Keresés

Részletes keresés

dvorcsakl Creative Commons License 2011.03.11 0 0 52

Sziasztok!

 

Nos, hátha feléled a topik.

 

Egy olyan házban lakom, ahol négy lépcsőház van, és a négy lépcsőház minősül egy társasháznak. Két emeletes házak, tehát lift nincs.

 

Alap szitu, hogy mind a négy lépcsőház a saját lakói költségén megoldotta a zárhatóságot, mindegyik másként. Van, ahol kaputelefon is van, van, ahol a lakásból nyitható a kapu, van ahol nem. Nálunk úgy néz ki a rendszer, hogy van egy nagy kapu, ami kulccsal zárható, ez egy időben estére be lett zárva. A lépcsőházban, az első lakás ajtaja után - ami sokáig szoláriumként működött - van egy rács, és kaputelefon. Kívülről kulcs, belülről kapcsoló, a laksából pedig a kaputelefon segítségével lehet nyitni.

 

Év végén kétszer is feltörtek pincéket a házban. Hol ebben, hol abban. Sajnos a pinyók átjárhatóak, az ajtók a pincerészen régiek. Ennek okán egyszercsak megjelent nálunk az egyik szomszéd - egy másik lépcsőházból - s közölte, zárcsere lesz, mondjuk meg, hány kulcsot kérünk, mert az most 1500 ft, de ha később kérünk, akkor már 3000 lesz.

 

Időközben kiderült, hogy az alábbiakat tervezik:

- rács megerősítése,

- kulcs kicserélése

- külső ajtó felszerelése elektromos zárral,

- kaputelefon kitelepítése a ház külső falára.

 

Meg is valósították, bár én ellenkeztem. Lakógyűlés nem volt, sem nagy, sem kicsi, engem pl. ezekről meg sem kérdeztek.

A munkálatokat a ház pénzéből csinálják, de csak két lépcsőházat érint a négyből.

 

Időközben kiderítettem, hogy a kulcsot, ami az új zárakhoz lesz/lett jó, az egész országban egy helyen lehet másolni, cirka 1900 ft-ért.

 

Fentiek alapján nálunk most zsilipes rendszer van. Vendég felcsönget, lakó nyomja a gombot fél órát, és a vendég bejön a kapun és a rácson is. Ha nem nyomja a lakó elég ideig a gombot, akkor a vendég az előtérben megakad, kimegy újra az utcára, s kezdi előlröl.

 

A kapun, mely üveges, belül kilincs van, tehát a drága zár sokat nem ér, egy kis üvegtörés, és már nyílik a kapu.

 

Szerintetek ezt az egészet lehet javításként értékelni, olyan javításként, amihez nem kell lakógyűlés.

 

Az egészet amúgy az egyik szomszéd csinálta, majd egy hónapig tartott, heteken keresztül zár sem volt a kapuban. Árajánlatok nincsenek, s a lakó nem is tudta előre megmondani, mibe kerül az egész hercehurca. A közös képviselő pedig azzal védekezik, hogy ha eldugul egy cső, akkor sem kell lakógyűléstösszehívni.

 

Időközben készítettünk egy papírt, amit a lakók majd fele aláírt. Ebben a papírban kértük a közös képviselőt, hogy rendkívüli lakógyűlést hívjon össze. A számvizsgáló bizottság elnöke vitte be az irodájába ezt a papírt, a válasz annyi volt a képviselő részéről, hogy neki erre most nincs ideje. A törvényt olvasgatva a közös képviselőnek kutya kötelessége lett volna a tulajdoni hányad 10 százalékának kérésére összehívni a lakógyűlést. Ez azóta sem történt meg, de eltelt két hónap.

 

Várom véleményeteket.

Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 50
(ez egyébként jogos igény, alapjában véve én is egyetértek azzal, hogy külön nyíljon - csak nem mindegy milyen áron. Abban pedig biztos vagyok, hogy nem a mágneszár kiiktatása a jó megoldás - a többi lehetőség felmérése nélkül, a mágneszár leszerelésének az első körös eltitkolása mellett)
Előzmény: Törölt nick (49)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 49
Na ja. De most azt akarják, hogy a belső az külön zárható legyen és kizárólag kulccsal.
Előzmény: DMA (48)
DMA Creative Commons License 2010.04.21 0 0 48
Ha eddig egyszerre nyílt a zsilip két oldala, akkor a belső zárása felesleges, nem?
Előzmény: Törölt nick (47)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 47
A külső részen vannak a kukák és a postaládák. Gondolom ezért a zsilip.

Az időzítő jó ötlet. Akkor ha pl. nem olyan lenne a rendszer, hogy addig van nyitva a kapu amíg nyomjuk hanem egyet kattan és vagy bejutunk vagy nem akkor máris meg lenne oldva, hogy ne lehessen bejutni a 2. ajtón egy gombnyomásra.

Csak ha újra megnyomja az ember a gombot (két ajtón már nem lehet véletlenül beengedni valakit... nem?)
Előzmény: DMA (46)
DMA Creative Commons License 2010.04.21 0 0 46
Egyrészt be lehet iktatni egy időzítőt ami emberi ideig nyitva tartja a kapukat, másrészt meg minek a zsilip? Külső kapun zár, a belsőn meg kilincs. Nálunk nincs további ajtó, egyből a lépcsőház-aula kombóba lép a látogató.
Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 45
Most azon filóztam, hogy a fő gond a zsilipes rendszer. Most csak úgy lehet bejutni ha valaki sokáig nyomja a gombot - és amíg nyomja addig kell a két zsilipen egyszerre átjutni. Az ajtó csak akkor nyitható ha valaki folyamatosan nyomva tartja a kaputelefont.

Ha tehát valaki csak az előtérbe szeretne bejutni akkor is kinyitják neki az ajtót a belső térbe.

Ha viszont az ajtó csak addig maradva nyitva amíg valaki nyomja a gombot (nagyon röviden) akkor a látogató csak az első ajtón tudna bejutni.

Ha a belső ajtóra is kerülne egy kaputelefon (a már meglévő rendszerre rákötve) akkor ahhoz, hogy azon is bejusson ismét meg kellene nyomnia egy gombot. Így nem tudna senki véletlenül két ajtón is bejutni egyszerre (kivéve ha aki beengedi nagyon hosszan nyomná a gombot - de az emberi hülyeség ellen semmi se véd)...

Mit gondoltok?

(tényleg csak itt agyalok... nem vagyok biztonsági szakértő, a kaputelefonokhoz sem értek... így elég nehéz...)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 44
De ha kiadod egy idegennek amikor fel akar jönni akkor megjegyzi és bejön vele legközelebb...

(ácsi... miért mondanám meg? Megnyomom a gombot és beengedem... most koppant le, hogy ezek tényleg úgy gondolták a számzárasra, hogy be kell diktálni, hogy bejöhessen valaki...)
Előzmény: DMA (42)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 43
ÉÉÉrtem... tényleg olcsóbb mint egy teljes zárcsere - bár szerintem ezt is elvetnék...

Még filózok... (alig várom, hogy elköltözzünk... na de ha ez eladhatatlanná teszi a lakást akkor szívás van... asszem marhára nem fogjuk megválogatni, hogy kinek adjuk el... pedig normális esetben megtennénk... addig viszont túl kéne élnünk még vagy 1-2 évet)
Előzmény: superall (41)
DMA Creative Commons License 2010.04.21 0 0 42
Szerintem sokkal egyszerűbb a kód: átprogramozzák, megtanulod, semmit nem vesztesz el...
Előzmény: superall (41)
superall Creative Commons License 2010.04.21 0 0 41
A korongokat nem lehet átprogramozni (szerintem, de nem értek hozzá), de a kaputelefont igen, a korongokat pedig akkor ki kell cserélni, ami azért jóval olcsóbb, mintha a zárat is cserélni kellene.
Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 40
Jajj, én pont a naplózást szeretném elkerülni :) (ki utazik el hetekre stb.)

A korongokat hogy lehet átprogramozni? Nem túl bonyolult?
Előzmény: superall (38)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 39
Most hívtam egy biztonsági céget (csak úgy találomra), küldenem kell képeket az ajtóról és holnapra adnak árajánlatot egy síktapadó mágneses rendszerre szünetmentes táppal. Kérek tőlük leírást is stb.

Mindjárt megyek fényképezni.
superall Creative Commons License 2010.04.21 0 0 38
A miénk biztos, hogy nem naplózza a belépéseket, mert a beléptető korong mindenkinek egyforma, nem lakásonként különböző. Így hiába is tárolná, hogy mikor lépett be valaki, nem lehetne tudni, hogy ki volt az. De vannak mágneskártyás kaputelefonok is, szerintem azokkal megoldható a naplózás is, mert a kártyáknak külön azonosítója van.
Előzmény: Törölt nick (37)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 37
A beléptető rendszer nem naplózza, ki mikor lépett be és ki?

Egyébként a gond ugyanaz lenne... aki kinyitja a külső kaput az a belsőt is.

Igazából az lenne a megoldás, ha két párhuzamos rendszer futna - egy csak a külső ajtóhoz, egy pedig a belsőhöz. Ez viszont azt jelentené, hogy egy vadonatúj rendszert kellene kiépíteni a belső ajtóhoz. Nem tudom, hogy ez mennyibe kerülhet egy 19 lakásos háznál. (A bejárati ajtónál viszont már a gyártásnál be kellene építeni a mágneszáras beléptetés lehetőségét).

Ebbe nem lehetne belekötni.
superall Creative Commons License 2010.04.21 0 0 36
Nincs mit. Majd biztos jönnek a nagyokosok, hogy mi van, ha valaki elhagyja. Mi lenne? A kulcsot is el lehet hagyni, akkor rögtön zárcsere, a kaputelefonban lévő bigyót viszont át lehet programozni, akkor elég csak ezeket a párszáz forintos nyitókákat kicserélni. Jóval olcsóbb, mint egy zárcsere + 4-5 kulcs szorozva 20 lakással.

Már csak azért is jó, mert ha pl. kölcsönkérem a kulcsodat, akkor mielőtt visszaadnám, simán lemásolhatom anélkül, hogy tudnál róla, ezt viszont nem. Ha visszaadtam, akkor tudod, hogy nem maradhatott nálam másolata. Ez jó, ha pl. kiadod a lakásodat albérlőnek, akkor miután elköltözik és leadja a kulcsot, biztos, hogy nem fog tudni bejutni a bejárati ajtón.

Nálunk a gondnoknál vannak pluszban korongok, tőle lehet venni, ha valahol többre lenne szükség.
Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 35
Itt is két bejárat van - zsilipes rendszer. Most mind a kettőt egy gombnyomással nyitja a kaputelefon. Az új rendszer szerint ha jól értem a belsőt iktatnák ki, a külső részre továbbra is bejutna mindenki.

A beléptető korongos tippet köszönöm, azonnal utánanézek!
Előzmény: superall (33)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 34
Ja... egyenként beszélgettünk - Editke: peeersze, egyértelműen mágneszár - Kérdés Editkéhez: Editke, mi a szavazat? Editke: Ne legyen mágneszár.

Megjegyzem a havernak tartott első emeleti lakó is ki akarja iktatni a mágneszárat - bár nem tudom miért, egész nap otthon ül, alig vonszolja magát, állandóan beteg.

Az egyik főszervező 3. emeleti lakó meg csak annyit mondott, hogy elege van a 4. emeletből mert a fölötte lévők hangosak (tényleg azok, mi miattuk tetettünk be új ajtót - azóta nyugi van...).

Még nem reagált a szövetkezet.

Jaaa... Kiplakátoltam a társasházi törvényt és külön megköszöntem a kedves lakótársaknak, hogy ha nem lesz zárszerkezet akár az éjszaka közepén is beengedik a hozzánk érkező gyerekorvost, pizzafutárt, védőnőt - akárkit. Aki kiírja, hogy szívesen: na az lesz a potenciális ajtónyitónk.
Előzmény: Törölt nick (32)
superall Creative Commons License 2010.04.21 0 0 33
Nálunk két bejárat van, a hátsó csak kulccsal nyitható, az elsőn viszont nincs is zár. Belülről egy gombot kell megnyomni a nyitáshoz, kívül pedig, ha vendég vagy, felcsöngetsz és kinyitják, a lakóknak pedig van egy kis mágneses korong, amit a kulcstartóra lehet tenni, azt kell hozzáérinteni a kapucsengőhöz, és már nyitható is az ajtó.

Nincs kód, nem lehet "lehallgatni", meglesni stb., csak az tudja nyitni az ajtót, akinek van hozzá ilyen korongja. Egyszóval ugyanaz, mintha kulccsal nyitnám, de mégis megmaradt az a funkció, hogy a lakásodból is nyithatod az ajtót.

Ehhez hasonló a beléptető korong: http://akaputelefon.hu/termek/belepteto_korong_ht-10z.html
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 32
ha leállsz beszélgetni, meglepően normálisak tudnak lenni az egyébként hülyének tartott alakok.
Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 31
Egyenként fogok becsöngetni mindenkihez (ezek együtt birkanyáj), nem a bírósági út a lényeg - ezt írtam a szövetkezetnek is. Megírtam, hogy nyitott vagyok a megoldáskeresésre, minden megoldás érdekel, az a cél, hogy megoldjuk a felmerült problémát.
Előzmény: Törölt nick (30)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 30
új lakógyűlés és elmondani a problémát a szomszédoknak. nem bíróság! megbeszélés és újra megbeszélés. ideg kell hozzá de sztem másként nem megy.
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 29
(Ja... és az volt a szívás, hogy én is egyedül voltam, hiába is harcoltam... a férjem épp a gyerekeket altatta... igazából az is véletlen volt, hogy el tudtam menni a lakógyűlésre - a férjem eredetileg dolgozott volna.)

Igazából lehet, hogy arcon fogok köpni a jövőben néhány lakótársat. (ott reklamált az egyik, hogy milyen kár, hogy kihaltak az őslakók... aztán csodálkoztak amikor azt mondtam, hogy lexarom ki az őslakó, ugyanolyan jogon lakunk mi is itt max. mi vettük a lakásokat és nem kaptuk - és nem érdekel ha emiatt nem leszek jóban a vén komcsi káderekkel, ezeknél károsabb emberek nem nagyon vannak a házban - vagyis igen - a gyerekeik)

(Jó bejárati ajtó kellene a lakásokra amit nem lehet egy mozdulattal felfeszíteni... az az egyetlen ami megállítja a betörőket, nem a mágneszár kiiktatása.... ja, de az pénzbe kerül... olyan gagyi ajtók vannak itt a házban, hogy még a légy szellentése is kihallatszik a lakásból...)

Kíváncsian várom a szövetkezet válaszát (gondolom a határozat 60 napos határideje mától ketyeg))
Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 28
A második leghangosabb egy földszinti lakó volt persze...

(a legjobb meg az a 2. emeleti néni volt aki amíg velünk beszélt teljesen egyetértett a mágneszárral aztán a kedves kigyúrt kopasz szomszéd láttán csak elvetette a dolgot...)
Előzmény: Replay (26)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.21 0 0 27
Itt is ez lesz.

A durva az, hogy 2 3. emeleti lakó erőltette rá az egészet a házra (a többi meg csak utána béget).

Meglepő módon az egyik műanyag ajtókkal/ablakokkal üzletel a másik meg nem árulta el mivel, csak saját építési Kft-jük van.

A műanyag ablakos megbukott, a lakók az acélra szavaztak (így a másik lakó nyert - sovány vígasz neki, legutóbb elbukta a tetőszigetelésre hozott céget mert mi jobbat találtunk...)...

A ciki csak az, hogy a lány elszólta magát, hogy melyik céggel kéne leszerződnünk. Most néztem utána a honlapjukon szereplő acél biztonsági ajtóknak - és meglepődve vettem észre rajta azt amit anno mi is megvettünk - innen máris beazonosítottam a gyártót - a "jajjdeolcsó" cég pedig ezek szerint egy sima kereskedő - aki százalékért dolgozik (a képek ugyanazok voltak mindkét honlapon - csak a lány által hozottra nem volt kiírva az ajtók eredete).

Ezért kéri el előre a 40e Ft kiszállási díjat (vagy mit) - gondolom ez az előleg (kb. 10%) amivel az ajtót gyártó cég hozzáfog a munkához ő meg nem akar bukni.

Holnap teleplakátolom a bejárati ajtót...

A szövetkezetnek meg most írtam, hogy én megegyezért szeretnék, de ha kell a bíróságig is elmegyek, egyezkedjünk. (Plusz megírtam, hogy ácsi a ház árajánlatával, én még bekérnék egyet közvetlenül a gyártótól... persze linkekkel megtűzdelve)
Előzmény: Replay (26)
Replay Creative Commons License 2010.04.20 0 0 26

Én réges-régen laktam több évig egy ilyen panelban,ahol nem volt sem mágneszár, sem kaputelefon, igaz az csak 3 emeletes volt. Azt lehet rá mondani, hogy nagyon gáz helyzet volt. Mi is legfelül laktunk, ablakok nem a kapu felé néztek és a lépcsőházból sem lehetett ledobni a kulcsot és akkor még mobil sem volt, hogy ránkcsörgött volna az illető csengőnyomogatás helyett.

Gondolom nálatok aki ezt megszavazta, az vagy a földszinten vagy az elsőn lakik.

Nálunk ha valaki be akart jutni a lépcsőházba, postás, szórólapos, akárki, az mindig a földszinti lakók csöngőjét nyomta...

Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.20 0 0 25
Most morfondíroztam.

A ház ugye szövetkezeti így a lakások kivételével az összes közös használatú rész a szövetkezet tulajdonában van. A bejárati ajtó is - ami eddig ugye mágneszárral működött.

Na most akkor a lakók döntése ide, oda - a lakásszövetkezet lesz az aki a szerződést aláírja így nekik kell elküldenem ezt a paragrafust plusz azt is, hogy az én jogaim bizony kőkeményen sérülnek - hiszen a jövőben semmi se biztosítja, hogy ha tegyük fel az egyik gyerek összeesik a mentők vagy az orvos fel tudnak majd jönni. Vagy ha az egyik nyugdíjas összeesik a másik meg nem meri otthagyni. Vagy akármi.

Morfondír, morfondír...

(ki akarok kényszeríteni egy mindenki számára elfogadható megoldást - ami senki érdekeit sem sérti... amit azt hiszem a szövetkezeten és nem a lakóközösségen keresztül érdemes... )
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.20 0 0 24
Nem... vagyis a legjobban nyomuló lakó gyanús, szerintem kenőpénz van a dologban (vagyis jutalék) - de ez semmit sem változtat a dolgon... (mi sem hoztunk jobb ajánlatot - viszont sehol sem plakátolták ki, hogy a döntés egy mágneszár nélküli ajtóra vonatkozott)
Előzmény: viennetta (23)
viennetta Creative Commons License 2010.04.20 0 0 23
Nagyon bundaszagú a dolog. A (fő)vállalkozó esetleg nem a közös képviselő férje/felesége/rokona/barátja/haverja...?
Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.20 0 0 22
Attól félnek, hogy valaki beengedi a betörőket... (ha meg kulccsal kell kinyitni akkor nem megy ki beengedni őket)... agyrém...
Előzmény: DMA (20)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!