km-re (Dózsa György út 295.).

Amint erről utólagosan tudomást szereztem, e kvázi-látnoknő 1996 óta többször egyházmegyénkbe látogatott, és egyes papjainkat is megtévesztve a hiszékeny híveknek részben magánházaknál, részben templomtérségekben hirdette tévtanait. Járt Beodrán, Kikindán, Szajánban, Tóbán, Magyarcsernyén, Töröktopolyán stb. E „vendégeskedések” során ő maga arról beszél leginkább, hogy miként éli át testében-lelkében az Úr Jézus szenvedéseit. Mondatfűzésében egyszer az egyház ősi Krisztus-története jut kifejezésre, máskor meg olyan állításokat közöl, amelyek meghökkentően tévesek. De mert szövegelésében a konkolyt búza közé keverve nyújtja, hallgatóságának úgy tűnhet, hogy állításai elfogadhatóak.

Sükösdi Marika kvázi-látnoknő nem egyedül utazgat, hanem egész csoportot kitevő kísérettel, melyhez legtöbbször férje is hozzátartozik. Kísérete végzi a propagandamunkát. E kísérők árusítják kiadványait: könyveket, folyóiratot, szórólapokat. A legismertebb két kiadványa a Golgota című és a Jézus Krisztus Sükösdön című „ismertető”. Úgy tűnik, hogy e kiadványok eladásából kellő bevétel valósul meg az állítólagos Jézus-közlések további propagálására. A Golgota című kiadvány második oldalán megtévesztő szöveg igyekszik megnyugtatni a kétkedő olvasót, hogy a sükösdi eseményekben semmi kifogásolható nem tapasztalható sem hittanítási, sem liturgiai szempontból.

A kvázi-látnoknőt népszerűsítő szövegekben az Úr Jézus szószátyárnak tűnik, s ez már önmagában visszataszítóan hat az olvasóra. A Jézus ajkára adott közlések tömkelegéből egész sor tévtanítás tűnik a figyelmes olvasó szeme elé: Így például Szűz Máriának a Szentháromsághoz való eltúlzott viszonyítása, az Ószövetség üdvtörténetiségének tagadása, az emberi lélek előre-teremtettségének a hangsúlyozása, a magyar nép kiválasztottságának alaptalan meghirdetése. Rejtetten egész sor dogmatikai ostobaság, sőt leplezett antiszemitizmus és leplezetlen irredentizmus díszeleg a sükösdi kiadványok oldalain. Konkoly a legjavából tiszta búzával cicomázva!

Takács Zoltánné, Rogács Mária kvázi-látnoknőt 1998. július 23-i közlésemmel kitiltottam a nagybecskereki püspökség minden liturgikus térségéből. Közlésemet élő szóval Sóti János beodrai plébános közvetítésével adtam tudtára. E kitiltás értelmében sem Rogács Mária, sem kíséretének tagjai semmilyen tevékenységet nem fejthetnek ki templomainkban és egyéb liturgikus térségeinkben. Egyházmegyénk papjainak tilos őt meghívni vagy befogadni, és megtiltom, hogy hozzá Sükösdre látogassanak. Aki papjaink közül e tilalmat áthágja: ipso facto a divinis suspensus est. Szerzetesközösségeinknek szintén megtiltom, hogy bármilyen kapcsolatot tartsanak fenn a látnoknővel. A híveknek tudtára adom, hogy a hitehagyás sub gravi bűnébe esnek, amennyiben nem igazodnak az eddig elmondottakhoz.

Szent Máté írja: „...ha valaki mondja: Nézzétek, itt a Krisztus, vagy amott! – ne higgyétek. Támadnak ugyanis hamis Krisztusok és hamis próféták, és nagy jeleket és csodákat művelnek, hogy tévedésbe ejtsék a választottakat is, ha lehetséges volna... Ezért, ha azt mondják: Kint van a pusztában – ne menjetek ki; benn van a szobában – ne higgyétek” (Mt 24,23-26).

LÁSZLÓ PÜSPÖK, S. K.

Huzsvár László nagybecskereki megyéspüspök közlését a nagybecskereki Egyházhatósági közleményekből vettük át. Hozzá hasonlóan járt el Pénzes János szabadkai megyéspüspök is.

(Megjelent a Hitélet 1998. októberi számának 12. oldalán)"

Előzmény: Mijo (19)
Mijo Creative Commons License 2003.02.08 0 0 19

Érdekes állásfoglalásokra bukkantam, a sükösdi zarándokhely vonatkozásában.
Forrás: HAGIOSZ, ELEKTRONIKUS FOLYÓIRAT KRISZTUSHÍVŐKNEK
__________________________________________________

"Kalocsa-Kecskeméti Érsekség
SÜKÖSDI LÁTOMÁSOK
A KALOCSA-KECSKEMÉTI FŐEGYHÁZMEGYE KÖRLEVELE

1996. I.

25/1996. szám

"SÜKÖSDI LÁTOMÁSOK"

Amint az előző Körlevelemben jeleztem, Bizottságot állítottam fel a sükösdi ügy kivizsgálására.

Sajnálattal kell közölnöm, hogy a Bizottság jelentése alapján nem látom indokoltnak a "látomások és üzenetek" természetfeletti jellegét. Ezért változatlanul nem engedélyezem a családi háznál a liturgikus cselekmények végzését. Kérem a zarándoklatok megszűntetését is. Takácsné és Dr. Molnár Gyula jószándékában nem kételkedem, de jelen rendelkezésem meghozatala főpásztori kötelességem.

Kalocsa, 1996. január 6.

† László
érsek
__________________________________________________

Dr. Dankó László boldogult kalocsa-kecskeméti érsek fenti rendelkezését a kalocsai Érseki Hivatal küldte meg emailben, válaszul Sztrilich Ágnes szociális testvér, a Püspökkari Titkárság munkatársa érdeklődésére, aki Dr Bábel Balázs érsek atyához fordult a sükösdi kérdés dokumentálásának ügyében. A válasz teljes szövege:

From: Érseki Hivatal
To: Sztrilich Ágnes
Subject: Re: [Hagiosz] Sukosdi Marika
Date: 2001. nov. 28., Sze., 10:10

Tisztelt Sztrilich Ágnes!

Dr. Bábel Balázs érsek úr válaszát tolmácsolom:

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye 1996. évi I. körlevelében Dr. Dankó László érsek úr nyilatkozott a sükösdi üggyel kapcsolatban. Az Egyházmegye álláspontja az üggyel kapcsolatban azóta sem változott. Mellékelten csatolom a fenti körlevél ide vonatkozó részét.

Tisztelettel: Nemes Márta
__________________________________________________

Hogyan értelmezzük az érseki körlevélnek ezt a kifejezését: «nem látom indokoltnak a "látomások és üzenetek" természetfeletti jellegét»? Személyes véleményem: az Érsek Atya a kivizsgálás után nem látta megalapozottnak (= indokoltnak) a természetfölötti jelleg föltételezését. Más szóval, a dolog nemcsak nincs bizonyítva („non patet”), hanem egyáltalán nincs okunk föltenni, hogy a jelenségek mennyei eredetűek; ezek szerint azt kell föltételeznünk, hogy nem természetfölötti eredetűek. A rendelkezés tehát negatív határozatot közöl, jóllehet igen udvarias fogalmazásban. Ezt az értelmezést támasztja alá a liturgikus cselekmények és a zarándoklatok elleni döntés is. A teljesség kedvéért megemlítem: nem feltétlenül kizárt az sem, hogy a közleménybe sajtóhiba csúszott és az eredeti szöveg így szólt: «nem látom indikáltnak a "látomások és üzenetek" természetfeletti jellegét». Vagyis: nincs a természetfeletti jellegre utaló jel, indikáció. De ez semmit se változtatna az érseki rendelkezés tartalmán, mert „indok” és „indikáció” az adott esetben körülbelül ugyanazt jelenti. A rendelkezés – mint olvashattuk – jelenleg is teljes érvényben van. Két évvel később a jugoszláviai magyar püspökök még sokkal erélyesebben nyilatkoztak az ügyben, világosan kimondva, hogy a sükösdi „kinyilatkoztatások” ellenkeznek a hittel. (Kovács Gábor)"

Mijo Creative Commons License 2002.02.07 0 0 18

Értékes és ismereteim szerint sokban mérvadó soraidat észlelve sajnálom, hogy ez az állásfoglalásod: "Azért nem áll szándékomban bemutatkozni, mert több bejegyzést nem kívánok írni.", mint ahogy azt is, hogy emiatt törlik hozzászólásainkat.
Kár, hogy nincs több mondandód azonosítható név alatt, ami mindenképpen olyan hitelt adna mondandódnak, amilyen egykor Béres Gergő barátunké volt hasonló témakörben, kiragadott példaként.

Az ilyen típusú hozzászólásokkal lenne esély a változások előmozdítására.

Muity Mijo
Baja

Előzmény: Coala (17)
Coala Creative Commons License 2002.02.07 0 0 17
Na ja! Az idénből már jövőre lett, csatorna és kövezés semmi. Én itt élek, és ha érdekel valakit elmondanám tapasztalataimat:
-kitörési lehetőség semmi
-munka akad 1/2 minimálbérrel dupla munkaidővel meg kapával
-a helyi iskola borzalom (lásd:reggelente a buszmegállókba tett kisiskolások százait, akiknek szülei megtehetik, hogy megkímélik őket és Bajára iratják)
-bűnözés ezerrel (a mi kis utcánkba több van egy héten mint New Yorkba egy hónapban)
-autódat felejtsd el, az utcáról is ellopják fényes nappal
-közbiztonság... mi az? erre ez a szó nem is létezik, mert ha nem összevernek, akkor egy kutya támad rád ha leszáll az éj
-a lakosság ezer irányba széthúz.A világon semmit sem lehet megszervezni
-a Sükösdiek kb 1/3-a hogy is mondjam nem magyar egy kis afró beütéssel=c.i.g.á.n.y
-a többi rasszista (kiv.:vezetőség)
-a járdákon inkább ne is közlekedjünk (nem is közlekednek az autósok nagy örömére), mert min. csonttörés lesz a vége
-stb. stb. stb.

Még ami fontos, hogy bár az Extráról törölték az oldalt, de egy bizonyos "Útbaigazítás hol találsz drogot legkönnyebben" című információs oldalon nem hogy azt írták, hogy Sükösdön, hanem hogy "...egy helyen biztos mindent: egy déli kis falucskában Baja mellett. Sükösdön, vagyis Dél-Magyarország drogközpontjában. Ott tutira minden meglesz, csak be kell menned egy kocsmába a sok közül, és fél óra múlva már indulhatsz is felszerelkezve!"
Nos igen! Ez Sükösd! Az utóbbiból pedig az következik, hogy a fiatalok kb80%-a kábítószerélvező. És ez nem kacsa. Kőkemény belső tapasztalat. Sajnálatos ami itt folyik. Aki nem hiszi nézegesse a Petőfi Népét. Ott a lecsukások minimális részéről tájékoztatnak.

Ui: Kedves Oldalüzemeltetők!
Azért nem áll szándékomban bemutatkozni, mert több bejegyzést nem kívánok írni.Rendszeresen olvasom a Bajai topicokat, de nem vagyok egy megrögzött fórumos. Ellenpéldának itt ez a beszlás (nem bírtam kihagyni)
Továbbra is minden jót!
Üdvözlettel: Coala

Mijo Creative Commons License 2001.04.03 0 0 16

Sokan keresik a falu nyugalmát

Fejlődik Sükösd. Kis- és középvállalkozók számára vonzó kedvezményeket adnak, mérsékelt áron vásárolható telkek és családi házak várják a bevándorlókat. Idén indul a csatornázási program, s aszfaltozzák a Templom és a Deák utcát.


-Településfejlesztés-

Petőfi Népe Online 2001.04.03.

Sükösd nagyközség az elmúlt egy évtizedben lendületesen fejlődött. A településen öt éve megvalósult a földgázprogram, az utak és utcák két harmada szilárd burkolatú. A település egyik óriási előnye, hogy itt keresztezi egymást az 51-es és az 54-es főút. Baja, a mintegy 40 ezer lakosú város a felújított közúti és vasúti híddal, a kikötővel és iparával egyre több vállalkozót vonz ebbe a térségbe. A várostól 13 kilométerre fekvő Sükösd azonban jelentősen olcsóbb telephelyeket, telkeket és lakóházakat kínál a kis- és középvállalkozók számára.

Lógó András polgármester immár 11. éve áll a település élén. Büszkén mondja, hogy a nagyközség további fejlesztésének egyik alappillére lehet az a háromhektáros iparterület, mely Érsekcsanád irányába, a benzinkúttól délre terül el. A leendő vállalkozói övezet közművesítés előtt áll. Villany-, víz- és földgázbekötéseket biztosítanak a főúton megközelíthető területen. A környezetet nem szennyező befektetőket, elsősorban munkahelyteremtő, feldolgozó kisipari üzemeket látnának szívesen az iparterületen. Ez a környezetkímélő, semmiféle szennyezést nem engedő előírás a 15 tagú képviselő-testület határozott követelése. Nem csoda, hiszen a település 5 kilométerre van a Dunától, gyakorlatilag beleér a Gemenci tájvédelmi körzetbe. Itt van azonkívül a kékhegyi erdőrész, melyre a kiránduló- és vadászturizmus épül. Az iparterület iránt érdeklődők pedig bőven akadnak.
Sükösdön jelenleg 160 kis- és középvállalkozó fizet iparűzési adót. Ebből mintegy 15 millió forint bevétel keletkezik az évi költségvetésben. Főként élelmiszereket és kisipari termékeket gyártanak. Legjelentősebb létszámmal a szolgáltatók és a kereskedők vannak jelen. Mellesleg a nagyközség lakosságának száma évek óta stagnál, jelenleg 4131 a lakosok száma. Éves átlagban 35-40 gyermek születik. Sajnos ennél többen, mintegy ötvenen halnak meg. Mégsem fogy a lakosok száma, mert a városi panellakásokból évente 12-15, zömével nyugdíjas házaspár költözik ki Sükösdre. Családi házra és saját kertre vágyó emberekről van szó. Itt ugyanis olcsóbb az ingatlan és a megélhetés, mint a városban. Aki saját magának megtermeli a húst, a tojást, a zöldségfélét és a gyümölcsöt, az mindenképpen megtalálja a számítását. Még ha a téli fűtési idény nagyobb költségekkel is jár. Kárpótolja az embereket a csend, a nyugalom, a kényelem és az, hogy a falusi szomszédok közvetlenek, segítőkészek, ráérőbbek.
Idén kezdik meg a szomszédos Érsekcsanáddal együtt a csatornázási program valóra váltását. Nettó összegben 1,75 milliárd forintos beruházásról van szó. A megkérdezett lakosok 90 százaléka vállalta a csatlakozásonként havi 1000 forint hozzájárulással járó kötelezettséget, amit 10 évig kell majd törleszteni. A hozzájárulást egyébként akkor kezdik majd fizetni, amikor a két település megkapja az igényelt céltámogatást. Minden jel arra utal, hogy a beadott pályázatok elbírálása (köztük a környezetvédelmi alap 20 százalékos finanszírozása is) pozitív lesz. Így a beruházás már az év végén indulhat. A csatornaépítés a tervek szerint három év alatt fejeződne be. Az önkormányzat idén két utca aszfaltozását tervezi. Szilárd útburkolat kerül a Templom utca 200 méteres szakasza, a piac és az 51-es főút között. Aszfaltburkolatot kap a Deák Ferenc utca is. Távlati tervként szerepel a vaskúti regionális hulladéklerakóhoz való csatlakozás is. Ebben 29 környékbéli település érdekelt.
Sajnos a falu népessége érezhetően öregszik. Ezzel párhuzamosan csökken az óvodáskorú gyermekek száma. Jelenleg a sükösdi óvoda három épületben működik. Valószínű, hogy ősszel az egyikben megszűnik az óvoda, hiszen várhatóan csak hat csoport indul. Kényszerűségből két épületben vonják össze a csoportokat, hogy csökkentsék az intézmény kiadásait. Az iskolai létszámmal egyelőre nincs gond.

Király László

Mijo Creative Commons License 2001.02.25 0 0 15

Beidézek egy, két évvel ezelőtti pár soros állásfoglalást:

"Az IGEN-ben (6-8.o.) Magyar Bertalan-Pápai Zsuzsanna A hallgatag látnok című riportjukban a sükösdi látnokot, Takácsné Rogács Máriát mutatják be, a hívek véleményei alapján. A szerzők rámutatnak: Dankó László kalocsa-kecskeméti érsek 1995-ös körlevele mindmáig érvényes: eszerint Sükösdön nincs bizonyított természetfeletti jelenség. A látnok házánál imádkozni szabad, liturgikus cselekményt végezni azonban nem."

Tudja-e valaki, hogy mi a helyzet manapság a "csodajelenséggel" kapcsolatban ?

Muity Mijo

Levike Creative Commons License 2001.01.30 0 0 14
Ejnye, tenyleg nem illik nevtelenul lehuzni ezt-azt. Egyebkent en is csak neha hetvegen vagyok lent.

Amugy Toth Levente, udv mindenkinek :)

Levi

Előzmény: gaborca (-)
oszibá Creative Commons License 2001.01.22 0 0 13
Kedves Sándor.

Nem a szőlőt kellene kivágni, hanem állami hivatalnokokat kéne megritkítani, vagy embert faragni belőlük ácsbárddal.
Mindenféle hülye törvényeket hoznak, a fő baj az, hogy mindig a mi kárunkra.
Érdeklődtem a pincekönyvvel kapcsolatban, sajnos olyan egyértelmű a vezetése, hogy mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja.(majd talán ki forrja magát)
Ma a naplóban (azaz tegnap) több mint 41000 ember szavazott 84 százalék a 14 ellen, hogy a kisgazdák nem kerülnek be a parlamentbe a következő választáson.
Valószínű a megyei kisgazdavezetők voltak a 14 százalék.
Tavaly csökkentették a támogatás a földek után, bevezették az újdonságos regisztrációt, véleményem szerint fele annyi támogatást fizettek, mint 1999-ben. Valószínű Torgyán Dr. világjárását ebből fedezik.

Üdv. Oszi
(lehet, talákozunk)

Lajkó Sándor Creative Commons License 2001.01.20 0 0 12
Tisztelt Mijo

Azt hiszem én, és csakis én hivatkoztam az életkoromra. Nos ennyi év után is emlékszem még a kiskapukban történt beszélgetések hangulatára, máig ható varázsára. Kié volt a kiskapu, akkor sem tudtam, most sem tudom, a funkcióját mégis betöltötte.
Hát itt is valami ilyesmiről van szó, remélve, hogy a "házigazda" csak nem zavar el, ha már itt álltunk meg beszélgetni.
No de induljunk. Én a Szántói kiskapuhoz :)

Üdv.:Lajkó S

Előzmény: Mijo (10)
Thernitibi Creative Commons License 2001.01.20 0 0 11
Mijo

Kicsit várni kell állampolgári jogaid gyakorlásával, mivel most a "liberálbolsevikcsürhe",kontra "igazhitűkisgazdák" könyökharca zajlik a mézesköcsög nyalogatásának jogáért.

Mijo Creative Commons License 2001.01.20 0 0 10

Úgy, drága Csicsikém, hogy állampolgári jogon közölném vele, mint egy szomszéd megye lakójától felmerült igényt, és kénytelen lenne idopontot adni a Lajkó Sanyi számára ! Nem kell ezt a kérdést túlmisztifikálni, o sem különb mint te, sot, sot, sot ......:(((..
Más kérdés, hogy a Sándort errol lebeszélném, lévén o lehet hogy nincs tisztában azzal, hogy míg Don pepe a vezér, addig az atyánszky nem fog ujjat húzni vele semmiféle interpellációval, na majd a bukás után, akkor igen, akkor aztán teljes elánnal !
( Van ennek amúgy valami köze Sükösdhöz :(..? )

Mijo

Előzmény: Thernitibi (9)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!